[#1] Największe zalety oprogramowania "Open Source"
Computer Economics przeprowadziło ankietę, w której zadano pytanie o największe zalety oprogramowania open-source. Wyniki okazały się dosyć zaskakujące. Wbrew pozorom najistotniejszym elementem nie są niskie koszty takiego oprogramowania, czy większe bezpieczeństwo, lecz większa niezależność i nadzieje na pomoc ze strony deweloperów. Artykuł komentujący wyniki ankiety znajdziemy tutaj
[#2] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@mailman, post #1

Hmmm, wydaje mi się, że nie powinno to dziwić wszak kontakt choćby e-mailowy z developerem jest dla zaawansowanego uzytkownika często zbawienny. Można zawsze zasugerować pewnie zmiany pod swoim kontem, liczyć na szybką poprawę zauważonych błędów. itp.
[#3] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Brodek, post #2

Zgadzam się z przedmówcą. Pozatym, open-source ma większe możliwości rozwoju niż produkt z hermetycznego środowiska programistów danej firmy. No i oczywiśćie ma większe szanse ukazania się na większości platform sprzętowych.
[#4] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@mailman, post #1

Warunkiem jest dobra licencja GPL zabija jednak oprogramowanie...

[#5] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@mailman, post #1

Dorzuciłbym do tego jeszcze :
- wzmocnienie poczucia wolności jako człowieka i użytkownika komputerów .
- większe bezpieczeństwo w świecie coraz bardziej zsieciowanym .
- zabezpieczenie przed bankructwem firmy softwarowej .
- działanie "antymonopolowe" .
[#6] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #4

Słyszałem , tak mówi B. Gates . :)
[#7] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #6

Jakbys pomyslal takich idiotyzmow bys nie opowiadal...

[#8] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #5

1 podpunkt, pod warunkiem, ze licencja jest lepsza niz GPL, bo co ci
po bibliotece z ktorej nie mozesz skorzystac vide niektore dekodery we
froggerze...

[#9] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #7

"Warunkiem jest dobra licencja . GPL zabija jednak oprogramowanie..."

B. Gates wielokrotnie wypowiadał się takim duchu ! Naprawdę nie chce mi się podawać przykłady oprogramowania wydawanego na licencji GNU GPL .

"Większość licencji na oprogramowanie pomyślana jest po to, aby odebrać użytkownikowi możliwość swobodnego udostępniania innym i zmieniania danego software'u. Natomiast w wypadku Powszechnej Licencji Publicznej GNU (GNU General Public License, GPL) celem jest zagwarantowanie użytkownikowi swobody udostępniania i zmieniania tego wolnego oprogramowania, a więc danie pewności, iż oprogramowanie jest wolno dostępne dla wszystkich użytkowników."

"Mówiąc o wolnym oprogramowaniu mamy na myśli swobodę, a nie cenę. Nasze Powszechne Licencje Publiczne wprowadzono po to, aby zapewnić Państwu swobodę rozpowszechniania kopii tego oprogramowania (i - jeśli ktoś chce - pobierania za tę usługę opłaty), jak również aby udostępnić kod źródłowy oraz umożliwić dokonywanie zmian tego oprogramowania lub wykorzystywania jego fragmentów w nowych, wolnych programach. Nie bez znaczenia jest też sama możliwość dotarcia do Państwa z informacją o wszystkich tych udogodnieniach."

"Na przykład, jeśli rozprowadzacie Państwo kopie takiego programu, niezależnie czy gratisowo, czy za opłatą, musicie Państwo odbiorcy udzielić wszelkich tych praw, jakie mieliście sami. Musicie zapewnić mu również otrzymanie kodu źródłowego (lub możliwość otrzymania) oraz przedstawić niniejsze Warunki, aby mógł on poznać swoje prawa."

"I rzecz ostatnia: każdemu wolnemu programowi stale zagrażają patenty na oprogramowanie. Naszym pragnieniem jest unikanie takiego niebezpieczeństwa, kiedy redystrybutorzy wolnego programu indywidualnie uzyskują prawa patentowe, nadając tym samym programowi charakter prawnie zastrzeżony. W celu zapobieżenia takim zjawiskom jednoznacznie wyjaśniliśmy, że każdy patent musi być wydawany albo dla swobodnego użytku przez wszystkich, albo nie wydawany wcale."

Pozwoliłem sobie zacytować najważniejsze fragmenty "Powszechnej licencji Publicznej GNU "
To prawda , wystarczy pomyśleć by nie opowiadać idiotyzmów :)
[#10] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #9

Prawda jest tez, iz nie mozesz wykorzystać tak stworzonej biblioteki w
programie na innej licencji niz GPL....

[#11] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #10

Oczywiście , ponieważ ogólna zasada postępowania jest taka :
Możesz włączyć , ale pod warunkiem , że swój kod udostępnisz na tej samej licencji GPL .
Jest to normalna , logiczna ochrona prawna przed np."pożyczaniem kodu GPL" przez autorów kodu komercyjnego .

A co sądzisz na przykład o coraz powszechniejszym zjawisku typu:
Autor kodu zamkniętego używa do jego tworzenia kompilatorów opartych na GPL?

Czy nie uważasz , że powinna powstać wersja licencji GPL zabraniająca stosowania takich praktyk ?

Co do bibliotek , istniała kiedyś "Library GPL" zmieniona później na "Mniejszą Powszechną Licencję Publiczną GNU" ale przyznaję , że jej nie analizowałem .

zapraszam na http://www.gnu.org/
[#12] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #11

Co innego wykorzystywac fragmet kodu w swoim programie, a co innego
uzywac biblioteki na GPL. Zobacz przyklad - QT i GTK. QT jest o niebo
przyjazniejsze niz GTK, ale rozwój programów pod to jest duuużo
mniejszy i wolniejszy, ze względu właśnie na licencję. Że nie wspomnę
o w miarę nowym graczu - wxWidget.... Dzięki odpowiedniej licencji
ostatnie wersje wxWidget są dołązone do dystrybucji MacOSa... Jest to
duży krok przy popularyzacji. Też jest to Open Source, ale licencja
jest o niebo lepsza niż GPL.

[#13] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #11

ems napisał(a):

> Jest to normalna , logiczna ochrona prawna przed
> np."pożyczaniem kodu GPL" przez autorów kodu komercyjnego .

A co ma jedno z drugim? To wg Ciebie nie można tworzyć softu komercyjnego na licencji GPL?

[#14] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@grxmrx, post #13

Mozna, ale jest to dosc upierdliwe, dlatego powstaja mutacje GPL-a,
lub wrecz wspierane sa przez firmy inne rozwiazania na licencji
bardziej przyjaznej niz GPL

[#15] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@grxmrx, post #13

Oczywiście mój błąd ! :)powinienem napisać "kod zamknięty" . Wynikł on z powodu moich osobistych poglądów na ten temat , które są bardziej fundamentalne .Licencja GPL pozwala na ( pod warunkami )pobieranie opłat .
[#16] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #14

Dlatego coraz częściej podnoszą sie głosy na rzecz radykalnego ograniczenia ilości licencji Open Source ( często różnice sprowadzają się do nazwy) na rzecz licencji GPL .
[#17] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #16

Cale szczescie nie wszyscy uwazaja, że GPL to dobra licencja :) I całe
szczęście wychodzą też rzeczy na innych - lepszych licencjach, dzięki
temu jest nadzieja na lepszy rozwój tych projektów.

[#18] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@mailman, post #1

A mi się najbardziej podoba to, że jeśli projekt upadnie, to zawsze zostaną
źródła do niego i może ktoś się tym zainteresuje.

[#19] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@asman, post #18

Dokładnie ! To doskonała ochrona przed upadkiem firmy softwarowej . Jak sobie pomyslę ile świetnych programów i OS-ów nie może być rozwijanych z powodów licencyjnych , to mój świętokrzyski scyzoryk mi się w kieszeni otwiera :)
[#20] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #19

No dobra, ale załóżmy taką sytuację. Piszę sobie jakiś program, ale przydałyby mi się biblioteki, które niestety są na GPL. By z nich skorzystać muszę otworzyć swój kod i w ten sposób wszyscy mogą zobaczyć moje algorytmy (łatwiej wtedy będzie im reimplementować w swoich programach, niekoniecznie z otwartymi źródłami). Do tego może jeszcze dojść niezgłaszanie błędów przez użytkowników. Np. napisze nie tyle program co jakiś skrypt w php, jakiś cms, no i później włamywacze odnajdą jakąś dziurę, przez którą łatwo coś tam zniszczyć lub spamować. Jaką mam gwarancję, że mi zgłoszą ten błąd? Sami użytkownicy o tym mogą nie wiedzieć, a ktoś złej woli będzie niszczył bo zna ten otwarty kod...

[#21] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@grxmrx, post #20

Dlatego firmy niechetnie wspieraja cos na GPL-u, ale sam OpenSource
jest wspierany.

[#22] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@grxmrx, post #20

Przecież o to właśnie chodzi , żeby każdy zobaczył Twoje kody . Nie jestem dev , ale wydaje mi się , że dziury w kodzie trafiają się i w otwarym i zamkniętym . :) Inaczej , załóżmy że piszesz zamknięty kod . Jaką , ja user , mam gwarancje , że w swoim kodzie nie umieściłeś coś "brzydkiego" , coś co mi "zaszkodzi" w jakiś sposób ? :)

GPL to uczciwa licencja . Dostajesz na GPL , to masz dać na GPL . Tylko tyle . :)
[#23] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #22

Bez źródeł tak łatwo dziur nie wykryją, a kodu nie musiałbym otwierać jeśli użytkownik chciałby mieć pewność co do nich, mógłby sobie te skryty php na przykład spokojnie przejrzeć i poprawiać, byle nie udostępniać na GPL.
Nie ustosunkowałeś się do reimplementacji kodu, o której wspomniałem, z otwartymi źródłami łatwiej konkurencja sobie poradzi z wprowadzeniem podobnych rozwiązań, a może nawet lepszych bazujących na moich pomysłach.

[#24] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #21

Bo firmy zwietrzyły dobry interes do zrobienia na "Open Source" . Żerują na społeczności która powstała . I wymyślają dziesiątki nikomu niepotrzebnych licencji . GPL to bat na te firmy . Jest dla nich restrykcyjny , a nam userom daje poczucie wolności .
I pozbawia nas stresu , że zostaniemy z kupą złomu tylko dlatego , bo firma "X" właśnie zbankrutowała i nie ma kto rozwijać OS-u .
[#25] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@grxmrx, post #23

Reimplementacja kodu to rzeczywiście jest olbrzymi problem . Zgoda . Otwarty kod jest dodatkową pokusa do kradzieży . To prawda . Ale z drugiej strony istnieje przecież zjawisko nielegalnej dekompilacji programów .
[#26] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #24

O to chodzi, ze wlasnie nie daje poczucia wolnosci, wrecz poczucie zniewolenia.

[#27] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #26

Restrykcyjny dla tych , którzy chcieliby brać kod na licencji GPL i dystrybuować go dalej na innej :)
Ale jest wyjście z sytuacji .
Konsekwencja .
Dostajesz (kupujesz) i dajesz (sprzedajesz) na tej samej licencji GPL . Albo używasz licencji BSD i jesteś skazany na wieczną niepewność ( jako user)
[#28] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@Kaczus, post #26

zniewolenia?

wiec co daje mi wieksza wolnosc, uzywanie kodu na licencji GPL, czy moze zamknietego?
co do innych, "lepszych" od GPL licencji, to ile projektow jest na nich tworzonych,
zauwaz prawidlowosc, jezeli jakas firma otwiera kod , to wymysla nowa licencje vide
SUN, Netscape. Jednak wiekszosc projektow OS jest na GPL i dobrze.
"GPL zabija". ROTFL
Najlepszy kompilator swiata: GPL
Linux: GPL

pozdrawiam.
[#29] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@ems, post #27

Albo dla tych co chieli by cos zrobic wspolpracujacego, niekoniecznie na licencji GPL, bo chleb z nieba nie spada i o ile niektore projekty az prosza sie by byly open source, to sa rzeczy ktore lepiej by mialy kod zamkniety....

[#30] Re: Największe zalety oprogramowania "Open Source"

@pdp, post #28

No to jak tak sie rozpedziles, to czemu wiecej rzeczy wychodzi pod GTK niz pod QT? IMHO QT ma duzo lepiej rozwiazane api niz GTK, ale to GTK jest wspierane, wlasnie ze wzgledu na licencje. Firmy uwalniajac kod tworza wlasne licencje, dlatego by zostawic sobie pewne prawa. To nie sa instytucje harytatywne... Co do kompilatorow, to gcc wcale nie jest najlepszym kompilatorem swiata jest dosc wolny, a nawet bardzo wolny w porownaniu do konkurencji i daje podobnie zoptymalizowane kody. Po prostu jest najbardziej popularny ze wzgledu na przenosnosc... Co do Linuxa, to nie jestem na 100% pewnien czy jest to czysty GPL

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem