[#1] Nienawiść komputerowa
Ostatnio przebywam w otoczeniu ludzi, których można nazwać jako zwykli użytkownicy pc. Tzn. są tu zwykli pecetowcy jeśli można w ogóle tak ludzi nazwać. Jak się 'przyznałem' a raczej pochwaliłem w tej grupie, że mam Amigę to od razu zostałem sklasyfkowany jako ktoś niższej kategorii. Oni nawet nie widzieli Amigi (a może tylko kiedyś A500 z dyskietkami) a mówią, że ją (cytuje) 'nienawidzą' i że to 'najgorszy szmelc' a użytkownicy Amigi to 'wariaci' podczas gdy 'Windows to jedyny standard'.
Ja nie wiem skąd się bierze ta nienawiść od strony użytkowników pc do Amigi.

Ja sam nie mam takiego uczucia do pc. Raz coś powiedziałem przy instalacji pewnego programu, że coś tam się fajnie zainstalowało to od razu teksty poleciały - 'bo to xp'ek a nie jakaś tam szmelcowata Amiga'. Oni nawet nie widzieli Amigi w działaniu. Może A500 i kojarzą ją z dyskietkami, ale pomimo moich tłumaczeń, pokazywania nowego sprzętu na stronach (np. Pegasosa) to oni dalej po dwóch minutach mają to samo co wcześniej w głowach i później to powtarzają. Tak oto jestem potrzegany z przymróżeniem oka i ironicznym uśmieszkiem.

Na początku jeszcze mogłem troche pogadać o różnych komputerowych sprawach, ale po tym jak wiedzą, że używam Amigi to nawet to, że potrafie na niej zrobić więcej niż oni na swoim pc (choćby z chęci robienia czegoś) to nic nie znaczy. Tzn. znaczyło (nawet dużo szczerych pochlebnych zdań usłyszałem) do czasu aż się pochwaliłem, że to wszystko zrobiłem na Amidze. Po tym wszystko się zmieniło. No może nie wszystko całkowicie, ale na pewno sprawy związane z komputerami.
Dodam, że w grupie jest pare osób, które się znają dobrze nie tylko na Windows i Linuxie, ale też różnych technologiach, procesorach, etc. Na Amidze niestety się nie znają.

Zainstalowałem tam WinUAE, ale niestety jeszcze nie udało mi się uruchomić mojego systemu (choć s-s, u-s i ustawienia ekranu jak i P96 są na pewno dobre, P96 udało mi się zainstalować na innej partycji, ale tam jest tylko szary wb i jest to plikopartycja z OS3.0 i nic więcej). W sumie zbyt mało czasu mialem by to wszystko przejrzeć jeszcze pare razy i doprowadzić do takiego stanu jak bym chciał. Miałem tylko ok. 15 minut na wszystko. W każdym razie jeszcze powalcze. Niczego udowadniać nie chce. Chcę tam tylko zainstalować system bo Amigi tam nosić raczej nie będę bo byłoby to bardzo kłopotliwe niestety.

[#2] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

Dokladnie Cie rozumiem. Najgorsze jest to ze pogloski Amiga "Fuj" rozprowadzali/rozprowadzaja byli Amigowcy-kloniarze. Zwykli pecetowcy (w sumie nic nie winni) sluchajac takie pogloski, koduja sobie je w umyslach. Jeszcze gorsze jest to ze byli Amigowcy-kloniarze w dalszym ciagu stosuja swoj "antymesjanizm"...i pozniej dotyka to Nas. Opracowalem pewna strategie ktora pomaga (a przynajmniej polepsza samopoczucie) w walce z "rozpylaczami kwasu". Mianowicie, zamiast Amiga, nalezy mowic PowerAmiga (hehe, juz nie raz widzialem zdziwione miny) oraz ze uzywasz na Ami GaduGadu. Dodatkowo warto miec jakiegos starego peceta, ale nie zabardzo archaicznego - dzieki temu mozna pecetowcom wytlumaczyc ze rozpracowales go i uwazasz ze wiecej (elastyczniej) mozna zrobic na Ami (to jest dobre rzwiazanie, poniewaz jest to namacalny dowod ze znasz sie na rzeczy), dodatkowo mozna polemizowac z bylymi Amigowcami-kloniarzami, poniewaz nie beda wciaskac kitu, gdyz od razu sprowadzisz ich retrospekcje na ziemie.
[#3] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

Aha, obiecalem pewnemu WinUAEowcowi zrobic plikopartycje z systemem. Raczej golym ale postaram sie aby ladnie wygladal. Partycja bedzie miala okolo 150 MB, jednak dane na niej po spakowaniu LHA nie przekrocza 6 MB i zmiesci sie w standardowej skrzynce. Moze sie przyda...
[#4] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

Witam!

To prawda o czym piszesz. Mniejszości, odbiegające od pewnych norm, standardów w społecznościach na ogół spotykają się z niezrozumieniem, odtrąceniem w łagodnej formie, na wrogim usposobieniu i nienawiści kończąc.

Z drastycznymi przypadkami nienawiści z powodu nieposiadania komputera pc nie spotkałem się. Czasem słysze pytania: A ty jakiego sprzętu używasz, z jakiego programu korzystasz by coś zrobić? Napisałeś pracę dyplomową z matematyki na Amidze?! W czym? Jak? Podobają mi się zdziwione miny rozmówców w podobnych sytuacjach.

Innym razem słyszę mniej przychylne głosy. Sprzedaj Amigę. Ten komputer nie ma przyszłości. Nic na nim nie zrobisz. Dlaczego w niego inwestujesz?

Często odpowiadam prosto. Inwestuję, bo jest tańszy i łatwiej korzystać z jego systemu. Jak to jest tańszy? Przede wszystkim ze względu na programy dla niego. A ty jakie programy kupiłeś dla swojego komputera? Tu też jeszcze bardziej zdziwiona mina rozmówcy.

Niestety nie znam ŻADNEGO użytkownika komputera pc, który by zakupił legalne oprogramowanie. Jedyne nie kradzione programy, którymi dysponują moi znajomi to takie, które otrzymali przy zakupie sprzętu. Piszę tu my i wy, ale nie twierdzę, że użytkownicy Amigi czy jakiś innych komputerów lub systemów są lepsi.

Dopóki nie będziemy szanować własności intelektualnej dopóty będziemy postrzegani przez inne, bardziej rozwinięte społeczeństwa, jako gorsi, tak jak kiedyś Rzymianie postrzegali ludy stojące na niższym poziomie rozwoju.

Widzę stosy filmów, programów skopiowanych nielegalnie. Dzieci znoszą kompakty z kradzionymi programami kilogramami, jak swego czasu dyskietki. Rodzice nie zwracają uwagi dzieciom, że przynosi kradzione rzeczy. Rodzice rzecz jasna nie są lepsi. Przynoszą swym pociechom kradzione gry, programy i sami ich używają!

Co za bagno! Zero świadomości! Zero szacunku dla osoby, która napisaniem programu chciała zarobić na swoje utrzymanie! Czy kiedyś to się zmieni? Na razie tego nie widzę.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#5] Re: Nienawiść komputerowa

@Robert, post #4

Niezrozumienie to malo powiedziane. Panuje wrzechobecna ignorancja. To, ze jakis kloniarz nie zna Amigi to nie wina Amigowca, a na nim skupia sie skutek niewiedziy usera PC. To on jest ignorantem twierdzac, ze cos jest zle nawet tego nie znajac. Ogolnie w takich sytuacjach nie wytrzymuje i nastepuje ostra polemika z co inteligentniejszymi osobnikami, a z reszta to nawet nie gadam, bo sie nie wytlumaczy. Mimo to w moim otoczeniu ludzie szanuja Amige. Nie uwazaja jej za zlom, a raczej porownoja z PC + Linux. Niejednemu pokazalem Amige w dzialaniu i szczeki sie rozbijalu o moja podloge. Jestem w ponad 80-cio osobowej sieci, ktora m.in. stworzylem i kazdy ktorego ja podlaczalem wie, ze mam Amige i rozumie, ze to dobry komputer:)

Co do nielegalnego softu. To juz taka Polska mentalnosc. Po co placic wiecej jak mozna placic mniej ? Na dobra sprawe nikt sie kara tych co kupuja prywatnie piraty. Niektorzy to moze nawet nie zdaja sobie sprawy, ze kradna.
[#6] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

Myślę, że w pewnym stopniu mógłbym ci pomóc.
Mysiałbyś tylko skrobnąć krótkiego maila.
Miałbym dla ciebie coś konkretnego.
Cudów wprawdzie nie obiecuję, ale spora część
pracy mogłaby cię ominąć.

Napisz na:se2ker@polbox.com
Możesz się też odezwać na gadulcu: 2750868
Mam wprawdzie twój numer, ale od dość dawna
nie jest on używany.
Czekam na ewentualny kontakt.
[#7] Re: Nienawiść komputerowa

@Seeker, post #6

A ja olewam opinie userow PC. Mam daleko tam gdzie slonce nie siega. Jak do mnie przyjdzie user PC i zobaczy na wlasne oczy co mam wtedy jest wielkie... oooooo kuuuuuuurcze...... :)
I tyle w temacie. Przekonywanie i tlumaczenie nie ma najmniejszego sensu. Proba tlumaczenia w 99% przypadkow jest skazana na porazke. Zawracacie sobie glowy czyms co moim zdaniem nie jest potrzebne a rodzi tylko niesmak odnosnie zachowan ludzi siedzacych tylko na PC+Windows.

Odnosnie piractwa zgodze sie z wami w 100% to problem prawie kazdej platwormy jedynie Linux tutaj troche sie wyroznia licencja GPL.
[#8] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

Witam szanowne grono.
Jest to mój pierwszy post więc kwestii formalnej piszę to na piecu więc proszę o uwagi o znakach (chyba mam ustawione ISO). W domu mam rozbudowaną trochę Ami, ale stałe mam na złomie (plany są Amiga do złoma, złom do netu i wtedy to naprawdę wygoda).
Amigę mam od jakiś 9 lat, a kontakt z piecami w pracy od 6 w domu od roku.
Przeciętny kloniarz ma pojęcie o swoim kompie tylko co mu MałyMięki zaoferował prawie wszystko podane na tacy ale jak pojawiają się problemy to d... blada. Rozpacz w oczach i niema regóły są to ludzie po studjach, po średnim czy po zawodówce. Np. informatyk w mojej firmie stwierdził że komputer robi zwiechy gdyż są używane rzadkie dyskietki( tj. póki nie miałem netu to w pracy co nieco sciągałem i do domu crossem przenosiłem). A dla zapyziałych kloniarzy wystarczy otworzyć jakiś dokument z dyskietki i ją wyjąć przed zamknięciem i zaczyna się taniec z niebieskim ekranem.
Skolei osoby mające jakiekolwiek pojęcie o PC, Macu, Ami czy Linuxsie z szacunku do swojej wiedzy takich numerów nie wycinają. Bo niewiem ile wiedzy by się nie lizneło to sytuacja może nas przerosnąć i trzeba trochę pokory by nieznaleź się w sytuacji "Maćków kota co z mądrości świeczkę zjadł i pociemku siedział" :D
Sory z długość ale trochę poniosły emocje.
Cze!! wszystkim.
[#9] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

To trochę imo niecodzienna sytuacja. Aż mnie dziwi, wśród moich znajomych, fakt amiga nie funkcjonuje inaczej niż dobre wspomnienie, ale nie spotkałem się z wyśmewaniem amisi. Chyba miałeś pecha, myslałem, ale patrząc po reszcie wypowiedzi takie sytuacje się zdarzają:(
I tutaj kolej na mnie, miałem amigę (nadal mam, spaloną niestety, cd32+promodule) teraz mam klona i nie mogę powiedzieć, żeby os amigi miałby być w czymkolwiek gorszy od window$a, ba nadal uważam go za lepszy i stabilniejszy (workbencha instalowało się raz, winde instaluje się raz, ale na dwa miesiące).
Kłótnie o wyrzszość jednej platformy nad drugą były zawsze, sam przeszedłem taką z okazji c64 i atari, potem amigi i klona, teraz się kłócę a propos linuxa i wina - tego się nie zmieni.

p.s.do amigi wracam jak do dzieciństwa ale ostatnio intryguje mnie możliwość przbudowania pcta na ppc (na razie w strefie finansowych marzeń).

p.p.s intryguje mnie ta kwestia wuae, gdzieś mogę znaleźć dokładniejsze dane?
[#10] Re: Nienawiść komputerowa

@b00g13, post #9

"p.p.s intryguje mnie ta kwestia wuae, gdzieś mogę znaleźć dokładniejsze dane?"

http://www.winuae.net/frames/download.html

Pod tym linkiem jest najnowsza wersja 0.8.25. Jezeli installujesz pierwszy raz najlepiej sciagnij werje "install" (pozniej do update wystarczy zip). Jezeli czasmi bedziesz musial odpalac go na win98 to najlepiej zainstaluj najnowszy directx. Wbrew pozorom konfiguracja jest bardzo prosta (koniecznie nalezy pamietac o ustawieniu jak najwiecej pamieci dla JITa). Jakby co to podesle konfigurcje w ktorej zmienic wtstarczy tylko sciezki dostepu do romu i dyskow.
[#11] Re: Nienawiść komputerowa

@b00g13, post #9

Też mam taki problem, większość dzisiejszych "informatyków" nie widziało "tej zabytkowej amigi"ale jest na nich sposób:
- zaprosić takiego "speca" do siebie
- włączyć amigę/amithlona/UAE
zaleca się mieć przygotowane kropelki nasercowe i jakies środki cucące :D
Taka prezentacja zawsze na nich działa
"jak to szybko działa, ile to ma ramu a ile MHz? "
Tylko nie wolno od razumówić że np maszynka ma 24 RAM-u i tylko 030-33MHz bo to może się źle dla takiego pecetowca-informatyka skończyć :D:D
[#12] Re: Nienawiść komputerowa

@Andrzej Drozd, post #10

mam, ściągnąłem. na razie szukam kickstartów bo mam tylko 1.3, ale dowiedziałem się jeszcze o czymś takim jak Amiga Forever 5 i to chyba też sprawdzę... poza tym coś słyszałem o jakiejś wersji niby - emulatora amigi bootującego się z cd - też poszukam.
p.s grając w piratów na winuae czuje się jakbym znowu urywał się ze szkoły by grać na komputerze:)
p.p.s. os amigi nie powinien być wyśmiewany z racji bliskiego pokrewieństwa z macosem (a to JEST coś, coś duużo więcej niż win) + to chyba pełnia lamerstwa nie wiedzieć jak działa power pc i procesory motorolli, czym to się różni od inteli i amdeków, i śmiać się z tego.
poz
b00g13
[#13] Re: Nienawiôę komputerowa

@b00g13, post #12

os amigi nie powinien byę wyômiewany z racji bliskiego pokrewieďstwa z macosem

O nie! AmigaOS nie ma prawie nic wspolnego z MacOSem i dzieki Bogu. Jakby to MDW zobaczyl to by mog tego nie przezyc. ;)
[#14] Re: Nienawiść komputerowa

@mcbarlo, post #13

Jakby to MDW zobaczyl to by mog tego nie przezyc

A może (odpukać: PUK PUK) już zobaczył?;)
[#15] Re: Nienawiść komputerowa

@b00g13, post #12

OK, zapraszam na priv (kikstarty i inne takie). A teraz pare slow nie do Ciebie).

--- Teraz pewnie ktos powie ze to piractwo. A guzik. Romy i inne takie w ramach promocji i reklamy AmigaOS ( w obojetnie jakiej wersji) powinny byc DARMOWE. Co innego ja, uzywam wiec mam sprzetowy kick3.1 i takowy powinien miec kazdy Amigowiec ktory ma sprzetowa Ami. Kropka. --

No to zapraszam na priv. :)
[#16] Re: Nienawiôę komputerowa

@Andrzej Drozd, post #15

Taaa pojde do sklepu i w ramach promocji wezme sobie telewizor.
[#17] Re: Nienawiść komputerowa

@Andrzej Drozd, post #15

Teraz pewnie ktos powie ze to piractwo. A guzik. Romy i inne takie w ramach promocji i reklamy AmigaOS ( w obojetnie jakiej wersji) powinny byc DARMOWE.

To obłęd, zwłaszcza że ROMy są do kupienia. Inaczej jak złodziejstwo tego nazwać nie można. W ramach promocji reklamy mogę komuś podesłać ROM 3.0, leży aktualnie w szafie. Natomiast w ramach promocji przyzwyczajać kogoś do tego, że coś co można kupić można ukraść? :o

[#18] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #17

Panowie mcbarlo i grxmrx macie RACJE. Wlasnie o to chodzilo. To teraz niech ktos powie dlaczego niby poczatkujacy uzytkownik WinUAE (czy innego emulatora Amigi), ma kupowac kota w worku (kickrom), jezeli nie jest pewny czy bedzie chcial byc uzytkownikiem AmigaOS-ROMu. To jest bardzo dziwna i niezreczna systuacja, chyba ze jadnak najlepiej zamknac sie w tej "naszej" dziwnej "puszce" i miec to dla siebie. Czy o to chodzi? Raczej NIE.
[#19] Re: Nienawiôę komputerowa

@Andrzej Drozd, post #18

Bez urazy, ale czy okradanie naszych biednych firm uwazasz za dobre? Jesli kolega niezdecydowany to juz jego problem. Zreszta o czym tu gadac. I tak pewnie go ukradnie (na Kazie czy innych p2p sa Ami romy). Taka prawda. Niby po co wydawac kase zeby pograc w stare gierki, ktore sa w dodatku na PC i to przewaznie lepszej jakosci?
[#20] Re: Nienawiôę komputerowa

@mcbarlo, post #19

No tak, ale poczesci to wina tej biednej firmy. To ona wlasnie powinna promowac i w jak najwiekszej ilosci udostepniac Amige-AmigaOS, nawet prawie za darmo, aby zyskac jak najwiecej uzytkownikow. No...niestety, niedosc ze uzytkownicy sie wykruszaja, to nie ma zachety dla nowych. A dlaczego niezrobic by tak jak jest na Linuxie? Darmowy system itp. oraz komercyjne oprogramowanie. Sytuacja zwiazana z nasza platforma jest dziwna - biedne firmy (oj biedne) cierpia na tym ze ktos kradnie ich ROM, ale sa na tyle nieswiadome zeby zrozumiec ze udostepnienie tego romu i promocja przyniesie wiecej korzysci...
[#21] Re: Nienawiść komputerowa

@Andrzej Drozd, post #20

Jakie korzyści? Co Ty bredzisz? Co im po użytkownikach darmowego systemu? Żeby tylko maile ze swoimi problemami pisali? Linux to zupełnie inny projekt, a normalne firmy nigdy nie udostępnią za darmo czegoś co w założeniach powinno przynosić zyski.
[#22] Re: Nienawiść komputerowa

@szulu, post #21

Dziwne maja te zalozenia. Hahahahahaha. Wiecej nie ma juz nic do przekazania. Dziwne to srodowisko "dziki jest ten swit". Ja postoje obok i jak juz sie zamordujecie, to bede mogl spokojnie uzywac swojego Classica...
[#23] Re: Nienawiść komputerowa

@grxmrx, post #1

Bez obrazy ale to ze masz jakiegos znajomego ktory jest idiota (i uzywam tego slowa z pelna odpowiedzialnoscia) to prosze Cie nie uogulniaj na pozostale 99,999999 (...) populacji Ludzkosci.

Ja mam PC i jest mi doskonale obojetne jakiego kto uzywa komputera. Rownie dobrze moglbym dzielic ludzi na brunetow i blondynow i cala inna reszte. Taki to ma sens.
[#24] Re: Nienawiôę komputerowa

@mcbarlo, post #19

No tak , jak Amigowiec ukrasc Rom'a z Mac'a to dobrze , ale jak PC-towiec ukrasc Rom'a z Amigi to bardzo , bardzo zle

[#25] Idiotyzm komputerowy

@Poke, post #23

Nie uogólniam. Ci, którzy nie kwalifikują się na idiotów lub jak by ich zwać jak nie widzieli Amigi a powiem im jakiego komputera używam i do czego to albo mi nie wierzą i nic się nie odzywają (patrząc na mnie jak bym kłamał...) albo wyśmiewują od razu krzyczą "Amiga Commodore Spectrum!" (jak dzieci w przedszkolu conajmniej, choć wiek już nie ten...). Natomiast inni chętnie rozmawiają o tym komputerze i systemie. Niestety nie mogę przecież każdego kolegę czy koleżankę zapraszać na prezentacje Amigi, ale ciesze się, że więcej niż połowa z tych ludzi, którym powiem o Amidze (a czasami wynika to z rozmowy o tym jako kto ma komputer, etc.) nie wyśmiewa mnie od razu. Co więcej, ostatnio dowiedziałem się o tym, że niektórzy z moich rozmówców używali kiedyś Amigi i to nie do gier czy rysowania w DeluxePaint, ale do tworzenia grafiki 3D (Lightwave), a także scala czy programy do edycji tekstu (składanie gazetek szkolnych, etc.) i co ciekawe nie były to całkiem słabe Amigi.

[#26] Re: Nienawiôę komputerowa

@Andrzej Drozd, post #22

No jak tu z Panem, Panie Drozd rozmwaiać? Starasz sie nam udowodnic, ze kradziez jest dobra. To jest chore. Co do Linuxa to wymien 10 komercyjnych nan programow...
[#27] Re: Nienawiôë komputerowa

@Darek S., post #24

O swoje ROMy niech sie Macowce troszcza. ;)
[#28] Re: Nienawiôę komputerowa

@Poke, post #23

Wiekszosc to jednak igonranci. Ja znam tylko kilku, ktorzy nie zaczynali sie smiac na slowo Amiga. Ci ktorzy sie smiali, a zobaczyli co mam pozniej jakos inaczej podchodzili do tego komputera.
[#29] Re: Nienawiść komputerowa

@Poke, post #23

Niestety najwiecej na Ami pluja byli uzytkownicy ale nie otym chcialem napisac. Amiga bawie sie ładnych pare lat i jestem z tego komputerka zadowolony.Jedna z moi córek musiała napisać prace na Historie więc wykorzystałem PageStrima pokazałem jej jak ma to zrobic
i po paru godzinach pracy wyszło jej 9 stron tekstu nałozonego na grafikie
(zdjęcia starożytnego Rzymu) z odpowiednim dobraniem tła tak aby tekst był czytelny.Prace zaniosła do szkoły i po jakimś okresie dostała ocene 4
Motywacja nauczyciela była taka że praca została opracowana przez profesjonaliste i on nauczyciel musi jej obniżyć ocene a tak gdyby zrobiła ją sama to by otrzymała 6.Córeczka nie dała za wygraną rozpoczeła spór z nauczycielem że zrobiła ją sam i na Amidze Taty -Nauczyciel okazał sie durniem do kwadratu Stwierdził że jest to niemożliwe a litery jak i sposób
ich użycia mógł wykonać prof.? i to na dobrze dopalonym PC.No cóż dopóki nie będziemy mieli Informatyków z prawdziwego zdarzenia a nie tylko PC-INFO. to tak będzie .Mój sposób na znawców komputerów jest bardzo prosty weywalam na wierzch wszystkie skrypty urządzeń mówiąc że dziwny jest ten pecet niby system okienkowy a ma od cho... komęd w dosie tylko ukrytych przed użytkownikami i czy się tu podniecać.
Wracają do tematu zamiast sobie dokupić lepszą turbine kupiłem dziewczynie PC-a a i tak czasami próbuje cos rysowac na Ami .
Wszystkich Amigowców pozdrawiam
DziadzioMiecio
[#30] Re: Nienawiôę komputerowa

@mcbarlo, post #26

Nie, kradziez nie jest dobra i oczywiscie to jest chore. Ale bardziej chore jest podejscie tej firmy. Po co ona wogole istnieje? Przeciez juz prawie nie ma zadnych uzytkownikow, a nie stara sie pozyskiwac nowych. Potrzebny jest "Robin Hood"...ale juz chyba zapozno. Co do Linuxa to nie wymienie zadnego komercyjnego programu poniewaz nie uzywam tego systemu, ale jest to dobry przyklad - darmowy system. Wiadomo ze OS3.5-4.0 musi byc komercyjny i chroniony przed piractwem, ale dlaczego nie zrobic promocji w postaci romu i WB3.0-3.1 (np. specjalnie dla WinUAE, z plyta instalacyjna. Wiekszosc poczatkujacych nie poradzi sobie z instalacja, a taka darmowa plyta juz byla by jakas tam promocja typu "wklada instaluje, dziala"...no a aktualnie poczatkujacy popyka w stare gry z a500, a pozniej sa jeszcze pretensje z ukradl rom itp. Wiem zaraz ktos powie ze to nierealne, chronione itd. Co za zakichana polityka :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem