[#31] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Mandi^ATO, post #27

Oczywiście, że Natami jest nową Amigą. Amiga to nazwa linii komputerów. Nazwa zwyczajowa. Rozumiem, że jeździsz na bicyklu a nie na "Roverze". W ogóle bym się zastrzeżeniami jakiejś firmy nie przejmował. A już na pewno nie robiłbym z tego wykładni na forum. Firma ma narzędzia, niech sobie dochodzi swojego, jeśli Natami team umieści na płytce nazwę Amiga. Przy okazji wyjaśni się kto ma prawa do czego.
Ani takiego zachowania Natami Team ani procesu patentowego którejś z firm sobie nie wyobrażam, więc skończmy poruszać ten temat.
[#32] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #31

Nie nazwa zwyczajowa, tylko zastrzeżony znak towarowy. Jeśli już coś to do Twojego porównania o bicyklach i "roverach" pasuje to, że NatAMI to komputer, Tak samo jak masz rowery/bicykle różnych firm, tak samo masz komputery różnych firm. Masz komputery: Amiga, Apple, Dell, Pegasos, NatAMI, MiniMig, Acer, Lenovo. Wszystkie to są komputery, a wśród nich jedne są kompatybilne z innymi, jedne mają inne możliwości od pozostałych. Ale Dell to nie Acer ani Lenovo, a Pegasos to nie Apple, tak samo jak NatAMI to nie Amiga. Ba, nawet Sam440ep to też nie Amiga, pomimo, że specjalnie na ten komputer również powstał AmigaOS.

Czy na przykład BMW to Mercedes? I to i to samochód więc co za problem nazwą jednego zwyczajowo nazywać drugiego? A jednak BMW to BMW, a Mercedes to Mercedes, oba mają silnik, skrzynię biegów, oba jeżdżą na takie samo paliwo, a jednak nazywają się inaczej, ot ciekawostka niepojęta dla wielu twierdzących co chwilę, że Amigą jest co chwilę inny wynalazek.

[#33] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #31

Masz linie komputerów, nazywane zyczajowo Pecetami(czyli 86), Amigami (czyli 68k). Jeśli sie ze mną nie zgadzasz to wskaż mi inną popularną nazwę na linię komputerów Amiga.
Inny przykład to Cola, np masz Hoop Colę , Coca Colę, a zwyczajowo nazywasz napoje tego typu Colą. Pierwszy człon to nazwa firmy, Czyli np Commodore Amiga, Hyperion Amiga, Nat Amiga. Identyczna sytuacja.

Dla fanów marek

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2011 15:18:51
[#34] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #31

Mój ulubiony temat

Firma ma narzędzia, niech sobie dochodzi swojego, jeśli Natami team umieści na płytce nazwę Amiga.

- Ano właśnie. Jeśli jakaś firma czuje, że jej prawa są naruszone, może dochodzić odszkodowania w sądzie. Proste jak drut. Jeśli tego nie robi to albo przyzwala, albo uważa, że nie ma o co kruszyć kopii, albo dostrzega w tym swój interes, albo cokolwiek. Jej biznes.

ps: chyba, że zastosowali środki ostateczne porywając Annikę. Policja narazie nie potwierdza tych plotek
[#35] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@grg, post #34

He,he. Mam pomysł żeby komputer w ogóle nazwać Annika bo w wymowie przypomina Amiga bardziej niż NatAmi. prototyp to był Lorraine, chipy Paula, Agnus, Denise, czyli też w klimacie.

I jest to dobre imię. Choć jakby wziąć niemieckie imiona to można by stworzyć karykaturę. Np. komputer Gertruda 1300, z chipem graficznym Helga i muzycznym Kunegunda.
[#36] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #16

"No tak, ale Amiga ONE to taki sam następca Amigi jak z Commodore Amigi jest następca Commodore 64"

Nie do końca jest tak jak piszesz. Pod względem prawnym AmigaONE jest tak samo "następcą" Amigi jak NatAmi. Ponieważ ani jeden ani drugi komputer nie ma prawa do nazwy "Amiga" którego jedynym właścicielem jest firma Amiga Inc.

Z powodu tych zawirowań prawnych można wysnuć wniosek, że "AmigaOne" nie jest "Amigą" ponieważ od czasu ugody są to dwie różne marki, mające dwoje różnych właścicieli. I chyba właśnie to tak boli chłopaków z exec'a - cały czas utrzymywali jak to marka (naklejka) jest najważniejsza - a historia sprawiła im małego figla ;)

Nie chcę być złośliwy przez ten post ale skoro już ekipa exec'a lubi być taka skrupulatna to też powinni zaznaczyć, że ani A-eon, ani Hyperion nie mają prawa do nazwy "Amiga". I w związku z tym żądam aby ten magazyn nie "kłamał i żerował na naszym komputerze" ;)

I moje dementi: "NatAmi to nie emulator" specjalistów z exec'a odsyłam do uzupełnienia wiedzy czym jest emulator.

[#37] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #35

albo... pomidor :)
[#38] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Elder_ppa, post #36

Cieszy to, że PPA jest tak popularne wśród takich prawdziwych amigowców jak Konrad Bielski ;) Ten portal nigdy nie zginie skoro ma takich wiernych fanów ;)

Ale dość złośliwości. Pan konrad w swej pokręconej logice próbuje mi wmówić, że swym postem "promuję" system AROS. Nie wiem z którego zdania to wywnioskował ale tego chyba nikt nie pojmie. Już przywykłem do kłamstw, pomówień i świństw ze strony środowiska exec'a.

Jedyne co zawarłem w poprzednim poście to nie atak (ani "promowanie" czegokolwiek) na AmigęOne ani Hyperion, ale wykazanie nielogiczności postaw niektórych "władców" exec'a.

@konrad napisał:
"Firma Amiga Inc może utworzyć dowolną markę wykorzystując do tego nazwę Amiga.(...) czy to AmigaOne(...). Tylko firma Amiga Inc ma do tego prawo. Natomiast prawo do posługiwania się taką marką mają firmy, które dostały od Amiga Inc licencję, np. Hyperion"
Z tego co wielokrotnie wyczytałem na exec'u to Hyperion jest właścicielem marki AmigaOne a nie licencjobiorcą. To jak to w końcu jest z tymi prawami do nazw?

Dodane:
Konrad oczywiście zacytował moją wypowiedź, ale usunął z niej wszystkie "buźki". Niby mała różnica ale jednak zmienia kontekst niektórych zdań. Tyle o rzetelności tego człowieka.

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2011 21:49:26

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2011 21:50:13
[#39] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #33

Masz linie komputerów, nazywane zyczajowo Pecetami (czyli x86), Amigami (czyli 68k).

"...i w ten oto sposób zostałem własnym dziadkiem". Od kiedy Maki klasyczne (czyli 68k), czy Atari ST/TT/Falcon (czyli 68k) są Amigami?

Ano właśnie. Jeśli jakaś firma czuje, że jej prawa są naruszone, może dochodzić odszkodowania w sądzie.

Według tej samej pokręconej logiki póki nie dostaniesz mandatu za przekroczenie prędkości to wcale jej nie przekroczyłeś. Innymi słowy "Tata, a jak się drzewo w lesie przewróciło, a telewizji przy tym nie było to się przewróciło, czy nie"?

Zwróć uwagę jeszcze na jedno - na oficjalnej stronie NatAmi nikt nie używa takich, wprowadzających w błąd sformuowań jakie przytoczyłem. I bardzo się im to chwali (niezależnie od tego, czy boją się "mandatu", czy uważają takie zachowanie za niepotrzebne jątrzenie i sianie dezinformacji).

[#40] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Elder_ppa, post #38

Elder_ppa, oszczędź nam wszystkim ostrych słów na temat eXeca. Nic dobrego z tego nie wyniknie, co najwyżej kolejny flejm. Moim zdaniem przerzucanie się oskarżeniami najczęściej wynika z niezrozumienia, a nie ze złej woli zwaśnionych stron, a taka zabawa w "głuchy telefon" (czyli czytanie postu na cudzym forum i komentowanie na swoim) sprzyja wzajemnemu niezrozumieniu właśnie. Lepiej byłoby to obgadać "przy bezalkoholowym", ale cóż... Pewnie nieprędko do tego dojdzie. Obyśmy się prędzej nawzajem nie pozagryzali.

[#41] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #39

Ech, drogi kolego recedent.... cytat z głównej strony NatAmi:

"It will be a succeeding Amiga model not done by emulation - it is done by reconstruction. "

Pisze jak byk, że to następny model Amigi ok, racja
[#42] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #40

Ech... w zasadzie masz rację. Niepotrzebnie odpowiadam - do niego i tak nic nie dociera. Na exec'u niestety nie można odpowiadać gdyż cenzura skutecznie pilnuje aby nikt nie wytknął kłamstwa konradowi.

Szanuję twoją postawę recedent - też na początku myślałem, że da się jakoś pogodzić środowisko ale to nie ma sensu... tacy ludzie jak konrad do tego nie dopuszczą. Albo jesteś z nim albo... wcale :/

@Banter
"It will be a succeeding Amiga model" - Nie sugeruje jednoznacznie, że NatAmi ma być nową Amigą. "succeeding" można przetłumaczyć też jako "następcę" Amigi i myślę, że o taki sens chodziło autorowi tego zdania.

[#43] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Elder_ppa, post #42

Myślę jednak, że wtedy byśmy napisali: "It will be a successor of Amiga computer" :D
[#44] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Elder_ppa, post #42

Takiej odmiany megalomanii jak na eXecu to jeszcze nie widzialem pomysł No chyba tylko na napisy.info w wykonaniu K. Szklarskiego
[#45] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Mandi^ATO, post #27

Na Amidze od C= USA z Windows7 nikt nie zabroni Ci uruchomić WinUAE i masz swoje 68k

Nie lubię klasykować na emulatorach odpalając wcześniej jakiś natywny system dla danego komputera i później emulator. Wolę pograć i odpalać dema na klasykach lub na komputerach które są kontynuacją Amig klasycznych. To daję wielką radochę. WinUAE natomiast to żadna przyjemność.

NatAMI to nie nowa Amiga, a nowy komputer skierowany do nostalgików 68k

Zgadza się, to nie jest nowa Amiga 68k, ponieważ ponieważ nie ma znaczka od Amiga INC. Ale mentalnie i praktycznie to jest następca A1200/A4000. Nowa Amiga 68k, której aktualnie nie można nazwać Amigą. Nieszkodzi, ważne są czyny tego komputera, a czyni on i daje radochę dokładnie jak prawdziwa Amiga 68k. :)

Do niektórych jednak nie docierają pewne podstawowe rzeczy i z uporem maniaka twierdzą, że białe to czarne, a czarne to różowe

Albo niektórzy mają jakiś komercyjny problem do Natami lub po prostu nie są klasykowcami i nie kumają bazy. Dla nich wystarczy UAE. :)
[#46] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Dopuser, post #28

A szybka, nowoczesna Natami stanowi niewątpliwie zagrożenie marketingowe dla Mos/AOS4.

Być może tak to wszystko wygląda, ale Natami nie rywalizuje z komputerami na których działa AOS4 i MOS, tylko je uzupełnia. Oferuje to, czego nigdy nie dadzą emulatory klasyków na systemach AOS4 i MOS.
Nasze amigowe środowisko jest bardzo małe i już bardzo 30-letnie. Natami nie odbierze użytkowników AOS4 i MOSa. Każdy z Nas wie dokładnie czego chce.
Natami jest dodatkiem, taką nową A1300/A5000.
Myślę że każdy Amigowiec chciałby mieć ten komputer jako dodatek do swoich maszyn z AOS4 i MOS. Normalna batalia i normalne problemy dotyczą aktualnie ceny Natami (a nie będzie niska) i tego kiedy ten komputer będzie w sprzedaży.

Niestety redaktorzy Execa widzą w Natami realne zagrożenie. Ale dlaczego? Przecież Natami nie konkuruje z nowoczesnością nowej lini Amigowania, czyli AOS4, MOS, AROS.
Natami może jedynie przywrócić kilka osób do środowiska, dlatego że jest nowoczesnym klasykiem - zaoferuje to co A500 i A1200/4000, a dodatkowo oferuje dość współczesne możliwości. Ludzie którzy wrócą do środowiska z odległych lat 90-tych, siłą rzeczy zaczną się także interesować AOS4 i być może staną się nowymi użytkownikami AOS4. :)
[#47] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@grg, post #34

Jeśli tego nie robi to albo przyzwala, albo uważa, że nie ma o co kruszyć kopii, albo dostrzega w tym swój interes, albo cokolwiek. Jej biznes.

Jeżeli przyzwala, to ok. :)
A jeżeli widzi w tym swój interes, to jeszcze lepiej. Ponieważ to wygląda trochę tak, że ktoś im robi A1300/A5000 i oprócz swoich zabawek na których chcą zarobić, będą mogli być "bardziej" Amigowi. To tylko moje przypuszczenia.

Jeżeli ja byłbym właścielem Amiga INC, to od razu pomyślałbym o tym, że taka Natami tylko zafunduje mojej firmie dodatkową reklamę (korzenie) i jeszcze lepiej będą sprzedawać się moje nowe zabawki Amiga (tablety czy inne ustrojstwa). :)

Dodane: Natami w ofercie Amiga INC, być może zyskałoby rehabilitację firmy w oczach Amigowców. Co o tym myślicie?

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2011 04:44:18
[#48] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #46

Watpie czy widza zagrozenie jakosciowe. Widza natomiast z pewnoscia zagrozenie rozmycia marki przez propagowanie innych rozwiazan amigopodobnych, co wcale nie powinno dziwic.

A szybka, nowoczesna Natami stanowi niewątpliwie zagrożenie marketingowe dla Mos/AOS4

Ciekawe czy ta cala natami da rade odtworzyc empetrojke albo jakis biedny film mpg2, no niech ten tata cos annice pokaze w koncu ciekawego ! :>
[#49] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #45

Albo niektórzy mają jakiś komercyjny problem do Natami lub po prostu nie są klasykowcami i nie kumają bazy. Dla nich wystarczy UAE.

To, że NatAMI jest kolejnym kompuiterem skierowanym do ludzi zainteresowanych 68k, oraz działaniem starszych rzeczy z Amigi, nikt tego nie neguje, po prostu chodzi tylko i wyłącznie o to, że to jest NatAMI, a nie Amiga. Tak samo dawno dawno temu powstawały też przecież klony Amigi z innych firm (Boxer, DraCo, Cassablanca). Nikt ich Amigami nie nazywał, chociaż były zgodne z Amigami i amigowy soft na nich działał, ale DraCo to był DraCo, Cassablanca była Cassablancą, a NatAMI jest NatAMI, projekt jest bardzo ciekawy, na pewno daje większe możliwości niż Minimig i wiele zależy od ceny, czy trafi do szerokiego grona odbiorców. Póki co obserwuję sobie postępy rozwoju, nawet w zależności od ceny rozważam możliwość zakupu ze wzgędu na małe gabaryty i niski pobór mocy, ale na pewno nie nazwę go Amigą. To jak jak już wcześniej pisałem nazywać Macintosha Pegasosem, lub Della Acerem tudzież innym Lenovo. Albo na BMW mówić Mercedes lub Bentley. Dokładnie taki sam poziom popełniania błędu.

NatAMI jest twórczą i rozwojową rekonstrukcją Amigi klasycznej, ale nie jest Amigą i póki co wątpię, aby się to w jakikolwiek sposób zmieniło.

[#50] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Banter, post #41

No patrz, drogi kolego... Jak mogłem przeoczyć? W takim razie odwołuję to co napisałem o teamie NatAmi. Pozostaje mieć nadzieję, że mają licencję od Amiga Inc. - w innym wypadku (przynajmniej moim zdaniem) naruszają znak towarowy (zupełnie zresztą niepotrzebnie - wszak dobry produkt powinien obronić się sam).

[#51] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@wuk, post #16

Amiga jest bezpośrednim następcą Atari 800.
Jest po prostu jego naturalnym rozwinięciem. Warto sobie porównać czipy Atari 800 - GTIA/ANTIC/etc oraz PAULA/AGNUS/DENISE Amigi.
Widać , że obie maszyny projektował ten sam team.

Co do C=64, całkiem fajny komp. Zaprojektowano go ponad 3 lata po Atari 800, w ciągu 5 dni. Nie licząc SID'a /genialne/ reszta podzespołów została ekonomicznie dobrana.Zero wizjonerstwa.......

[#52] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@Andrzej Drozd, post #46

Ludzie którzy wrócą do środowiska z odległych lat 90-tych, siłą rzeczy zaczną się także interesować AOS4 i być może staną się nowymi użytkownikami AOS4.

Natami da kopa AOS3, wiec po co AOS4/MOS :), i bedzie AROS inny niz inne AROSy. Powiedzmy wprost, to jest konkurencja i dobrze OK

[#53] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@michalmarek77, post #51

Wiemy o tym, nie musisz tego w kółko powtarzać (chociaż ze stwierdzeniem "ten sam team" to bym nie przesadzał). Dowód:

http://www.ppa.pl/artykul-Historia.Amigi.czesc.1.Powstanie-3_55_1103.html

Swoją drogą - niektórzy będą się pewnie z Tobą strasznie kłócić - w końcu Amiga 1000 oparta jest na procesorze MC68000, a Atari 400 i 800 - na MOS 6502. Co więcej, firma Atari (a właściwie jej kierownictwo, niemniej jednak - monopolista na "przyszłość Atari" ) kategorycznie wykluczała zastosowanie procesora 68k w planowanym następcy linii 400/800.

Co ciekawe jednak (ciągnąc analogię dalej) - czemu Jay Miner z kolegami nie nazywali swojego sprzętu "kolejnym modelem Atari"? Czyżby dlatego, że nie mieli do tego żadnych praw?

[#54] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #53

czemu Jay Miner z kolegami nie nazywali swojego sprzętu "kolejnym modelem Atari"?

moze dlatego, ze "kolejny model Atari" nie byl kompatybilny ze swoim poprzednikiem, wiec nie o jakies plytkie prawa sie tu rozchodzilo :D, ale czasy ida z podstepem, dzis kolejny model Amigi, choc nie jest kompatybilny z poprzednikiem, jest oficjalnie podawany jako kolejny model Amigi, a kompatybilny z poprzednikiem musi stosowac enigmatyczne NatAmi

[#55] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #54

Znowu rozbijasz się o definicję kompatybilności. Część oprogramowania z Amigi klasycznej odpalisz na nowych Amigach natywnie, a część poprzez emulację (niektórym wystarczy emulacja CPU, innym - chipsetu). Że może nie 100%? A na takim AGA uruchomisz 100% produkcji na OCS?

A taki na przykład Bob Pariseau (jeden z twórców Amigi) podczas publicznego pokazu Amigi 1000 w Lincoln Center zaprezentował dyskietkę z Amiga Transformerem (emulator!) pod hasłem "kompatybilności z IBM PC". Jednym wolno, a innym nie?

[#56] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #53

Amiga opierała się na doświadczeniach, które projektanci zdobyli podczas tworzenia Atari 2600/Atari 800.
W dokumencie podpisanym między Atari Corp a Amigą 21 listopada 1983 dokładnie opisano specyfikację maszyny. opartej na Motoroli 68k .
Technicznie czipy specjalizowane Amigi są mocniejszymi wersjami tych użytych a Atari 800 - wystarczy porównać zasady działania, architekturę......

Lorraine miała w pierwszej fazie miała trafić na rynek jako konsola "kryptonim MICKEY/, do której po roku Amiga Inc. mogła wypuścic dodatki zaminaijące ją w pełnoprawny komputer / Mniej więcej na zasadzie CDTV/

Generalnie już w momencie narodzin, Amiga była "atarowska", i taka by pozostała gdyby nie Tramiel i jego credo życiowe............
Między Atari 800 a Amigą 1000 jest podobna analogia do tej pomiędzy Volkswagenem Garbusem a Porsche 911. Nie zaprzeczysz, prawda ?

[#57] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #55

Część oprogramowania z Amigi klasycznej odpalisz na nowych Amigach natywnie

chyba sobie zartujesz, o jakich aplikacjach piszesz, bo wszystkie 68k dzialaja na emulacji - pod x86/ppc. Na AGA wystarczy jak uruchomisz jedna produkcje dla OCS, to bedzie i tak wiecej niz natywnie na jakimkolwiek PowerPC z Radeonem :). Za chwile dojdziemy do absurdu i zaczniesz udowadniac, ze AGA to juz nie byla Amiga, tylko emulacja Amigi

[#58] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #57

Po pierwsze - nie wszystkie programy z klasycznej Amigi są pod 68k (jest jeszcze PUP/WOS), a po drugie - nawet jeśli binarka jest pod 68k, to może bez problemu korzystać z natywnych bibliotek systemowych, klas MUI itp.

Jeszcze trochę i zaczniesz udowadniać, że Mac z x86 i Rosettą to nie Mac, tylko jego emulacja na jakimś pececie.

@michalmarek77:

Amiga opierała się na doświadczeniach, które projektanci zdobyli podczas tworzenia Atari 2600/Atari 800.

A ilu spośród projektantów Amigi było byłymi pracownikami Atari?

W dokumencie podpisanym między Atari Corp a Amigą 21 listopada 1983 dokładnie opisano specyfikację maszyny. opartej na Motoroli 68k .

Ale dokument podpisano już "za Tramiela". Zarząd Atari w momencie podejmowania decyzji o pracach nad następcą modeli 400/800 nie chciał nawet myśleć o 68k (dlatego zresztą Miner opuścił wtedy JIL).

Między Atari 800 a Amigą 1000 jest podobna analogia do tej pomiędzy Volkswagenem Garbusem a Porsche 911. Nie zaprzeczysz, prawda?

Dobre porównanie.

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2011 15:57:01
[#59] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@recedent, post #58

Dodam, że niektóre biblioteki w AmigaOS 3.9 mają uniwersjalne binarki, w kodzie jest program dla 68k i PPC(WarpOS).

[#60] Re: NatAmi to nie nowa Amiga - kompleksy portalu EXEC

@1989, post #52

Natami da kopa AOS3

Da jakiegos tam, nawet niezlego kopa, w to niewątpie. System w wersji podstawowej, taki jaki ukazal sie 10 lat temu bedzie smigal, ze hoho.

Trzeba jednak pamietac, ze nowe ficzersy natami tego kopa mocno zredukuja. Ktos chcial system w wysokiej rozdzielczosci, do tego grafika 24 bit, jakis podsystem graficzny 3d, nowy dzwiek przez ahi, pare zamułek upiększaczy bo chyba nie chcemy szaroburego systemu z taka bajerancka saga na pokladzie typu opaque windows, birdie, magicmenu, polprzezroczyste bzdety, do tego stos usb, sieć etc etc etc i będzie co uciągnąć oj bedzie.....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem