@jubi,
post #27
Bzdura. Każda Amiga ma coś, co odróżnia ją ZDECYDOWANIE od peceta - unikalny zestaw amigowych custom-chips, który jest istotą tego komputera
A czy pierwsze Amigi 1000, które nie miały pełnego chipsetu, to też Amigi, czy jednak nie są to Amigi
Zobaczmy do jakich absurdów prowadzi nazywanie Amigą czego tylko popadnie, na przykład mówią
A ja napiszę tak - mój Apple PPC z MorphOS-em to dla mnie nowa Amiga - i często mówię uruchomiłem na Amidze to czy tamto i wiesz co

, mam prawo tak powiedzieć, mimo iż wiem, że to NIE JEST Amiga . Skoro jednak 90% programów z mojej Amigi 1200 odpala się bez najmniejszego problemu pod MorphOS-em to dla mnie taki komputer jest Amigą .
Dodatkowo, co odróżniało Amigę od PC

, jedną z różnich jest Chipset - jednak musisz pamiętać o jednym w pierwszej połowie lat 80-tych, świat IT wyglądał zupełnie inaczej niż dziś . Dzisiaj Miner pewnie wziąłby jakąś płytę opartą na x86 , kartę AMD/Nvidia i prawdopodobnie powstałby komputer podobny do Apple . O wyższości chipsetu Amigi świadczy AGA i karta Picasso II - obydwa ukłądy powstały w tym samym roku, jednak AGA jest dużo wolniejsza , ba nawet do Amig 2000 były oferowane karty graficzne, które były dużo szybsze od kości ECS . A jaka jest druga różnica

- SYSETM . Tak naprawdę to system Amigi przez dłuższy czas skupiał ludzi wokół tego komputera, i teraz trzyma ludzi. Dla mnie użyteczność WB3.x była dużo większa niż ówczesnych win9x . Tak samo teraz, MorphOS jest dla mnie idealnym rozwinięceim Amigowej Ideii systemu - 100% kompatybilności, oraz dodatkowo 1000% szybkości :)