[#31] Re: Makabryczny żart

@amiga1500, post #30

w sumie zobaczymy co SirLEO i Benedykt postanowia - my tylko zostalismy oszukani...ale za to jaaaak :D

[#32] Re: Makabryczny żart

@HOŁDYS, post #31

W życiu bym nie odpuścił temu ... czemuś, bo nie wiem jak nazwać tą hienę, oszusta, degenerata. Niech pierdzi w pasiaku, może się nauczy czegoś w życiu.

[#33] Re: Makabryczny żart

@alf, post #1

Hmm... co prawda dowiedziałem się o tym newsie na PPA, ale żeby zrobić AŻ TAKĄ INTRYGĘ? I to w jak krótkim czasie...
Nie no... to już kategoryczna przesada. Konsekwencje konsekwencjami, pewnie i tak nic nie dadzą, ktoś kto robi takie rzeczy pewnie to oleje. Raczej to było zrobione specjalnie, diabli wiedzą po co i dlaczego...
Więcej pozostawię bez komentarza.

[#34] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@alf, post #14

Z tego co napisałeś obstawiam że mógłby beknąć co najwyżej za naruszenie dóbr osobistych (Informacja nie zgodna z prawdą o czyjejś śmierci - zadośćuczynienie za straty moralne do rozpatrzenie - kasa lub przymusowa praca w jakimś ośrodku dla ludzi starszych lub chorych).

Zgłaszać i karać. Jeśli ktoś jest głupi to powinien ponosić tego konsekwencje, bo kiedyś znów bezmyślnie zrobi coś idiotycznego a skutki okażą się dużo gorsze.

[#35] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Lorak, post #34

Jeżeli chodzi o naruszenie dóbr osobistych, to jest to trochę bardziej skomplikowane, bo jeżeli się nie mylę, sprawę musiałaby zgłosić osoba, której dobra zostały naruszone.
[#36] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Lorak, post #34

Myślę że to co sam napisał :

"10:42 Adrian Horn:
tak, mój chciałem zarobić na autografach i koszulkach...dlatego było ogłoszenie w dziale giełda. Poza tym maiłęm nadzieje, że
10:43 Adrian Horn:
sypniecie groszem na jego córkę. Po prostu potrzebowałem troche groszy a mam jego autograf i myślałem, że będzie teraz sporo warty"

Już można spokojne traktować jako przyznanie się do próby wyłudzenia pieniędzy.

Zresztą nie o to w tej całej sprawie chodzi, kto ma rację co do tego za co może "beknąć", a co mu przejdzie płazem.
Sam fakt że ktoś taki może żerować na nieszczęściu innych jest dla mnie odrażające.

Ja osobiście sprawę bym kierował gdzie trzeba.

[#37] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@amiga1500, post #35

Tak właśnie napisałem w poście 8:

"I co więcej ja na miejscu Benedykta..............."

[#38] Re: Makabryczny żart

@widelec, post #28

Zacytuję klasyka : "Temu Panu (A.H) to nawet nogi nie podam..." (wybory prezydenckie lata 90-te)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 19:24:30
[#39] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@alf, post #36

Dowiedziałam się w pracy,że to czyjś głupi żart. Wczoraj strasznie przeżyłam newsa i jeszcze przez pół dnia... F.C.U.K
Prokuratura zgłoszenie przyjmie, pokręci nosem, założą sprawę i będą Benedykta ciągać po sądach. Szkoda, że nie ma już kar cielesnych ... dyby,, chłosta. Warto by spytać Benedykta czy chce i czy będzie się z pajacem szarpać. Z drugiej strony warto- trzeba znać konsekwencje czynów. Dzisiaj Benedykt jutro każdy inny może być pogrzebany żywcem.
mi osobiście jest porostu niesmacznie i jakoś tak smutno....

Co do A.H. - jeżeli masz resztkę godności to powinieneś napisać formalne przeprosiny i osobiście przeprosić poszkodowanego. Ale tu trzeba trochę odwagi.
Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak wielką krzywdę zrobiłeś.Może teraz jest ci przykro a może śmiejesz się w kułak ze swojego wspaniałego żartu, pamiętaj jednak, że nic w przyrodzie nie ginie. Twój dowcip wróci ze zdwojoną siłą i kopnie cię w twarz. Powodzenia.

[#40] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@flea, post #39

Ja powiem tak.

1.) A.H. - nigdy nie pojawiaj się na moim horyzoncie, dobrze Ci radzę... Pierwszy raz w życiu ktoś mnie tak oszukał, pierwszy raz w życiu płakałem bo... ktoś sobie zrobił żarcik. Nigdy się do mnie nie zbliżaj!!! Bo ja taką rzecz będę pamiętał nawet po mojej śmierci.
Dla mnie jesteś szm.tą i będę twoim wrogiem do końca życia... .

2.) Benio jeśli tylko chcesz daj znać. Znam świetnego prawnika (chyba najlepszy w południowej Polsce). Rozmawiałem już z nim na ten temat. Tak załatwi tego smarkacza, że jego rodzice długo będą to pamiętać (finansowo)... .

3.) Apel do PPA - następnym razem Panie i Panowie TAKĄ informację SPRAWDŹCIE PORZĄDNIE, dobrze?

.... nadal nie mieści mi się to w głowie.

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 19:47:06
[#41] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Bill Gates, post #17

Gdyby PPA porządnie zweryfikowała informację to A.H. zostałby spuszczony na drzewo i tyle byłoby w temacie.

PPA jakimś cudem uznała tę informację za wiarygodną. Ja się pytam - jakim cudem?

[#42] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@HOŁDYS, post #22

Ludzie co wy piszecie? Przecież trzeba być kompletnym idiotą, żeby zbierać kasę za coś co MUSIAŁO się na dniach wyjaśnić. Po prostu nie było takiej opcji, żeby zebrać kasę z jakiegokolwiek źródła w tak krótkim czasie nie robiąc afery i nie zwracając na siebie uwagi.

Dlatego uważam, że to wszystko nie było w celach zarobkowych.

No albo ten czlowiek jest totalnym idiotą.....

//EDYTA

Swoją drogą ciekawa sprawa. W sumie dzięki A.H. dowiedzieliśmy się, że Ben jest chory i powstała słuszna inicjatywa pomocy, pośmiertna bo pośmiertna, ale pomyślcie co moglibyśmy osiągnąć za życia Bena... Oh wait....

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 19:52:51
[#43] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Kokos, post #42

A/H N1: chcial zbierac kase i pewnie by zebral .. na wieniec ..

ja tez powiedzialem zonie ze kolega umarl a byl w podobnym wieku ..wogole scielo mnie z nog .. i dola podlapalem ..

a tu takie gowno nam wywinol
w sumie Benek jak wszedl na PPA i przeczytal ze nie zyje to tez mu glupio i przykro sie zrobilo.

ile ten A/H N1: ma lat ?

[#44] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@HOŁDYS, post #43

przecież nawet numeru konta nie podał -- nie było do takiego przekrętu w ogóle przygotowany

[#45] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Kokos, post #42

Jak wiadomo to zawsze wszytko się kreci wokół kasy, ale to co zrobił ten koleś to tylko nadaje się na niezły łomot w tą jego głupią osobę.

Zresztą nie ma co już komentować i działać w tym kierunku bo jak ruszy się to zacznie bardziej śmierdzieć.

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 20:15:01
[#46] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@(V)(I)mothe(P), post #45

O jakim wyludzeniu pieniedzy mowa ? O kwocie 100zl ?
Wolne zarty, znikoma szkodliwosc ... nic z tego nie bedzie.
Ciaganie po sadach... to by byla dopiero farsa... dla tych ktorzy chca juz biec z ta sprawa do sadu to rada "panowie glowe pod prysznic i ochlonac!". Tu jest Polska a nie Ameryka.

W ogole to wszystko wyglada na niezle przygotowna prowokacje i na dodatek koles rzekomo przepraszajac dalej sobie kręci "beke"(ubaw po pachy nie ma co).
Ogolnie to nalezalo by mu porzadnie wpierd.... Tylko pytanie kto tak naprawde ukrywa sie pod tym pseudonimem A.H. i czy w ogole ktos jest w stanie zdemaskowac tego ziomka.
[#47] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@selur, post #46

A ja się zastanawiam po co kogoś bić i tłuc. Nigdy nie popierałem takiej przemocy. Moim zdaniem jak Hitler - "Do gazu" i po sprawie. Innej kary nie ma.
Po IP dochodzić można, ale to się mija z celem...

[#48] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Kokos, post #41

Kokos napisał(a):

> PPA jakimś cudem uznała tę informację za wiarygodną. Ja się
> pytam - jakim cudem?

z tego co czytalem dzis na ircu sam bym tez to uznal za wiarygodne.

co do przygotowania: gdyby sie nie ryplo tak szybko, wystarczyloby zeby podal numer konta i ludzie by przelewali mu kase. podał że pogrzeb w sobote wiec czasu dosc na przelewy i troche malo zeby ludzie z daleka przyjechali, wiec zbiorka bylaby ok. no i tekst o córce - po co jak nie po to zeby sypnac wiekszym groszem?

100 zł to owszem znikoma szkodliwosc, ale jesli kazdy dalby 20 to zebraloby sie na calkiem sporo. zreszta nic nie szkodzi aby zdeklarowac ze kazdy dalby po 100. przy ilosci komentow idziemy juz potencjalnie w kilka tysiecy PLN, prawda? wiec nie ma sensu tak sobie gdybac bo mozna w dowolna strone.

ciesze sie ze sprawa zostala skierowana do prokuratury, a razie jakby to nic nie dalo to zacytutuje 2 klasyków na litere P:

jak mawiała Pawlakowa: „sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie”

i pewien zią z Jeżyc: „wiecie co z nim zrobić? wiecie co z nim zrobić?! wszystko na mój koszt!!” ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 21:03:43
[#49] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Valwit, post #48

Oszustwo i wyłudzenie pieniędzy tak samo podpada pod paragraf niezależnie czy jest to 100zł czy 1zł i w takim przypadku nie ma czegoś takiego jak niska szkodliwość społeczna. Inna sprawa, że w tym przypadku mogła być to tylko próba bo nikt nikomu kasy nie wpłacił.

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 21:50:33
[#50] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Madman, post #49

madman ja tam sie na prawie nie znam ale w necie znalazlem ze do 200 zl kradziez to niska szkodliwosc spoleczna czy jakosc tak.

tu nie chodzi o kase ... tu chodzi o sam pomysl i jego realizacje.

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 22:08:50
[#51] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@selur, post #46

Wrzucić temat na wykop.pl i zaraz go znajdą. Tam lubią takie dochodzenia, a skuteczność mają dość dobrą;)

[#52] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Kokos, post #41

PPA jakimś cudem uznała tę informację za wiarygodną. Ja się pytam - jakim cudem?

Zadnym cudem. Nikt po prostu nie robi takich przekretow. Nigdzie. A tym bardziej w srodowiskach malych, dosc zamknietych, gdzie kazdy jest uznawany za jednak osobe dosc rozgarnieta, w zwiazku z tym ze w ogole zajmuje sie czyms takim jak Amigowanie.

Czlowiek ktory zrobil cos takiego, albo jest idiota, albo naduzywal jakichs srodkow nieodpowiednio dzialajacych na centralny uklad myslenia/odbioru swiata (czytaj narkotykow).

Jezeli jest idiota, to w Rybniku jest psychiatryk.
Jezeli jest narkomanem, to w Rybniku jest tez detox.
Natomiast jezeli zrobil to czlowiek w pelni normalny, to musi odpowiedziec karnie.

Tak czy inaczej, kara musi resocjalizowac, bo zwykla zemsta, wywola w przyszlosci kolejne nieszczescia.
[#53] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@flea, post #39

flea napisał(a):

(...)pamiętaj jednak, że nic w przyrodzie nie ginie. Twój dowcip wróci ze zdwojoną siłą i kopnie cię w twarz.

O to to flea! Drugi raz mi z ust wyjmujesz takie słowa...cholera, nie powinienem sie podpinać pod twój tekst, ale jak widzę tego typu sformułowania, to nie wytrzymuję :)

[#54] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Lorak, post #51

Art. 216. § 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Kto znieważa inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. Jeżeli zniewagę wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności cielesnej lub zniewagą wzajemną, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

[#55] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Dorian3d, post #54

i

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 01:41:01
[#56] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@HOŁDYS, post #50

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

[#57] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Dorian3d, post #56

A jezeli nie najblizszej , jak w tym przypadku oskarzenie idzie z urzedu.Jak juz wczesniej zauwazono oszustwo jest scigane od 1 zeta nawet.

[#58] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@Hellena, post #57

tak jak pisalem do 200 zl - niska szkodliwosc czynu
nawet jak ukradniesz cos do 199 zl nie bedziesz mial sprawy

Szkodliwość społeczna zależy od wielkości kwoty. Zobacz art. 115 par. 2 k.k. Możesz przy okazji zajrzeć też do art. 53 par. 2 k.k.

źródło LEX

To że płacicie podatki na wymiar sprawiedliwości nie znaczy że on działa sprawnie i wydajnie ...

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 12:04:24
[#59] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@HOŁDYS, post #58

Dobra bez sensu sa i tak nasze dywagacje typu ..co by bylo gdyby.

ja jestem bardzo ciekawy jak redakcja i B.D sobie poradza i jak zakonczy sie ta sprawa (cos mi sie wydaje ze umrze smiercia naturalna)

[#60] Re: Wsparcie Leczenia A.H.

@HOŁDYS, post #58

To co on chciał zrobić to wyłudzenie, a nie kradzież.
Po 2 jak na allegro wygrasz coś za 2 zł, a koleś Ci nie wyśle, to mu normalnie sprawę zakładasz, bo przez allegro zawarł z Tobą umowę kupna / sprzedaży.
Wtedy odpowiada nawet jak Cię wysadzi na 1 zł.
No ale jak zrobisz to po za allegro to masz wysada

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem