[#1] Gdzie się teraz kupuje PC?
Tak jak w temacie gdzie teraz można kupić PC-eta? Sklepy dla idiotów odpadają. Rozglądałem się na k o m p u t r o n i k u jak do tej pory. Znacie jakieś inne miejsca warte polecenia? Komp do zastosowań domowych - praca, rozrywka. Nie chce mi się składać i bawić z wszystkim - szkoda mi czasu oraz nie jestem na bieżąco z postępem od dobrych ~10 lat. Najlepiej gotowa konfiguracja z możliwością podmiany/wyboru komponentów.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2012 21:01:28 przez Tomski
[#2] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #1

Witam

Najlepiej poszukać zwykłego sklepu komputerowego i tam złożyć zamówienie ( na pewno pomogą), bo w supermarketach się nie opłaca. Komputronika odradzam - zapłacisz więcej jak w mediamarkt za cały zestaw komputerowy tam dostępny - mają koszmarne ceny.
[#3] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@(V)(I)mothe(P), post #2

Dzięki za radę. Przejadę się do takiego sklepiku i zobaczę jakie mają ceny.

Jeszcze jedno pytanie czy ma sens kupowanie dysku SSD na system? Rozumie, że plik wymiany wtedy zrobić na zwykłym dysku co by za bardzo nie mielił po tym dysku SSD?
[#4] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #3

Osobiście sprawdzone i mogę z czystym sumieniem polecić:
Proline
esc
morele

Jeżeli nie wiesz co wybrac to poczytaj ten poradnik /klik/.
Oczywiście lokalne sklepy to też dobra opcja, gwarancja i szybka naprawa, zawsze można utargować też coś z ceny, ale nie sugeruj się tym co tam zaproponują, często pracują tam ludzie z przypadku...
Ważne aby wybierać podzespoły samemu.
Pzdr. i powodzenia.
Ps. Co do dysku SSD, to zależy do czego ci to potrzebne /jakie programy, zastosowanie komputera/, może lepiej rozglądnąć się za hybrydą.
[#5] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Robii_k, post #4

Dzięki. Będę się bazował na konfiguracjach z z CD-Action z grudnia 2011 roku(wiem, że starsze konfiguracje ale wtedy bym wziął lepszą) lub też będę bazował na tym linku co podałeś.
[#6] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #3

Jeszcze jedno pytanie czy ma sens kupowanie dysku SSD na system? Rozumie, że plik wymiany wtedy zrobić na zwykłym dysku co by za bardzo nie mielił po tym dysku SSD?

Ma sens choć z racji dosyć wysokich cen w przeliczeniu na pojemność, taki dysk warto przeznaczyć na sam system (ja sam mam 120GB SSD) a inne dane trzymać na drugim, "tradycyjnym" dysku o znacznie większej pojemności.
Co do pliku wymiany, indeksowania, itp. to wiadomym jest, że w przypadku SSD niektóre z tych rzeczy są zbędne i wyłącza się je w systemie aby zminimalizować ilość zapisów na dysk. Poniżej linki do dwóch poradników z których sam korzystałem przy konfiguracji systemu pod dysk SSD.
http://www.sevenforums.com/tutorials/149969-ssd-install-transfer-operating-system.html
http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?63273-*-Windows-7-Ultimate-Tweaks-amp-Utilities-*
Z ewentualnym przeniesieniem systemu nie powinieneś mieć problemów, zwykle producenci takich dysków dostarczają oprogramowanie do tego celu ;)

Co do kupowania komputera. No cóż, czasy biegania po sklepach i zbierania cenników podzespołów w celu złożenia wymarzonej konfiguracji już dawno minęły. Niemniej jednak, w dobie sklepów internetowych warto przed zakupem dobrze sprawdzić taki sklep a zwłaszcza jego serwis i opinie o nim. No i regulaminy sklepów a zwłaszcza zapisy o reklamacji, zwrotach. Najlepiej chyba kupić w jakiejś firmie która ma sklep internetowy ale ma też placówki lokalne w różnych miastach. Zamawiając wtedy sprzęt przez internet z odbiorem w placówce lokalnej masz możliwość zwrotu sprzętu w ciągu 10 dni od daty zakupu (a dokładniej daty dostarczenia Ci sprzętu). Konkretnego komputera Ci nie polecę ale jeśli to ma być coś do przyszłej rozbudowy to odpadają wszystkie "markowe" komputery typu HP, Dell, Fujitsu, Lenovo, itp. Ewentualne naprawy takich komputerów po gwarancji są nieopłacalne (płyty w formacie BTX tych producentów są drogie jak cholera).

Sprawdź sobie x-kom.pl, mają i sklep internetowy i swoje placówki. Nie jest to może sklep pokroju Vobisu czy Komputronika ale co raz bardziej znany. Nie wiem czy robią tzw. "składaki" bo kupowalem tam tylko notebooka ale możesz do nich zadzwonić/napisać.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2012 18:24:22 przez Madman
[#7] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@(V)(I)mothe(P), post #2

komputronik akurat ma największy wybór i dużo sklepów w całym kraju aby odebrać osobiście. A jeśli idzie o argument cenowy, który wiele osób przytacza to też nie jest do końca trafiony, bo często mają promocje dobre na sprzęty i nawet na allegro nie da się taniej kupić wielu pozycji choćby z ich gazetki, więc jak się wyszpera porządnie to można u nich dostać sprzęt za małą kasę.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2012 12:41:16 przez TomekPopek21
[#8] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@TomekPopek21, post #7

Czy ma największy to bym polemizował - jak wiadomo hurtowni jest wiele i wszędzie, a ceny niestety mają jak dla mnie kosmiczne (tak samo jak Vobis czy dawno, dawno temu Optimus). Niestety nie mam czasu czyhać na promocje bo mam to co chce, szybciej i taniej.

Pozdrawiam
[#9] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@TomekPopek21, post #7

Promocje w komputroniku polegają na tym, że obniżają ceny wybranych towarów do poziomu cen w normalnych sklepach
[#10] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #1

Idź do komputerowego w swojej miejscowości i sobie złóż OK
[#11] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #1

Polecam Morele :), tanio i okej, odbior osobisty mozliwy w wielu miejscowosciach.
[#12] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@parallax, post #10

Byłem w takim sklepiku i zaproponowali mi kompa za 1800zł bez systemu operacyjnego. Komp oparty na I3-3220(za procek policzyli 80-100zł więcej niż można kupić w necie), 8GB RAM 1333, płyta główna jakaś Gigabyte, 1TB WD, grafika GT630(chyba dobrze napisałem, nie jestem pewien co do literek), obudowa jakaś za 150zł, zasilacz 500W Modecom, DVD-RW - shajsung. Nie wszystko mi odpowiada, tak że pewno sam będę składał. A podzespoły będę chciał kupić na necie. Dzięki wszystkim za rady. Jak skonfiguruję sobie kompa podrzucę linka albo podam konfiguracje do wglądu;) co by może coś doradzić/zmodyfikować na lepsze bez podnoszenia kosztów a najlepiej obniżając je:D.
[#13] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@TomekPopek21, post #7

typowe 'piepszenie' internetowego naganiacza na zlecenie.

Data rejestracji: 2012-09-25 12:28:41

Panowie Banowac i Kasowac typka!!!
[#14] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@selur, post #13

Wszędzie mają tych gnoi od głoszenia propagandy jaki to komputronik jest wspaniały Na każdym forum jak tylko pojawiła się kombinacja słów: komputronik+cena, zaraz zjawiał się taki naganiacz
[#15] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #12

Niestety wg mnie ten Twój sklepik odpada, za duża różnica w cenie.
Poniżej masz ceny z jednego z polecanych wcześniej sklepów internetowych, posiadających możliwość odbioru osobistego. Różnica ponad 300zł jest już znaczna.
Przykładowe ceny:
Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz (BX80623I32120) BOX -- 452,00
Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S1 -- 154,00
Pamięć GeIL DDR3 8 GB 1600MHZ DUAL GEIL DRAGON RAM CL.11 (GD38GB1600C11DC) -- 132,94
Dysk Seagate Barracuda Green, 3.5'', 1TB, SATAII, 32MB cache (ST1000DL002) OEM -- 278,00
Karta graficzna Palit GeForce GT 630 1GB NEAT630LHD01F -- 215,59
Obudowa ModeCom AT-DEBU-13-LOG500A-0002-8300B /z zasilaczem/ --196,01
Samsung DVD -/+ R/RW 22x SHS-222BB BLACK - SATA BULK - -- 65,00
Suma 1493,54.
Musisz to sobie przemyśleć.
Co do modyfikacji, to nie podałeś nam do czego ten komputer ma być: gry, CAD, obróbka zdjęć/video czy może tylko internet, filmy, skype i gg.
Jest to niestety bardzo ważne, bo jeśli tylko do tego ostatniego, to odpuść sobie komputer i kup laptopa z Core i3, będzie taniej a i pewnie system też dostaniesz w tej cenie/1800/.
Co do konfiguracji której podałeś, nie rozumiem dlaczego wybrałeś kartę graficzną GT630 jest to model dość budżetowy o słabej wydajności nie nadający się zbytnio do grania w nowsze produkcje, mający wydajność tylko trochę lepszą od układu wbudowanego w procesor i3, więc może na początek nie kupować karty graficznej, jechać na układzie wbudowanym w procesor, jak poczujesz potrzebę grania w bardziej wymagające gry to sobie grafę sprawisz.
Zasilacz Modecoma to też loteria, może i pociągnie ten zestaw, ale gdy dodasz grafę to może zrobić się nieciekawie.
Ogólnie każda firmówka 400W będzie lepsza od tego powyższego mimo że ma 500W.
Ciężko jest doradzać jak nie wiemy do czego ten komp ma służyć, nie wspomnę już o pierdach takich jak USB3/SATAIII/RAID/SDD/SLI/Audio bo są to rzeczy bez których niektórzy nie potrafią żyć.
Pzdr.
[#16] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Robii_k, post #15

Suma 1493,54.

Sporo. Pare rzeczy bym zmienil :)

Plyte na GA-H61M-DS2H v.2.1, jakies 160 zeta. v2.0 ma dziwnie rozstawione SATA, moga kolidowac z dwuslotowa karta graf. Obsluguje Sandy i Ivy. Ma UD4.

Procek na Celerona G550, jakies 150 zeta, nie grzeje sie, cichy wentyl. Do gier styknie i nie tylko... W testach bedzie jakies niecale 2x mniej wydajny, a 3x tanszy, w porownaniu do tego i3, lepiej poczekac jak stanieje i3 lub dolozyc do i5, dopiero i5 daje wyraznego kopa :). Natomiast do Pentium Gxx nie warto doplacac ok. 100 zeta, wzgledem tego Celerona, praktycznie bedzie identycznie. W grach uswiadczysz spadek o 1 klatke z 30 (np: FarCry2), lub w tych bardziej wymagajacych CPU powiedzmy o 5 klatek z 50, w stosunku do tego i3 :).

Grafike na Palit itp. GTS450 (Fermi) 1GB DDR5 lub 2GB DDR3, jakies 300-340 zeta. Pierwsza do gier DDR5 daja kopa), druga do liczenia (192 procki CUDA i 2GB, wielkosc pamieci wazniejsza) np: w Blenderze, Mathematica itd.., GT630 nie nadaje sie do tego.

Zasilacz. Chieftec 450S8, jakies 145 zeta. 450W ogolem i 360W na 12V. Cichy. Sprawnosc 80% +.
Pamieci 1600Mhz zbedne, lepiej dobre 2x1333Mhz. Na tych plytach do 300 zeta zabawa z OC odpada. Lepiej brac takie co pozwalaja na dobre timingi. Na Celku beda dzialac na 1066 i na dobrych pamieciach 1333 powinny smigac na 6-6-6-16. Transfery powyzej 14GB/s w AIDA, na tym Celku.

Dysk twardy. WD Caviar Blue 500GB-1TB. Greena nie warto ;). Wiekszy cache tez zbedny. Styknie 16MB.

DVD, lepiej LG z opcja Silent Play ok. 65-68 zeta.

Obudowe MicroATX. Nie ATX. Za 90 zeta znajdzie sie dobra np: I-Box Fornax 5002 za ok. 80 zeta. Fajna tania buda.

---

To propozycja. Gdybys mial zbednej kasy. To zalezy od piorytetow. Do czego bedziesz uzywal.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 10:48:44 przez gx
[#17] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Robii_k, post #15

Ciężko jest doradzać jak nie wiemy do czego ten komp ma służyć

Dokladnie. W mojej propozycji np: zakup grafiki moze byc zbedny, bo Intel HD nawet w tym Celku styknie do pracy, a nawet do wielu gierek (jakies 7000 pkt. w 3DMark 2003 na Celku G550, to sporo, porownanie do Geforce 6600GT lub 7300, Radeon X1600...), i lepiej zamiast tego dolozyc do i5, a tam integra dziala jeszcze lepiej... Z drugiej strony jak do gier, to lepiej zostawic tego Celka, a dac mocniejsza grafe niz GTS450 np: GTX550Ti lub GTX560 (z CUDA) lub Radek HD7 z DDR5...

Z innej strony. Jak sprzet z mysla o jakims OC, to musi byc lepsza plyta i mocniejszy zasilacz... ;), a moze wtedy AMD FX...?.

Dzisiaj to ciezki jest wybor

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 11:22:45 przez gx
[#18] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #17

Z drugiej strony jak do gier, to lepiej zostawic tego Celka

Chyba sobie jaja robisz???? Celeron i gry??? na wstępie masz bottleneck dla karty graficznej nawet nizszej klasy!

Komputronik:
Drożej od konkurencji o 5-15%, ale jeśli są już promocje to schodzą z ceną poniżej konkurencji.
Proline:
Bardzo dobry sklep, kupowałem tam kilka razy i było ok, gwarancja (spalił się zasilacz) bezproblemowa. Ceny również są dobre.
Icomp:
Dobry sklep, duży wybór, troszkę długi czas realizacji i zamęt z gwarancją (w moim przypadku wypalone piksele w kamerze na matrycy CCD) ale ceny podobne do tych z komputronika
ESC.pl:
Tanio i dobrze ;) choć asortyment mają w miarę skąpy.
Morele:
Podpadli mi. Kupiona płyta główna rzekomo jako nowa - perfidnie była używana.

To tak z grubsza.

Jeśli chodzi o zakup laptopa to X-KOM bije po prostu na łeb wszystkie inne sklepy/salony.

Najlepszą opcją jest iść do lokalnego sprzedawcy, niech zrobi listę komponentów i masz porównanie.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 15:03:09 przez R_J_MacReady
[#19] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@R_J_MacReady, post #18

Chyba sobie jaja robisz???? Celeron i gry??? na wstępie masz bottleneck dla karty graficznej nawet nizszej klasy!

to zalezy od gry i nie mozesz tego zakladac w kazdym przypadku. decydujace i tak bedzie karta graf.. roznica zawsze jakas jest, ale roznice rzedu np: 5% mozna pominac, a przeplacac o 400% czy 800%, to juz mozna poczuc w kieszeni :).

Ten Celeron to nie jest jakis ulomek, to nie Atom :). Do niedawna wolniejsze procki typu np: Core2Duo popedzaly rownie wydajne karty graf. o jakich tutaj piszemy. Kolega raczej nie oczekuje ekstremalnej wydajnosci za bog wie ile kasy, tylko cos rozsadnego (cena do jakosci) z zapasem rozbudowy na przyszlosc.
[#20] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #19

Komp ma być do celów domowych i do pracy(Moja obecna konfiguracja ma już przeszło 10 lat - oparta na Athlonie 3200+ i GF7600 na PCI-najwyższy dostępny swego czasu model na PCI). Laptop odpada ... m.in. nie lubię ich używać.
W co ostatnio gram to tylko WoT i praktycznie w nic więcej. Komp wykorzystuje też do OpenOffice(spore pliki), Draft Sight'a(darmowy CAD 2D, tutaj nieskomplikowane rysunki robię). Te ostatnie dwa programy dosyć mocno eksploatuję. Grafikę(GIMP2.6), filmy obrabiam sporadycznie. Na necie też filmów nie oglądam - mam limit na neta a i czasu brak...
W 4 rdzeniowe procki nie chce się pakować, gdyż to jest przerost formy nad treścią(no i kasa) - z tego co kiedyś wyczytałem. Dlatego celuje w I3 3 generacji I3-3220 lub coś w okolicach wydajnościowo/cenowo. Nie kupowanie karty graficznej może być dobrym rozwiązaniem, przynajmniej na początku(po przetestowaniu czy jest potrzebna), aby nie pakować się w koszty i narażenie budżetu domowego.
Zgadza się. Nie potrzebuję monstrum za dużą kasę.... Potrzebuję kupić tani dobry komp:D, z którego będę zadowolony i moja rodzinka(myślę, że max 2500zł z systemem operacyjnym WHP7 64bit + dysk SSD64-128GB obok zwykłego dysku).
Kompa przymierzam się kupić październik/listopad dlatego też wcześniej chciałem się zorientować co i jak.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2012 23:46:32 przez Tomski
[#21] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #20

To grafike rzeczywiscie mozesz sobie odpuscic i dolozyc do procka. Generalnie Celeron G550 bylby wystarczajacy ;), roznica wzgledem tego Athlona i tak bylaby kolosalna. W komputerze stacjonarnym jakiejs korzysci ze stosowania SSD to ja osobiscie nie dostrzegam, takze rowniez kase przenioslbym na procka.

Zwroc uwage na grafike w tym procku. i3-3220 ma HD 2500, kosztuje ok. 460 zeta, a i3-3225 ma HD 4000 i kosztuje ok. 60 zeta wiecej. Taktowanie takie samo, tj. 3.3Ghz, oba Ivy 22nm, oczywiscie mnoznik zablokowany, ale to dla Ciebie chyba nieistotne, TDP bardzo male, bo tylko 55W :).

W przypadku i5 to dopiero i5-3570 za ok. 800 zeta ma HD 4000, oczywiscie Ivy 22nm, TDP 77W. Nie warto doplacac do wersji z K, czyli wersji z odblokowanym mnoznikiem, jezeli nie zamierzasz bawic sie w OC tj. kupic co najmniej 2x drozsza plyte i lepsza zasilke, kolejne koszty i troche ryzyka...

To sa moje propozycje powyzej tego Celerona G550.

ps. dopiero w przypadku i5 zakup pamieci 1600Mhz ma sens, wszystko ponizej i5 to pamieci 1333Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2012 00:29:39 przez gx
[#22] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #20

Nie ładuj się w Celerona bo będziesz żałował. Ciekaw jestem jak sobie radzi to padło z BluRayem 1080p ;)

ten zestaw jest dla Ciebie (+możliwość zmiany konfigu):
http://allegro.pl/komputer-quad-4x3-6ghz-4gb-500gb-gt610-2gb-gratisy-i2644452706.html
dość dobry (choć brakuje info o HDD), jedynie co to poprosić sprzedawcę o to żeby wywalił ten super silent (shit) zasilacz i dał upust, a za te kasę + te 2stówy dołóż i kup :
http://allegro.pl/600w-atx-ocz-stealthxstream-2-box-80-warszawa-i2638330182.html

lub jeśli nie chcesz dokładać to:
http://allegro.pl/zasilacz-ocz-500w-corexstream-sli-psu-pfc-box-i2641390171.html

Chieftec był kiedyś dobry, juz nie teraz. Kiepskie wentyle, głośność po jakimś czasie drastycznie wzrasta i to PISZCZENIE cewek!!! porażka....

Karta GF610 nie jest zabójczo wydajna, ale Tobie nie o to chodzi przecież....
Proc masz porównywalny z niektórymi i5, jest wydajny, tani a dobry.

Używanie Integry to porażka. Pamięć współdzielona i to potrafi naprawdę przymulić system. Lepszy taki 64bitowy/128bitowy GF610 niż Integra. Albo ponownie dołóż troszkę i weź GT630 dość wydajnego.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2012 02:59:38 przez R_J_MacReady
[#23] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@R_J_MacReady, post #22

ten zestaw jest dla Ciebie

chyba najtanszy zestaw do fx i chyba najgorszy - slaba plyta, bezpieczniej wziasc plytke o 100 zeta drozsza np: ktoras z GA-970... (najtansza za ok. 260 zeta)

Sam procesor w cenie zreszta i3, rdzen w rdzen nie jest lepszy od tego Celerona G550 (nie mowiac juz o i3 ponad 3Ghz..), pomimo 1Ghz wiecej na rdzeniu (3.6Ghz fx4100 vs 2.6Ghz celek g550), o poborze energi nawet nie wspomne... Cztery rdzenie maja sens jak ktos zamierza sporo liczyc i aplikacja potrafi wykorzystac wszystkie rdzenie, a FX ma sens jak ktos dodatkowo zabawi sie jeszcze w OC, do czego potrzeba lepszej plyty i zasilacza, bo wtedy FX potrafi pociagnac energii i rozgrzac wszystko, ale wydajnosc tez rosnie o iles tam dziesiat % np: 20-25% ... :).

Używanie Integry to porażka.

intelowska integra to tez apu, to nie gma tj. wbudowana grafika w chipset, raczej nie dostrzeze przymulenia systemu, konkretnie systemu, to jest zupelnie inne rozwiazanie...

Ten OCZ 600W to bylby raczej na wyrost dla Intela, do niektorych AMD to raczej koniecznosc i lepsza plyta :).

Z tym porazka w przypadku Chiftec to przesada ok, racja . Ten GPA-450S8 (80% +) ladnie dziala, ma sporo zabezpieczen (w tym przed przegrzaniem), jest b.cichy, dobry uklad zlaczek (3x sata,2x molex,pci-e 6+2pin), grube kabelki o odp. dlugosci, do micro atx idealnie pasuje, a w przypadku Intela (bez zew. grafy) nawet sie nie rozgrzeje jakos wyraznie. OCZ jest oczywiscie b.dobrym i drozszym zasilczem o bardzo wysokiej sprawnosci, najczesciej deklarowane 85%, dobry dla ekstremalnych OCowcow...
[#24] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #23

Po raz kolejny - Tylko nie G**** Celeron.....
Co do proca:
http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/procesory/@@compare_products?sid=1084&compareproducts%3Alist=55626&compareproducts%3Alist=&compareproducts%3Alist=55243
Co do płyty:
bezpieczniej wziasc plytke o 100 zeta drozsza np
Co to znaczy bezpieczniej bo nie rozumiem??

Zasilacze Chiefteca - stanowczo nie. OCZ 550W mam w moim konfigu (2xGTS 250, Phenom x6, 8GB RAM, 2xHDD 750/500,) i nigdy nie było żadnych problemów z 3.3, 12, więc bez przesady.... W drugim kompie o wiele potężniejszym siedzi Corsair 650 i też zasilacz tej firmy polecam.

Ja w konfigu podanym starałem się żeby jak najtaniej wyszło a zarazem wydajnie, żeby jeszcze można bylo kupić SSD.
[#25] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@R_J_MacReady, post #24

Po raz kolejny - Tylko nie G**** Celeron.....

dlaczego nie, ten Celeron (Sandy Bridge drugiej generacji) jest udana konstrukcja, co pewien czas Intelowi zdarza sie taki udany Celeron. AMD FXy sa raczej dosc nieudane, rdzen w rdzen, MHz w Mhz, Memory R/W, TDP... wypadaja nie najlepiej nawet w porownaniu do tego taniutkiego Celerona G550. Ten Celek za 150 zeta plasuje sie troche ponizej Pentium G620, w tych testach jakies 5-10%, w grach to praktycznie nie ma roznicy...

http://www.legitreviews.com/article/1766/9/

http://www.purepc.pl/procesory/wielki_test_procesorow_2012_46_ukladow_cpu_od_amd_i_intela?page=0,9

ps. tego FX-4100 to praktycznie rujnuje juz Pentium G870 za ok. 290 zeta, 2 rdzenie prawie tak szybkie jak taktowane wyzej 4 rdzenie w FX-4100 , ...przy mniejszym poborze energii... Tak jak napisalem wczesniej AMD FX maja sens jak zakladamy z gory zabawe w OC, a do tego potrzeba duzo drozszego zasilacza, plyty z dobrym chlodzeniem, budy (tak 300-400 zeta trzeba liczyc na to wszystko wiecej), oraz liczyc sie z wiekszym poborem energii z licznika, halasem etc. :). Moim zdaniem, nie warto, lepiej dolozyc kaske do i5-3570 z TDP 77W OK

Zasilacze Chiefteca - stanowczo nie. OCZ 550W mam w moim konfigu

ten zasilacz jest jakies 30% drozszy, ok. 140 zeta vs ok. 200 zeta, nie jest zly i tez moze oczywiscie byc, ale ja polecam do Intela w Micro-ATX tego tanszego Chiefteca GPA-450S8.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2012 11:55:55 przez gx
[#26] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #25

Panowie żeby nie zaogniać dyskusji i nie oddalać się za daleko tego czego szukam to:

W zakup wchodzi tylko procek I3, która wersja to zależy m.in. od ceny i wydajności. Na obecną chwilę przymierzałem się do I3-3220. Co nie oznacza, że nie dołożyłbym parę złoty aby dostać szybszy procek I3. Celerony mnie nie interesują - dawniej to były wykastrowane pełne Pentiumy i z wydajnością na nich było kiepsko - i tu nie zmienię zdania. Pobór prądu też jest ważny, te rachunki co przychodzą za prąd za każdym razem są coraz wyższe ... Obok prądu ważna jest cisza pracy takiego komputera - głównie robię coś na kompie nocami, kiedy domownicy śpią i wszelki hałas jest nie wskazany.
Na początek zostanę przy grafice wbudowanej w procek - zobaczę jak to będzie biegać/pełzać. Nadchodzą święta i będzie okazja dokupić grafikę gdyby okazało się, że ta wbudowana jest mało wydajna do moich celów. Overclocking mnie nie interesuje.
Przy SSD również się nie upieram - jedynie czytałem, że wszystko biega znacznie szybciej - odczuwalnie gołym okiem. Ale gdy tego nie da się zauważyć gołym okiem to nie pcham się w takie dyski.

Teraz mam jedynie prośbę odnośnie:
- jaka przyszłościowa płyta główna (tzn. co by np za rok - dwa np kupić lepszy procek i wykorzystać go w pełni w takiej płycie)
- pamięci jakiej marki i jakie kupować? Chcę 8GB i raczej byłbym za tymi szybszymi pamięciami 1600MHz(są chyba nawet tańsze niż te 1333). W jednej kości w dwóch kościach? Jakieś Dual Channel czy co tam teraz jest?
- jaki zasilacz?(cichy, mniej żrący prądu - komp w domu pracuje spokojnie przez 4-8h dziennie)

I to chyba wszystko by było:D
Jeszcze raz dzięki za informacje.
[#27] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #26

Coś takiego sobie wykombinowałem:

Pewniaki:
- Intel Core i3-3225 /3.3GHz, 3MB, LGA 1155, BOX/ 550 zł
- Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1 339 zł

Poniższe są moimi strzałami(coś trzeba było wybrać przy konfiguracji):
- Gigabyte GA-P67A-D3-B3 /intel P67/ 330 zł(wolałbym taką co da mi USB3 na przedni panel)
- G.Skill 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ares 179 zł
- Western Digital Black 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 375 zł
- Liteon iHAS124 SATA (black) 79 zł
- Chieftec GPA-500S S8 500W iArena 159 zł

Co daje 2011zł z systemem operacyjnym. Plus obudowa bez wodotrysków +/-150zł.

Dźwięk nie ma większego znaczenia, tzn ważne aby był już na płycie głównej:D i to cały wymóg.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2012 14:48:06 przez Tomski
[#28] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #26

W zakup wchodzi tylko procek I3, która wersja to zależy m.in. od ceny i wydajności. Na obecną chwilę przymierzałem się do I3-3220. Co nie oznacza, że nie dołożyłbym parę złoty aby dostać szybszy procek I3

Okej ..:), ten lepszy i3 to jest wlasnie i3-3225, ma lepsza grafike dok. HD 4000 (obecnie najlepsza od Intela), i3-3220 ma HD 2500.

Celerony mnie nie interesują - dawniej to były wykastrowane pełne Pentiumy i z wydajnością na nich było kiepsko

Tak na marginesie. Celeron G550 kosztuje dok. 160 zeta, i3-3225 kosztuje dok. 530 zeta, a i3-3220 dok. 460 zeta. Z wydajnoscia nie jest tak kiepsko jak z roznica w cenie, znacznie na korzysc G550, takze to juz jest nieaktualne :).

Pobór prądu też jest ważny, te rachunki co przychodzą za prąd za każdym razem są coraz wyższe ... Obok prądu ważna jest cisza pracy

jedno wiaze sie z drugim, mniejszy pobor energii, mniej ciepla w budzie, ciszej pracujace wentyle itd..

jaka przyszłościowa płyta główna

najbardziej przyszlosciowe sa na chipsecie Z77, ale jak nie jestes zainteresowany OC, to wystarczy B75, a jak nie interesuje Cie USB3, SATA3, 2x karta graficzna.., to wystarczy H61M (USB3 zawsze mozna dokupic na PCIEx1, to chyba jedyne sensowen rozszerzenie), SATA3 nic nie daje, bo tanie dyski nawet nie obciazaja SATA2 :), akurat w/w plyta (GA-H61M-DS2H) odpada jezeli interesuja Cie stare sloty PCI, a jezeli nie masz zamiaru wkladac wielu kart rozszerzen itd. to lepiej wybrac plyte/obudowe Micro-ATX.

Wyroznilbym tutaj 4 przedzialy cenowe, do ok. 160 zeta, ok. 260 zeta, ok. 360 zeta i ok. 460 zeta :). W kazdym tym przedziale jest fajna plyta z innym chipsetem itd..

pamięci jakiej marki i jakie kupować? Chcę 8GB i raczej byłbym za tymi szybszymi pamięciami 1600MHz

nawet jak wstawisz 1600Mhz, baa 1866Mhz, a procek pracuje na 1333Mhz (bo ma taki kontroler), to na tyle zostana ustawione. szybsze wcale nie okaza sie wtedy szybsze.

jaki zasilacz?(cichy, mniej żrący prądu

zasilacz o wyzszej sprawnosci zawsze bedzie bral mniej pradu, ale w zasilaczu rownie istotne sa zabezpieczenia, jakby co, strzezonego pan bog strzeze, jak to mowia katolicy . Ten chieftec jest w tym zestawieniu dosc atrakcyjny, cenowo, jakosciowo, wyposazeniem...
[#29] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #27

Gigabyte GA-P67A-D3-B3

ale do tej bedziesz musial dokupic zew. grafike, w takim przypadku lepiej nie doplacac do i3-3225 i brac i3-3220 :)
[#30] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #27

Bardzo ładnie, powinieneś być zadowolony.
Osobiście zmieniłbym zasiłkę na Corsaira lub Bequeit'a bo iAreny to są budżetówki od Chiefteca oraz wybrałbym tańszą płytę. Na tej i tak i3 nie podkręcisz, a za rok lub dwa jak będziesz chciał kupić i5 w wersji K/odblokowany mnożnik/ do podkręcania to okaże się, że może AMD ma coś tańszego i szybszego i opłaca się raczej wymienić całą platformę, a teraz zostanie Ci 200zł w kieszeni bo płyty za 170 obsługują wszystko co Intel ma do zaoferowania na s.1155.

Co do ACADa to nie wiem jak zachowa się na tej grafie wbudowanej, mówi się że CAD to głównie proc+pamięć, ale wiem że jak się przesiadłem z GF 7600gt na Radka 4870 to przestał przycinać tyle że to były dość duże obiekty 3D.
Teraz się tym nie zajmuję więc ciężko coś powiedzieć.

Dlaczego Intel a nie AMD. Ogólnie jestem fanboyem AMD od czasów 386dx40, ale, jeżeli chodzi o zużycie prądu, temperaturę i hałas to tylko intel.
Zmieniłem niedawno PhenomaII X4 955 na i3 2120, wydajność ta sama, co z tego że można phenoma pogonic na 4GHz jak w letnia noc rodzina tego nie wytrzymywała/hałas/, a w zimie można było mieszkanie dogrzewać. A z tego co się orientuję FX'y są podobne.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2012 16:53:12 przez Robii_k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem