[#1] style css
Wiadomo, że w przeglądarkach amigowych nie ma obsługi styli css, no to jakbym chciał sobie "poudawać" jakiegoś styla, np: Verdanę 10px albo tam z 20px to czy znacie może jakieś czcionki, które spełniły by to zadanie? Już nie muszą być nawet ISO-PL.
Chciałbym po prostu potestować sobie na Amidze, a nie przenosić na peceta, który stoi obok i robi mi za przeglądarkę i odtwarzajkę ;).

KHTML na 68k... napisałem tak w liście do dziadka mroza ;).

[#2] Re: style css

@BagoZonde, post #1

z checia bym ci pomogl... ale nie rozumiem pytania... :/

[#3] Re: style css

@BagoZonde, post #1

Do zmiany czcionek nie potrzebujesz CSSa...

.......
lub
......

Pamiętaj że użytkownik musi takową posiadać na swoim kompie.

A tak wogóle to polecam http://www.kurshtml.boo.pl/

Pozdrawiam
[#4] Re: style css

@TJindy, post #3

inaczej... ty nie masz innego wyjscia jak . W normalnym swiecie nie stosuje sie tego juz od 5 lat (a przynajmniej nie powinno sie).

[#5] Re: style css

@BagoZonde, post #1

KHTML na 68k...

Że tak się spytam - jak długo 68k ma jeszcze żyć?
Poza tym ja nawet nie chcę myśleć jak to będzie działac, i czy będzie działać w ogóle na m68k...

[#6] Re: style css

@MinisterQ, post #5

68K jest niczym Lenin - wiecznie żywy

[#7] Re: style css

@_arti, post #4

No ja na swojej stronie, którą robię używam CSS - czcionka Verdana, ale rzeczywiście marzyło mi się nawet zrobić własną czcionkę. Czyli, że te face-font powinno działać na IBrowse?
Macie jakieś przykładowe czcionki? Pobieżnie czytałem w tym temacie, że mają one rozszerzenie ".eot".

68k wiecznie żywy jak rock&roll :b.

Pozdrawiam!

[#8] Re: style css

@BagoZonde, post #7

wlasna? i co? bedziesz rozsylal wszystkim odwiedzajacym twoja strone?

[#9] Re: style css

@BagoZonde, post #7

Czyli chodzi o to, że nie masz zainstalowanych czionek truetype? W takim razie poszukaj ich na stronie http://wfmh.org.pl/pub/ttf_pl/ (3.5 MB).

Same czcionki to nie wszystko, bo OS ich nie obsługuje. Na aminecie lub w PPA wpisz w wyszukiwarkę "ttflib". Pakiet ten pozwala instalować i obsługiwać czcionki truetype w AmigaOS 3.x. Jak to dokładnie zrobić (użycie ttfmanager), poszukaj w starych "Amiga Computer Studio" (jeśli nie wyrzuciłeś) albo Google czy wyszukiwarkach PPA. Może znajdziesz gdzieś jakiś sensowny opis a nie tylko dobre rady "expertów", bo mi nie chce się za Ciebie szukać. :)

Ibrowse chyba nie obsługuje FONT face, robi to na pewno Aweb, tylko że po pierwsze, jest to rozwiązanie "trochę" przestarzałe, a po drugie i tak trzeba się mocno pomęczyć, by ustawić te wszystkie nieszczęsne czcionki...

Generalnie, jeśli robisz robisz stronę z CSS, testowanie jej na amigowych przeglądarkach nie ma sensu... Jeśli wolisz robić stronę na Amidze, czy to ręcznie, czy to amigowym softem czy własnymi programami i skryptami, to najlepiej robić to (niestety...) na UAE, bo natychmiast będziesz mógł sprawdzić jak Twoja strona wygląda na np. IB i Firefoxie. Polecam także analizę kodu PPA.
[#10] Re: style css

@koodlaty, post #6

Tak, i dlatego reszta świata jedzie na G5, a u nas jeszcze nie zdołało się G3/G4 na dobre zadomowić...

[#11] Re: style css

@Adam Kulesza, post #9

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Zostaję przy tych CSS i czcionce Verdana. Mam obok peceta i sobie testowałem to wszystko na nim, a na Amidze chciałem jedynie umownie właśnie móc zobaczyć ten sam rozkład strony bo tekst idealnie ma się rozkładać na wysokości strony podanej w pikselach tak jak w gazetach, DTP innymi słowy ;).
Cały kod piszę na Amidze, bo wygodniejsze, a emulator WinUAE nie wiem czy mi pójdzie na pececie (uwaga) 133MHz 32MB RAM. To mój pierwszy piec, troszkę szybszy od mojego 030/50MHz :).
No nic, ważne że działa na przeglądarkach powszechnie używanych na świecie. Zresztą co mi po tym skoro w IBrowse i tak nie ma align=justify.

Zaniedługo stronka będzie gotowa - jest to niezależne pisemko "diamenta princessa", tera plakaty będę załatwiał na miasto stąd przesunięcie w czasie.
Pozwolę sobie zamieścić linka do strony, choć na razie nie ma samego numeru pierwszego, jest tylko główna strona na której działa już forum, które sobie napisałem i powinno działać stabilnie :).

Here we goes:

www.princessa.kom.pl

Pozdrawianesa!

[#12] Re: style css

@_arti, post #8

Hmmm... wydawało mi się, że te pliki czcionek .eot mogą być zamieszczone na stronie i już. Ale to tylko moje przypuszczenia, bo nie mam teraz naprawdę czasu szukać i czytać na ten temat. Tak więc sorrej za moje lamerstwo :).

[#13] Re: style css

@BagoZonde, post #11

Tego nie zagwarantuje ci zadna przegladarka...

[#14] Re: style css

@Kaczus, post #13

No właśnie tak z doświadczenia jak sobie oglądałem sam numer tego pisemka na różnych przeglądarkach to różnie to wychodziło dlatego jeżeli nawet ktoś ma jakieś większe fonty i przez to wymusi większą długość tabeli od tej nominalnej, którą ustaliłem w height - to backgroundy powinno i tak ładnie sklejać bo je wydłużyłem bardziej :).

[#15] Re: style css

@BagoZonde, post #14

Tak na marginesie - ustawienie wysokosci dla komorki tabeli nie ma sensu - one zawsza sie dostosuje do zawartosci. No jest jeszcze ewentualnie max-height: xxpx; + overflow: scroll; ale to juz wyzsza szkola jazdy

btw: co wy sie tak na te ramki uprali?...

[#16] Re: style css

@BagoZonde, post #14

Proponowałbym, żebyś nie uzależniał tak swojej strony od JavaScript. Zwłaszcza wstawianie i
przez document.write() jeży mi wszystkie włosy na głowie... Musisz przewidzieć sytuację, gdy user ma wyłączony JS, bo sporo osób, łącznie ze mną tak robi. Albo rób jakieś alternatywy przez NOSCRIPT, albo naprawdę w ostateczności powiadom usera, że u niego Twoja strona nie będzie działać poprawnie. :(
[#17] Re: style css

@Adam Kulesza, post #16

Nabijasz sie ze mnie... albo ja nie zrozumialem ironi...
W ktorym miejscu napisalem choc slowo o JS?...

[#18] Re: style css

@Adam Kulesza, post #16

Nie ma takiej możliwości, by strona działała bez JavaScript - mówię teraz o stronie, której jeszcze nie ma na sieci - gdyż wszelkie nazwy stron, tytułów, etc. zawarte są w jednym pliku js.
Zaś sam javascript na stronie, która jest dostępna na sieci też jest potrzebny, bo np: szerokość tabeli ustawiana jest do szerokości ekranu i wszelkie najeżdżanie na gadżety to animacje więc też i javascript.
Pewnie mógłbym powyrzucać jakoś z kodu javascript te miejsca, gdzie rzeczywiście tworzone są tabele, etc. ale nie wszędzie jest to możliwe by poprawnie działało np: przewijanie na następną stronę - to wszystko jest napisane inteligentnie tak, bym jak najmniej musiał wpisywać a przeglądarka sama sobie liczyła :).
Dzięki za sugestię co do NOSCRIPT, zamieszczę odpowiednią informację.

@_arti
Na stronie nie ma żadnych ramek, są tylko tabele.
Ten height nie działa pod Internet Exploderem ;), ale na IBrowse mi działa. Powinien być zdefiniowany w standardzie, czytałem, że tak nie jest.

[#19] Re: style css

@BagoZonde, post #18

Aha, to o JS nie do mnie bylo... , teraz rozumiem ;)

"Na stronie nie ma żadnych ramek, są tylko tabele."

Cos mi sie iframe obil o oczy... ale nie dam teraz glowy... moze juz za dlugo dzis siedze w kodzie...

"Ten height nie działa pod Internet Exploderem, ale na IBrowse mi działa. Powinien być zdefiniowany w standardzie, czytałem, że tak nie jest."

Nie powinien. Wytlumacz jaki sens mialoby ustawianie wysokosci elementu, ktory z zalozenia ma rozna wysokosc z uwagi na zawartosc (tabela -> dane tabelaryczne). Komorka tabeli zawsze dopasowuje sie do zawartosci i jest to jedyne rozsadne podejscie.

[#20] Re: style css

@BagoZonde, post #18

Ta strona naprawde ma tak wygladac (Firefox 1.5 , linux)?

[#21] Re: style css

@BagoZonde, post #18

Szerokosc tabeli ustawiasz js? ROTFL. Przeciez nawet bez CSS mozesz to chyba zrobic procentowo?
[#22] Re: style css

@_arti, post #19

Sądzę, że ustawienie sztywno heighta jest potrzebne. Jeżeli obiekt w nim jest dłuższy to niech dojdzie suwak po prawej stronie, coś jak iframe właśnie, który z kolei pod IBrowse nie działa a myślałem nawet czy go nie zastosować.
Chodzi o to, że jak ktoś chce sztywno mieć heighta to niech poda - a jak chce żeby się dopasowywało, to niech nie podaje. Powinno to działać tak jak WIDTH, przecież jak tekst się nie mieści w linii (która ma tam, np: width=200) to jest łamany i szerokość nie dostosowywuje się do niego.

Spałem 4 godziny więc sorry jeżeli namieszałem ;).

[#23] Re: style css

@pppd, post #21

Skrypt odpowiedzialny za szerokość tabeli działa tak, że jeżeli ekran na którym otwiera się ta strona jest mniejszy niż 800 pikseli to wymuszam 800 pikseli a jeżeli jest większa to wtedy samo się dopasowywuje i centruje.
A dlatego 800 pikseli, że w jednej linii zrobiłem gadżety, które własnie chciałem sztywno w tej linii umiescić, a nie żeby je sobie przeglądarka wrzucała do drugiej linii, gdy screen_width<800, np: mój screen_width=640.

CSS używam jedynie do wyświetlania czcionki Verdana, nic poza tym, nawet nie używam do inputów formularza, choć może to dodam...

[#24] Re: style css

@BagoZonde, post #22

Chlopie, poczytaj cos o html, poucz sie, bo ta strona to jest DNO! Gdzie jakies kodowanie, typ dokumentu, cokolwiek zeby mozna bylo powiedziec ze to jest strona internetowa! Nie mowiac juz o oczoj****j grafice, nawet czlowiek z dobrym wzrokiem ma problem znalezc elementy nawigacyjne.
[#25] Re: style css

@pppd, post #20

:) Właśnie tak ma wyglądać.

Zastanawiam się tylko czy zmniejszałeś szerokość okna robiąc ten snapshot - rozmieszczenie całej zawartości powinno się wycentrować do rozdzielczości Twego ekranu.

Muszę jeszcze tylko lewy background przedłużyć i sądzę, że design za którymś razem przyzwyczaji oko :) - powycinany jest z okładki zarąbistej płyty ManicStreetPreachers: KnowYourEnemy.

Ostatnia modyfikacja: 20.01.06 19:10
[#26] Re: style css

@BagoZonde, post #25

Nie, nie zmniejszalem. Mam rozdzielczosc 1280x1024. Strona sie nie miesci.
Czemu nie zrobisz tak:

Masz pewnosc ze sie zmiesci u kazdego. HTML to nie DTP, nie mozesz zakladac ze wszedzie bedzie tak samo. Nie pozycjonuj co do piksela, to bez sensu.

pozdrawiam
[#27] Re: style css

@pppd, post #24

Kodowanie jest: charset=iso-8859-2
Typ dokumentu?

Ta strona miała tak wyglądać zje*anie, dzięki za krytykę konstruktywną :).
Sam numer jest bardziej przejrzysty, ale jeszcze go nie ma na sieci, jest tam inny design w ogóle.

chłopie...

[#28] Re: style css

@BagoZonde, post #27

Na glownej stronie nie masz kodowania. Typ dokumentu to np:

"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Gdzie to jest u ciebie?
[#29] Re: style css

@pppd, post #26

to jest tak, że są dwa td generalnie, lewy - na lewą belkę nazwijmy to i właśnie te pole akcji.

Jak dam pole akcji na 90% to czy mogę dać po lewej stronie wartość w px? Bo przecież tam nie mogę dać procent skoro lewa belka ma mieć właśnie tyle ile ma background, który nie jest tłem powtarzających się kropek a jakimś konkretnym obrazkiem.

[#30] Re: style css

@pppd, post #28

ox, a po co mi kodowanie? Coś zmienia?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem