[#1] NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC
http://www.exec.pl/forum/posts/list/1049.page

Chiałbym dodać także swój komentarz.
Panowie którzy piszą na forum Execa w powyższym linku, są notorycznymi wrogami Amigi klasycznej, czyli Amigi 68k.

Mimo tego że Natami nie jest firmowana prze Amiga INC, jest kontynuacją oraz jest kompatybilna z linią komputerów Amiga Classic 68k.

Nie dajcie się zwieźć tym podstępnym panom, którzy negują komputery Amiga 68k, ponieważ są oni wrogami Amigi 68k.
[#2] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #1

Na pohybel z nimi!

Natami rules!

Btw: gdzie kolejny dzień?
[#3] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #1

A kto twierdzi inaczej ten nie Amigowiec! LET THE FLAMEWAR BEGIN!!!

[#4] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #1

Najlepiej odpowiem przytaczając ten wątek.

[#5] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #4

To ja sie pochwale, ze wczoraj Konrad "odebrał mi prawo wypowiedzi" na exec i surowo zabronil przychodzic na "amigowe" imprezy execa. Nie powiem, rozpłakałem się.... ze śmiechu:D

To przykre, że exec woli skłócać środowisko, zamiast współpracować. Mam nadzieję, że któregoś dnia to się zmieni...

Odnośnie kolejnego dnia, proszę o cierpliwość - obecnie chłopaki cięzko pracują nad kilkoma rzeczami naraz, m.in. prockami 060 i 050, aktualizacją wsadu do FPGA i szykowany jest dalszy pokaz obecnych możliwości NatAmi. A to maleństwo potrafi coraz więcej z każdym dniem:)

Pozdrawiam serdecznie
Banter

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 23:44:03
[#6] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #1

to ciekawe co napisali, choc z drugiej strony, ciekawe jakby zachowal sie Apple gdyby ktos dzisiaj reaktywowal MacPPC, albo jeszcze lepiej, Mac68k i nazwal np: NatMak ;)

osoba ktora tam nazwala Natami emulatorem Amigi jest w bledzie, to nie emulator czegokolwiek, to nowy komputer kompatybilny w jakims stopniu z Amiga 68k/AGA, zbudowany w oparciu o uklady FPGA i inne. Nie mozna pisac takich bredni.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 23:43:04
[#7] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #6

to ciekawe co napisali, choc z drugiej strony, ciekawe jakby zachowal sie Apple gdyby ktos dzisiaj reaktywowal MacPPC, albo jeszcze lepiej, Mac68k i nazwal np: NatMak

Tak, jestem jeszcze bardziej ciekaw jak zachowałby się ten sam Apple gdyby ktoś z ekipy tworzącej NatMaka napisał na swojej stronie:

"tak oto powstał prototyp nowego Maka"
"jego możliwości sprzętowe to ogromny postęp jak na Maka, który zatrzymał się w rozwoju prawie 10 lat temu"
"do teamu dołączyło ostatnio kilka osób chętnych pomóc przy opracowaniu nowego Maka"
"Nowy Mak ma również w standardzie coś, czego nie mieli jego poprzednicy, czyli port Ethernet, czy porty USB 2.0"

i tym podobne kwiatuszki.

[#8] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #7

Może w takim razie warto podkreślać że Natami jest nową "Amigą" 68k. To "68k" jest bardzo ważne. Należy także podkreślić że Natami nie ma błogosławieństwa Amiga INC, ale technicznie i ideowo jest następczynią A1200/4000.

Dla ludzi którzy kiedyś używali Amigi w latach 90-tych, Natami, Minimig czy FPGA Arcade mieści się w tym samym klanie co A1000, A500, A2000, A600, A3000, A1200, CD32 i A4000.
Te komputery są dla Amigowców, którzy Amigę uważają głównie za wspaniały sprzęt z lat 90-tych.

Panowie z Execa natomiast promują AOS4 oraz komputery które nie mają nic wspólnego ze sprzętową Amigą 68k, czyli komputery PPC na podzespołach ogólno dostępnych, stosowanych w pecetach. Czyli komputery marki AmigaONE, Pegazos2 i Sam.
Ja osobiście też lubię AOS4 i można powiedzieć że jestem zwolennikiem tego systemu. Jestem użytkownikiem AOS4.0 Classic i już za jakiś czas będę użytkownikiem AOS4.1 Classic.
Niestety komputery promowane przez tych panów nie są dla mnie Amigami 68k oraz kompatybilnymi, tylko komputerami PPC marki AmigaONE, Pegazos2 i Sam.
Jednocześnie bardzo drażni mnie to, że jedne z tych komputerów nie nazywają się Amiga, tylko AmigaONE. Tak czy inaczej nie mam dylematu i jestem świadomy tego że te komputery PPC nie są Amigami, chociaż niektóre mają nazwę podobną do "Amiga", czyli AmigaONE.
Cięższy orzech będę miał do zgryzienia, gdy jednak dojdzie do skutku komputer Amiga firmowany przez Amiga INC pod kontrolą Windows7. To nie ważne że być może tą Amigę z Amiga INC będzie produkowała podfirma o nazwie C=.

Tak czy inaczej ja trzymam się sprzętowej lini 68k oraz jestem także użytkownikiem AmigaOS4, który działa na komputerach marki Amiga (A1200/A3000/A4000) oraz na komputerach innych marek, czyli AmigaONE, Pegazos2 i Sam.

Ostatnia modyfikacja: 18.05.2011 03:40:35
[#9] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #8

Moim zdaniem, zamiast dolewać oliwy do ognia i prowokować właściciela marki (oraz fanów jej obecnych wcieleń pod PPC) do ostrej reakcji zrezygnować w ogóle z oficjalnego nazywania NatAmi Amigą (podobnie jak nikt z MorphOS-teamu nie nazywa tworzonego przez siebie systemu "AmigaOS" ). Zamiast tego można przecież używać sformuowań:

"Rozwinięcie rozwiązań stosowanych w klasycznych Amigach"
"Nawiązanie do zaproponowanej przez Amigę budowy komputera"
"Moim zdaniem/W mojej opinii/Według mnie jest to najprawdziwsza Amiga pod słońcem".

A poza tym - nie wstydzić się marki, którą się stworzyło. Piszmy:

"tak oto powstał prototyp NatAmi"
"jego możliwości sprzętowe to ogromny postęp w porównaniu z Amigami klasycznymi, których rozwój zatrzymał się 15 lat temu"
"do teamu dołączyło ostatnio kilka osób chętnych pomóc przy opracowaniu NatAmi"
"NatAmi wyposażona jest w coś, czego w standardowej konfiguracji nie posiadały Amigi klasyczne, czyli port Ethernet, czy porty USB 2.0"

Należy także podkreślić że Natami nie ma błogosławieństwa Amiga INC, ale technicznie i ideowo jest następczynią A1200/4000.

Oczywiście że tak. Zwłaszcza, że wprowadzony (oczywiście nieumyślnie) w błąd użytkownik przy pierwszej lepszej okazji kupi sobie... Amigę od C= USA, święcie przekonany, że to "ta nowa Amiga o której gdzieś czytał i na której odpali sobie stare dyskietki ze strychu".

komputery PPC na podzespołach ogólno dostępnych, stosowanych w pecetach.

Z tym to trochę pojechałeś. Który właściwie podzespół NatAmi nie jest ogólnie dostępny i stosowany w pececie? Procesor MC680060? No, ale G4 czy innego AMCC też nie uświadczysz w PC. Układy FPGA? Ajć, przecież taka SAM 440 też taki ma (że nie wspomnę o tych tutaj). Kontroler USB/Ethernet? Przeca to to samo, co siedzi na płytach PC. Złącza VGA, IDE, serial, CF... Standardowe. No to co jest takie "ogólno niedostępne i niestosowane w pecetach"? Niestandardowe złącze karty procesora?

[#10] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #9

Zwłaszcza, że wprowadzony (oczywiście nieumyślnie) w błąd użytkownik przy pierwszej lepszej okazji kupi sobie...
Amigę od C= USA, święcie przekonany, że to "ta nowa Amiga o której gdzieś czytał i na której odpali sobie stare dyskietki ze strychu".

Ale tu to żeś, recedencie, palnął. Naprawdę zakładasz, że byli posiadacze Amigi są tak tępi?
siedzi, pije i chrupki

[#11] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #9

Procesor MC680060? No, ale G4 czy innego AMCC też nie uświadczysz w PC. Układy FPGA?

Amiga posiadala od zawsze zlacza do komunikacji ze swiatem, inaczej jakbys podlaczyl drukarke, tv, modem, pcmcia... w latach 90 ?. Dzisiaj Natami posiada takie same zlacza do komunikcaji ze swiatem, tylko inne, bo wspolczesne. Natomiast procesor PPC jest zupelnie z innej bajki. Procesor PPC powinien byc traktowany tylko jako dodatek do 68k, a dopoki zadna firma nie wyprodukuje sprzetu z PowerPC kompatybilnego z 68k/AGA na ktorym natywnie zadzialaja FDD i HDD z systemem i programami z klasycznej Amigi, to wlasciwie mozemy pisac tylko o komputerze z PowerPC. Pokaz mi sprzet z PPC do ktorego podlacze sobie swoj stary HDD (tylko jeden HDD) i po nacisnieciu POWER zobacze stary sobie dobrze znany Workbench lub demo Hardwired :)

W PC nadal trzyma sie wszelkie relikty, ala BIOS, tryby tekstowe, stare tryby graficzne, praktycznie nieuzywane dzis instrukcje x86, ktore z powodzeniem mozna zastapic juz nowymi instrukcjami itd... Kompatybilnosc sprzetowa wstecz jest wazna i definiuje sprzet, jezeli tak nie bedzie, to w zasadzie, kazdy tutaj ma kontynuacje Amigi, bo x86 tez pozwala natywnie uzywac systemu (AROS) operacyjnego bedacego rozwinieciem AmigaOS.

[#12] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #9

No to co jest takie "ogólno niedostępne i niestosowane w pecetach"?

No właśnie SuperAGA, nowa Paula oraz procesory 68k. :)

A konstrukcja pecetów, Maców i komputerów PPC używanych dla AmigaOS jest prawie identyczna. Czyli jest to płyta główna, procesor (nie 68k) oraz często te same układy dźwiękowe oraz graficzne (np. Radeon).
[#13] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@snajper, post #10

Ale tu to żeś, recedencie, palnął. Naprawdę zakładasz, że byli posiadacze Amigi są tak tępi?

Ja uważam że Recedent raczej zacytował teorie redaktorów z Execa. To właśnie oni mają Amigowców za naiwnych.
Zobaczmy i wobraźmy sobie gdzie leży prawda na poniższym przykładzie.

Mając komputery trzech znanych marek, spróbujmy określić który komputer będzie idealnym rozwiązaniem dla byłych Amigowców, którzy chcą powrócić do swojej przygody z klasycznych lat młodości. Komputerami tymi są:

1. Komputer marki Amiga z C=, z procesorem x86 pod kontrolą Windows7.
2. Komputer marki AmigaONE z procesorem PPC na którym działa AmigaOS4
3. Komputer marki Natami z procesorem 68k, kompatybilny z komputerami Amiga 68k, czyli linią klasyczną.

Zauważmy że z tych trzech komputerów tylko jeden jest markowym komputerem Amiga. Jest nim Amiga z C= z Windows7.
Który komputer będzie najlepszym rozwiązaniem dla Kowalskiego?

Amiga z C= z WinUAE, AmigaONE z UAE czy Natami która jest kompatybilna z Amigą 68k?
[#14] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@snajper, post #10

@snajper:

Naprawdę zakładasz, że byli posiadacze Amigi są tak tępi?

Zakładam, że byli posiadacze Amigi są bardzo zróżnicowaną grupą, i niekoniecznie muszą się w 100% orientować co się dzieje w światku. Vide większość wywiadów Benedykta i odpowiedź na pytanie "czy wiesz co się aktualnie dzieje z Amigą". Może ktoś kiedyś zasłyszał, że ukaże się nowy model Amigi (w trakcie pierwszej akcji "puzlowej" z X1000). Potem przypadkiem zupełnym rzucił okiem na info o "nowej Amidze" - NatAmi, a potem w sklepie ukaże sie Amiga od C= USA. Naprawdę myślisz, że to niemożliwe?

@1989:

Amiga posiadala od zawsze zlacza do komunikacji ze swiatem, inaczej jakbys podlaczyl drukarke, tv, modem, pcmcia... w latach 90 ?. Dzisiaj Natami posiada takie same zlacza do komunikcaji ze swiatem, tylko inne, bo wspolczesne.

Zatem pod tym kątem nie różni się niczym od peceta, Efiki, czy klasycznej Amigi.

Procesor PPC powinien byc traktowany tylko jako dodatek do 68k, a dopoki zadna firma nie wyprodukuje sprzetu z PowerPC kompatybilnego z 68k/AGA

PPC "jako dodatek" już przerabialiśmy. W postaci hybrydowych kart od phase5 (przypominam, że 68k dodano tylko dlatego, że Amiga Tech nie przygotowała obiecywanego systemu pod PPC).

Co do kwestii kompatybilności - wiesz ile jest klasycznych dem, które nie pójdą na AGA? Czy to znaczy, że A1200 należało wyposażyć i w OCS i AGA (OCS - na wypadek gdyby ktoś chciał odpalić wybredne stare demo, a AGA - żeby uruchamiać nowe)?

@Andrzej Drozd:

No właśnie SuperAGA, nowa Paula oraz procesory 68k.

SuperAGA i nowa Paula siedzą w FPGA (spotykanym, jak już wspominałem, we współczesnych PC). Procesory 68k znajdziesz nie tylko we współczesnej elektronice, ale również w starszych "pecetach z 68k", chociażby taki Macintosh LC II.

Który komputer będzie najlepszym rozwiązaniem dla Kowalskiego?

Kowalski zadecyduje portfelem (Amiga od C= USA), wydajnością (Amiga od C= USA) oraz możliwością odpalania Win7 (Amiga od C= USA).

[#15] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #14

Zatem pod tym kątem nie różni się niczym od peceta, Efiki, czy klasycznej Amigi.

nie calkiem niczym, obsluga w samym hardware wyglada nieco inaczej, ale co do wtyczek, wszelkie komputery powinny byc w miare kompatybilne z reszta swiata w temacie wtyczek.

PPC "jako dodatek" już przerabialiśmy.

Ty naprawde masz Nas za tepakow :), a do tego wszystkiego, palisz glupa, bo doskonale wiesz jak bylo, po A1200/4000 miala byc kolejna Amiga z 68k i nieslawnymi ukladami AAA, baa, nawet rozwazano inny procesor, ale byl to HP PA-RISC (Amiga Hombre Chipset), co nawet zrozumiale z uwagi na wczesniejsza wspolprace z HP. Commodore choc byl bankrutem, to nadal doskonale orientowal sie w tym biznesie i wiedzial, ze tak sztuczny twor jak konsorcjum Apple-IBM-Motorla nie mogl przetrwac, a Commodore ze swoja Amiga bylby w malo uprzywilejowanej pozycji (Apple mial wylacznosc na desktopy domowe), wiec wybor PPC to strzal w stope i kolano, postawienie sie w pozycji wasala.

ps. cel konsorcjum tez nie zostal osiagniety, czyli zdeklasowanie x86, co bylo juz oczywiste w 1997 roku.

Co do kwestii kompatybilności - wiesz ile jest klasycznych dem, które nie pójdą na AGA?

oczywiscie SAGA tez nie bedzie kompatybilna w 100% z AGA, wysoka kompatybilnosc jest tylko jednym z celow, jednak wszystkie zbudowane sa wg. podobnej zasady dzialania i kompatybylnosc jest na poziomie ponad 95%, a jak wyglada radeon + codec audio + reszta, to zupelnie inne uklady, obsluga na innych zasadach i sa w 100% niekompatybilne z OCS/ECS/AGA/SAGA, za to blisko w 100% kompatybilne z komponentami PC i Mac, jeszcze jak dodac do tego procesor PowerPC niekompatybilny z 68k, to caly sprzet ma tyle wspolnego z Amiga, co PC x86.

Ostatnia modyfikacja: 18.05.2011 18:19:35
[#16] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #9

No tak, ale Amiga ONE to taki sam następca Amigi jak z Commodore Amigi jest następca Commodore 64. Łączy je nazwa firmy, poza tym to zupełnie inne architektury. Zgodzimy się chyba, że C-65 wypuszczony pod nazwą N-65 byłby lepszym następca Commodore 64 niż Commodore Amiga.

Ostatnia modyfikacja: 18.05.2011 20:08:56
[#17] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #7

Firma może być zla. Ani na jote nie zmienia to faktu, że Commodore Amiga z emulatorem Commodore 64 to nie jest następca C=64. Nie w sensie w jakim w świecie komputerów pojmuje się kontynuację. Brak kompatybilności, itd
[#18] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #15

@1989:

doskonale wiesz jak bylo, po A1200/4000 miala byc kolejna Amiga z 68k i nieslawnymi ukladami AAA, baa, nawet rozwazano inny procesor, ale byl to HP PA-RISC (Amiga Hombre Chipset)

Doskonale wiem, że Hombre powstał dokładnie jeden (nie działający) prototyp. To trochę mało. Już bardziej realny był Walker (była specyfikacja, płyta główna, buda i sprzęt zaprezentowano). Ale ten oprócz koszernej MC68EC030/40 i AGA miał też (auć!) sloty PCI. A kolejna miała być Amiga z PPC. Nie tak było? Pod hasłem "Amiga Technologies" masz lukę w pamięci?

@wuk:

Zgodzimy się chyba, że C-65 wypuszczony pod nazwą N-65 byłby lepszym następca Commodore 64 niż Commodore Amiga.

Zgodzimy się jak diabli, tylko nie o tym dyskusja. Każdemu wolno powiedzieć, że NatAmi wypuszczona pod nazwą Amiga Nat byłaby lepszym następcą Amigi klasycznej. Żyjemy w wolnym kraju.
Nie mów jednak, że nie widzisz różnicy między tym, co właśnie wspólnie ustaliliśmy, a tym, o czym pisałem wcześniej.

brak kompatybilności

? Jest to dokładnie taka sama kompatybilność jak między Macami PPC a Macami na intelu (a raczej: była, bo ZTCW Rosetta nie jest już standardowo dokładana do systemu).

Ostatnia modyfikacja: 18.05.2011 20:53:11
[#19] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #18

Doskonale wiem, że Hombre powstał dokładnie jeden (nie działający) prototyp.

i ten jeden prototyp wystarcza aby stwierdzic, ze PowerPC nie mial miec cokolwiek wspolnego z powstajacym nastepca Amigi 1200, poza jeszcze pozniej powstalymi kartami turbo od Phase5 - dodatkami ktorych pewnie nie byloby. Po upadku Commodore to bylo tylko rozszarpywanie i coraz bardziej nieudolne proby reaktywacji marki, czego synonimem jest PowerPC. Gdyby Commodore nie walnal w kalendarz to Amiga na HP PA-RISC mialaby wylacznosc na desktop, a tak pozostalo tylko spijanie sokow po Apple w postaci kart od Phase5 z jakimis koncowkami produkcji PowerPC, de facto przeznaczonymi dla Apple i pozniejsze PeCetowe dziwadla majace coraz mniej wspolnego z klasyczna sciezka rozwoju Amigi.

ps. przypuszczam nawet, ze Apple - bedac w konsorcjum mogl postawic swoje warunki, zwyczajnie nie zgodzilby sie na sprzedaz dziesiatkow tysiecy najnowszych procesorow PowerPC firmie Commodore, gdyby ta zechciala wyprodukowac takie maszyny i rzucic na rynek desktopow..., wiec Commodore nie zastanawiajac sie dlugo, wybral to co mial pod reka i najblizej po drodze, czyli HP.

Jest to dokładnie taka sama kompatybilność jak między Macami PPC a Macami na intelu

no chyba nie bedziesz twierdzil jakoby Radeon + reszta PeCetowych gnatow byla kompatybilna z AGA, czy obecnie powstajacymi SAGA ?:)

[#20] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #19

chyba nie bedziesz twierdzil jakoby Radeon + reszta PeCetowych gnatow byla kompatybilna z AGA

Odpowiadałem na post wuka, cytuję:

nie zmienia to faktu, że Commodore Amiga z emulatorem Commodore 64 to nie jest następca C=64. Nie w sensie w jakim w świecie komputerów pojmuje się kontynuację. Brak kompatybilności, itd

Commodore x64 czy jak mu tam, a także (ponoć) Commodore Amiga od C= USA ZTCW ma mieć zintegrowany w systemie emulator C64, dostępny "pod jednym przyciskiem". Jeśli porównanie do Rosetty nie pasuje, to nie wiem co pasuje.

PowerPC nie mial miec cokolwiek wspolnego z powstajacym nastepca Amigi 1200

Ale z którym następcą? Walkerem? Amigą MCC? Commodore miało monopol na następcę A1200, czy jak?

[#21] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #20

Commodore miało monopol

tak, Commodore mial monopol na Amige :), pozniej to juz byly firmy bez wizji, bez legendy, bez znaczenia... Powracajac do nieszczesnego PowerPC, to Amiga z tym procesorem nie miala nigdy szans zeby wyskoczyc przed szereg, zaprezentowac sie z lepszej innej strony, mogla byc tylko drozsza, nieudolna, powolniejsza... kopia PowerMaca. Nawet slynne x1000 po latach przejmuje schede po Apple... tego co Apple sam juz nie chcial, jedyna roznica to xmos, z ktorym nikt nie wie co zrobic w Amidze :)

Upadek Commodore to byl upadek Amigi i nic tego nie zmieni. Natami tez tego nie zmieni, jest po czesci tylko spelnieniem naszych niespelnionych oczekiwan, ktorych nie spelni dzis zaden wlasciciel samej tylko marki :)

[#22] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #21

Gdyby nie wyszły karty PPC do Amigi, to jak by się to dalej potoczyło? C= zbankrutowało, zostało by na 68k i... ?
Dla mnie karty PPC było nieosiągalne (kasa), ale dzięki temu dzisiaj mam eMaca z Morphosem i jest cool :)

[#23] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #14

SuperAGA i nowa Paula siedzą w FPGA (spotykanym, jak już wspominałem, we współczesnych PC). Procesory 68k znajdziesz nie tylko we współczesnej elektronice, ale również w starszych "pecetach z 68k", chociażby taki Macintosh LC II.

Tylko gdzie w tym wszystkim komputer 68k, następca A1200/4000?

Kowalski zadecyduje portfelem (Amiga od C= USA), wydajnością (Amiga od C= USA) oraz możliwością odpalania Win7 (Amiga od C= USA).

No tak, tylko gdzie w tym wszystkim Amiga 68k?
[#24] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #21

Upadek Commodore to byl upadek Amigi i nic tego nie zmieni. Natami tez tego nie zmieni, jest po czesci tylko spelnieniem naszych niespelnionych oczekiwan, ktorych nie spelni dzis zaden wlasciciel samej tylko marki

Dokładnie. Ja bardzo lubię AOS4 i cieszę się że będę mógł używać AOS4.1 na A1200 z dodatkowym PPC.
Jednak komputery tylko z procesorem PPC mnie nie interesują. Nie są dla mnie Amigami 68k. Amigowość moim zdaniem w komputerach PPC jest tylko w systemach AOS4, MOS i AROS (PPC). Bardzo lubię te systemy i uważam że są pełnowartościowymi następcami AmigaOS3.
Jednak komputera typu AmigaONE nie uważam za następce Amigi.
Tylko nowy kierunek rozwoju. Który mnie nie interesuje.

Jednak gdy Natami doczeka się dodatkowego procesora PPC, na takiej zasadzie jak karty PPC w Amigach klasycznych, to będę "haaaapy", że będę mógł używać na Natami AmigaOS4.

Tak. AmigaOS4 uważam za pełnoprawnego następcę AmigaOS3. Jednak dla mnie komputery PPC mimo nazwy (AmigaONE), nie są i nigdy nie będą Amigami. Nigdy nie będą kontynuacją Amig 68k. A tylko Amigi 68k mnie interesują (łącznie z dodatkowym PPC).
[#25] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #1

:):):)

Właśnie przeczytałem post Cacodemona (na zupełnie innym portalu, nie amigowym). Post bardzo pozytywny. Mam nadzieję że będzie no war :)
Ja w takim razie przestaję marudzić już o AmigaONE i myśle że tym samym Cacodemon nie będzie też źle pisał o Natami.
Pozdrawiam. :)
[#26] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #21

Chwila moment, skoro dajesz C= wyłączność na określenie jak miał wyglądać następca Amigi 1200, to czemu uważasz, że
Natami jest spelnieniem naszych niespelnionych oczekiwan
? Oczekiwaliśmy wszak Hombre i PA-RISC?

@Andrzej Drozd:

A cacodemon w ogóle pisał gdzieś źle o NatAmi? Wątek, o którym wspominasz w poście 1 dotyczy tylko ewidentnego wprowadzania ludzi w błąd, nie ocenia projektu jako takiego.

[#27] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #23

Jak to gdzie? Na Amidze od C= USA z Windows7 nikt nie zabroni Ci uruchomić WinUAE i masz swoje 68k (do wyboru od 68000 do 68040, FPU 68881, 882 lub te z 040 do wyboru) OCS, ECS, AGA, RTG jak i masę innych...

NatAMI to nie nowa Amiga, a nowy komputer skierowany do nostalgików 68k, o znacznie poszerzonych możliwościach. Kompatybilny z linią Amig klasycznych, korzystający z bazy oprogramowania dla nich, ale nową Amigą to on na pewno nie jest, no chyba, że NatAMI team wykupi prawa do nazwy, wtedy będzie mógł tak swój komputer nazwać. Tak samo jak nową Amigą nie był i nie jest Pegasos II czy to pod kontrolą MorphOS, czy AmigaOS 4.x. Pegasos pozostaje Pegasosoem z zainstalowanym określonym systemem (a pewnie i też kilku użytkowników z Linuxem by się znalazło). Tak samo Pegasosem nie jest żaden Mac z zainstalowanym MorphOS-em.

Do niektórych jednak nie docierają pewne podstawowe rzeczy i z uporem maniaka twierdzą, że białe to czarne, a czarne to różowe, zatem nie karmić trolla!

[#28] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Mandi^ATO, post #27

Ja zauważam jedno, i na co też liczę: jak Natami ukaże się na rynku to mam nadzieję, że AmigaOS 3.x dostanie takiego "kopa" - w pozytywnym znaczeniu tego słowa - że nastąpi odżycie softu amigowego, a być może nawet profesjonalne oprogramowanie odżyje. Wystarczy tylko odkurzyć stare źródła...

Tak na marginesie: liczył ktoś profesjonalne programy jakie ukazały się tak na MorphOS cz AmigaOs 4.x? Ile ich jest?

A szybka, nowoczesna Natami stanowi niewątpliwie zagrożenie marketingowe dla Mos/AOS4.

Więc jeżeli Natami się ukaże (oby!) to nadal będę używał AmigaOS 3.x, tym razem na Natami, nawet gdyby ktoś mnie szufladkował jako Natamiec (?) czy może Natamik (?).

I ani mnie to ziębi, ani grzeje, bo desktop i software ten sam, który lubię.

Howgh!

;)
[#29] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Dopuser, post #28

Ja licze na to, ze na natami w komfortowych warunkach i o niebo efektywniej niz na moich klasykach bede mogl korzystac ze starego dobrego amigowego softu. Tylko tyle mi do szczescia potrzeba. Nie przewiduje tez wykorzystania innego systemu niz 3.x.

[#30] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #26

Natami jest spelnieniem naszych niespelnionych oczekiwan? Oczekiwaliśmy wszak Hombre i PA-RISC?

Racja, oczekiwalismy AAA/68k/PA-RISC itd., ale nie doczekalismy, wiec poprzestajemy na tym co jest. SAGA/N68k nie jest kontynuacja oczekiwanego nastepcy. System ma podobna architekture i jest blisko 100% kompatybilny z poprzednikiem (A1200 glownie), tak samo jak niedoszle AAA, natomiast samo rozwiniecie architektury AGA jest juz autorskim rozwiazaniem tworcow Natami, na ile zostanie przyjete, zobaczymy, ale w zadnym wypadku nie jest rozwinieciem architektury AGA jakis Mac z Radeonem i PowerPC, bo to w 100% przypomina Apple PM i 0% Amige.

Natami nie jest nowa Amiga, jest nowym sprzetem kompatybilnym z Amiga, mozna powiedziec, kopia Amigi, choc tworcza kopia :), w tym sensie Natami spelnia nasze oczekiwania.

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2011 11:24:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem