[#61] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Dopuser, post #60

no tak, powinienm napisac, wymyslonej na nowo przez ks. Tischnera, bo nie jest to de facto scisle odwolanie sie do Zinowiewa, raczej zdefiniowanie na nowo odpowiadajace potrzebom upadku PRL - o czym pisal E.Wnuk Lipinski w swojej ksiazce "Dlugie pozegnanie. Homo Sovieticus dzisiaj", bo Zinowiew zupelnie inaczej definiowal czlowieka do kategorii homo sovieticus z racji innych czasow, nie zmienia to faktu, ze nowy rezim podobnie jak poprzedni definiowal czlowieka i wielu prawicowych politykow/publicystow podchwycilo ten termin marginalizujac tym terminem glos niezadowolenia.

[#62] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Ender, post #59

Uwazaj , bo gadasz jak homo sovieticus ks. Tischnera

[#63] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@cpt. Misumaru Tenchi, post #24

Da to tyle, że zagłosujesz zgodnie z własnym sumieniem, udowodnisz sam sobie, że nie jesteś marionetką sterowaną przez media, udowodnisz sobie że nie musisz płynąć z prądem i że masz własne zdanie na temat polityki:) To w konsekwencji podniesie Twoje morale i będziesz nieco szczęśliwszym człowiekiem:)

Przynajmniej ja tak mam;)

[#64] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Ender, post #59

ale na Boga wolałbym żyć w PRL-u, mieć darmowy dostęp do edukacji, jakiejś służby zdrowia niż żyć jako niewolnik w II RP.

Czytam i nie wierzę własnym oczom. Jak możesz głosować na Korwina i zachwalać socjalizm? Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak darmowa służba zdrowia i darmowa edukacja. Za wszystko płacisz pośrednio ze swoich podatków. Ja bym natomiast wolał nie mieć dostępu do "darmowej" służby zdrowia i "darmowej" edukacji. Tym samym wolałbym nie płacić przymusowego ubezpieczenia zdrowotnego i płacić mniejsze podatki. Wiesz czemu? Bo sam kupiłbym sobie wtedy lepsze ubezpieczenie zdrowotne. Śledziłbym rynek i wybrałbym najlepszą dla mnie ofertę. Nikt nie musi mi narzucać gdzie się mam leczyć. To samo z edukacją. Wybrałbym dla swoich dzieci szkołę z najlepszą i najciekawszą ofertą. Rezultatem tego byłoby to, że wszystkie kiepskie szkoły by popadały, zostałyby te najlepsze które cały czas musiałby dbać o jakość swoich usług (kształcenia) aby przychodzili do nich klienci (rodzice i uczniowie). Aby jakość kształcenia była dobra trzeba zatrudniać dobrych nauczycieli. Ci najsłabsi, albo bez powołania zginą - i bardzo dobrze. Jeśli te najlepsze uczelnie byłyby za drogie, pojawiłyby się inne (tańsze i być może równie dobre, ale z mniejszą renomą). Zupełnie tak jak na rynku.

Oczywiście socjaliści zaraz zaczną krzyczeć, że przecież ludzie są nieporadni i za wiele osób trzeba podejmować decyzje. Ok, trudno. To ich problem. Czemu ja mam płacić (w podatkach) za to że ktoś jest nieporadny? Poza tym socjalizm rozleniwia ludzi. Jakby ktoś miał nóż na gardle to zmotywowałoby go to do myślenia i podejmowania mądrych decyzji, a tak każdy się nie przejmuje "bo państwo zrobi to za niego lepiej".

Ludzie w filmach pokazują jak było cudownie w II RP, a ja się pytam dla kogo? Odpowiadam dla maksymalnie 10% społeczeństwa. Za komuny polepszyło się (patrz początek postu) szczególnie tej biedniejszej cześci, a pogorszyło tym 10% z II RP (aresztowania, utraty majątków).

Skąd wziąłeś te informacje, i w którym filmie jest pokazane jak było cudownie w II RP? A rezultat komunizmu jest taki, że polepszyło się nierobom, albo nieudacznikom. Jak możesz pisać że polepszyło się biedniejszej części społeczeństwa, skoro po wojnie wszyscy byli biedni. Jak możesz usprawiedliwiać komunizm, system który aresztował i prześladował żołnierzy AK, który narażali bezinteresownie życie walcząc o to żebyś dziś mógł żyć we własnym kraju, a nie wydzielonej części Niemiec?

Moim zdaniem idziemy w kierunku syfu z II RP (znowu tylko grupka ma mieć dobrze - patrz przekręty prywatyzacyjne i z komisją do oddawania majątków Kościołowi)

Czytam i znów nie wierzę... A myślisz że przekręty prywatyzacyjne to czyja sprawka? Najbardziej na prywatyzacji dorobili się właśnie bonzowie partyjni oraz postsolidarnościowi związkowcy, którzy dossali się do władzy. Poza tym w II RP dobrze mieli ci, którzy otwierali własne zakłady, podejmowali odważne decyzje i byli obrotni. Wtedy państwo nie było tak mocno powiązane z rynkiem jak jest dziś (vide ustawiane przetargi publiczne). Na takich fundamentach (ludzi obrotnych, odważnych i przedsiębiorczych) swoją potęgę zbudowało USA. Natomiast budowa socjalizmu skończyła się rozpadem ZSRR, a i niedługo (mam nadzieję) rozpadem UE.

Później piszesz o pracy z leserami, przecież za komuny leserstwo było na porządku dziennym. Dziwne jest to co piszesz. Zamiast marudzić stwórz sobie warunki do tego żeby zarabiać więcej (może własna działalność na boku):)

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 11:56:59
[#65] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #64

Chyba zostałem źle zrozumiany. Uważam, że II RP nie była niczym wspaniałym dla większości (w mojej ocenie na podstawie różnych książek) obywateli choćby z powodów wspomnianych przeze mnie. Dla wielu ludzi te dwa przytoczone powody były (są) wystarczającym powodem żeby chwalić PRL, a nie II RP. Cały czas piszę, że każdy system ma swoje wady i zalety. W mojej ocenie pod względem szykan II RP tylko trochę różniła się od PRL-u (patrz Berezy Kartuskie). A teraz mnie ukrzyżujcie.

O przekrętach pisałem wcześniej, więc nie będę powtarzał. Zapytam przewrotnie, a kto pozwolił "czerwonej burżuazji" na te przekręty, wzbogacanie się kosztem społeczeństwa?

Co do prywatnej inicjatywy... . Gdybym był kawalerem, to pewnie podjąłbym takie ryzyko, ale mając dwójkę dzieciaków zagryzę zęby i ... .

W sumie to w realu przy piwku musielibyśmy się wszyscy spotkać i na takie tematy, jak ten tu pogadać. ;)
[#66] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #64

Bo sam kupiłbym sobie wtedy lepsze ubezpieczenie zdrowotne. Śledziłbym rynek i wybrałbym najlepszą dla mnie ofertę. Nikt nie musi mi narzucać gdzie się mam leczyć. To samo z edukacją. Wybrałbym dla swoich dzieci szkołę z najlepszą i najciekawszą ofertą.

ale to nie dziala tak jak myslisz, zbyt idealistycznie to widzisz. rynkowej ocenie podlega nie tylko wybor, takze wybierajacy. nikt nie ma obowiazku ubezpieczac i ksztlacic Twoje dzieci. Zalozmy wybierzesz fajna szkole z ciekawa oferta, ale Twoje dziecko ma krzywe zeby i nie pasuja, zmusisz zeby przyjeli, nie zmusisz ?... w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego moze okazac sie podobnie, zostaniesz zakwalifikowany do klientow duzego ryzyka, wiec odmowia ubezpieczenia, albo przyfasola taka stawke, ze wolalbys placic jednak podatki i niezaleznie od wszystkiego miec wszystko w d.. :)

przyklad ubezpieczenia to mam na wlasnej skorze, bo mialem kiedys wypadek w gorach, troche poobijalem sie na kamieniach, i co sie okazalo, moje prywatne ubezpieczenie mialo jakims cienkim drukiem na 20 ktorejs stronie cienkich drukow warunek, ze owszem, ale nie powyzej 3000m npm, bo takto musialbym placic wyzsza o 50% stawke (z uwagi na wieksze ryzyko) i musialem wybulic (ok. 40 tys zl w przeliczeniu) z wlasnej kieszeni za 4 dni pobytu w szpitalu i nie doswiadczylem zadnych luksusow, takze to byl najdrozszy hotel w jakim kiedykolwiek spedzalem czas :).

takze ja wole placic podatki w Dani i miec wszystko w d..... , a czas poswiecic dziecku, a nie na przegladniu ofert itp. :)

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 12:42:01
[#67] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #64

Na takich fundamentach (ludzi obrotnych, odważnych i przedsiębiorczych) swoją potęgę zbudowało USA. Natomiast budowa socjalizmu skończyła się rozpadem ZSRR, a i niedługo (mam nadzieję) rozpadem UE.

USA to zbudowalo swoja potege na US Army i Fed :). Obecnie to tak naprawde bankrut z kosmicznym dlugiem - ktos policzyl zera;), dziesiatkami milionow obywateli bez ubezpieczenia, dlugami hipotetycznymi, wymarlymi miastami jak np: Denver itp. itd.. Oczywiscie to ogromny kraj, ale jakies 90% terytorium USA to bida i ciemniactwo, pierwotny i wtrony analfabetyzm, przemoc, gangi itd. Nie chcialbym zyc w takim kraju, bo w zyciu jest roznie, mozna dzis wszystko miec, a jutro przyjdzie tornado, kryzys etc. i wszystko stracic, ladujac w kartonowym pudle na jakims greenpoincie. Tam gdzie place wcale nie takie duzo wyzsze niz w USA (duza nowoczesna zawodowa armia i liczne wojny kosztuje b.duzo) podatki czuje sie duzo bezpieczniej i cos takiego mi nie grozi, a podatki trzeba placic wszedzie, tylko co w zamian, to juz jest inna kwestia :)

[#68] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #67

Wszystko wyrywa się spod kontroli - i odbiega od całej idei tego wątku OK

[#69] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Ender, post #65

Co do prywatnej inicjatywy... . Gdybym był kawalerem, to pewnie podjąłbym takie ryzyko, ale mając dwójkę dzieciaków zagryzę zęby i ... .

Hm;) Rozumiem Cię. Mi w sumie łatwo mówić, bo nie mam jeszcze obowiązków poważniejszych niż opłacenie mieszkania i najedzenie się;) Nie zmienia to faktu, że gdzieś na boku można zawsze coś tam poskubać, popróbować. A nóż trafi się klient który poleci Cię dalej i dalej:)

W sumie to w realu przy piwku musielibyśmy się wszyscy spotkać i na takie tematy, jak ten tu pogadać.

Prawda ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 00:27:47
[#70] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@(V)(I)mothe(P), post #68

Dopóki dyskusja jest na odpowiednim poziomie nie ma w tym nic złego;)

[#71] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #66

nikt nie ma obowiazku ubezpieczac i ksztlacic Twoje dzieci.

Zgadza się, ale nie widzę sytuacji, gdzie wszędzie dostałbym odmowę przyjęcia dziecka do szkoły. Poza tym rynek nie lubi próżni. Z pewnością ktoś otworzyłby szkołę specjalną dla dzieci z krzywymi zębami i chcąc zarobić prowadziłby ją przyzwoicie. Jeśli prowadziłby ją kiepsko, zaraz pojawiłby się konkurent który zgarnąłby wszystkie dzieci z krzywymi zębami.

Co do kwalifikowania mnie do grupy wyższego ryzyka, pewnie. Z tym że gdybyś płacił minimalne podatki, nie płaciłbyś haraczu na zus + Twój pracodawca nie płaciłby drugiego haraczu na zus to nagle okazałoby się, że Twoja praca jest warta więcej niż ukazuje się na Twoim koncie. Patrząc na dysproporcje w zarobkach netto/brutto naprawdę jest smutne to, ile pieniędzy idzie na utrzymanie biurokracji, dziurawego systemu i miałkości politykierów:(

przyklad ubezpieczenia to mam na wlasnej skorze

Sytuacja którą opisujesz jest faktycznie pechowa. Niemniej w OWU było to napisane. Co jak co, ale takie rzeczy jak wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela trzeba czytać w szczególności.

Mimo wszystko wolałbym nie mieć narzuconego nakazu ubezpieczania się, na dodatek w jednej konkretnej instytucji. Zresztą przytaczając Korwina: Przymusowe ubezpieczenie zdrowotne jest złe, gdyż gdyby było dobre to ludzie sami chętnie by je wykupywali i nie musiałoby być przymusowe (przytoczyłem w uproszczeniu);)

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 00:50:17
[#72] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #71

Zgadza się, ale nie widzę sytuacji, gdzie wszędzie dostałbym odmowę przyjęcia dziecka do szkoły. Poza tym rynek nie lubi próżni.

rynek nie lubi prozni, rynek kocha proznie :). 60 mln Amerykanow nie posiada prawie zadnego zabezpieczenia zdrowotnego, a rynek nie ma im nic do zaproponowania. Przyklad z Polski. W Polsce jest obecnie ponad 2 mln bezrobotnych, kolejna proznia :)

Z pewnością ktoś otworzyłby szkołę specjalną dla dzieci z krzywymi zębami i chcąc zarobić prowadziłby ją przyzwoicie. Jeśli prowadziłby ją kiepsko, zaraz pojawiłby się konkurent który zgarnąłby wszystkie dzieci z krzywymi zębami.

z pewnoscia to troche za malo przekonywujace. jak juz wiesz, rynek kocha proznie, bo jednak nie kieruje sie potrzeba spelniania potrzeb.

Patrząc na dysproporcje w zarobkach netto/brutto naprawdę jest smutne to, ile pieniędzy idzie na utrzymanie biurokracji, dziurawego systemu i miałkości politykierów

to nie jest problem, tylko to jak pieniadze trafiajace do budzetu sa dzielenie. panstwa z reguly wydaja pieniadze lepiej niz prywatne fundusze, czego najlepszym dowodem jest ostatni kryzys.

Co jak co, ale takie rzeczy jak wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela trzeba czytać w szczególności.

to nie jest pechowa sytuacja, tylko typowa dla prywatnych firm ubezpieczniowych, gdzie wszystko pieknie ladnie, dopoki cos sie nie stanie. to nie bylo takie jasne w umowie, poniewaz zostalo ujete w sposob niedoslowny, tylko zawilym jezykiem prawniczym odwolujacym sie do wielu definicji, ktore czesto zaleza od pewnej lokalnej specyfiki.

Przymusowe ubezpieczenie zdrowotne jest złe, gdyż gdyby było dobre to ludzie sami chętnie by je wykupywali i nie musiałoby być przymusowe (przytoczyłem w uproszczeniu)

nie chce kupowac zadnego ubezpieczenia, nawet nie chce uzywac slowa "ubezpieczenie", bo kojarzy mi sie zaraz z przekretami prywatnych firm ubezpieczeniowych kantujacych swoich klientow. place w podatkach na utrzymanie panstwowej sluzby zdrowia, ktora leczy kazdego, kto tego wymaga lub potrzebuje. to jest proste i skuteczne rozwiazanie.

[#73] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #72

nie chce kupowac zadnego ubezpieczenia,

No to byś nie kupił. Twoje pieniądze, twój wybór. Ale właśnie o ten wybór i brak przymusu w tym wszystkim chodzi. Przynajmniej tak mi się wydaje.

[#74] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@cpt. Misumaru Tenchi, post #73

moim wyborem jest wlasnie ten przymus, placenia podatku, a nie jestem samonaprawialny i nikt nie jest, przypominam :). tak poza tym, system prywatnych ubezpieczen zdrowotnych nie dziala dobrze i jest b.drogi.

[#75] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #74

rządy PiS - skromnie dobre (nie wliczając w to tego że w kościół wpompowali kupe kasy i po co to? :( ), ceny ok, lecz nie wiedzieli za bardzo jak rządzić (nie wiem byc może przez brak większości)
rządy PO - złe... ceny w góre (to nie kryzys który jest hasłem marketingowym rządowym jest temu winien) pracy brak, obiecanki cacanki...

Korwin? czemu nie? dwie partie juz miały coś do rządzenia, trza dać szanse innym. Lecz mało kto pewnie na nich zagłosuje.

Pytanie, iść na wybory? Powinno się... bo inaczej nie wolno narzekać za stan rzeczy w PL!

....choć... i tak tu głównie chodzi o dostanie się do koryta :/

demokracja? równość? No nie... biedny to szmata, bogaty jest cool....

Chory ustrój ta demokracja. Psuje narodowość tylko...

...UE??? niedobra sprawa... film pt "wezwanie do przebudzenia" się kłania...

a człowiek jest zajęty za bardzo przyziemnymi sprawami, walką o swój codzienny byt aby zważyć na to co dzieje się globalnie...

smutne to życie :/ na dodatek Ziemia, flora i fauna umiera bo zaistniał pieniądz..... a człowiek to bydlak!

Konkluzja?

znowu film pt. "Droga" .... chyba jednak apokalipsa nadejdzie. Coś musi się stać żeby oczyścić to panujące zło..
.. ale kiedy to już nadejdzie... nie będę płakał i starał się uratować. Bo sprawiedliwości nie ma i nie będzie. Przyjmę to z odwagą na siebie. . .

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 01:17:10
[#76] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #74

Chytry traci dwa razy. To się po prostu nie opłaca. :P
Chcesz liczyć każdy grosz? Planować każdą sekundę?
Nie szkoda Ci czasu na takie głupoty? Życie za szybko mija.
Nikt nie mówi o rozpuście i "zaszaleniu", tylko o tym że trzeba się zatrzymać, pomyśleć i wziąć głęboki oddech.
Ludzie mają gdzieś przymusowy dekalog. Chcą być szcześliwi i nie można nikogo uszczęśliwiać na siłę.
Wyluzuj. Otwórz okno. Popatrz jak ptaszki ładnie śpiewają. Jak ludzie bez grosza cieszą się życiem i się kochają.
Mają to, czego nie można kupić za żadne pieniądze. Bez liczenia grosza i sekund.
[#77] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@bombermax, post #75

Korwin? czemu nie? dwie partie juz miały coś do rządzenia, trza dać szanse innym. Lecz mało kto pewnie na nich zagłosuje.

Korwin ?, jego konserwatywne prawicowe poglady budza raczej moj sprzeciw, az dziwne, ze tylu mlodych ludzi to kupuje. Ekonomiczne poglady Korwina zbankrutowaly w Irlandii, wlasciwie takie poglady przyczynily sie tylko do katastrofy np: podatek od firm na poziomie realnym 3-4%, calkowita finansowa deregulacja rynku itp. jeszcze 5 lat temu mowiono o irlandzkim cudzie, dzis kazdy mowi o irlandzkiej klapie, a w Polsce nadal nikt nie wyciaga z tego wnioskow, tylko chce drugiej Irlandi :)

[#78] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Andrzej Drozd, post #76

Powinines zostac ksiedziem, bo przestaje rozumiec o co Ci chodzi, szczegolnie z tym dekalogiem i ptaszkami :)

http://www.fizykon.org/komentarze/noworoczny_esej_o_gospodarce.htm

przeczytaj sobie taki tekscik, wlasnie o wygladaniu przez okno na ptaszki itp.. :)

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 10:51:11
[#79] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #77

Ekonomiczne poglady Korwina zbankrutowaly w Irlandii

Albo nie wiesz co było przyczyną problemów Irlandii albo nie rozumiesz tego co mówi Korwin, albo rozumiesz to wybiórczo. Przyczyną problemów Irlandii było pośrednio wejście do strefy Euro, gdzie kredyty były oprocentowane na 2-3%. Kraj nabrał ich za dużo, przez co po podniesieniu Euriboru bańka w którymś momencie pękła. Problemem nie były niskie podatki, tylko nadmierne zadłużenie.

Co do ekonomicznych poglądów Korwina to zanim zaczniesz się na ich temat wypowiadać to obejrzyj filmy z bloga JKM i trochę poczytaj. Gdzieś jest tam bardzo ciekawy felieton na temat zadłużania się Państwa. Nie wiem czy wiesz, ale Korwin zaraz po upadku PRL zgłosił projekt ustawy zakazującej Polsce zadłużania się. Wszyscy go wtedy wyśmiali. Rezultaty zadłużenia Państwa możesz zaobserwować teraz. Korwin jest zdecydowanym przeciwnikiem pożyczania pieniędzy a banki określa jako instytucje złodziejskie, więc nie wprowadzaj nikogo w błąd twierdząc że ekonomiczne poglądy Korwina doprowadziły Irlandię do upadku.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 11:39:10
[#80] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #79

Tu nie potrzeba Prezesa, Ojca czy Donalda.. Wszystkim kula w łeb i wymienić na nowych takich do 35 roku życia.. zmniejszyć Do 15 osób jako Sejm, podzielić województwa na oddzielnie niezależne samorządne regiony.. i czekać na rezultaty, jak nie wyjdzie znowu to samo..

[#81] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #79

Przyczyną problemów Irlandii było pośrednio wejście do strefy Euro, gdzie kredyty były oprocentowane na 2-3%. Kraj nabrał ich za dużo

po co Irlandia miala brac kredyty jak w np: w 2007 roku (przed kryzysem) deficyt budzetu wynosil zero. Przyczyn kryzysu bylo wiele, ale przed kryzysem nie uchronila deregulacja rynku finansow i niskie podatki, baa, spowodowaly wrecz przyspieszenie, bo nastapil duzy odplyw kapitalu (duze firmy uciekaly, male upadaly), a budzet nie mial mozliwosci sciagnac pieniadzy z rynku na ratowanie Bankow, rowniez w okresie prosperity nie nabral wiekszych oszczednosci (niskie podatki, brak panstwowych funduszy).., to wlasnie ratowanie Bankow spowodowalo lawinowy wzrost potrzeb pozyczkowych Irlandii w 2008 roku, takze w koncu deficyt budzetu wzrosl az do 32% PKB w 2010 - ponad dwukrotny wzrost w ciagu roku.

Oprocentowanie kredytow na 2-3% nie ma z tym zwiazku. Nikt tego nie wymuszal na Bankach - calkowita deregulacja, to Banki same przescigaly sie w jego obnizaniu, udzielaniu - zwiekszajac ilosc aktywow - wyscig etc.., ale nawet podwyzszenie oprocentowania kredytow nie uratowaloby irlandzkiego systemu, bo problemem byla sama DEREGULACJA!, a nie wysokosc oprocentowania. Deregulacja uformowala sztucznie banki na rynku nieruchomosci, papierow wartosciowych, wartosci spolek, aktywow bankowych..., takze wartosc wszystkiego w przeddzien krachu byla 15x wieksza niz np: PKB Irlandii. Ktos w koncu krzyknal. SPRAWDZAM. Wszyscy mieli ponoc najlepsze karty, po odslonieciu, wiekszosc blefowala, jak sie okazalo. Wejscie do strefy Euro nie ma NIC z tym wspolnego.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 12:34:42
[#82] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #79

Co do ekonomicznych poglądów Korwina to zanim zaczniesz się na ich temat wypowiadać to obejrzyj filmy z bloga JKM i trochę poczytaj.

prawicowe poglady Korwina to dla mnie szczypty faszyzmu ubrane w mniej radyklane slowka, a ekonomiczne to dyletactwo i najbardziej ksiezycowe teorie ze szkoly austriackiej, najczesciej demagogia, ktorej mozna przeciwstawic tylko demagogie, brak analizy, tylko swiete prawdy. :)

ps. korwinowcy namawiaja do deregulacji i niskich podatkow, jak kazdy wie, oraz obecnie do nieudzelania pomocy bankrutujacym Bankom :), no tak, w sumie po czyms takim przecietny Irlandczyk, bylby co prawda madrzejszy, ale goloduuupceeeem :)

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 13:06:59
[#83] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #82

prawicowe poglady Korwina to dla mnie szczypty faszyzmu ubrane w mniej radyklane slowka

Nie odbierz tego jako wbitę, ale wydaje mi się, że nie rozumiesz znaczenia słów, których używasz. Faszyzm sprzeciwiał się liberalizmowi gdyż faszyzm z założenia był tworem socjalistycznym (silny interwencjonizm państwa). Korwin jest wielkim zwolennikiem liberalizmu, w jego poglądach nie doszukasz się faszyzmu (jeśli twierdzisz inaczej podaj przykłady).

korwinowcy namawiaja do deregulacji i niskich podatkow, jak kazdy wie, oraz obecnie do nieudzelania pomocy bankrutujacym Bankom , no tak, w sumie po czyms takim przecietny Irlandczyk, bylby co prawda madrzejszy, ale goloduuupceeeem

I dokładnie tak powinno być. W tym momencie sztucznie podtrzymujesz przy życiu bankruta. Tak samo powinno być z niewypłacalną Grecją. Co do niskich podatków, widzisz w tym coś złego? Cieszysz się, że państwo zabiera Twoje pieniądze dając Ci niewiele w zamian? Pamiętaj że oprócz dochodowego płacisz jeszcze VAT (jako konsument), akcyzę za paliwo, energię, podatek gruntowy, klimatyczny i całą serię innych danin. Co i jakiej jakości za to dostajesz? Odpowiedz sobie sam. Deregulacja? Widzisz w tym coś złego? Chcesz żeby państwo właziło Ci z butami w każdą dziedzinę życia? Dość powiedzieć ile przedsiębiorstw upadło z powodu durnych regulacji (czy to krajowych, czy to UE). Bo gdzieś między ścianą a podłogą były kąty proste, a powinny być zaokrąglone, bo linia produkcyjna musi być oddalona od ściany o 5 m a była o 4. Państwo powinno mieć absolutnie minimalny wpływ na gospodarkę i pozwolić jej się normalnie rozwijać, a nie tłamsić setkami restrykcji fetowanymi przez urzędników, którzy jeszcze do niedawna nie ponosili absolutnie żadnych konsekwencji za swoje błędne decyzje (teraz ponoszą je w minimalnym stopniu).

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 16:49:08
[#84] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #81

to wlasnie ratowanie Bankow spowodowalo lawinowy wzrost potrzeb pozyczkowych Irlandii w 2008 roku

I tu masz piękny przykład, dlaczego państwo nie powinno się wtrącać do ekonomii. Irlandia powinna najnormalniej w świecie dać upaść bankrutującym bankom a nie utrzymywać je z pieniędzy podatników. Rezultaty interwencjonizmu państwa widzisz sam. Deregulację trzeba stosować konsekwentnie: "Róbcie co chcecie aby zwiększyć wasze zyski, ale gdy powinie wam się noga to nie przychodźcie do nas po żadną pomoc". A deregulacja w wydaniu socjalistyczno-irlandzkim wyglądała tak: "Róbcie co chcecie aby zwiększyć wasze zyski, jak coś wam się stanie to zrobimy zrzutkę z pieniędzy podatników i jakoś się uda".

Oprocentowanie kredytow na 2-3% nie ma z tym zwiazku. Nikt tego nie wymuszal na Bankach - calkowita deregulacja,

Mówiąc o oprocentowaniu kredytów mam na myśli Euribor, a nie jak chyba źle zrozumiałeś, pisząc o prześciganiu się w obniżaniu oprocentowania, kredyty konsumpcyjne. Euribor reguluje FBE w Brukseli, a tak się składa że nie wszystkie państwa ze strefy Euro powinny mieć dostęp do łatwych pieniędzy (vide Irlandia, Grecja). Ot kolejny przykład, że odgórna regulacja i centralizacja nie wszystkim wychodzi na dobre...

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 16:45:01
[#85] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #83

Faszyzm sprzeciwiał się liberalizmowi gdyż faszyzm z założenia był tworem socjalistycznym

Faszyzm jest tworem PRAWICOWYM!. Wiekszosc faszystow to PRAWICOWCY! i ludzie o pogladach PRAWICOWYCH! - tacy zreszta stanowili glowny trzon partii Hitlera. Faszysci zwalczali rownie zaciekle/wsciekle socjalistow jak komunistow, co pokazuje chocby historia, a mowi Ci cos slowo falanga. Faszyzm nie jest tworem socjalistycznym, bo socjalizm jest tworem internacjonalistycznym - szczegolnie komunizm odwolywal sie do tego pojecia, a nie nacjonalistycznym.

I dokładnie tak powinno być. W tym momencie sztucznie podtrzymujesz przy życiu bankruta. Tak samo powinno być z niewypłacalną Grecją.

istnieja koszty takich bankructw, ktore moglyby znacznie przewyzszyc korzysci z takich bankructw.

[#86] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #83

Co do niskich podatków, widzisz w tym coś złego?

Nie widze, ale zeby zapewnic powszechny dostep do opieki zdrowotnej, edukacji, pomocy socjalnej itd.. po prostu zapewnic bezpieczenstwo, to trzeba jakies tam podatki placic, w kazdym panstwie.

Deregulacja? Widzisz w tym coś złego?

Nie widze, ale panstwo wiele rzeczy reguluje bardzo slusznie zazwyczaj np: gdzies na drodze jest ograniczenie do 40, choc wedle oceny wlasnej kierowcy, droga pozwala jechac 100, mozna powiedziec, panstwo stlamsilo jego przedsiebiorczosc kolejna restrykcja, bo przeciez moglby jechac 100 i zalatwic 100 spraw szybciej..., takze analogicznie, jezeli linia produkcyjna ma byc 5 m, to ma byc 5 m, a nie 4 m od sciany, bo komus sie tak widzi :). Co do spraw skarbowych to rocznie przedawnia sie ich na kwote ok. 20 mld zl (tyle bylo w 2010), takze urzednicy skarbowi nie sa az tak nadgorliwi, jak to niektore media twierdza.

[#87] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #84

Irlandia powinna najnormalniej w świecie dać upaść bankrutującym bankom a nie utrzymywać je z pieniędzy podatników.

dobre :), czyli mowiac krotko. liberalny eksperyment w Irlandii nie powiodl sie, liberalny celtycki tygrys byl z papieru, ale winne jest panstwo wg. liberalow, nalezy wiec dalej i glebiej deregulowac oraz jeszcze bardziej obnizac podatki tj. gasic ogien podlewajac benzyna, wtedy ten papierowy celtycki tygrys calkiem splonie, ale to nic, wazne zeby bylo konsekwetnie :)

Mówiąc o oprocentowaniu kredytów mam na myśli Euribor, a nie jak chyba źle zrozumiałeś, pisząc o prześciganiu się w obniżaniu oprocentowania, kredyty konsumpcyjne.

EURIBOR przed kryzysem byl blisko 6%. Na wielkosc raty kredytu konsumenckiego w strefie Euro sklada sie EURIBOR plus to co dolicza sobie bank we wlasnym mniemaniu. Kompletna deregulacja na rynku finansowym/bankowym wiaze sie jednak z czyms innym. To wlasnie deregulacja wywola boom kredytowy, a nie wielkosc stop procentowych, bo to dzieki deregulacjom znikly twarde bariery inwestycyjne, o zniesienie ktorych zabiegali inwestorzy, a potem potworzono jakies dziwaczne instrumenty finansowe itd....

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 18:15:16
[#88] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #85

Faszyzm jest tworem PRAWICOWYM!

Bzdura. Faszyzm łączy w sobie zarówno elementy lewicowe (w tym najbardziej "klasyczną", czyli socjalizm) jak i prawicowe. Jeśli chodzi o trzon partii Hitlera to trzonem był on sam. Hitler był paskudnym socjalistą i do tego mordercą. Podstawy zarówno narodowego socjalizmu jak i faszyzmu odwołują się do stricte lewicowej doktryny - socjalizmu. Jeśli myślisz, że jego współpracownicy mieli poglądy prawicowe tylko dla tego, że byli antysemitami to jesteś w błędzie.

istnieja koszty takich bankructw, ktore moglyby znacznie przewyzszyc korzysci z takich bankructw.

Super! Więc wlewajmy do bankruta jeszcze więcej pieniędzy podatników.

Nie widze, ale zeby zapewnic powszechny dostep do opieki zdrowotnej, edukacji, pomocy socjalnej itd.. po prostu zapewnic bezpieczenstwo, to trzeba jakies tam podatki placic, w kazdym panstwie.

Oczywiście, że minimalny podatek powinien być płacony, choćby na utrzymanie bezpieczeństwa w kraju, policję, sądownictwo. Ale czemu ma być powszechny dostęp do opieki zdrowotnej, czy edukacji? Już wcześniej pisałem o tym, że ja sam potrafię zarządzać swoimi pieniędzmi i nie potrzebuję tego, aby państwo decydowało za mnie jak ma wyglądać program nauczania moich dzieci, czy mówiło mi gdzie mam się leczyć. A dostęp do pomocy socjalnej? Powinien istnieć tylko w absolutnie minimalnym stopniu i to tylko dla osób, które potrzebują pomocy z racji przypadków losowych (kalectwo, niepełnosprawność, osoby starsze i schorowane). Cała reszta nie powinna dostawać absolutnie żadnej pomocy. Pomoc socjalna uczy ludzi lenistwa, już nie wspominając że często otrzymują ją cwaniacy którzy po prostu przyzwyczaili się, że dostają jedzenie, węgiel, miasto płaci im za mieszkanie, a oni nie garną się aby to zmienić, bo i po co? To samo z zasiłkami dla bezrobotnych. Osobiście znam przypadki, gdzie słyszałem że ktoś przecież nie będzie pracował za 1000 zł jak dostaje 600zł zasiłku, dorobi sobie coś na boku i wyjdzie na to samo a "narobi się mniej". Mnie krew zalewa jak coś takiego słyszę. Tylko nie przytaczaj przykładu samotnej matki z czwórką dzieci, bo skądś się te dzieci wzięły. Jak się nie ma pieniędzy na utrzymanie to się w dzieci nie inwestuje. Każdy powinien myśleć nad tym co robi, a nie liczyć że myśleć za niego będą inni.

panstwo wiele rzeczy reguluje bardzo slusznie zazwyczaj np: gdzies na drodze jest ograniczenie do 40

Mylisz pojęcia. Państwo nie powinno mieszać się do ekonomii i sposobu prowadzenia biznesu przez przedsiębiorców (o ile nie są one sprzeczne z obowiązującym prawem). Ograniczenia prędkości to całkowicie inna bajka. Jeszcze raz zaznaczam, że mówimy tylko o regulacjach ekonomicznych.

takze urzednicy skarbowi nie sa az tak nadgorliwi, jak to niektore media twierdza.

To zapraszam Cię do nas do biura, gdzie siedzibę mają 4 spółki. Zapraszam cykliczne, co 3 miesiące jak przychodzi do zwrotu vatu w trybie przyspieszonym. Kontrole krzyżowe, strata czasu prezesa, który zamiast zajmować się prowadzeniem firmy przez 3 dni wisi nad papierami raz z księgowymi i urzędnikiem. Żeby było weselej urząd później i tak potrafi się spóźnić ze zwrotem np 3 tygodnie. Płaci za to oczywiście odsetki urzędowe, ale firma potrafi na 3 tyg stracić płynność. Zresztą to nie urząd płaci odsetki tylko płacisz Ty, ja, nasi znajomi...

liberalny eksperyment w Irlandii nie powiodl sie

Zupełnie nie wiem o jakim eksperymencie piszesz.

EURIBOR przed kryzysem byl blisko 6%

Bzdura. Euribor w całej swojej historii nie zbiżył się nawet do 6%. Przed kryzysem wynosił niecałe 4%. Boom kredytowy wywołują niskooprocentowane kredyty a nie żadne deregulacje. Po prostu tanie kredyty to okazja do inwestycji firm, które w którymś momencie okazują się np nietrafione. Firma jest niewypłacalna, zaczynają się problemy banku. Ściąga on pieniądze z innych banków po cenie Euriboru, bo nie ma na udzielanie innych kredytów. Pazerne banki chcą dawać więcej kredytów niż mają pieniędzy więc UE podnosi Euribor, żeby ich zniechęcić. Banki mają to gdzieś i dalej rozdają forsę. Kolejne inwestycje firm stają się nietrafione. Bankom zaczyna brakować forsy. Nie chcą pożyczać jej już między sobą, więc zaczyna im grozić widmo bankructwa. Firmy nie spłacają zobowiązań, bo inwestycje za pożyczone pieniądze okazały się nietrafione. Banki mówią "schrzaniliśmy sprawę, narozdawaliśmy za dużo pieniędzy, dawajcie grant, bo oszczędności tysięcy obywateli znikną, będziecie mieli niezły hardkor i rewolucję w kraju". A rząd zagryza zęby i pakuje w bankrutów.

Na prawdę nie widzisz, że obracanie fikcyjnymi pieniędzmi, pożyczanie wirtualnych zer których ani państwa, ani banki nie mają prowadzi tylko do jednego? Możemy oszukiwać się jeszcze przez jakiś czas, że wszystko jest pięknie, ale w końcu nie będzie na to siły. Albo Państwa umorzą długi albo eksploduje kolejna bańka - wirtualnych długów, pieniędzy których nie ma, a które powstały wskutek oprocentowania bankowego a nie prawdziwej pracy ludzi.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2011 19:56:40
[#89] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@1989, post #78

Księdzem nie mógłbym być. No chyba że pastorem :)
Ale to zadanie jest i tak dla powołanych.

Fajny artek podałeś.
Ja z natury jestem obibokiem i leniem, a pracuje tylko dlatego, żebym miał kasę i żebym czuł się bezpiecznie jutro. Jak to typowy byk. Wolę kasę lokować na koncie niż kupić sobie drogi prezent i nim szpanować. :)
Każdą pracę wykonuję bez pasji. Dokładnie, uczciwie i tak jak napisali w instrukcji. Oczekuję też odpowiedniej kasy za to. I to tyle. Nie przynoszę pracy do domu. Zapominam o niej już za drzwiami firmy.
Dlatego wystarczają mi tygodniowe urlopy lub nawet długie łikendy. Nigdy nie miałem typowego syndromu 3 tygodniowego. Czyli że w pierwszym tygodniu urlopu zapominamy o pracy, w drugim odpoczywamy, a w trzecim już przygotowujemy się do pracy (cały czas odpoczywając).

Ale dlaczego to piszę? A no dlatego, że w artku padło stwierdzenie że pracujemy, pracujemy i nie mamy czasu wydawać pieniędzy albo wyjechać na łikend nowo kupionym autem.
W moim przypadku jest całkiem inaczej, ponieważ jak już wspomniałem, nie przynoszę pracy do domu. Czasami nawet zdarza się że idę w sobotę rano do pracy, ale już około 16.00 jestem np. w górach, nocuję poza domem, odpoczywam i mam jakąś odmianę. Czasami po pracy gram na konsoli lub internetuję (czyli marnuję czas), a później idę na próbę lub do pabu.
Sprzątam na raty. Codziennie około 15 min i nie wszystko na raz...i staram się zachowywać porządek - bo jestem obibokiem i nie mam "czasu" sprzątać. Czas mam na odpoczynek, jeżdżenie autem i próby, koncerty, kino i góry...
I jak co roku zostanie mi około 2 tygodnie starego urlopu, na który przymusowo pójdę pod koniec marca.
Ludzie muszą się nauczyć dawać z siebie wszystko w pracy przez 8 godzin (ale nie kosztem zdrowia), a po wyjściu z niej, korzystać z leniuchowania i odpoczywać.
Oczywiście, są takie zawody w których pracuje się 24 godziny na dobę - np. maklerzy giełdowi lub prowadzący własny biznes.
Takie niewolnictwo nie jest dla mnie. Ja poza pracą jestem obibokiem i lubię odpoczywać (czynnie lub biernie) :)

Dodane: Takim czynnym leniuchowaniem jest np. hobby, czyli Amigowanie, chodzenie po górach lub gra w zespole na instrumentach muzycznych.
Nie mam z tego kasy. Chociaż grając w zespole zawsze na "struny" się zarobi. Ja to po prostu lubię robić, z pasją i odpoczywam przy tym. :)

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2011 00:35:58
[#90] Re: Tak KRADNIE Rzad 'Polski' i Bank 'Polski'

@Lorak, post #88

Hitler był paskudnym socjalistą

i dlatego w pierwszym swoim rozkazie kazal uwiezic socjalistow, komunistow i innych lewicowcow, a nastepnie zgladzic... Trzon partii Hitlera stanowili klasyczni PRAWICOWCY!, czesto bardzo zatwardziali prawicowi konserwartysci, wychowani w tym duchu, kultywujacy takie wartosci. Hitler nie byl w zadnym wypadku lewicowcem, nienawidzil lewicowosci, socjaldemokratow i komunistow. Przed wybuchem II ws cala zachodnia Europa, a szczegolnie kapitalisci, widzieli w Hitlerze przywodce ktory moze powstrzymac komunizm, dlatego kapitalisci tak chetnie finansowali jego poczynania itd., wtedy chyba jeszcze nikomu nie miescilo sie w glowie, do jakich wypaczen prowadzi ultraprawicowa i konserwatywna mieszanka ideologi w sluzbie panstwa totalitarnego.

Oczywiście, że minimalny podatek powinien być płacony, choćby na utrzymanie bezpieczeństwa w kraju, policję, sądownictwo. Ale czemu ma być powszechny dostęp do opieki zdrowotnej, czy edukacji?

dlatego, ze stanowi to element bezpieczenstwa.

Mylisz pojęcia. Państwo nie powinno mieszać się do ekonomii i sposobu prowadzenia biznesu przez przedsiębiorców

niczego nie myle, albo piszesz o 5m od sciany, albo o ekonomii. panstwo musi pewne sprawy regulowac, tak jak reguluje zasady ruchu na drogach, tak samo reguluje ile metrow od sciany ma byc linia produkcyjna, jaki i jak wysoki ma byc komin itd..itp.....

To zapraszam Cię do nas do biura

raczej nie skorzystam :). za to mam rade, skoro to takie meczace, mozna zawsze przestac :).

Zupełnie nie wiem o jakim eksperymencie piszesz.

tym ktory sie nie powiodl tj. deregulacja i nadmiernym obnizaniem podatkow dla przedsiebiorcow, czyli pomyslami prokapitalistow i liberalow.

Euribor w całej swojej historii nie zbiżył się nawet do 6%. Przed kryzysem wynosił niecałe 4%.

tuz przed kryzysem byl nawet na poziomie 5.5% (srednio w okresie miesiecznym na poziomie 4.8%), pozniej nagle spadl, nawet do poziomu sredniego ponizej 1%. wszystko jest w necie, masz na wiki.en.

Boom kredytowy wywołują niskooprocentowane kredyty a nie żadne deregulacje.

jakie niskoprocentowe, jak przed kryzysem byly dosc wysokie, ale ja sie przy tym nie upieram, bo z wlasnego doswiadczenia wiem, ze chodzi o regulacje rynku finansow, czyli miedzy innymi przepisy utrudniajace tworzenie skomplikowanych, nieczytelnych i nieodpowiedzialnych instrumentow finansowych.

Na prawdę nie widzisz, że obracanie fikcyjnymi pieniędzmi

wlasnie brak regulacji sprzyja zlej alokacji. banki wybuchly tam gdzie nie bylo wlasciwych regulacji, co sprzyja spekulacjom itd.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem