[#31] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #28

PRL musial jakos zjednac sobie ludzi, cos im oferowac lepszego, bo nie da sie rzadzic siedzac ciagle na bagnetach.

Aby powstał PRL musiały zginąć setki tysięcy, jeśli nie miliony, Polaków. Aneksja Kresów w 1939 r. była wstępem do tego co uczyniono póżniej w Polsce: wywózki, terror i prześladowania, fizyczna likwidacja, łagry. Zlikwidowano całą polską klasę ziemiańską. Oddano Rosji polskie Kresy wraz z majątkiem materialnym i ludnością. Zabraniano "powrotu" Polakom z Kresów do PRL pomimo umowy prlowsko-rosyjskiej. Prześladowano tak przedwojenną inteligencji jak i klasę właścicieli. Likwidacja przez komunistów jakichkolwiek przejawów władzy polskiej opartej o rząd w Londynie. Brak demokratycznych wyborów i prześladowania partii opozycyjnych. Aresztowania obywateli polskich przez Rosjan i ich procesy w Rosji !!! Wymordowano przedwojenne elity, tak by je zastąpić "elitami" nowymi o komunistycznym rodowodzie.

Zresztą niech zacytuję tutaj Ziemkiewicza:

Jak w każdym kraju okupowanym, w PRL elita została utworzona przez okupanta – z kolaborantów. Zwykle na zasadzie doboru negatywnego. Najwyżej awansowali ci, którzy nie mieli moralnych hamulców w wysługiwaniu się reżimowi, którzy wszystko zawdzięczali okupantowi. A jednocześnie niedobitkowi potomków elity przedwojennej, elity Polski niepodległej na różne sposoby mszczono, w najlepszym wypadku wyznaczając określony pułap, powyżej którego awansować nie mogli.

Przez półwiecze stopniowo tracącej zęby komunistycznej dyktatury zdołano w ten sposób wyhodować niespotykaną w krajach wolnych elitę głęboko skonfliktowaną ze społeczeństwem, któremu miała przewodzić. Przypisała ona sobie miano i tradycję dawnej polskiej inteligencji, specyficznej grupy społecznej, która w krajach naszego regionu zastępowała w XIX w. zachodnią klasę średnią, ale jej etosu odziedziczyć nie była w stanie. Etos ten był bo-wiem etosem służby społeczeństwu i stanowiącej cel inteligenckich dążeń niepodległości, kojarzonej z zaprowadzeniem społecznej sprawiedliwości.

A co zaoferował PRL w zamian, czego by nie zaoferowały kraje zachodniej Europy swoim mieszkańcom ? Dostrzegasz coś ? I jakim kosztem ?
[#32] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #31

Aby powstał PRL musiały zginąć setki tysięcy, jeśli nie miliony, Polaków

O czym Ty w ogole piszesz. To sa jakies wyssane z palucha liczby. Polacy na kresach wschodnich to gineli z rak ukrainskich oprawcow - UPA, po czesci za namowa Niemcow, ktorzy potem wyslugiwali sie tymi bandytami podczas bezsensownego Powstania Warszawskiego, a wszyscy bandyci zlapani przez Rosjan byli na miejscu rozstrzeliwani. Zginelo tam (na kresach) wtedy ponad 150 tys Polakow, przy calkowitej biernosci niemieckiego okupanta. Zadnych Ruskow tam nie bylo.

Przedwojennej inteligencji prawie nie bylo, bo wiekszosc wymordowali Niemcy, tak, ludzie cywilizowani z zachodu mordowali polskich inteligentow, a nie dzicz ze wschodu. Rosjanie wymordowali tylko polskich oficerow, chociaz nie wszystkich, bo bardzo wielu wcielono do powstajacej polskiej armii... Pomijam juz fakt, ze tej inteligencji to przed wojna bylo niewiele, wielokrotnie wiecej bylo analfabetow, ktorzy czesto nie wiedzieli co to sa buty na nogach... wielu dopiero w PRL nauczylo sie sznurowac buty i zobaczylo pierwszy raz na oczy zarowke :)

Ziemkiewicz to typowy rusofob i manipulant, wiec nie chce mi sie go nawet komentowac. Panstwa zachodu cos oferowaly Polsce po wojnie, podobnie jak po 1989 roku, dwa razy wiecej zabraly tego co zaoferowaly :)

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2011 22:38:49
[#33] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #32

O czym Ty w ogole piszesz. To sa jakies wyssane z palucha liczby.[...] Zginelo tam (na kresach) wtedy ponad 150 tys Polakow, przy calkowitej biernosci niemieckiego okupanta. Zadnych Ruskow tam nie bylo.

Jakiego niemieckiego okupanta ? Piszę o połowie terytorium Polski, które to było okupowane przez armię radziecką od września 1939 roku. Skutki paktu Ribbentrop-Mołotow. Brakuje Ci świadomości co się działo wtedy na polskich Kresach, i to już od samego początku okupacji sowieckiej aż do 1941 roku, a także po "wyzwoleniu od polskich panów" w 1945 roku.

Swoją drogą jest to doskonały przykład zaniku świadomości historycznej. Zabrano nam 55% terytorium włącznie z ludnością, a tymczasem zachowujemy się jakby ta kresowa Polska i Polacy w ogóle nie istnieli...

Przedwojennej inteligencji prawie nie bylo, bo wiekszosc wymordowali Niemcy, tak, ludzie cywilizowani z zachodu mordowali polskich inteligentow, a nie dzicz ze wschodu.

Tak Niemcy jak i Rosjanie mają swój udział w akcji niszczenia polskich elit... kto wie, czy to nie była obopólnie zaplanowana eksterminacja... Rosjanie robili to swój sposób, Niemcy na swój...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencje_Gestapo-NKWD

Rosjanie wymordowali tylko polskich oficerow,

Niech zacytuję:
Wśród pomordowanych byli zarówno oficerowie Wojska Polskiego, w tym pochodzący z rezerwy[1][2], jak i oficerowie i podoficerowie Policji Państwowej i Korpusu Ochrony Pogranicza (zgrupowani w obozie w Ostaszkowie). W liczbie ofiar zawiera się ponad 7 tys. osób niemających statusu jeńca, aresztowanych po 17 września 1939 przez NKWD i rozstrzelanych na podstawie tej samej decyzji Biura Politycznego WKP(b) z 5 marca 1940.

Jak wytłumaczysz te 7 tys. osób niejeńców aresztowanych po 17. września ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Represje_ZSRR_wobec_Polak%C3%B3w_i_obywateli_polskich_1939-1946

Ostatnia modyfikacja: 25.07.2011 23:24:54
[#34] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@parallax, post #18

Ja z malmy zawsze lubiłem świderki, a do rosołku nitki, a Wy?

Ja lubię świderki i nitki, ale do rosołku nitki są trochę niepraktyczne, ponieważ lecą z łyżki i chlapią po buzi oraz stole. Świderki są jednak bardziej praktyczne w rosołku albo muszelki :)
A tak w ogóle to ja uwielbiam wszystkie makarony z dobrym sosem. :)
[#35] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@selur, post #1

A tak dołączając się do polemiki na temat PRLu, to mieliśmy 50 lat zacofania.
Ledwo odzyskaliśmy niepodległość po I wojnie światowej i długim niebycie na mapie Europy pod zaborami, gdzie byliśmy rusyfikowani i germanizowani, to II wojna światowa wywołała kolejne gnojowisko i później ponad 50 letni zabór radziecki.

Cieżko mieliśmy przez około 200 lat.
Po roku 1989 wreszcie możemy normalnie żyć, całkiem komfortowo. Wreszcie kontynuujemy to, co zaczęliśmy w latach 20-30.
Nikomu nie życzę ponownie PRLu. Dość już zacofania, biedy i reżimu.

Urosły Wam trochę pupy od kasiorki, ubecja jutro Was nie zabierze za te śmiałe słowa, to się wywmądrzacie.
Za PRLu inaczej byście śpiewali. :)
[#36] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #33

"wyzwoleniu od polskich panów" w 1945 roku

W 1945 nie bylo tam zadnych "polskich panow". Za wielu to ich nie zostalo nawet w 1939, bo wiekszosc wiala przed wojna.

Rosjanie prawie nie mordowali inteligentow, bo uwazali, ze moga sie im jeszcze przydac. Niemcy mordowali dla zasady, zgodnie z planem, nie dzialali ad hoc, chodzilo im o calkowita eksterminacje polskiej inteligencji...

Wikipedia nie jest dobrym zrodlem tej wiedzy.

ps. a co do zachodu w kwestii ziem, to np: Churchill byl zwolennikiem, zeby Polska byla prawie 2x mniejsza niz jest obecnie...

Jak wytłumaczysz te 7 tys. osób

uwazasz, ze to byli inteligenci ?. Stoi we Lwowie pomnik pomordowanych przez Niemcow polskich inteligentow, byli tam Rosjanie i jakos tego zrobili, a mieli ku temu okazje, wiec Twoje teorie na ten temat nie trzymaja sie zwyczajnie kupy. Lwow to bylo centrum polskiej inteligencji na kresach.

[#37] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #36

uwazasz, ze to byli inteligenci ?

Każdy oficer w II RP musiał mieć conajmniej maturę. Czyli to byli inteligenci. :)
[#38] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Andrzej Drozd, post #35

Andrzej, nie zaklamuj prawdy o PRL. Polska w czasach PRL dokonala najwiekszego bodaj postepu w ostanich 200 latach. Okres miedzywojenny to wydaje sie przy tym jak pierdniecie komara :)

III RP jeszcze na tym bazuje, ale juz niedlugo, bo zbliza sie 30 lat, zaczniemy rozliczac III RP :), a dzisiaj wyglada to juz bardzo cieniutko. Jak patrze juz na niektore liczby to nawet moje najmroczniejsze wtedy scenariusze wydaja sie malo mroczne :).

[#39] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #36

Rosjanie prawie nie mordowali inteligentow, bo uwazali, ze moga sie im jeszcze przydac.

Za Cara tak było. Zresztą szlachta się zawsze dogadała. Czasy zaborów to nawet nie były tak ekstremalne jak to, co wydarzyło się w czasie i po II wojnie.
Cięli w pień jakąkolwiek inteligencje. Zarówno III Rzesza jak i Stalinowskie landy.
[#40] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Andrzej Drozd, post #37

Oficera uznajesz za inteligenta. Andrzej, boj sie boga :). Nie matura, lecz chec szczerza zrobi z Ciebie oficera

[#41] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #36

Ziemkiewicz to typowy rusofob i manipulant, wiec nie chce mi sie go nawet komentowac.

Wikipedia nie jest dobrym zrodlem tej wiedzy.

Wikipedia oparta jest na bibliografii, podobne informacje znajdziesz w innych żródłach, polecam np. "W cieniu czerwonej gwiazdy":

http://www.poczytaj.pl/168131

Podobnie opinie Ziemkiewicza...

I staraj się raczej ustosunkować do faktów.
A fakty są takie, że Rosjanie mordowali systemowo Polaków, likwidowali polskie elity, na spółkę z Niemcami hitlerowskimi.

Co więcej - i co gorsze! - na terenie PRL-u w mniejszej skali czynili to samo polscy komuniści swoim rodakom po roku 1945... a po 1989 roku, po zmowie okrągłostołowej, ci "komunistyczni patrioci", o splamionych krwią rodaków rękach, zyskali status świętych krów...

Co tu jest do obronienia ?
[#42] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #38

Andrzej, nie zaklamuj prawdy o PRL. Polska w czasach PRL dokonala najwiekszego bodaj postepu w ostanich 200 latach. Okres miedzywojenny to wydaje sie przy tym jak pierdniecie komara

Wiesz, to nie jest tak do końca.
Napewno byłoby lepiej kontynuować II RP (gdyby nie było II wojny), niż to że mieliśmy PRL.
Wiadomo, Polski nie dało się włączyć do kraju Rad i to w Polsce wybuchał zawsze bunt. Polska jako kraj środkowoeuropejski, oczywiście zawsze jakoś żył "zachodem", a nie wschodem.
Dlaczego Niemcy podzielono na zachód i wschód? Ano dla tego, aby Polska była jednak od zachodu ograniczona radzieckim landem NRD. Stalin dobrze dbał o swoje bezpieczeństwo - nie oddał aliantom wschodnich Niemiec.
Ale Polska i Polacy nie dali się, ani PRLowi, ani nikomu. To ludzie, mimo że bez korony na orzełku, swoją postawą dokonali tego że PRL był jednak najmniej reżimowym państwem bloku wschodniego.
Ale bardzo złym w prównaniu do tego, gdybyśmy kontynuowali II RP.
[#43] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #41

A fakty są takie, że Rosjanie mordowali systemowo Polaków, likwidowali polskie elity, na spółkę z Niemcami hitlerowskimi.

na spolke z hitlerowskimi Niemcami to Polakow mordowali ich zachodni sprzymierzency. Nie widze zadnego zwiazku miedzy tym co robili Rosjanie, a Niemcy. Nawet skala jest nieporownywalna. Niektore zrodla podaja 150 tys zamordowanych Polakow przez Rosjan, bardzo to watpliwa liczba. Natomiast na konto Niemcow mozemy zapisac ponad 5mln. zamordowanych Polakow.

[#44] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #41

Dla mnie ważne jest, że komuna zlikwidowała analfabetyzm i to jest jej sukces. Miała też morze porażek, ale teraz jest podobnie (morze porażek). Przedtem byliśmy w .... ruskich, a teraz zachodu, który ma nas dokładnie tam gdzie wtedy Rosjanie. Jak jesteśmy do czegoś potrzebni, to sobie niektórzy o nas przypominają, dlatego powinniśmy liczyć tylko na siebie i (zabrzmi to ksenofobiczni i szowisnistycznie) wspierać przede wszystkim to co nasze, dopingować naszych, żeby to co robili było lepsze, bo nikt nam z zachodu, wschodu itd. nie da nic za darmo.
Nie żebym był za terorem z PRL-u, ale mamy jako naród na zbyt wiele pozwolone i stąd syf z przemocą wokół nas, to mnie boli, bo mam dzieci i boję się co będzie dalej. Mam dylemat moralny wychować na ...... żeby sobie w życiu poradziły, czy na ludzi, żeby potrafiły dostrzec w kimś drugim człowieka, jednocześnie narażając się za takie postępowanie na kopa w tyłek od życia/ludzi.
[#45] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Andrzej Drozd, post #42

Ale bardzo złym w prównaniu do tego, gdybyśmy kontynuowali II RP.

bardzo wielu ludzi ktorzy w okresie PRL dokonalo osobistego awansu jest innego zdania, wielu tych ludzi mowi otwarcie, ze w okresie IIRP nawet o tym nie marzyli. Wmawianie komus jakiejs tam prawdy tego nie zmieni.

[#46] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #45

Wmawianie komus jakiejs tam prawdy tego nie zmieni.

Właśnie. A jako ludzie z którymi sobie nie poradzili zaborcy (żadni), Jesteśmy The Best. Najsprawiedliwsi. Opanujemy lewaków oraz skrajnych prawóchów i nie damy im dojść do głosu.
Nie ma na Nas bata. Jesteśmy Najlepsi w Europie. :)
Sprawiedliwi. :)
[#47] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Andrzej Drozd, post #42

Napewno byłoby lepiej kontynuować II RP (gdyby nie było II wojny), niż to że mieliśmy PRL.

to jest Twoje zdanie, ja jestem innego zdania. Kontynuacja IIRP to bylaby jednak humanitarna i gospodarcza katastrofa w takim ksztalcie. Glebokie reformy bylyby niezbedne jezeli Polska miala wejsc w XX wiek. Ten kraj nie byl w stanie wtedy nawet wyzywic ludnosci. II RP to byl kraj bosych, glodnych dzieci, dzielenia zapalek na cztery, podworek ze studniami, domow ze strzecha, analfabetow mlodych i starych, berezy kartuskiej, przesladowan dzialaczy opozycji oraz zwiazkowcow, i w koncu szosy zaleszczyckiej - gruntujacej upadek elit sanacyjnej II RP.

Wtedy wladza PRLowska legitymizowala swoj rezim uzywajac zwrotu "za sanacji", obecna wladza robi dokladnie to samo uzywajac zwrotu "za komuny". Dajesz soba manipulowac.

[#48] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Ender, post #44

Mam dylemat moralny wychować na ...... żeby sobie w życiu poradziły, czy na ludzi, żeby potrafiły dostrzec w kimś drugim człowieka, jednocześnie narażając się za takie postępowanie na kopa w tyłek od życia/ludzi.

Przekaż dzieciom dekalog i daj dobre wykształcenie - nie rób nadgodzin, tylko pomagaj w zadaniach domowych od podstawówki. Wykształcenie dam im pracę, a dekalog uchroni od złej drogi. :)
[#49] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #43

na spolke z hitlerowskimi Niemcami to Polakow mordowali ich zachodni sprzymierzency.

??? Co dokładniej masz na myśli ?

Nie widze zadnego zwiazku miedzy tym co robili Rosjanie, a Niemcy.

??? Wygląda na to, że nie zajrzałeś do linku:

Niemieccy naziści współpracowali z radzieckim NKWD w dziele eksterminacji narodu polskiego. Wyrazem daleko posuniętej kooperacji były wspólne konferencje Gestapo i NKWD.

Pierwsza z nich miała miejsce w Brześciu nad Bugiem 27 listopada 1939 roku. Jej tematem przewodnim były metody zwalczania w zarodku przez obu okupantów konspiracji niepodległościowej.

II Konferencja NKWD i Gestapo odbyła się pod koniec listopada 1939 roku w Przemyślu. Jej tematyka została poszerzona o problem wymiany jeńców polskich oraz metodykę eksterminacji polskiej ludności.

20 lutego 1940 roku rozpoczęła się w Zakopanem, w willach "Pan Tadeusz" oraz "Telimena", III Metodyczna Konferencja NKWD i Gestapo.[3] Według niektórych źródeł na początku lutego 1940 roku doszło do tajnego spotkania Heinricha Himmlera i Ławrientija Berii w pałacyku myśliwskim Hermanna Göringa w Rominatch (obecnie Krasnolesie) w Puszczy Romnickiej, gdzie prowadzono rozmowy o eksterminacji społeczeństwa polskiego i zwalczaniu polskiego ruchu oporu[4]. Wspólne plany eksterminacyjne konstruowano do 4 kwietnia 1940 roku. W marcu 1940 kolejna podkonferencja miała miejsce w Krakowie.

Nazistowska akcja AB polegająca na wymordowaniu polskiej inteligencji została dzięki tym konferencjom skoordynowana z radziecką akcją rozstrzeliwania jeńców w Katyniu, Twerze i Charkowie oraz więźniów w Bykowni i Kuropatach pod Mińskiem[5].

Inną formą współpracy radziecko-nazistowskiej było tworzenie przez sowiecki wywiad na obszarze Generalnego Gubernatorstwa za pomocą zwerbowanych lewicowych (komunistycznych lub tzw. jednolitofrontowców) działaczy organizacji konspiracyjnych o zabarwieniu komunistycznym, które miały rozpracowywać dla gestapo i NKWD polskie podziemie niepodległościowe pod płaszczykiem swojej działalności konspiracyjnej (organizacje "Sierp i Młot", "Proletariusz" oraz "Stowarzyszenie Przyjaciół ZSRR").

Niektore zrodla podaja 150 tys zamordowanych Polakow przez Rosjan, bardzo to watpliwa liczba. Natomiast na konto Niemcow mozemy zapisac ponad 5mln. zamordowanych Polakow.

W 1943 roku szacowano liczbę ludności zamieszkującej na terenach uprzednio zagarniętych przez ZSRR na 11 976 000 osób, w tym około 6 milionów Polaków. Po uwzględnieniu przyrostu naturalnego, wysiedleń, oraz ewakuacji ludności z Armią Andersa brakuje w bilansie ludności od 500 tysięcy do 1,5 mln Polaków. Jakaś ich część została zapewne zaliczona do innych nacji przez sowieckie organa państwowe.

Instytut Pamięci Narodowej oszacował w 2009 roku liczbę osób, które były represjonowane przez reżim stalinowski na 1,8 mln. Z tego 150 tys. osób miało stracić życie. Większość tych ofiar było osobami represjonowanymi w latach 1939-1941, wtedy to represje miały objąć ok. 1,6 mln osób. Pozostałe 200 tys. to osoby represjonowane od 1944 do 1952.

W latach 1939-1941 Rosjanie poddali represjom ponad 1.5 mln Polaków z Kresów... Na Kresach Wschodnich RP żyło w 1939 ok. 13 mln ludzi , w tym: Polacy - ponad 43%. Czyli 1.5 mln na jakieś 6 mln poddano okrucieństwu, utracie majątku, wywózkom na Sybir czy do Kazachstanu, łagrom...

Wygląda mi na to, że usilnie starasz się wybielić rolę Rosjan, ale i również Polaków-komunistów, w procesie systemowej, państwowej eliminacji narodu polskiego celem utworzenie wasalnego potworka o nazwie PRL...
[#50] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #47

Dajesz soba manipulowac.

Nie, już od długiego czasu chodzę na wybory żeby dać "fucka" (głos oddany, nieważny) lub idę żeby wybrać mniejsze zło.
Nie czuję się manipulowany przez system. Bo przecież od dawna z nim walczę. Nie gram o wielkie pieniądze, więc nie tracę czujności.

Dobrze mi w Polsce dzisiejszej, gdyż dużo mnie nauczyła. PRL dał mi tragiczny start, porażkę. Jak i wielu moim rówieśnikom (rocznik 76). PRL to porażka. Dla mnie bardzo realna.
[#51] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #49

Co dokładniej masz na myśli ?

do niemieckiej armii wcielano obywateli wielu zachodnich panstw.

Wygląda na to, że nie zajrzałeś do linku:

zajrzalem i nic przekonywujacego. domysly kilku badaczy historii. wymienia sie nazwy niemieckich mordow polskiej inteligencji i probuje na sile polaczyc z mordem polskich oficerow przez rosjan. system wymiany informacji istnial, ale nie do takiego stopnia. niemieckie cele byly jednak inne niz rosyjskie.

[#52] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Andrzej Drozd, post #50

RL dał mi tragiczny start, porażkę. Jak i wielu moim rówieśnikom (rocznik 76). PRL to porażka. Dla mnie bardzo realna.

dla mnie porazka sa lata 1992-1997. To jest najgorszy okres mojego zycia. Na szczescie mialem alternatywe i moglem uniknac brniecia w tym syfie. Ci moi rowniesnicy ktorzy nie mieli w wiekszosci maja bardzo nieciekawie, tylko kilkunastu odnalazlo sie w tej malo przyjaznej ludziom polskiej rzeczywistosci.

[#53] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #52

dla mnie porazka sa lata 1992-1997.

Ile miałeś wtedy lat, w tej postkomunistycznej Polsce lat 1992-1997?
Której nie musiałobybyć gdyby trwała II RP od lat 20-30?
Kraj Rad starał się wydymać Polskę i udało mu się to. Jeżeli nie bezpośrednio, to pośrednio.
Ty sam jesteś tego przykładem.
Byłoby zupełnie inaczej gdyby dzisiaj była ponad 90 letnia, II RP.
[#54] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #51

wymienia sie nazwy niemieckich mordow polskiej inteligencji i probuje na sile polaczyc z mordem polskich oficerow przez rosjan.

Mord polskich oficerów przez Rosjan to tylko jeden z elementów całości sytuacji na Kresach... ograniczasz się tylko do symbolu, widzę.

system wymiany informacji istnial, ale nie do takiego stopnia. niemieckie cele byly jednak inne niz rosyjskie.

Jakie były wobec tego cele rosyjskie ?
[#55] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #52

Wielu z nas nie mialo takiej alternatywy, a lata te sa wypadkowa syfu, ktory zafundowal nam komunizm, ktory tak holubisz. Jesli tobie i twojej rodzinie tamten system pozwalal na awans, na ktory jak piszesz, nie stac by was bylo w II RP to gratuluje, a jednoczesnie ubolewam. Moja rodzina wybralaby analfabetyzm i chodzenie boso od tego co zaoferowala im Polska Ludowa. Nie zrozumiesz tego. Ludzie maja odmienne potrzeby. Widze, ze twoim priorytetem nie sa godnosc i wolnosc (w najrozniejszej postaci). No chyba, ze korzystales z jej namiastki jako uprzywilejowany.

[#56] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@frywolny_marian, post #55

Widze, ze twoim priorytetem nie sa godnosc i wolnosc

W II RP nie bylo zadnej godnosci i wolnosci. Bereza Kartuska jest tylko symbolem politycznych przesladowan w II RP, bo zakres tych dzialan byl znacznie wiekszy i wymierzony glownie w prostego czlowieka, ktory upominal sie o swoje.

Wielu z nas nie mialo takiej alternatywy, a lata te sa wypadkowa syfu

Juz nie PRL odpowiadal za ten syf, tylko reformy po 89 roku. Nowy rezim postkomunistycznej Polski tlumil gniew spoleczny zaslaniajac sie PRL. Typowe szukanie sobie wroga istotne dla legitymizacji zmian, ktore doprowadzily miliony ludzi na skraj przepasci i popchnely, odbierajac jakiekolwiek prawo do wyrazenia niezadowolenia. Wszystkich ktorym sie to nie podoba z miejsca zakwalifikowano do kategori homo sovieticus, wymyslonej przez (znamienne) ksiedza Tischnera i to nawet gdyby glos niezadowolenia wyglaszal ktos kto nie pamietal PRL.

Nie bylo godnosci i wolnosci w PRLu, pierwszy przyklad z brzegu, powiedz to feministkom w III RP, ktore od lat walcza o prawo dla kobiet do legalnej aborcji, ten zakaz wprowadzono w III RP, pomimo zebrania milionow glosow sprzeciwu, pomimo, ze w podziemu aborcyjnym wiele kobiet stracilo zycie lub zostalo okaleczonych... Kobiety sa pierwszymi ofiarami nowego rezimu, nie tylko fizycznie, ale przede wszystkim ekonomicznie... kolejnymi sa dzieci... Obecnie III RP moze poszczycic sie chlubna statystyka najwiekszej liczby dzieci zyjacych na skraju ubostwa...

PS. mamy wakacje, tak na marginesie, ile polskich dzieci wyjedzie chociaz na tygodniowy wypoczynek wakacyjny ?. choc Wg. mnie problem jest jednak innego rodzaju, wraz z zamknieciem szkol, zamknieto stolowki...

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 11:14:27
[#57] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #54

Jakie były wobec tego cele rosyjskie ?

zupelnie inne, skoro plan zakladal budowanie nowych struktur polskiej armii i polskiej wladzy. niemieckie plany zakladaly w koncu calkowita eksterminacje lub germanizacje. nie da sie postawic znaku rownosci. rosyjskie dzialania byly wymierzone w bardzo konkretne struktury wojskowe i polityczne. natomiast Niemcy zwyczajnie chcieli wymazania Polski i Polakow, po Zydach..., kolejni byli Polacy.

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 11:36:22
[#58] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #57

Kurcze - robi się TU ,, politycznie ,, ;P a wybory tuż, tuż ;P

[#59] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@frywolny_marian, post #55

Nie jestem fanem PRL-u (no może seriale bardzo lubię), jak w każdym okresie historii były plusy i minusy, ale na Boga wolałbym żyć w PRL-u, mieć darmowy dostęp do edukacji, jakiejś służby zdrowia niż żyć jako niewolnik w II RP. Ludzie w filmach pokazują jak było cudownie w II RP, a ja się pytam dla kogo? Odpowiadam dla maksymalnie 10% społeczeństwa. Za komuny polepszyło się (patrz początek postu) szczególnie tej biedniejszej cześci, a pogorszyło tym 10% z II RP (aresztowania, utraty majątków). Dzisiaj ktoś próbuje nam wcisnąć ciemnotę, że wszystko było złe za komuny (a ja się pytam a pomoc-solidarność międzyludzka),a w II RP była bajka i raj. Moim zdaniem idziemy w kierunku syfu z II RP (znowu tylko grupka ma mieć dobrze - patrz przekręty prywatyzacyjne i z komisją do oddawania majątków Kościołowi), a reszta, która tyra i płaci podatki ma wegetować. Ja nie chcę Mercedesa w garażu, daczy na Hawajach, ale na miły Bóg jakichkolwiek proporcji w naszych zarobkach. Moi kumple z LE jechali na samych dopach, a że mieli znajomości są dzisiaj poustawiani i co. Okres 92-96 to super czas - moje LE, później studia i marzenia - będę pracował z młodzieżą, miał czas na czytanie książek, normalnie raj nie praca. A teraz czasem frustracja, bo zamiast czytania książek wypełnianie papierków, których nikt później nie sprawdza, ale muszą być. Innym razem mam Dyzmę puścić, bo inaczej podpadnę i wylecę, a na moje miejsce jest wielu chętnych. Widzę, że się uwsteczniam pracując z leserami, którym nic się nie chce, to chyba największa frustracja.
Pora by Polska wróciła do obywateli, dlatego prócz Korwina podoba mi się inicjatywa w większych miastach, żeby swoich kandydatów wystawiać. Wszystkie powinny tak zrobić!

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 14:30:34
[#60] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #56

Wszystkich ktorym sie to nie podoba z miejsca zakwalifikowano do kategori homo sovieticus, wymyslonej przez (znamienne) ksiedza Tischnera

Tak gwoli ścisłości:

Homo sovieticus (łac. Człowiek radziecki) – spopularyzowane w Polsce przez ks. Józefa Tischnera określenie człowieka przyzwyczajonego do komunistycznej formuły państwa, oczekującego, że od państwa otrzyma pracę, opiekę socjalną, zdrowotną i inną w zamian za płacenie podatków. Autorem sformułowania był rosyjski pisarz i socjolog Aleksandr Zinowjew. Podobny znaczeniowo terminem w rosyjskim slangu jest sovok (совок).

Homo sovieticus – wg Tischnera – to zniewolony przez system komunistyczny klient komunizmu – żywił się towarami, jakie komunizm mu oferował. Trzy wartości były dla niego szczególnie ważne: praca, udział we władzy, poczucie własnej godności. Zawdzięczając je komunizmowi, homo sovieticus uzależnił się od komunizmu, co jednak nie znaczy, by w pewnym momencie nie przyczynił się do jego obalenia. Gdy komunizm przestał zaspokajać jego nadzieje i potrzeby, homo sovieticus wziął udział w buncie. Przyczynił się w mniejszym lub większym stopniu do tego, że miejsce komunistów zajęli inni ludzie - zwolennicy «kapitalizmu». Ale oto powstał paradoks. Homo sovieticus wymaga teraz od nowych «kapitalistów», by zaspokajali te potrzeby, których nie zdołali zaspokoić komuniści. Jest on jak niewolnik, który po wyzwoleniu z jednej niewoli czym prędzej szuka sobie drugiej. Homo sovieticus to postkomunistyczna forma «ucieczki od wolności», którą kiedyś opisał Erich Fromm (Tischner, 1992)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem