[#31] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Robii_k, post #30

Przesada z tym gorącem/hałasem..... na i5 (mój drugi komp) można frytki smażyć, a do AMD x6 zakupiłem (uwaga cena!) http://allegro.pl/deepcool-beta40-lga-fm1-am3-940-939-bialystok-i2640270842.html i problem CAŁKOWICIE z głowy....
[#32] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@R_J_MacReady, post #31

Dzięki za info, nie wiedziałem, że jest tak źle z i5'ką /tym bardziej podkręconą/, mam i3 2120.
Wcale nie neguje, że AMD to będzie zły zakup, ale z własnego doświadczenia wiem, że jak pogonisz 125W PhenomaII do 4GHz i dodasz do tego Radka 160W to masz dwa wyjścia, zwiększamy prędkość obrotową wentylatorów albo gotujemy podzespoły.
A jak chcemy grać lub tak jak ja, przerabiać jakieś wideo, to trzeba podzespoły trochę pogonić, co w nocy może trochę rodzinie przeszkadzać.
Na standardowych ustawieniach AMD ze swoim Cool'n'Quiet jest dość cichy, jednak kto kupuje procka BlackEdition/FX żeby jechać na stocku
Pzdr
[#33] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Robii_k, post #30

Ja sie fanboyem AMD nie czujem ;).

Corsaira lub Bequeit

ten Bequiet to taka marka prawie noname :)

wybrałbym tańszą płytę

tez tak mysle, jak bez OC, to wystarczy taka za 170zl z obsluga jednak tej wbudowanej grafy. tj. wyj. dsub/dvi/hdmi.., a USB3 to mozna sobie dokupic za 40zl do zew. i wew. na PCIEx1. Lepiej przerzucic kase na procka...

jeżeli chodzi o zużycie prądu, temperaturę i hałas to tylko intel

TRUE. AMD zawsze mial z tym problem i bez dodatkowych inwestycji w chlodzenie to nie da sie tego tematu ogarnac, choc zuzycie energii nadal pozostaje, a raczej malo kto chce miec takiego energetycznego "wampira"... Zreszta zamiast bawic sie w OC i meczyc sprzet, lepiej kupic mocniejszego procka, albo skorzystac z CUDA na grafie, o ile program umozliwia ;). A S.1155 ma duzy wybor prockow i najmocniejsze zostawiaja w tyle najlepsze Buldozerki pradozerki . Ten i5-3570 (22nm) z TDP 77W ma praktycznie wydajnosc najlepszego FX'a, a tu mozna jeszcze wstawic i7... OK
[#34] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@R_J_MacReady, post #31

na i5 (mój drugi komp) można frytki smażyć

Ewidentnie źle nałożone chłodzenie, za mało lub za dużo pasty, ustawione zbyt duże napięcie, niepracujący wentylator.

W kompie brata I5 2500k ma w spoczynku 31-33 stopnie a pod maksymalnym obciążeniem dobija po pragu godzinach do 55 stopni. Chłodzenie fabryczne, dołączane do procesora.

U kolegi na phenomie 955 nie dało się wysiedzieć ponieważ standardowe chłodzenie chodziło na maksymalnych obrotach, dopiero kupno wielkiego radiatora z dużym wentylatorem załatwiło sprawę.
[#35] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #27

Moja propozycja, Intelowska :)

I-BOX FORNAX 5002 - 83 zl (micro-atx)
Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 32MB - 308 zl
LG SuperMulti SATA DVD+/-R24x,DVD+RW8x,DVD+R DL 16x (GH24NS90 RBBB) - 67 zl
Chieftec GPA-450S8 - 147 zl

Gigabyte GA-H61M-DS2H v 2.1 - 170 zl (micro-atx)
Patriot G2 Series 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 XMP Ready, 1.65V (PGD38G1600ELK) - 159 zl
i5-3570 3.40GHz 6MB/ HD 4000 - 800 zl

Suma: 1734 zl

w przypadku i3-3225 3.30Ghz / HD 4000 - 534 zl

Suma: 1468 zl

+ Windows 300 zl.

PS. GTS450/1GB DDR5 kosztuje 330 zl.
[#36] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@selur, post #13

Głównie dla linka się tu zarejestrował

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2012 12:20:14 przez parallax
[#37] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #35

Wymodziłem taką konfigurację(zakup w sklepie z lewego górnego roku klawiatury)

Intel Core i3-3225 /3.3GHz, 3MB, LGA 1155, BOX/ - 549 zł (na początek sprawdzę tę grafikę HD4000)

Gigabyte GA-B75-D3V /intel B75, LGA 1155/ - 269 zł(głownie dlatego, że ma trochę złącz PCI, USB3.0, DVI-D)

Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance - 179 zł (tutaj głównie zależy mi na 1600MHz i 8GB, nie koniecznie musi być ta marka)

Western Digital Red 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 - 375 zł(dlatego RED gdyż ma tylko 2,4dB, wprawdzie nie wiem czy ma znaczenie to że wspiera "Technologia InteliPower, dostęp do danych 24x7, dysk optymalizowany do pracy w urządzeniach NAS, NASware")

Liteon iHAS124 SATA (black) - 79 zł

Karta sieciowa:
TP-Link TL-WN751ND /N150, PCI/ - 45 zł(to potrzebne do obecnego pieca, ten nowy będzie na kablu podpięty do routera)

ModeCom Gamer (b/z) - 99 zł (cena; na górze obudowy USB i mini jack'i do dźwięku/mikrofonu - na razie nie przewiduję głośników do kompa)

ModeCom Premium 530W - 169 zł (do kompletu obudowy)

Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1 - 339 zł

Całość wyszła 2103zł, sporo ale nie widzę na czym można by zjechać z ceną nie tracąc na tym. Jakieś podpowiedzi? Inny sklep?

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2012 23:16:07 przez Tomski
[#38] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #37

Hehe,jak czytam jakie konfigi sie przewijaja i co ludzie maja u siebie w pc to rozumiem juz co powoduje taka niechec do pieca tutaj ;)
[#39] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Aniol, post #38

Możesz rozwinąć swoją myśl?
[#40] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #37

Plyta Ok, jak zalezy Ci koniecznie na PCI i USB3, chyba najtansza sensowna, chociaz za ciut wiecej mozna miec plyte juz z chipem ZlubH 77 :). Moim zdaniem PCI dzisiaj to zbyteczny balast, karte sieciowa spokojnie dostaniesz na male PCIEx lub USB, a ew. dzwiekowke lepiej kupic na USB - mniej zaklocen.

Pamieci tez OK, wiecej Mhz ma raczej znaczenie dla zintegrowanej karty graf. niz procka (na samym procku nie ma jakis wielkich zyskow...), chlodzenia wystajace poza pamiec to raczej problem, moze przeszkadzac, a pamieci takie raczej nie powinny zbytnio nagrzewac sie przy 1600Mhz...

Dysk, to chyba przerost formy nad trescia, bralbym tania 1TB...

Intel Core i3-3225, OK! ok!, HD4000 raczej wystarczy do wielu gierek (takze nowych) i pracy 3D, ladnie tez akceleruje odtwarzanie "ciezkich formatow" video...

------
Ten sprzet jednak bedzie wyraznie mniej wydajny od konfiguracji z i5 ktora wyzej zaproponowalem, w podobnej cenie (pare zl mniejszej), daje tylko troche wieksze mozliwosci rozbudowy tj. w/w PCI, miejsce na 2 Radka (o ile wykorzystasz), DVI to akurat mozna miec przez tania przejsciowke z HDMI, oraz USB3, o ile masz pomysl na wykorzystanie USB3 i duzo z tego zamierzasz korzystac, ..zawsze mozna dokupic USB3 na karcie PCIEx za 50 zeta.. :)

----

Z AMD to wzialbym pod uwage nowa platforme FM2 pod APU :). Procek calosciowo wydajniejszy od i3, a grafika ATI HD7660D lepsza od HD4000, w AMD Trinity np: 5800K (z odblokowanym mnoznikiem), pamieci DDR3 1866Mhz, TurboCore. Cena procka to tylko 470 zl. Plyta za ok. 280 zl ma wlasciwie wszystko, SATA3,USB3 (przod i tyl), oraz nawet jeden PCI OK, nawet w micro-atx.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2012 01:20:30 przez gx
[#41] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #39

Nie zrozum mnie zle,ja szanuje każde podejscie do sprzetu bo to w sumie tylko graty.Ale tyle spedzam czasu przy kompie,i zawodowo i prywatnie,ze musze miec ""top of the line".
[#42] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Aniol, post #41

jak wstawi w/w i5-3570k to bedzie mial prawie "top of the line" za rozsadna cene (i3 to akurat wg. mnie taki low end), dla mnie akurat komfort to cisza i maly pobor energii, przy wzglednie dobrych parametrach, ten taki zloty srodek .

--
A co do plyty hmm. to jak zamierzasz jechac na integrze tj. HD4000, moze warto wybrac taka ktora zapewnia zmiane taktowania GPU, tanie Asusy maja taka opcje w BIOS, to sie nazywa bodaj GPU Boost i nad tym bym sie zastanowil, noi jeszcze moze LogicVirtu do tego :)

np: Asus P8B75-M LX ok. 200 zl lub Asus P8B75-M ok. 260 zl
[#43] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #42

@anioł:

Dusza chciała by do raju ale rzeczywistość jest jaka jest ... . Są ważniejsze rzeczy do zrobienia w domu ... a komputer to na upartego by i wystarczył ten co mam do tej pory. Z tym, że on może w każdej chwili odmówić współpracy - ma już z 10 lat.

@gx
O widzisz. Mamy podobne podejścia do tematu:D. Cisza, mały pobór prądu OK. A te funkcje GPU Boost, LogicVirtu oraz EPU jak najbardziej mi pasują. Tak, że zmienię pewno płytę główną na tą drugą zaproponowaną przez Ciebie. W tym tygodniu będę chciał kupić kompa.
[wyróżniony] [#44] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #43

GPU Boost, LogicVirtu

noo, dobry wybor plyty, z i3-3225 bedzie OK, a GPU HD 4000 mozna troche podbic :), a jak juz zdecydujesz sie dokupic grafike to dzieki Virtu to GPU w procku nie bedzie tylko lezec odlogiem :). HD4000 warto, bo to bodaj pierwszy HD ktory wspiera OpenCL, wiec przyda sie, nie tylko do gier...

Co do grafiki to proponuje zainteresowac sie nowymi ATI HD7750 lub HD 7770, nowa arch. ATI GCN jest bardzo obiecujaca w porownaniu do poprzednich rozwiazan z HD6xxx,5xxx... (w grach w koncu teselacja dziala normalnie), a cena ok. 350 zl za HD 7750 marki PowerColor lub Vertex3D, pobor energii (TDP 55W!!! (jak w tym i3, wystarczy wlasciwie dobry zasilacz 350W, na calosc) dla 7750 oraz ATI Zero, ok. 3W kiedy wyl. sie ekran np: w nocy w czasie sciagania czegos, wiatrak praktycznie stoi..:), wydajnosc w grach na poziomie 550Ti, rewelacja w tym segmencie. Karta tez swietnie spisuje sie w OpenCL (szczegolnie w kilku zastosowaniach) oraz jest przygotowana na C++ AMP - wlasciwie to juz nastepca OpenCL. Co prawda CUDA od NVIDI sa nadal na Topie, a OpenCL przyjal sie jako standard, choc troche zawodzi i malo kogo to satysfakcjonuje..., to jednak nie sa to rozwiazania zbyt elastyczne i programisci szukaja czegos lepszego, czegos wlasnie takiego jak C++ AMP, a uklady serii HD 7xxx maja najmniej tutaj restrykcji (w swoich przedzialach cenowych) i beda lepiej sprawdzac sie od obecnych/starszych rozwiazan w przypadku nowo opt. kodu w C++ AMP czy DX 11.1...:)

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 23:02:40 przez gx
[#45] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #44

A ma ktoś może jakiś kod promocyjny do m o r e l e?
[#46] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #45

W mojej ocenie, to sam procek lepiej kupic w x-kom, a reszte w morele :). Kod jak ktos ma to sie nie podzieli
[#47] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #26

Celeon to tylko nazwa. Wydajność/Cena te dzisiejsze celki mają genialne ok, racja
i3 ma ten stosunek trochę jednak gorszy choć wydajność oczywiście będzie lepsza od Celka bo zegar, L2 i Hyper Threading

Cisza w kompie to inwestycja. Dobre chłodzenie z niskoobrotowym wiatrakiem jest wskazane. Możesz też pomyśleć nad Scythe Quiet Drive jeśli irytuje Cię chrobotanie dysków mechanicznych. Nie rozwiązuje całkowicie problemu ale go wyraźnie zmniejsza. Oczywiście SSD na system najwięcej daje bo to dysk systemowy najwięcej chodzi a te na dane praktycznie nie. No i wydajność systemu z SSD jest super :)
[#48] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #40

Pomału się też za APU A10 rozglądam, i znalazłem taką płytę główną.
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_Socket_FM2/F2A55
Cena to około 350zł ale jako chyba jedyna z płyt która ma 3 sloty PCI.
Chociaż wolałbym jeszcze żeby to górne było umieszczone o jeszcze jeden slot poniżej karty graficznej, żeby chłodzenie nie wadziło.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2012 20:28:10 przez Shoonay
[#49] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Shoonay, post #48

Ta plyta nie ma gniazd karty graf. , takze zew. grafika raczej niezbedna, najlepiej Radeon HD zeby wykorzystac grafike z APU i to tylko wlasciwie w DX i jeszcze nie kazda grafika Radeon HD zew. dobra, zalezy czy Liano czy Trinity..., i A55 to raczej nie jest najnowszy chipset do FM... na co komu obecnie tyle slotow PCI ?.
[#50] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #49

Que?
A 2 x PCIe 2.0 x16 i Multi-GPU Support Supports AMD CrossFireX Technology to co?

Jaką byś proponował nowszą? Zależy mi na minimum dwóch slot PCI bo mam na nie ważne urządzenia których nie chce mi się przez taką głupotę wymieniać, trzeci slot nie jest ważny, ale ważne jest żeby te dwa poprzednie nie było milimetr pod złączem graficznym żebym tam autentycznie mógł coś włożyć...

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2012 23:10:32 przez Shoonay
[#51] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Shoonay, post #50

Que?
A 2 x PCIe 2.0 x16 i Multi-GPU Support Supports AMD CrossFireX Technology to co?

nie o to chodzi, plyta nie ma wyjsc tj. dvi,dsub,hdmi...itp.. takze sila rzeczy musi byc karta graf. wlozona i to nie jakakolwiek, jak ma byc wykorzystany potencjal APU!!!.

A55 to byl chipset do FM1 (bez SATA3, USB3..), jest z tym chipsetem jedna b.dobra plyta Gigabyte GA-A55M-DS2, za 170 zl, do tego jakis A8 np: A8-3870K za 380 zl (pamieci min. 1866Mhz) i tania mocna platforma z b.duzym potencjalem OC w APU, tylko troche juz zamknieta plyta... Bardzo rozsadny stosunek ceny do wydajnosci i jakosci.

Do tej plyty jaka wymieniles lepiej wlozyc Athlona X4 740 FM2 i zew. grafe, tylko to maks. na dzis.

A jakie to urzadzenia na PCI, bo jak sieciowka, to wymiana ma sens... po to zeby kupic lepsza plyte FM2 :).

++
Ta plzta ma 2x PCI
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_Socket_FM2/F2A85V_PRO/

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2012 23:28:06 przez gx
[#52] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #51

Ah jo, to klops...
PCI potrzebuję głównie dla dźwiękówki, 5.1 na mobo odpada bo nic tylko wszystko trzeszczy a zmiana jej to te dodatkowe 300zł które wolałbym wlać w lepszy proc/mobo.
Potrzebowałbym też jedno PCI do tunera TV, który również tanią inwestycją nie jest, no ale przyznaje że ostatnimi czasy aż tak z niego nie korzystam.
Na serio PCI już kompletnie odchodzą do lamusa i na coraz nowszych nie będzie ich wcale? :(
[#53] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Shoonay, post #52

Tak jak kiedys ISA/EISA, taka kolej rzeczy i tak dlugo to trwalo w przypadku PCI :). Obecnie jest PCIEx i USB. A co do dzwieku to wiele dobrych plyt ma optyczne.... , chociaz moim zdaniem, to lepiej inwestowac w dzwiekowke na USB (jak na plycie za slaba), nie ma problemow z podlaczeniem do czegokolwiek, to samo z tunerem :)

PS. Osobiscie nie wydawalbym na komputer wiecej jak 1200-1300 zl, za taka kase to juz jest wypasny sprzet

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2012 22:56:31 przez gx
[#54] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #53

Spoko, no ale jak mówiłem dla mnie są jednak te stare dobre PCI dość ważne. :)
Porozglądałem się i nie jest tak źle, właściwie na wszystkich płytka ATXowych jeszcze są, uff. ;)

Chyba jednak zdecyduję się na przejście na zestaw intelowski, więc grunt to wybrać w miarę przyszłościową płytę główną, potem się już tę grafikę i proc dobierze w miarę funduszy, czy z czasem wymieni.

Płytę wybrałbym sobie taką http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8B75V/, z następujących powodów: są conajmniej 2 PCI, między nimi a PCI-E są 2 miejsca wolne, jest PCI-E 3, jest USB3, jest SATA3, są PS/2 dla klawy i myszki, jest RJ45, jest złącze dla integry.

Do tego pamięci 8GB od Kingstona za ~150zł, coś pomiędzy i3 a i5 za 600-900zł (w zalezności od funduszy) z zamiarem rozbudowy na coś mocniejszego później, oraz jakiś GeForce GTS 450 lub GTX 650 Ti za 350-450zł (w zalezności od funduszy) z przewidywaną rozbudową.

No i jeszcze jakiś twardziel 500GB-1TGB, 64MB cache, SATA 3 za ~250zł.

Jakieś przeciwwskazania?
[#55] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Shoonay, post #54

Płytę wybrałbym sobie taką http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8B75V/, z następujących powodów: są conajmniej 2 PCI, między nimi a PCI-E są 2 miejsca wolne, jest PCI-E 3, jest USB3, jest SATA3, są PS/2 dla klawy i myszki, jest RJ45, jest złącze dla integry.

Też będę kupował tę płytę. Jedynie boli brak HDMI, ale gdy kupi się potem kartę graficzną to już nie będzie miało znaczenia zwłaszcza, że nie nie mam nic co można by podłączyć pod HDMI. Myślę, że ta płyta jest dobra, m.in. to co wymieniłeś plus IBoost i regulacja napięcia oddzielnie dla CPU i iGPU.
[#56] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #55

Brak HDMI to żaden problem, są przecie odpowiednie przejściówki.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2012 10:28:41 przez Shoonay
[#57] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Shoonay, post #56

Po gruntownych przebierankach sprzętowo/cenowych/lokalizacyjnych w końcu zakupiłem części. Sprzęt zakupiony w dwóch sklepach:

1. p --- r --- o --- l --- i --- n --- e

• Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX
  • Intel Core i3-3225 3,30 GHz 3MB cache s. 1155 Box.
  • Aerocool PGS Vs-9 Advance USB 3.0.
  • ASUS P8B75-V B75 ATX s.1155.
  • Aerocool PGS VP-550 550W.
  • WD Caviar Blue WD10EZEX 1TB sATA III 64MB.
  • ASUS DVD Recorder DRW-24B5ST/BLK/B/AS Sata Black Oem.

2. m --- o --- r ---- e ---- l --- e

• Klawiatura Logitech K200
  • Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit SP1 PL OEM
  • Karta sieciowa TP-LINK TL-WN751ND

Nazwy specjalnie pisałem tak aby im nie robić darmowej reklamy, w końcu mi za to nie płacą.

Weekend mam z głowy jak nic na składanie tego do kupy.
[#58] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Shoonay, post #54

więc grunt to wybrać w miarę przyszłościową płytę główną, potem się już tę grafikę i proc dobierze

Ja bym nie gruntowal sie na czymkolwiek. Wszystko zalezy od tego na co stawiasz w czasie uzywania, rownie dobrze moze to byc; procek, grafika... Stawianie na plyte glowna to takie skrzywienie po obczytaniu wielu testow w interenecie, ale trzeba rozumiec testerow, musza miec najlepsza plyte do testowania, natomiast nie dotyczy to zwyklych userow, ktorzy testowaniem nie beda sie parac.

ps. pomijam sytuacje kiedy mozesz wydac wiele tysiecy zl i miec wszystko najlepsze :)

twardziel 500GB-1TGB, 64MB cache

cache powyzej 8/16MB nic nie daje w tanich dyskach.
[#59] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@Tomski, post #57

Udanego skladania OK
[#60] Re: Gdzie się teraz kupuje PC?

@gx, post #59

Jeszcze raz dzięki gx za rady. Komp złożony i działa. Mam pewne kłopoty/pytania odnośnie Windows 7. Ale o tym będzie w innym wątku.

GPU w procku i3-3225 jest wystarczające do moich potrzeb. Obraz jest jak żyleta, wydajność wystarczająca przy rozdzielczości 1280x1024(maks z mojego monitora 19" LCD - soniaku SDM-HS95P ma już też z 10lat ale trzyma jakość obrazu na wysokim poziomie, to na marginesie). W Wot przy minimalnych wymaganiach w poprawionej grafice ma ~40fps - na starym kompie miałem ~25fps i grafika była gorsza.
Kompa praktycznie nie słychać.
Dla tych co by chcieli kupować tę obudowę co ja to na minus trzeba zaliczyć iż płyta ATX pasuje na styk, praktycznie zero luzu. Sama obudowa jest dość delikatna - trzeba uważać przy ściąganiu przedniego panelu aby czegoś nie urwać. Kabelki od przedniego panelu też nie są porządnie zabezpieczone przed urwaniem. Na plus trzeba dodać, że ma USB 3 na przednim panelu oraz ładnie wygląda. Aaa ten napęd DVD RW jest dość głośny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem