@pppd, post #31
@pppd, post #33
@BagoZonde, post #34
@BagoZonde, post #37
@BagoZonde, post #37
@BagoZonde, post #32
i obsługę rozmiarów tabelki zostaw przeglądarce - zrobi to zawsze najlepiej i najwygodniej dla użytkownika. Pppd chyba opublikował zrzut okna przeglądarki a nie ekranu jak się przejęzyczyłem. Spekuluję, bo nie mam sił już dzisiaj tego sprawdzać, ale jeśli przez js wymuszasz stronę o szerokości ekranu, będzie zawsze z paskiem przewijania na dole, jeśli przeglądarka nie jest w trybie pełnoekranowym. Czyli gdy jej okno jest mniejsze od ekranu, co przy wysokich rozdziałkach wcale nie musi zdarzać się rzadko. I dalej nie wiem po co Ci ten zupełnie zbędny mechanizm, który jak sam widzisz tylko generuje problemy. :( Narazisko, nie mam już sił, idę spać. :) 21.01.2006 01:47
[#44]
Re: style css
@BagoZonde, post #37
BagoZonde napisał(a):
> Nie mogę zobaczyć tego source. Zresztą jest w IBrowse - Display > Frame Source o ile jakieś frame'y są. Ja nie mam, pewnie to > wina IBrowse! Dzięki za informację. > Dlaczego piszesz, że drugi kod jest do przyjęcia? Nawet bez > tego kodowania o którym wspominałeś? > > Bo w tym drugim przykladzie pisze iso-8859-2? To wlasnie jest kodowanie. 21.01.2006 16:54
[#45]
@BagoZonde, post #41
"Zauważyłem, że sporo osób krytykuje jakieś nielegalne sztuczki stosowane przeze mnie, etc. ale większość stron tak działa i to normalka, zresztą jeżeli coś Wam chodzi to dlaczego ja mam to wycofać skoro działa?!"
Wiekszosc stron dziala poprawnie tylko w przegladarce autora... wlasnie przez takie podejscie jak twoje. Jesli stosujesz jakies hacki lub niestadnardowe sztuczki, to po co ten watek? Sam skazujesz sie na problemy i jakakolwiek pomoc ze strony osob trzecich... dodatkowo znajacych sie na temacie, jest po prostu strata ich czasu :/ 21.01.2006 22:18
[#46]
@_arti, post #45
Hmm... nie zamierzam poprawiać tej strony, bo w/g mnie i moich obserwacji zachowuje się ox. Jedynie dodam tego DOCTYPE choć to też wydaje mi się mimo wszystko zbędne. Stronę odpalałem na wielu kompach i wszędzie działa prawidłowo tak jak u mnie i dopasowuje się screen width, etc. Właśnie sprawdziłem to na Mozilla Firefox pod pc. Jeżeli ktoś nie obsługuje JS to już jego problem moim zdaniem.
Generalnie chciałem Wam podać linka do stronki byście mogli sobie kiedyś wejść i poczytać jak-e-ś tam rzeczy a sam post zamieściłem ze względu na zapytanie o "udawanie" styli pod IBrowse przy wykorzystaniu jakiejś czcionki zbliżonej do Verdany, a nie po to, by każdy lookał w kod i pisał mi jak się powinno pisać strony i jak ja tego nie potrafić robić. Nie jestem jakimś webdesignerem czy coś, bardziej zależy mi na zawartości princessy. W ogóle niektórzy autorzy stron wychodzą z założenia, że każdemu pójdzie flash więc dlaczego ja mam się przejmować jakimś js? Jak ktoś ma wyłączone js to niech wyluzuje, że mu nie wchodzi ta strona, bo to jego sprawa, że sobie wyłączył js na własne życzenie, a nie moja, że korzystam z js. Spróbuję zastosować w kodzie ten NOSCRIPT w celu wywalenia komunikatu o koniecznej obsłudze js, dzięki Adam za sugestię. @pppd myślałem, że chodzi Ci o kodowanie DOCTYPE, ble ble ble, bo ofkors wiem co to jest kodowanie standardu ISO-PL, całą stronę piszę w Cedzie od podstaw i wiem co piszę, nie używam copy&paste jakiś kawałków z innych stron choć na ich podstawie się sporo nauczyłem :). Jak się strona nie podoba i rażą jakieś braki to spoko, na sieci jest sto pięćdziesiąt tysięcy bardziej wypałowych stron i na nie sobie klikajcie :b. Dzięki za wszelkie sugestie i rady. Mimo wszystko zachęcam do zajrzenia za jakiś czas na stronkę i już. Nie narzekać mi tu, ej!!! :F kill yr. idols Ostatnia modyfikacja: 21.01.06 22:23 Ostatnia modyfikacja: 21.01.06 22:26 21.01.2006 22:32
[#47]
@Adam Kulesza, post #43
Ad. 10
Wiadomo, ale np: na mojej przeglądarce width=640 więc wyświetlane gadżety LOGUJ / NOWY TEMAT / TEMATY / ZASADY + POMOC wyświetlą mi się w dwóch rzędach, a właśnie tego chciałem uniknąć by były przyczepione do górnej belki. Tak więc przez wymuszenie szerokości wszystko mam w jednej linii tak jak ja sobie życzę, a nie moja przeglądarka :). stay or leave it Ostatnia modyfikacja: 21.01.06 22:33 21.01.2006 22:52
[#48]
@BagoZonde, post #46
Ale strona wygląda koszmarnie i jest nieczytelna... mieźle trzeba się
naprzesówać np w mozilli, bo tekst nie jest właściwie zawijany... Dodatkowo brakuje marginesu z prawej strony, co powoduje, że utrudnia to wygodne czytanie... Cóż jeśli nie chcesz, by na Twoją stronę zaglądano, to nie poprawiaj... 21.01.2006 23:03
[#49]
@Kaczus, post #48
Co do zawijania tekstu - czyli mieszczenia sie na stronie, to myślałem, że to działa i np: na Mozilli mojego kumpla, u którego teraz na mieszkaniu siedzę i wyjadam mu cukier - tekst mieści się w jednym oknie.
Sama strona jest jeszcze nie gotowa, czcionki nie wpakowane, gotowy za to jest idealnie sam numer, który na sieci pokaże się niebawem. Strona miała być tak "scharatana", to taka ostra, niedopieszczona grafika. Tak mnie wzięło kiedyś na wycinanie i taki design właśnie, gdyż nie podobają mi się ładnie zrobione strony, lubię bałagan i niedopracowanie. Styl taki mnie kręci - choć pewnie powiecie, że bezguście ze mnie :). Jak już pisałem, nie jest gotowa, chciałem zaznaczyć tylko jej istnienie w sieci jeszcze przed premierką pierwszego numeru (32 strony: komiks, recenzje, felietoniki, grafiki). Ostatnia modyfikacja: 21.01.06 23:06 21.01.2006 23:19
[#50]
@BagoZonde, post #49
Nie chodzi o gust, czy bałagan, tylko brak czytelności tekstu, to co
jest obok, to dodatek... Co do problemu, który opisałem, występuje w 2 momentach, gdy przeglądarka nie jest otwarta na cały ekran, czego osobiście nie znoszę (otwierania przeglądarki na cały ekran), tudzież, gdy pojawia się gadget przewijania... Dodatkowo tekst kończy się przy prawym brzegu, tuż przy krawędzi, co dla czytelności nie jest najlepsze... 21.01.2006 23:29
[#51]
@pppd, post #24
widzę, że jeszcze nie znasz specyficznego, new-artowego, undergroundowego stylu BagoZonde. jak dla mnie dizajn jest spox, ale zawartość całej strony faktycznie nie powinna wyłazić na boki poza okno przeglądarki.
@BagoZonde przyjmij może Barti, że minimum to 800x600 i zrob do tego grafikę, a tekst niech się w komórka zawija. co to szkodzi? albo, jak już badasz rozdziałkę javascriptem, to przygotuj może osobne 2 osobne zestawy grafiki dla 640px i dla 800px i wzwyż. Ostatnia modyfikacja: 21.01.06 23:32 21.01.2006 23:43
[#52]
@Kaczus, post #50
W sumie na PPA w aktualnościach jest ładne dopasowywanie sić do szerokości otwartego okna, ale dopasowywanie to jest do momentu, gdy górna belka nie zostanie ściśnieta na maksa. Później pojawia sić owy dolny suwaczek. Trzeba używać wiec suwaka by przeczytać całą zawartość.
I tak to właśnie z założenia miało wyglądać i u mnie ale dopiero dziś dzićki Twojemu postowi zauważyłem pewną nieprawidłowość, z której nie zdawałem sobie sprawy, a nie bede jej tu przytaczał - generalnie zastanawiam sie po co mi w ogóle ta szerokość z js :)))), eureka! Spróbuje to zmienić jak wróce do domku. 21.01.2006 23:48
[#53]
@R-Tea, post #51
Właśnie sić Arti zastanawiam po co w ogóle ja tą szerokość w js odczytywałem. Jestem dziś zmeczony, wiec nie wiem czy nie bredze... 4+4 godziny snu w ciagu dwóch dni i urwanie głowy, ale ponoć po 3-ech dniach bez jedzenia człowiek może wpaść w stan zwiekszonej, niespotykanej inwencji i wpadania na niesamowite pomysly i idee, wiec może odkryłem właśnie z pomocną sugestią Kaczusia, że po kiego mi to było te screen.width?
lali puna call-1-800-fear 22.01.2006 01:04
[#54]
@BagoZonde, post #46
"bo w/g mnie i moich obserwacji zachowuje się ox"
Mowic do slupa... " Jedynie dodam tego DOCTYPE choć to też wydaje mi się mimo wszystko zbędne" Jak i ta twoja strona... "Jeżeli ktoś nie obsługuje JS to już jego problem moim zdaniem" *Twoim* zdaniem... Jestes przykladem osoby cholernie upartej a do tego gluchej na wszelkie sugestie. Mam jednak nadzieje, ze te moja, ostatnia wezmiesz sobie do serca - zostaw projektowanie stron w spokoju. To nie jest twoja dziedzina. 22.01.2006 16:55
[#57]
@arti, post #56
Rzuc jescze okiem na to:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.princessa.kom.pl%2F&charset=iso-8859-2+%28Central+Europe%29&doctype=Inline&ss=1&outline=1&sp=1&noatt=1&No200=1&verbose=1 I postaraj sie poprawic te bledy i wywalic zbedny java script, a gwarantuje ci ze strona wtedy bedzie dzialac poprawnie u kazdego, niezaleznie od rodzaju zaistalowanej przegladarki i co wazne ROZDZIELCZOSCI EKRANU i ROZMIARU OKNA PRZEGLADARKI, bo zapewniam cie ze dla ogladniecia tego krapu (nie mowie o tresci) nikt nie bedzie tych parametrow zmienial (u mnie nawet gdy dam na pelny ekran przegladarke, to strona i tak sie nie miesci z powodu tego ze vievport_width!=screen_width). pozdrawiam 22.01.2006 18:53
[#58]
@pppd, post #57
Dzięki, ale akurat to przekierowanie to jest jakiś krap nie mojej roboty, postaram się pogadać wrótce z kumplem, który mi to przekierowanie zrobił. Na samej stronie (www.todrobot.tarnow.net.pl/princessa/f-eventy.php) wyskoczyły 2 błędy, jeden z encode - nie wiem w czym problem.
W ogóle jak sobie odpalę to na przeglądarce, to pokazuje mi się, a za chwilę cała zawartość ekranu jest czyszczona i muszę dawać stop w odpowiednim czasie. Zapewniam cię, że do oglądania tego krapu nikt nie musi zmieniać szerokości ekranu. Ona miała dostosowywać się sama do szerokości ekranu, a jeżeli ekran jest mniejszy niż wymagana przeze mnie szerokość 850 na gadżety - to miała być wymuszona ta szerokość 850 by nie przedzielało mi gadżetów. --------- Okej, dzięki za wszelkie sugestie, oczywiście doceniam Wasz czas i pomoc. @arti Nie podoba mi się Twoja postawa, rozumiem, że masz prawo mieć swoje zdanie, ale nie inputuj ;) mi co powinienem robić a czego nie, bo g*wno Ci do tego. Jeżeli jestem uparty to tylko dlatego, że mówię jak ja widzę tą stronę na różnych kompach. To, że nie działa bo np: js jest wyłączony nie jest dla mnie argumentem. Popracuję nad właściwym wyświetlaniem szerokości, etc. Sam numer - co go na sieci nie ma - na szczęście jest wyskalowany dokładnie więc po bokach pozostają czarne tła i dobrze. Pozdrawiam 23.01.2006 00:17
[#59]
@BagoZonde, post #58
Na samej stronie (www.todrobot.tarnow.net.pl/princessa/f-eventy.php) wyskoczyły 2 błędy, jeden z encode - nie wiem w czym problem.
Dwa? Czy nie tylko jesteś głuchy na krytykę, ale nawet na litość boską nawet nie potrafisz zinterpretować wyników validator.w3.org? I nawet nie mówię o atrybucie "background", bo wątpię czy przeglądarki przestaną go realizować dla tabel. wymagana przeze mnie szerokość 850 na gadżety To po prostu wyświetl jakiś obrazek o szerokości 850 pikseli... Ale dlaczego tak nie ufasz przeglądarce? To, że nie działa bo np: js jest wyłączony nie jest dla mnie argumentem. Wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie już powiedziałem. Bo to jednak już Twój problem, a nie mój. Przemyśl to bez emocji (których ja w tym momencie mam aż nadto). Może w końcu zrozumiesz co robisz źle... 23.01.2006 06:47
[#60]
@BagoZonde, post #58
"Nie podoba mi się Twoja postawa, rozumiem, że masz prawo mieć swoje zdanie, ale nie inputuj mi co powinienem robić a czego nie, bo g*wno Ci do tego."
Moje sugestie pozostana tylko sugestiami a czy je zastosujesz czy nie, to juz twoja sprawa. "Jeżeli jestem uparty to tylko dlatego, że mówię jak ja widzę tą stronę na różnych kompach. To, że nie działa bo np: js jest wyłączony nie jest dla mnie argumentem." A powinien, bo JS nie sluzy do tego... ale co ja bede w kolko to samo pisal... |