[#1] Wspieracie WOŚP?
Ja zawsze neutralnie podchodziłem do sprawy, nie wspierałem, nie krytykowałem... ale co raz to więcej "(-)" w tej sprawie się pojawia

link
[#2] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Przejdz się po szpitalach dziecięcych.
Gdyby nie WOŚP , to nie mieliby sprzętu do ratowania dzieci.
To powinno zapewnić Państwo, a ze tego nie robi, to juz inna sprawa.
[#3] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Facet robi wiele dobrego. Ciekawe kto z nas nie skorzystał by na tym "interesie" gdyby sam się tym zajmował. Ma możliwość, to zarabia na tym. Inaczej dawno by już się WOŚP skończyła. I jakoś mi ta "afera" w jego przypadku nie przeszkadza.
A co byś nie robił, to zawsze znajdzie się taki, który będzie węszył w tym aferę. Zupełnie jak w przypadku p. Kluski.
[#4] Re: Wspieracie WOŚP?

@SuperBuster11, post #3

Bogacić się na dobroci i ofiarności ludzi? WOŚP przeznacza na sprzęt i pomoc tylko 54% tego co uzbiera. To jest zdecydowanie za mało. Albo jest to akcja dobroczynna, albo dobroczynność jest efektem ubocznym podczas procesu dojenia pieniędzy z ludzi w celu zarobienia dla siebie kasy. To samo dotyczy polityków, którzy powinni stawiać interes ludzi na pierwszym planie, a dbają tylko o własny. Rozrastająca się biurokracja zeżre całe państwo, a nie co dopiero taki "rodzinny" interes jak WOŚP.
[#5] Re: Wspieracie WOŚP?

@RomanWorkshop, post #4

To o prawie 50% więcej niż przeznacza nasz rząd
[#6] Re: Wspieracie WOŚP?

@SuperBuster11, post #3

Facet robi wiele dobrego.

Wiele więcej dobrego, więcej zbiera, ma nikłe koszty własne, po cichutku i bez rozgłosu robi Caritas. Dajesz na Caritas?
[#7] Re: Wspieracie WOŚP?

@Norbert, post #2

Ja myślałem że ten sprzęt to dzięki ofiarodawcom, ale pewno głupi jakiś jestem.
A o WOŚP mało wiesz, albo udajesz że nie wiesz,.. w necie pełno jakim to sprzętem na siłę "uszczęśliwiali" szpitale i za jaką cenę ten sprzęt...
O, teraz czytam o rzekomo charytatywnych koncertach za grubą kasę podczas WOŚP.
Czytałeś w ogóle relację z procesu jaki wytoczył Owsiak blogerowi MatkaKurka bodajże?
Widziałeś kwity jak Owsiak sobie i żonie przyznaje pensję ponad 10tys zł brutto?

Podejrzewam, że nic nie widziałeś, bo byś takich głupot nie pisał...

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2015 21:06:07 przez Dopuser
[#8] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #7

Inaczej.
Nie ma WOŚP, są ofiarodawcy. Ciekawe ile byloby sprzetu w szpitalach?

Nie wiem czy cos zrozumiesz jesli od samego poczatku pokazujesz swoje zle zachowanie.

Ciesz sie ze Twoje dziecko, jesli masz, jest zdrowe.
[#9] Re: Wspieracie WOŚP?

@Norbert, post #2

Tak... Państwo nie robi tego bo takie jest dosłowne przyzwolenie obywateli (gratulować wyborcom), ale dla mnie jest to cios poniżej pasa, żeby robić takie machloje :/ ...

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2015 21:47:37 przez BomberMAX
[#10] Re: Wspieracie WOŚP?

@Norbert, post #8

Sama tylko Caritas Polska przeznacza na pomoc potrzebującym prawie 140 mln rocznie, realizując przy tym świadczenia na rzecz wierzących i niewierzących o wartości prawie pół miliarda złotych.

W zeszłym roku państwo znacjonalizowało coś 150mld zł. Ile zbiera WOŚP?
Ile by zebrało państwo podatków od banków i sklepów wilekopowierchniowych? Ile sprzętu dla ratowania dzieci można by było za to kupić? Masz chore dzieko? To pomyśl w jakich warunkach by się leczyło gdyby powyższe milardy złotych państwo by przeznaczyło na leczenie dzieci.

Wiele więcej dobrego, więcej zbiera, ma nikłe koszty własne, po cichutku i bez rozgłosu robi Caritas. Dajesz na Caritas? Ciekawym odpowiedzi.

Ta cała akcja niczym koraliki dla Murzynów czy Indian. Niski poziom samooceny, chęc dowartościowania się w grupie, instynkt stadny? A jednocześnie umysł zamknięty na argumenty.
Szkoda że AmberGold nie oddał połowy ukradzionej kasy na dzieci, by wyszedł na zbawcę pewno w oczach niektórych.

AGŚP. Powinni się określać AmberGold Świątecznej Pomocy, bo nazwa też pompatyczna... normalnie złoty melon, jak nic...
ł

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2015 22:00:04 przez Dopuser
[#11] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #10

Caritas to też niestety pajęczyna... Jako, że mam zawód hmmm... ne dokończę, w każdym bądź razie sporo mam styczności z obywatelami na co dzień, którzy niejednokrotnie w rozmowie wprost jawnie twierdzili, że caritas odmawiało im pomocy, natomiast ofiarowane składniki trafiają tam gdzie nie powinny. Dodatkowo:
link
Liczne afery.... No ale niestety w ciemnogrodzie księża są niczym bogowie.
[#12] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #10

Kazdy pomaga jak może i komu może.
Obie instytucje mają innych "odbiorcow"

Nie poprawiaj swoich wpisów przez 15min, bo co chwile cos dopisujesz, zmieniasz
Ciezko jest wtedy odpisać na wszystkie wpisy
[#13] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #11

[#14] Re: Wspieracie WOŚP?

@Diabeł, post #13

Czaje bazę, ale nadal pozostaje niesmak od tego co usłyszałem... Barwić ludzie potrafią niesamowicie - wiem, ale jednak nadal jestem w konsternacji.
[#15] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #14

pozostaje niesmak

Zgadzam się. Zazwyczaj każdy czuje niesmak oglądając tefałen. Oprócz lemingów. Oni lubią smak kału w ustach.
[#16] Re: Wspieracie WOŚP?

@Diabeł, post #15

Od lat nie oglądam TVP, ale pamiętam że przed laty Owsiak tłumaczył że rejestrując WOŚP deklarował że 5% ze zbiórki ma prawo wydać na organizację (w tym pensje pracowników fundacji oraz na koncerty letnie). A zebraną kasę trzyma na oprocentowanym koncie co najmniej rok, by suma wzrosła i dopiero potem ją wydają a nie na bieżąco. Twierdził też że organizacja się utrzymuje praktycznie z tego procentu co kaska urośnie, więc nie biorą nawet tych 5% co wg deklaracji przy rejestracji fundacji mają prawo brać.
Jeśli ten stan rzeczy się aż tak bardzo zmienił jak mu się zarzuca, to świat stoi na głowie. Nie bronię go, nie wiem jaka jest prawda, wszak jak to mówią władza demoralizuje.

A czy Caritas taki czysty czy tylko przepłaca kogo trzeba, by nikt im dupy nie obrabiał to osobny temat. Wszak wiemy że w polskich mediach panuje autocenzura i instytucje katolickie są w Polsce ponad prawem. Nie pamiętacie jak Rydzyk miął parę spraw w sądzie o zniesławienie, o łamanie praw autorskich, o budowę bez zezwoleń, o machlojki z wydawaniem kasy zebranej od ludzi itp. I z tego co pamiętam wszystkie były umorzone mimo ewidentnych dowodów, bo pod sądem stały wielotysięczne tłumy i bali się że będą rozruchy. Toż Polska to kalifat chrześcijaństwa i państwo wyznaniowe.

Od małego słyszałem że istnieją tzw ludzie niewierzący oraz wierzący a niepraktykujący. Ale dopiero w ostatnich latach usłyszałem że są takie rejony kraju gdzie są ludzie niewierzący a praktykujący, bo boją się że w tym kraju gdzie sekta katolików jest tak agresywna i bezkarna że mogą zrobić wszystko co chcą, więc mienie i dzieci tych co nie chodzą do kościoła nie jest bezpieczne jeśli tylko padną podejrzenia że ktoś nie wierzy w Rydzyka, JP2 itp.

Widział ktoś te pieniądze Caritasu albo coś konkretnego co za nie zostało kupione? Czy to tylko suma wyssana z palca gorliwego wyznawcy co wypisuje co mu każą?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2015 08:53:44 przez ZbyniuR
[#17] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #16

Widział ktoś te pieniądze Caritasu albo coś konkretnego co za nie zostało kupione? Czy to tylko suma wyssana z palca gorliwego wyznawcy co wypisuje co mu każą?

Od małego widzę, jak ludzie biedni którym się w życiu nie udało, żyją dzięki Caritasowi. To że nie pokazują w tefałenie i w jedynce i nie chwalą się na prawo i lewo co oni nie nakupowali, jak w tym żebraczym cyrku owsika, to nie znaczy że nic nie robią. Nie potrzebują tego, działają prawie 100 lat.

sekta katolików jest tak agresywna i bezkarna że mogą zrobić wszystko co chcą

Top kek. Latajo z maczetami i rombio ludzio i oblewajo kwasem niewiernych. Tyle ludzi juz pozabijali jak ruska mafia i bin ladem razem w jednym. Sekta, agresja, morderstwa, wyzysk, szajka, mafia, 9/11. Słyszałas Grażyna? W tefałenie muwio o tej sekcie agresywnych katoli co ludzi jedzo rzywcem. Mogo robic co chco. Grażyna jak w tefałenie muwio to musisz oszczec somsiaduw przed to agresywno sekto katoli co robio co chco. Tu nie ma rzartuf. Obdzierajo ze skury tyh co nie chodzo do kosciola! Ksionc chodzi z siekiero i grupko agresywnych zahipnotyzowanyh katoli i wydlubujo oczy guzikiem od surduta. Tak slyszalem, tak w tefałenie muwio.
[#18] Re: Wspieracie WOŚP?

@Diabeł, post #17

[#19] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #16

Tak w ogóle, to ci najbardziej agresywni to co niedzielę uczęszczaję na mszę do kościoła... pewno z bejsbolami tam chodzą i seanse nienawiści urządzają... sam widziałem, jak się jeden taki katol zataczał pózniej i kota chciał kopnąć... agresja i nienawiść, ot co.
[#20] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #16

Wujek Google mówi, że widział: Caritas Polska.
[#21] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Ja stwierdziłem, że kończę z wspieraniem WOŚP na dobre.
[#22] Re: Wspieracie WOŚP?

@Ender, post #21

No co Ty, Ender?
A dziecko masz? To UMRZE!!!

P.S. Wszelkie analogie z Kabaretem Moralnego Niepokoju pt.
Ławeczka
są zupełnie przypadkowe.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2015 13:42:17 przez Dopuser
[#23] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #22

Pamiętaj o tym zebych zaznaczyl w momencie przyjęcia do szpitala, że kategorycznie nie chcesz korzystać z rzeczy zakupionych przez Wielką Orkiestrę.
[#24] Re: Wspieracie WOŚP?

@Diabeł, post #18

Caritas oczyszczony z zarzutu, bo jak się moherowa armia zbierze, to żaden sędzia ani żaden policjant nie ma odwagi podejmować działań niezgodnych z wolą takiej bandy. A że działacze ciągną bokiem miliony to w porządku, bo to są NASI, kochani, święci działacze, a nie jacyś obcy długowłosi. Ludzie i tak wiedzą swoje, wierzą baaa nawet widzą co chcą, przymykają oczy kiedy chcą i dają kasę tym co śpiewają tak samo jak oni. Na szczęście nie moją, bo nie mieszkam w kraju więc mi nie grozi, że jakiś zmoherowany sejmik lokalny przyzna kasę z publicznych pieniędzy na Caritas, albo odda państwową ziemię siostrom norbertankom. W UK jak mi ktoś stłucze szybę za to że jestem z PL, to Policja stanie po mojej stronie, a w PL jak mi stłuką szybę za to że nie chcę być moherem to Policja udaje że tego nie widzi, a jak się będę unosił to mnie aresztują za to że sam ją sobie zbiłem a potem zwalam na innych i wprowadzam zamęt oraz organy ścigania w błąd. Policjanci też mają dzieci a moherowi fundamentaliści w mig się dowiedzą gdzie mieszka taki co nie jest po ich stronie. A przecież lepsza marchewka niż kijek. Oni mogą wszystko i nikogo się nie boją bo zawsze się znajdzie jakiś dobrodziej w czarnym stroju co ich rozgrzeszy. A czy w ręce ma kropidło czy młoteczek to wszystko jedno. Mieszkałem w Toruniu (gdzie te bandy mają zjazdy), dość długo by takie akcje już mnie nie dziwiły i w przeciwieństwie do niektórych tutaj nie piszę tego dla jaj.
I nawet jeśli Owsiak jest czysty jak łza, to i tak go będą oczerniać tak długo aż cała kasa co płynie na WOŚP nie zacznie płynąć do bogatych zakonów... tzn chciałem powiedzieć do biednych wspieranych przez Caritas. ;)
[#25] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #24

Kochani przestańcie nas Polaków dzielić na mohery/lemingi, bo to wymysł chorych dziennikarzy i polityków. Mnie to dobija. Ja kończę z wspieraniem, bo uważam, że idea WOŚP się skończyła. Teraz to już tylko biznes taki jak fundacja Polsat, TVN itd.
[#26] Amber Gold Świątecznej Pomocy

@ZbyniuR, post #24

Dublet

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2015 18:51:10 przez Dopuser
[#27] Wielka Orkiestra Amber Gold

@ZbyniuR, post #24

A z jakiego powodu moherowi fundamentaliści mają się dowiadywać gdzie policjant mieszka? I niby na jakiej podstawie mogą stwierdzić że nie jest po ich stronie?

A teraz alternatywna wersja historii:
Wygląda na to, że mieszkasz w kraju w którym lewacki sejmik lokalny przyzna kasę z publicznych pieniędzy na parady gejowskie i propgandę seksualną w szkołach podstawowch, albo odda państwową ziemię organizacjom feministycznym. W UK jak ci ktoś stłucze szybę to Policja stanie po twoje stronie gdy jesteś lewakiem. Policjanci też mają dzieci a lewaccy fundamentaliści w mig się dowiedzą gdzie mieszka taki co nie jest po ich stronie. A przecież lepsza marchewka niż kijek. Oni mogą wszystko i nikogo się nie boją bo zawsze się znajdzie jakiś dobrodziej w z piórkiem w tyłku co ich rozgrzeszy. A czy w ręce ma wazelinę czy młoteczek to wszystko jedno. Mieszkałem w Cork (gdzie te bandy mają zjazdy) dość długo by takie akcje już mnie nie dziwiły i w przeciwieństwie do niektórych tutaj nie piszę tego dla jaj.
I nawet jeśli Owsiak jest zamoczony w przekręty niczym mokra ściera , to i tak go będą w IRL wybielać tak długo aż cała kasa co idzie na Caritas płynie na jego spółki w WOŚP... tzn chciałem powiedzieć do chorych dzieci w szpitalach ;)
[#28] Re: Wielka Orkiestra Amber Gold

@Dopuser, post #27

z jakiego powodu moherowi fundamentaliści mają się dowiadywać gdzie policjant mieszka? I niby na jakiej podstawie mogą stwierdzić że nie jest po ich stronie?

Mózg wyprany w taki sposób myśli. Nic nie poradzisz. Polecam nie czytać tych wypocin bo można od nich raka dostać.
[#29] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Wspieram (jako jedyną działalność charytatywną) i będę wspierać.
Pisk sfrustrowanych polskich hejterów olewam i będę olewać.
[#30] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #16

5%... to już podwyżka do 8% i coś w deseń a inne organizacje biorą 30....

link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem