[#31] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #30

Ciekawe że w tym wywiadzie Owsiak nic nie powiedział, że sąd przyznał, że wokół WOŚP ma miejsce mechanizm przekierowujący pieniądze WOŚP do prywatnej spółki Owsiaków.

Może warto by przeczytać opinię nie same
[#32] Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #31

Piotr Wielgucki udowodnił samo istnienie mechanizmu transakcji i umów w trójkącie podmiotów (fundacja WOŚP spółka ,,Złoty Melon” i firma „Mrówka Cała”), a nawet ta wątpliwa dokumentacja księgowa mechanizm ten potwierdzała

Ciekawe czemu Owsiakowie tam kombinowali z tym swoimi spólkami... pewno dla dobra chorych dzieci... i jeszcze jedno, "Złotego Melona" już nie ma, jest teraz "Fajna sprawa" czy jakoś tak...

Wyrok sądu do obejrzenia

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2015 23:02:44 przez Dopuser
[#33] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #32

"Przepoczwarzenie się Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy z pięknej idei służącej chorym dzieciom, w ordynarnie narzucaną zrzutkę, z której funduszami dysponuje w niekontrolowany sposób konglomerat fundacji i satelickich firm, perfekcyjnie konweniuje z upadkiem Polski w ostatnim ćwierćwieczu."

Co ten Owsiak taki nerwowy jak go pytać o finanse? Ma coś do ukrycia, czy jak...
Niech wyłoży karty na stół, wszyscy się wtedy przekonają naocznie...
[#34] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #33

Może ma małe owsiki, które musi teraz utrzymywać? pomysł
[#35] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #32

Przekonales mnie.
Chore dzieci będą Ci wdzieczne.
Masz szanse sie wykazac i pozamykac wszystkie szpitale.
Po co mam chore spoleczenstwo.
Byl juz taki jeden który robił "porządki" w latach czterdziestych.

Ps.
Cos malo masz zwolenników. Sam piszesz do Siebie
[#36] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #33

WOŚP co roku musi przedstawiać drobiazgowe rozliczenia z działalności i w takiej sytuacji choćby nawet chciał to nie ma jak czegoś ukryć. Co roku banda urzędasów analizuje te rozliczenia doszukując się nieprawidłowości i jak dotąd nic nie znaleźli.

Ta sprawa dotyczy oszczerstw blogera, a nie machlojek Owsiaka, bo tych ostatnich w ogóle nie było, w przeciwieństwie do oszczerstw. Link który podałeś obala tezy jakie tu wypisujesz. A jeśli ktoś tu coś narzuca to ty swoje wyssane z palca teorie, a nie zrzutkę na jakieś firmy.
[#37] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #33

Dresiarze owsika wyrzucają dziennikarza z konferencji prasowej za zadawanie niewygodnych pytań

Chore dzieci będą Ci wdzieczne.
Masz szanse sie wykazac i pozamykac wszystkie szpitale.
Po co mam chore spoleczenstwo.
Byl juz taki jeden który robił "porządki" w latach czterdziestych.

Co ja właśnie przeczytałem?

[#38] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@ZbyniuR, post #36

A kto kontroluje "Mrówkę całą" i "Złotego melona"? Te spółki to nie WOŚP...

Jutro robię sobię chartatywną akcję, będę zbierał na najbardziej chore dzieci w Polsce.
Za charytatywną fatygę wezmę sobie tyle co Owsiak, tylko jakieś 8%, bo za coś trzeba żyć.
Promocja w kilku zaprzyjaźnionych stacjach TV za darmochę zapewniona (ile kosztuje minuta czasu antenowego?), datki od sponosorów podobnie. Woluntariusze też zbierają za friko przez cały dzień, a co!
92 % zebranej kasy wpłacam na konto, nawet jej nie tknę! Ale odsetki to inna sprawa, 3% rocznie od 50mln piechotą nie chodzi. Bez przesady z tą charytatywnością.
Co więcej, dla celów szkoleniowych AGŚP, zbuduję za tą kasę z 5 budynków.
Jako że organizcja charytatywna więc charytatywnie oddam w dzierżawę te budunki za 1000zł rocznie dla spółki "Złoto od naiwnych" którą sobie sam założę z żoną, ja prezes, żona wice. Drugą społkę "Ślepa temida" założy moja żona, a ja będę wice. Pobory w każdej z nich, niech będzie skromne 10tys brutto w 2002 roku dla prezesa i wice. Trzba przecież za coś żyć. Za wynajem budynków wydzierżawionych od AGŚPna rózne zloty i mityngi biorę tylko jakieś 1000zł od doby.

Sumujemy: zbieram jakieś 50mln złotych:
- 8% od tego to 4mln zł za moją fatygą, w końcu nie będę błaznował przez cały dzień za frajer,
- 3% odsetek to jakieś 1.5mln zł,
- pobory w "Złocie" i " Temidzie" jakieś 240tys zł rocznie dla mnie, drugie 240tys, zł dla żony
(za darmo kobitka ma pracować ? To nie WOŚP!)
- do tego zyski z wynajmu budynków, też jakieś kilkadziesiąt tysięcy rocznie od jednego, przy prawie zerowych kosztach własnych,
- i oczywiście, za kasę zebraną kupuję po kosmicznych cenach sprzęt i rozdaję szpitalom nawet gdy go nie potrzebują. W końcu trzeba się jakoś rozliczyć z całej tej kasy.

I tak każdego roku 6 mln mi wpada, niech AGŚP się kręci!

A kto nie wpłaca na AGŚP to gbur, cham i prostak!
[#39] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #38

A kto nie wpłaca na AGŚP to gbur, cham i prostak!

Do tego pijak i złodziej. I głosuje na PiS i kwaczyńskiego! I chce żeby zamknęli wszystkie szpitale w Polsce i chce żeby chore dzieci umierały! I ogląda macierewicza! I jest z groźnej sekty katolskiej!
[#40] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #38

Nie wiem czym się zajmujesz, ale myślę że nadawałbyś się na księgowego. Twoje wyliczenia są niepodważalne.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2015 21:48:57 przez ZbyniuR
[#41] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@ZbyniuR, post #40

Tylko Owsiak wie jak moje wyliczenia się mają do rzeczywistoći.
Spytaj go czemu taki nerwowy gdy go o to pytają... albo dlaczego nie ujawnił ksiąg rachunkowych na żądanie sądu... święta krowa z niego jakaś, ni chybi...
Robi sobie jaja, tj, tajemnice, ze swojej charytatywności? Nie dziwne?
Wystarczy przecież że ujawni dane swoich spółek i problem się rozwiązuje, zamyka usta swoim krytykantom. W czym problem?
[#42] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #41

Z tego co wiem to sąd może żądać jedynie stawienia się w sądzie na rozprawę oskarżonego lub ważnego dla sprawy świadka, ale nie ma takiej opcji jak żądanie dostarczenia dowodu. Sąd może jedynie spytać czy któraś ze stron ma jeszcze jakieś dowody. Bo każda ze stron przedstawia takie dowody jakie umie znaleźć, o ile uzna że potwierdzą one ich stanowisko.

Mam wrażenie że albo nie obejrzałeś filmu którego link sam podałeś w poście #32, albo go nie zrozumiałeś. Owsiak wylicza listę dokumentów jakie dostarczył do wglądu sądu oraz kurki (od ok 5:30 do 9:30). Lista dość długa i gdyby którykolwiek z oszczerstw kurki było prawdziwe to właśnie w tych dokumentach byłoby to widać, a jak sam kurka przyznał nie znalazł w nich potwierdzenia swoich oskarżeń. Po półtora roku toczenia się sprawy kurka zażyczył sobie kolejnej porcji dokumentów, których Owsiak wcale nie miał obowiązku przedstawiać. W następnych minutach filmu odpowiada na twoje pytanie, że przedstawi je pod warunkiem że sąd powoła biegłego do rozpatrzenia tych dokumentów by nie przedłużać tego procesu o kolejne lata. Sąd uznał że nie będzie konieczne ich przeglądanie by wydać wyrok, więc nie powołał biegłego.

Sędzia stwierdził że chociaż pomówienia kurki jak wykazało dochodzenie okazały się niesłuszne, to jednak nie spotka go kara ponieważ działał w dobrej wierze w interesie społecznym. Więc nawet nie musi Owsiaka przeprosić. A jak zapowiedział Owsiak zamierza się od tego wyroku odwołać w sądzie wyższej instancji. Prościej tego przedstawić nie umiem.
Swoją drogą jesteś mądrzejszy od sędziego że lepiej wiesz niż on czy przeglądanie tamtych dokumentów jest istotne dla sprawy. Ciekawe na czym jeszcze się znasz. No ale może się doczekasz wglądu w tamte dokumenty w kolejnej sprawie. Choć nie sądzę by to zamknęło usta hejterom i zadymiarzom, bo taka już ich natura że sieją nienawiść i zamęt.

A gdyby ktoś tak tobie obrabiał publicznie dupę jak jemu, to nie pytałbyś czemu reaguje na takie bezsensowne zarzuty zdenerwowaniem.
[#43] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #41

czemu taki nerwowy gdy go o to pytają...

Każdy kto ma coś na sumieniu robi się nerwowy. Zobacz sobie jakiekolwiek filmy jak dziennikarze lub postronni ludzie pytali o coś polityków(np. niespełnione obietnice wyborcze, kradzież publicznych pieniędzy). Tak samo owsik reaguje ok, racja
[#44] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@ZbyniuR, post #42

Mógłbyś za adwokata Owsiaka normlanie robić
Problem w tym, że taką fndację obowiązuję polskie prawo, i w ramach tego prawa dostęp do dokumentów fundacji nie może być utajniany, o ile ja dobrze pamiętam. Jest jescze więcje kwiatków wynikających z polskiego prawa, jak zatajanie czy utrudnianie,,,

Ale do rzeczy: to Owsiak jest oskarżycielem Wielguckiego, i jako taki powinien mu udowodnić, że Wielgucki kłamie lub mija się z prawdą.

Poniżej fragmenty wyroku sądowego:

Sąd uznał, że wszystkie twierdzenia Piotra Wielguckiego, zawarte w wymienionych publikacjach i objęte skargą oskarżycieli prywatnych, były prawdziwe.

Audyt w WOŚP przeprowadzała firma świadka Jana Mroczkowskiego, który jest członkiem rady nadzorczej „Złotego Melona”. Mimo, iż przeprowadzanie audytu nie jest obowiązkiem fundacji, że świadek ten jest jednym z udziałowców firmy, która przeprowadza kilkukrotnie audyty w fundacji. Zdaniem sądu, z tego względu, do oceny świadka podchodzić należy ostrożnie.

Dokumentacja ta [księgowa, której Jerzy Owsiak wbrew deklaracjom i zarządzeniom Sądu nie dostarczył] miała ogromne znaczenie dla oceny zasadniczego, w ocenie sądu, zarzutu Piotra Wielguckiego, sprowadzającego się do, pisząc w uproszeniu, twierdzenia, iż przy .wykorzystaniu firrmy ,,Mrówka Cała" i ,,Złoty Melon, przez transakcje tych podmiotów z fundacją, środki pieniężne pozyskiwane ze zbiórek publicznych trafiają w pewnej części do Jerzego Owsiaka.

Piotr Wielgucki udowodnił samo istnienie mechanizmu transakcji i umów w trójkącie podmiotów (fundacja WOŚP spółka ,,Złoty Melon&" i firma "Mrówka Cała", a nawet ta wątpliwa dokumentacja księgowa mechanizm ten potwierdzała, konieczne było ustalenie zakresu tego mechanizmu, a tym samym zasadności użytych przez oskarżonego w tym zakresie sformułowań, przez zażądanie dokumentacji księgowej w formie, która jednoznacznie udzieliłaby odpowiedzi co do kwot tych transakcji, a której sądowi odmówiono.

Pełne uzasadnienie wyroku, coś 18MB.

A tu Złote melony Owsiaków.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2015 09:08:53 przez Dopuser
[#45] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@ZbyniuR, post #42

Mnie kiedyś ktoś nazwał ćpunem, tylko dlatego, że byłem głównym najemcą mieszkania, do którego współlokator zapraszał kolegę, z którym razem popalali trawkę. Sąsiad, do ktorego dochodziły "zapachy" poskarżył się innemu sąsiadowi, który był jednym z pracowników mojej JW. Doszło to do mojego przełożonego a wtedy zostałem nazwany ćpunem. Też byłem wtedy wkurwiony.
[#46] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #44

O, to też ciekawe:

7mln zł w rku 2011 na Woodstock. To wszystko dla dobra chorych dzieci, prawda...

A ile zebrała WOŚP w 2011? Coś 47mln zł...

A to jest najprawdopodobniej zaledwie wierzchołek góry lodowej, bo co powiedzieć o innych latach?

Wygląda na to że jednak jedna pani drugiej pani powiedziała prawdę, że Owsiak w czerwonych portkach Św.Mikołaja pod płaszczkiem dobroczynności "kręci" milionowe lody... zresztą kto wie czy on nie jest tylko "słupem"...

Nie tylko Owsiak się by wku..., tj. zirytował, gdyby przyszło mu przed sądem pokazywać takie dowody że jest święty i wszystko to nieprawda...

I jeszcze raz z wyroku:
"konieczne było ustalenie zakresu tego mechanizmu, a tym samym zasadności użytych przez oskarżonego w tym zakresie sformułowań, przez zażądanie dokumentacji księgowej w formie, która jednoznacznie udzieliłaby odpowiedzi co do kwot tych transakcji, a której sądowi odmówiono.

Wygląda na to że sam Owsiak nie chce udowadniać swojej prawdomówności w temacie machlojek finansowych WOŚP...

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2015 15:27:29 przez Dopuser
[#47] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #46

Najlepiej to przestanmy dawac datki na fundacje.
Chorzy, starzy, inwalidzi, biedni poumieraja i zostana tylko ci najlepsi, najzdrowsi, najbogatsi.
A Swiat bedzie piekny, szczesliwy i radosny.
[#48] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #31

Był wywiad z Owsiakiem, pora na
wywiad z Matką Kurka.
[#49] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Norbert, post #47

Nie chodzi przecież o to by ukrócić działalność jakiejkolwiek fundacji, ale o to by pod płaszczykiem fundacji nie były kręcone szemrane interesy, żeby pieniądze z fundacji szły na cele statutowe, etc...
Tak jak Partia to nie My, tak Owsiak to nie WOŚP.
Mowa przeceiż o przekrętach Owsiaka na niekorzyść WOŚP! Mowa o jego działaniu na niekorzyść WOŚP!

Za trudne do zrozumienia?
[#50] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #49

Ale ty sie nie musisz tym przejmowac. Akurat twoje datki ida na pomoc potrzebujacym, a pieniadze na przekrety ida z duzych firm, ktore "uciekaja" przed podatkami
[#51] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Norbert, post #50

Naprawdę, uważasz że jakakolwiek fundacja czy instytucja pożytku publicznego może być pralnią brudnych pieniezy? Jak to wpływa na image takie fundacji? Jak to się ma później do ilości zebranych funduszy? Myślisz, że ludzie z radością i chęcią będą powierzać swoje pieniądze złodziejom i oszustom? Wiesz w ogóle co to jest utracone zaufanie i jak cieżko je odzyskać?

A co do mnie to moje darowizny idą do Caritasu, ich piwniczne biuro mieści się przy parafii, cieszą się jak dzieci z każdego podarowanego datku czy przedmiotu... co więcej,wiem nawet dla kogo przeznaczają moje darowizny...
[#52] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #51

Sam tak napisaleś, ze jest pralnią. Przeciez nam to udowodniles we wczesniejszych postach.
Aby byc pewnym ze Twoja darowizna dostanie ta konkretna osoba musialbyc osobiscie je dać, bez żadnych pośrednikow.
Jednej instytucji wierzysz, a drugiej nie?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2015 17:38:55 przez Norbert
[#53] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Norbert, post #52

Mowa o WOŚP i Owsiaku, jak sugeruje tytuł. To Owsiak wpycha się w każdy kąt z tą swoją "dobroczynnością", a za kilka miesięcy okaże się pewno zwykłym krętaczem na miarę Amber Gold. Plichta też urządzał konferecję, gdzie zapewniał że wszytko jest jak najbardziej w porządku.
Jak na razie o aferze Caritasu jakoś nic nie słychać. Tym bardziej o przekrętach szefów Caritasu w IIIRP. A czarna owca, w postaci jednostkowych przypadków może zdarzyć się wszędzie, czy to w policji, czy w sądzie, czy prokuraturze czy w ministerstwie. W przypadku WOŚP mowa szefie tej organizacji i o hucpie medialnej, której koszta prawdopodobnie przewyższają dochody z datków. Co więcej, ta cała hucpa za darmo nie jest, bo na koszt wszystkich podatników...
[#54] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #53

Jesli tytuł sugeruje WOŚP i Owsiaka to jakim cudem pojawił się Caritas ?
Od początku istnienia Orkiestry zmienialy sie Rządy, premierzy, prezydenci, partie i sądzisz że wszyscy są zamieszani w tą "dobroczynność"? Nikt wsadził Go za kratki za przekręt.
[#55] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Norbert, post #54

"Jasna sprawa".

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2015 21:13:18 przez Dopuser
[#56] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Norbert, post #54

A którego z aferzystów ukarano w ciągu choćby ostatnich 7-letnich rządów PO?
A o Owsiaku i wyprowadzaniu kasy z WOŚP słychać już z 4-5 lat, jak nie więcej.
Polacy się budzą, i nie chcą już być dojnymi krowami czy też półniewolnikami...
[#57] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Hmm, WOŚP jeszcze nie wspierałem, ale popieram wszystkie dobre inicjatywy niezależnie czy je wspieram czy nie.
Tak czy inaczej dla dobra wątku i zapychania bazy danych ideologicznymi postami, które za darmo można tłuc (bo serwer się sam ogrzeje od nich) dorzucam kolejny link. Fight!

siedzi, pije i chrupki
[#58] Re: Wspieracie WOŚP?

@grxmrx, post #57

Kolega Norbert może się odnieść do linku proszę?
[#59] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #46

I tyle w temacie wykorzystywania kasy WOŚP na chore dzieci...
[#60] Re: Wspieracie WOŚP?

@grxmrx, post #57

Ja tak tylko chciałbym dodać, że ten tekst z wykopu który podałeś, jest napisany przez jednego z bardziej oddanych tituszków owsika

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2015 02:08:26 przez Diabeł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem