@Dopuser, post #60
@cpt. Misumaru Tenchi, post #24
@Ender, post #59
ale na Boga wolałbym żyć w PRL-u, mieć darmowy dostęp do edukacji, jakiejś służby zdrowia niż żyć jako niewolnik w II RP.
Ludzie w filmach pokazują jak było cudownie w II RP, a ja się pytam dla kogo? Odpowiadam dla maksymalnie 10% społeczeństwa. Za komuny polepszyło się (patrz początek postu) szczególnie tej biedniejszej cześci, a pogorszyło tym 10% z II RP (aresztowania, utraty majątków).
Moim zdaniem idziemy w kierunku syfu z II RP (znowu tylko grupka ma mieć dobrze - patrz przekręty prywatyzacyjne i z komisją do oddawania majątków Kościołowi)
@Lorak, post #64
@Lorak, post #64
Bo sam kupiłbym sobie wtedy lepsze ubezpieczenie zdrowotne. Śledziłbym rynek i wybrałbym najlepszą dla mnie ofertę. Nikt nie musi mi narzucać gdzie się mam leczyć. To samo z edukacją. Wybrałbym dla swoich dzieci szkołę z najlepszą i najciekawszą ofertą.
@Lorak, post #64
Na takich fundamentach (ludzi obrotnych, odważnych i przedsiębiorczych) swoją potęgę zbudowało USA. Natomiast budowa socjalizmu skończyła się rozpadem ZSRR, a i niedługo (mam nadzieję) rozpadem UE.
@Ender, post #65
Co do prywatnej inicjatywy... . Gdybym był kawalerem, to pewnie podjąłbym takie ryzyko, ale mając dwójkę dzieciaków zagryzę zęby i ... .
W sumie to w realu przy piwku musielibyśmy się wszyscy spotkać i na takie tematy, jak ten tu pogadać.
@1989, post #66
nikt nie ma obowiazku ubezpieczac i ksztlacic Twoje dzieci.
przyklad ubezpieczenia to mam na wlasnej skorze
@Lorak, post #71
Zgadza się, ale nie widzę sytuacji, gdzie wszędzie dostałbym odmowę przyjęcia dziecka do szkoły. Poza tym rynek nie lubi próżni.
Z pewnością ktoś otworzyłby szkołę specjalną dla dzieci z krzywymi zębami i chcąc zarobić prowadziłby ją przyzwoicie. Jeśli prowadziłby ją kiepsko, zaraz pojawiłby się konkurent który zgarnąłby wszystkie dzieci z krzywymi zębami.
Patrząc na dysproporcje w zarobkach netto/brutto naprawdę jest smutne to, ile pieniędzy idzie na utrzymanie biurokracji, dziurawego systemu i miałkości politykierów
Co jak co, ale takie rzeczy jak wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela trzeba czytać w szczególności.
Przymusowe ubezpieczenie zdrowotne jest złe, gdyż gdyby było dobre to ludzie sami chętnie by je wykupywali i nie musiałoby być przymusowe (przytoczyłem w uproszczeniu)
@1989, post #74
@1989, post #74
@bombermax, post #75
Korwin? czemu nie? dwie partie juz miały coś do rządzenia, trza dać szanse innym. Lecz mało kto pewnie na nich zagłosuje.
@Andrzej Drozd, post #76
@1989, post #77
Ekonomiczne poglady Korwina zbankrutowaly w Irlandii
@Lorak, post #79
Przyczyną problemów Irlandii było pośrednio wejście do strefy Euro, gdzie kredyty były oprocentowane na 2-3%. Kraj nabrał ich za dużo
@Lorak, post #79
Co do ekonomicznych poglądów Korwina to zanim zaczniesz się na ich temat wypowiadać to obejrzyj filmy z bloga JKM i trochę poczytaj.
@1989, post #82
prawicowe poglady Korwina to dla mnie szczypty faszyzmu ubrane w mniej radyklane slowka
korwinowcy namawiaja do deregulacji i niskich podatkow, jak kazdy wie, oraz obecnie do nieudzelania pomocy bankrutujacym Bankom , no tak, w sumie po czyms takim przecietny Irlandczyk, bylby co prawda madrzejszy, ale goloduuupceeeem
@1989, post #81
to wlasnie ratowanie Bankow spowodowalo lawinowy wzrost potrzeb pozyczkowych Irlandii w 2008 roku
Oprocentowanie kredytow na 2-3% nie ma z tym zwiazku. Nikt tego nie wymuszal na Bankach - calkowita deregulacja,
@Lorak, post #83
Faszyzm sprzeciwiał się liberalizmowi gdyż faszyzm z założenia był tworem socjalistycznym
I dokładnie tak powinno być. W tym momencie sztucznie podtrzymujesz przy życiu bankruta. Tak samo powinno być z niewypłacalną Grecją.
@Lorak, post #83
Co do niskich podatków, widzisz w tym coś złego?
Deregulacja? Widzisz w tym coś złego?
@Lorak, post #84
Irlandia powinna najnormalniej w świecie dać upaść bankrutującym bankom a nie utrzymywać je z pieniędzy podatników.
Mówiąc o oprocentowaniu kredytów mam na myśli Euribor, a nie jak chyba źle zrozumiałeś, pisząc o prześciganiu się w obniżaniu oprocentowania, kredyty konsumpcyjne.
@1989, post #85
Faszyzm jest tworem PRAWICOWYM!
istnieja koszty takich bankructw, ktore moglyby znacznie przewyzszyc korzysci z takich bankructw.
Nie widze, ale zeby zapewnic powszechny dostep do opieki zdrowotnej, edukacji, pomocy socjalnej itd.. po prostu zapewnic bezpieczenstwo, to trzeba jakies tam podatki placic, w kazdym panstwie.
panstwo wiele rzeczy reguluje bardzo slusznie zazwyczaj np: gdzies na drodze jest ograniczenie do 40
takze urzednicy skarbowi nie sa az tak nadgorliwi, jak to niektore media twierdza.
liberalny eksperyment w Irlandii nie powiodl sie
EURIBOR przed kryzysem byl blisko 6%
@1989, post #78
@Lorak, post #88
Hitler był paskudnym socjalistą
Oczywiście, że minimalny podatek powinien być płacony, choćby na utrzymanie bezpieczeństwa w kraju, policję, sądownictwo. Ale czemu ma być powszechny dostęp do opieki zdrowotnej, czy edukacji?
Mylisz pojęcia. Państwo nie powinno mieszać się do ekonomii i sposobu prowadzenia biznesu przez przedsiębiorców
To zapraszam Cię do nas do biura
Zupełnie nie wiem o jakim eksperymencie piszesz.
Euribor w całej swojej historii nie zbiżył się nawet do 6%. Przed kryzysem wynosił niecałe 4%.
Boom kredytowy wywołują niskooprocentowane kredyty a nie żadne deregulacje.
Na prawdę nie widzisz, że obracanie fikcyjnymi pieniędzmi