Hej Andrzeju,
"Jak juz napisalem z WinXP na p3 500, spokojnie nagrasz material 16-to sciezkowy. Bez "latencji" (alez to prymitywne slowo i tak kiepskie jak moje slowo - "aplikacja" :P , no ale trudno)."
Tak samo jak na PM 400 mhz... Troche na ciebie naskoczylem, bo porowanles nowego Maka z uzywanym pecetem, a wtedy cenowo to zawsze bedzie przepasc :)
"chociazby dzieki ukladowi Altivec velocity engine,
Tu jest problem, poniewaz nie jestem pc-sprzeto-filem, ale to o czym piszesz - kojarzy mi sie z pecetami, aos4"boksami", pegazami i macami (ktore juz sprzetowo niczym nie roznia sie od siebie.
Pozatym co mi to da? Ja jestem "prosty" czlowiek (poki co jeszcze z akademika nie "wylazlem"). ;)
Pozatym nie jestem z wyksztalcenia muzykiem (choc prywatne szkoly i nuty robia swoje)."
No wlasnie o to chodzi w Makach-ze to "cos ci da"!!!! To nie jest dodatkowy chip dla szpanu, ale od razu czujesz roznice w muzyce.
Np w instrukcji dla wielosciezkowego sekwencera Reason jest taka uwaga co do sprzetu, a to przy okazji zalaczania opcji "High Quality Interpolation":
-uzytkownicy AMD itp- ta opcja nie moze byc uzyta na waszych komputerach
-uzytkownicy Intela-ta opcja moze byc uzyta, ale tylko na szybszych procesorach, bo wlaczenie interpolacji podwyzszonej jakosci powoduje zwolnienie sprzetu
-uzytkownicy Apple Macintosh- niezaleznie od pozycji wlacznika ON/OFF, ta opcja jest automatyznie CIAGLE wlaczona, bo nie stwierdzono aby miala znaczacy wplyw na predkosc kompa.
"Wieloslad podlaczasz sobie do karty zewnetrznej.
Mialem na mysli "magnetofon wielosladowy" czyli zwykly program typu Saplitude Producer, Cool Edit."
Aaa, to Ci chodzi o taki udawany wielosciezkowiec... No to masz tego kupe na Maku, nawet sharewary. Sa nawet jakies darmowe, ale ja nie ryzykuje.
"Czy Ty slyszales o programach typu Reason, ReCycle, Ableton Live, Logic Pro, Pro Tools, Digital Performer, Emagic, cala rodzina Native Instruments, Bias-to tak tylko kilka z przodujacych na swiecie?
Malo kto slyszal, ale ja tam cos widzialem na Coverach Studio i Estrady. Niestey nigdy tego nie mialem okazji odpalic (brak sprzetu)."
Jak to malo kto slyszal

Dzisiaj to podstawa w swiecie muzyki!! Przeciez nawet jak kupisz jakas w miare dobra karte muzyczna, to masz zazwyczaj wersje "odchudzone" w pakiecie OEM (tak dodaja Cubase, Reasona, Abletona Live i moze jeszcze jakies inne).
"Twoj Samplitude juz nawet nie jest produkowany, ani rozwijany. A firma Magix, ktora go wypuscila, to taki multiinstrumentalista: robi tanie programiki do dzwieku
Hehe. Sam powiedziales ze nie program czyni cuda, tylko uzytkownik. Program jest bardzo dobry i uzywa VST :P
Podaj jakis link na temat tej firmy ;)"
He he, to prawda! Ale tez jest wazne, czy np do swojego programu mozesz wciaz dostac nowe sample, loopy, patche, filtry (np. VST) itd itd. Czy nie jestes w slepym zaulku.
www.magix.com
"a jak czytam fora muzyczne, to chyba zawladnal amerykanska scena hiphopowa).
Hehe! Sam jestem blokersem i choc moje klimaty to punk/reggae/ska i ciezkie a takze symfoniczne granie, mam duzo wspolnego z Hip-Hopem ;)"
To popytaj kolegow hiphopowcow, podobno lubia automat perkusyjny w programie Propellerhead Reason :))
"Nie wiem,czy kiedykolwiek widziales Mac Os X
Nie widzialem. Wciaz mam w glowie MacOs8 i tak troche "w glowie" staram sie go pomieszac z Linuxem. Mozliwe ze jestem na dobrym tropie ;)"
Boze, czlowieku... system 8 to prawie tak stary jak Twoja Amiga!!!

Od tego czasu bylo po drodze 6 duzych wersji systemu i kilkanascie upgradow!
Zobacz sobie tutaj, gdzie dzis sa Xy:
www.apple.com/macosx/
"Masz jakas satysfakcje w udowadnianiu nam, ze biale jest czarne (znaczy sie,ze pecet jest lepszy od Amy i Maka)
Ostatnio nawet tak, z tym ze nigdy nie sprzedam swojej Amigi i bede jej uzywam do konca swiata i jeszcze jeden dzien dluzej :)

"
Ja tez swoich starych Makow nie sprzedalem :))
Masz pare linkow do tych programow muzycznych, o ktorych pisalem:
www.ableton.com
www.apple.com/ilife/garageband/
www.apple.com/logicpro/ to juz profesjonalne studio