[#1] Naginanie prawdy
Witam,

W tym wątku, żeby nie zaśmiecać innych wątków oraz komentarzy, chciałbym żeby były wrzucane wpisy, które w oczywisty sposób przekłamują naginają fakty.
Obiecywałem sobie nie wypowiadać się na wpisy niektórych użytkowników, ale w niektórych przypadkach jest to ciężkie.
Pewnie będzie kolejny brednio serial, ale po prostu nie mogę patrzeć jak niektórzy wypisują bzdury.

Zacznę od nazywania komputerów opartych o architekturę PowePC Pecetami. Jeżeli ktoś twierdzi, że Pecetem są takie komputery, to niech wytłumaczy dlaczego.
[#2] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #1

Będzie ostro :) To może ja zacznę. Pecet (blaszak, grzyb) - potoczne określenie komputerów opartych o procesory x86 o modularnej budowie działających pod systemami DOS/Windows.
Nie wiedziałem jeszcze peceta opartego o PPC.
[#3] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #1

A to co to jest Amiga czy PC ?

link

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 13:23:57 przez Dorian3d
[#4] Re: Naginanie prawdy

@Dorian3d, post #3

Hybryda hyhy
[#5] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #1

gratuluje stalowych nerwów :)
[#6] Re: Naginanie prawdy

@PrzemasIII, post #5

Wiadomo jak to się skończy
[#7] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #1

Przecież ten wątek można było od razu w rzeźni założyć, szkoda czasu moderatorów .

Ja, osobiście mam to zupełnie gdzieś czy ktoś uważa Sam460ex albo Pegasos za peceta czy nie. Aby uniknąć niedomówień można je odpowiednio nazywać: Sam460ex, Pegasos! Problem rozwiązany.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 13:49:51 przez strim_
[#8] Re: Naginanie prawdy

@Dorian3d, post #3

To jest pecet marki Amiga.
[#9] Re: Naginanie prawdy

@strim_, post #7

To nie są pecety. To amcety :)
[#10] Re: Naginanie prawdy

@lda, post #9

Nie pecety, tylko pepecety
[#11] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #1

Myślę, że ta dyskusja nie ma większego sensu. Oto kilka zdjęć pudełek komputerów osobistych (personal computer), czyli potocznie pecetów:

A oto definicja "personal computer" z Wikipedii : KLIK . Oczywiście, wiele tam brakuje, ale wspomina się także o Macu z 680x0 jako pececie, więc myślę, że nie ma co się obrażać.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 14:01:19 przez gorzyga
[#12] Re: Naginanie prawdy

@gorzyga, post #11

Dlatego moja definicja jest najlepszejsza
[wyróżniony] [#13] Re: Naginanie prawdy

@gorzyga, post #11

Ale tu chodzi o coś innego. O to że jubi miesza pojęcia "PC" (w znaczeniu jakie podałeś) z określeniem "standardu PC" utworzonego przez IBM. Te pierwsze to "komputery osobiste" (i tu jest pewna dowolność, bo w pewnym okresie czasu "komputery domowe" i "komputery osobiste" to prawie to samo) a te drugie (na bazie standardu IBM) to "pecety", "blaszaki" itd.
Tak więc pisząc o AmigaOne że to "pecet" jubi bredzi. Chyba że ma na myśli "personal computer" w znaczeniu podanym przez ciebie - to niech to jasno napisze i określi się. Bo nawracanie że AmigaOne to pecet jest nudne i upierdliwe
[#14] Re: Naginanie prawdy

@lda, post #6

Skończy się kilkoma banami i zamkniętym wątkiem ( w tym dwa samobójstwa )
z dopiskiem ponowienie dyskusji grozi dożywotnim banem dziedziczonym z pokolenia na pokolenie
[#15] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #1

Mówiąc szczerze to męczą mnie już te poboczne dyskusje na temat "deifnicji peceta" czy też "definicji AmigiONE". Tak naprawdę interesuje mnie tylko definicja Amigi i o tym możemy podyskutować w tamtym wątku.

A teraz oddzielmy fakty od opinii. Faktem jest, że ani płyta Sam460ex ani płyta Nemo ani żadna inna płyta z PPC nie są Amigami (brak amigowego chipsetu).

Natomiast to, że te płyty są po prostu pecetami (z jedną tylko różnicą - procesorem PPC) to po prostu moja opinia. I nie tylko moja. Dlatego nie zamierzam się w definicję peceta zagłębiać, wkleję tu tylko to, co już kiedyś napisałem:

Zarzucam temu komputerowi bycie pecetem. Jedyna różnica to procesor PPC zamiast x86. I nie jest to tylko moja opinia:

Well that X1000 is a pc but with a PPC instead.
http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=31191&forum=33&100
AmigaOne is PC bad hardware using a PPC CPU.
http://www.natami.net/knowledge.php?b=1&note=25272&order=&x=1&z=o0UyrR

Czyżby to właśnie ten jeden element - procesor PCC decydował o tym, że ten pecet to Amiga? Wspaniale, właściciele starych PowerMaców z demobilu na pewno się ucieszą ze swoich nowych Amig.

A teraz spójrzmy uczciwie na hardware tego komputera. Co odpowiada za dźwięk, czyżby Paula? Nie, chip HD Audio, identyczny jak w pecetach.

http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_High_Definition_Audio

A może chociaż da się wpiąć jakąś amigową kartę muzyczną np. Delfina albo Sunrize AD516? Nie, ale za to da się wpiąć...SoundBlastera z peceta.

A teraz grafika, jaki to amigowy chip generuje obraz, może Denise? Nie, ATI Radeon - taki sam jak w pececie.

Wszystkie Amigi, jakkolwiek różne by nie były wewnętrznie czy zewnętrznie - od malutkiej A600 do wielkiej A4000T, mają jedną rzecz wspólną - zestaw amigowych custom chips, które odróżniają je od innych komputerów.

Przykro mi, ale pecet z Radeonem i chipem standardu Intel HD Audio jest tylko pecetem z naklejką AmigaOne. Jeśli ktoś nazywa tego peceta Amigą to wprowadza tylko chaos pojęciowy w historii Amigi, co utrudni przyszłym pokoleniom badanie znaczenia Amigi i jej przełomowych custom chips w historii komputeryzacji.

Jeśli ktoś twierdzi, że samo posiadanie procesora PPC ze wszystkimi pozostałymi komponentami wspólnymi z pecetem, czyni z tego tworu coś innego niż pecet...no to każdy ma prawo do swojej opinii, ale ja się z tym nie zgadzam.
[#16] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #15

Jubi, zapoznaj się z tym co napisał Gorzyga i Adam. Mieszasz pojęcia. Nie wiadomo o co pytasz, bo idziesz za szeroko.

Komputery oparte o architekturę PPC są pecetami w znaczeniu "PC (personal computer)" pod warunkiem, że nie jest to wielki profesjonalny kombajn typu serwer. Personal Computer to "komputer osobisty", który jest czymś innym niż urządzenie profesjonalne typu serwer. Jeśli więc mówimy o komputerze Amiga X1000, to tak, jest to PC w znaczeniu PERSONAL COMPUTER. I w tym rozumieniu można to nazwać "pecetem". Takim samym pecetem będzie w tym rozumieniu także Amiga 500 czy ZX Spectrum 48k.

Ale jeśli chodzi o PC w rozumieniu "standard PC/XT, PC/AT", to już się można zastanawiać. Z jednej strony PPC to trochę coś innego niż standard PC (x86). Z drugiej strony komputery PPC czerpią ze standardu PC 99% architektury (grafika, usb i inne). Więc Amigi oparte o PPC można nazwać pecetem w tym rozumieniu.

Jeśli zaś rozumiemy "pecet" jako komputer z procesorem Intela x86 do windozy lub linuxa, to takim pecetem nie będzie ani Amiga PPC, ani nowe maki.

Wszystko zależy więc od tego, jaką przyjmiemy definicję "pi-si", a tych jest kilka. I tak też ludzie to różnie rozumieją. Można więc kłócić się w nieskończoność, tasując definicje i przedkładając jedną nad drugą. I w ten sposób można rozmawiać o tym czy Amiga 500 to pecet, połowa ludzi powie że tak, a druga połowa że nie.
[#17] Re: Naginanie prawdy

@Aurel, post #16

Serio? Chce wam się? Po raz czterdziesty?
[#18] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #15

[#19] Re: Naginanie prawdy

@Dorian3d, post #18

To byłoby nawet dość śmieszne, gdyby nie to, że już dawno temu widziałem oryginalną wersję - pod nazwą "PS3 vs Wii".
[#20] Re: Naginanie prawdy

@Aurel, post #16

Z drugiej strony komputery PPC czerpią ze standardu PC 99% architektury (grafika, usb i inne). Więc Amigi* [w rozumieniu komputera z naklejką AmigaONE - przyp. mój] oparte o PPC można nazwać pecetem w tym rozumieniu.

otóż to
[#21] Re: Naginanie prawdy

@recedent, post #19

I tam Amiga mówiła "I'm Amiga"? ;)
[#22] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #20

Sloty PCI, Voodoo, pamięć typu SIMM to z pewnością typowo amigowe rozwiązania :)
Klasyk wyposażony w kartę turbo PPC, kartę graficzną 3dfx, mediatora PCI to jeszcze Amiga czy już trochę taki pecet ?
[#23] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #20

No tak, jak Amiga ma RS232 i Parallel to już Pecet
nie wspominając o AT-Bus ...

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 16:07:07 przez ede
[#24] Re: Naginanie prawdy

@lda, post #22

Jak do śmiećwagena wsadzę koła, wtryski i sprężarkę z mazdy to już mazda czy dalej śmiećwagen?
[#25] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #20

Idąc tym tokiem rozumowania A1000 a w szczególności A2000 to Pecety...
PCI, USB, IEEE 1394, itd. to standardy nie tylko stosowany w komputerach kompatybilnych z IBM PC.
Wkładając sobie kartę CV64, CV64/3D itd., Picasso II, Picasso IV, wkładasz i tak kartę PCI z mostkiem PCI do Zorro szeroki uśmiech
Jak wrzucisz OpalVision to ok, to karta stricte Amigowa.
[#26] Re: Naginanie prawdy

@ede, post #23

Amiga to martwa przeszłość. Dzisiaj się liczą systemy a nie sprzęt na których są odpalane :P
[#27] Re: Naginanie prawdy

@flops, post #25

Idąc tym tokiem rozumowania A1000 a w szczególności A2000 to Pecety...

Bzdura. Każda Amiga ma coś, co odróżnia ją ZDECYDOWANIE od peceta - unikalny zestaw amigowych custom-chips, który jest istotą tego komputera. Żadna z płytek PPC go nie ma.

Dzisiaj się liczą systemy a nie sprzęt na których są odpalane

To prawda. Dlatego apeluję do użytkowników systemu AmigaOS4 na płytkach Nemo, Sam itd. , aby przestali mówić o Amigach czy też AmigachONE, bo to niepotrzebnie wprowadzanie ludzi w błąd.

Niech sobie reklamują swoje płytki Sam, Nemo czy Cyrus na przykład za pomocą hasła "Computer compatible with AmigaOS4", niech się odczepią od terminu "Amiga". Tym bardziej, że AmigaOS4 działą nie tylko na komputerach marki AmigaONE, ale również na Samach, Pegach itd. Te z naklejką "AmigaONE" niczym się od samów i pegów nie różnią. Natomiast wszystkie mają niewątpliwie coś wspólnego - żadna z nich nie jest Amigą.

Zobaczmy do jakich absurdów prowadzi nazywanie Amigą czego tylko popadnie, na przykład mówią:

"Odpaliłem sobie amigowego GIMPa na swojej Amidze"

zamiast

"Odpaliłem sobie linuksowego GIMPa na swojej płycie Nemo pod systemem AmigaOS4 za pomocą emulatora X Windows zwanego AmiCygnix".

Nie wiem, czy piszący te słowa o amigowym gimpie zdawał sobie sprawę, jak śmieszny i absurdalny jest ten tekst i jak daleki jest od jakiejkolwiek prawdy.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 16:29:11 przez jubi
[#28] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #27

Amiga X1000 ma też co ją zdecydowanie odróżnia od peceta - CENA i XENA :))

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 16:29:50 przez lda
[#29] Re: Naginanie prawdy

@gorzyga, post #11

Bo dzisiaj używany skrót "PC" oznacza Professional Computer - czyli komputer profesjonalny, a nie jak wielu użytkowników, informatyków i ogólnie komputerowców tłumaczy jako komputer osobisty - Personal Computer.

PC nie równa się PC ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2013 16:32:42 przez glichtanski
[#30] Re: Naginanie prawdy

@jubi, post #20

Otóz nie to. Amigowe standardy dzięki temu, że firma nie funkcjonuje już naście lat są przestarzałe i odeszły do lamusa. To tak jakbyś napisał, że pecet bez isa i pci to już nie pecet. I nigdy nie wiadomo czy powstało by zorro IV czy pci, czy układ graficzny by robiła firma zewnętrzna. Cały świat poszedł ku specjalizacji. Commodore też by zamawiało czipsety u gigantów. Możemy sobie tak gdybać bo rozwój zatrzymał się w latach 90'. Osobiście dla mnie Amiga to Amiga OS. To coś co przenosimy z architektury na architekturę. Odpalenie tego na sprzęcie retro ma niesamowitą magię, ale dusza to system i przeżycia historii osobistej z nim związanej :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem