[#61] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Dopuser, post #59

[#62] Re: Amber Gold Świątecznej Pomocy

@Diabeł, post #61

[#63] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Kilka razy wsparłem różne fundacje ale nie WOŚP, bo to były bardziej przemyślane decyzje i większe kwoty a nie impuls spowodowany sraczką medialną zakończony wrzuceniem drobnych do puszki.
Od około 7-8 lat z żoną wspieramy hospicja dla dzieci w sposób bezpośredni. Przeznaczamy 10% zarobków z naszej działalności i robimy zakupy w hurtowni medycznej z prośbą o przekazanie zakupionych rzeczy konkretnej placówce po czym sprawdzamy czy wszystko dotarło. Zakupy robimy zawsze w tej samej hurtowni, mamy nawet od lat tego samego handlowca z którym załatwiamy formalności, dostajemy też lepsze ceny ze względu na przeznaczenie zaopatrzenia.
[#64] Re: Wspieracie WOŚP?

@mastabaniak, post #63

Owsiak robi najfajniejsza akcje w historii tego kraju. Jasne, że będę go wspierać do końca świata i jeden dzień dluzej.
[#65] Re: Wspieracie WOŚP?

@mastabaniak, post #63

Bardzo się cieszę ze wspierasz różne fundację i to 10% zarobkami swojej działalności, ale gdybyś wsparł jeszcze WOŚP symbolicznym datkiem mógłbyś dopisać ją do swojej listy.
[#66] Re: Wspieracie WOŚP?

@Norbert, post #65

Tak sosbie myślę, że fajnie by było gdyby wszyscy wspierający WOŚP wsparli również Caritas i Szlachetną Paczką. Ot tak cichutko i bez rozgłosu. Mogliby dopisać je wtedy do swojej listy...

A co do samego WOŚP to zaangażowanie służb i mediów stawia pod znnkiem zapytania charytatywność całego przedsięwzięcia. A taka Szlachetna Paczka zebrała po cichutku i bez żadnego wsparcia - bez żadnych swoich kosztów administracyjnych jak Owsiak pobierający daninę z datków - więcej niż WOŚP w zeszłym roku...

Można też postawić pytanie dlaczego ta akcja Owsiaka ma wsparcie instytucji medialanych i państwowych, skoro jej sens ekonomiczny jest pod znakiem zapytania? Dlaczego np. Szlachetna Paczka nie ma wsparcia mediów?

A sama akcja WOŚP to łechtanie próżności ludzkiej NA POKAZ sprzeczna z samą istotą charytatywności. Co więcej, narzucanej na siłę przez nachalną propagandę medialną.
Lepiej wspierać szpitale w sposób bezpośredni, bez pośrednictwa Owsiaka. Bo i co ono daje?

Rozumiałbym jeszcze sens gdyby każdego roku CAŁA zebrana kasa szła BEZPOŚREDNIO na konto jakiejś potrzebującej instytucji. A idzie na konto Owsiaka...

I tyle.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2016 10:15:00 przez Dopuser
[#67] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Ja wspierałem zawsze, ale teraz postanowiłem ,że wesprę coś więcej.

Urodziły mi się trojaczki w grudniu 2015, trzy córeczki, długo siedzieliśmy z dzieciakami na neonatologii, bardzo dużo sprzętu oklejonego było serduszkami z WOŚP co świadczyło iż zostały zakupione ze środków zebranych przez Pana Owsiaka.

Nie zbiednieję jak dam parę złotych więcej.
[#68] Re: Wspieracie WOŚP?

@Hubez, post #67

bardzo dużo sprzętu oklejonego było serduszkami z WOŚP co świadczyło iż zostały zakupione ze środków zebranych przez Pana Owsiaka.

Akurat tutaj możesz się mylić. Nie mam na myśli tego konkretnego szpitalu, ale zagogoluj na temat oklejania nie-owsiakowego sprzętu.

Tak na marginesie, to są środki zebrane przez woluntariuszy, Owsiak kładzie na nich łapę, bierze prowizję, i rozprowadza dalej. Sposób dystrybucji tych środków też woła o pomstę do nieba....

Sprawy był poruszane od lat, z choinki się urwałeś?
[#69] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #68

Skończ chrzanic. Każde dziecko w Polsce ma styczność ze sprzętem kupionym dzięki Owsiakowi. Każde - ot choćby badanie słuchu tuż po urodzeniu.
Owsiak powinien zarabiać miliony, to świetny gość i zrobił kosmicznie sporo dobrego. Inna sprawa, że to straszne, iż szpitale muszą korzystać z pomocy fundacji.
To co robi Owsiak jest po prostu świetne - mam gdzieś czy to medialne czy nie. Robi dobra robote.

P.S. Mogę wspierać Owsiaka, domy dziecka, różne fundacje. W miarę możliwości pomagam. Nigdy nie dam złotówki na "Kosciol". Kościół ma wystarczająco dużo pieniędzy by zrobić z nich użytek i pomoc bliźnim. Jakoś jednak tego nie robi...
[#70] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #69

O, w temacie:

Czy akcję dobroczynną CARITASU lub podobnych, podmioty publiczne (TVP, radio, samorządy, służby, różne instytucje, spółki publiczne, Poczta Polska, itp.) TEŻ będą wspierać „obowiązkowym” udziałem i zasilać milionowymi wydatkami z publicznych pieniędzy, pracując na ich wynik, tak jak to robią obecnie TYLKO wobec JEDNEGO, wybranego podmiotu?

Czy uczciwym i „równym” jest propagandowe pompowanie i finansowanie przez Państwo ze ŚRODKÓW PUBLICZNYCH jednej tylko, WYBRANEJ, PRYWATNEJ, RODZINNEJ inicjatywy dziwnego człowieka, który odmawia publicznego rozliczenia się z „akcji”, na której czele, na ulicy „na wabia” stawia dzieci i młodzież?

Wydatkowaniu publicznych środków MUSI towarzyszyć też PUBLICZNE ROZLICZENIE wspieranej prywatnej osoby.

Czyż nie?

Nigdy nie dam złotówki na "Kosciol". Kościół ma wystarczająco dużo pieniędzy by zrobić z nich użytek i pomoc bliźnim. Jakoś jednak tego nie robi...

Jak widać, niektórzy pojęcia w ogóle nie mają na temat Kościoła, w tym jego pomocy bliźnim. Polecam googla. W razie problemów daj znać.
Mam nadzieję, że jak znajdziesz to podzielisz się informacjami na forum.
Tak w kwestii odszczekania głupot które wypisujesz...
[#71] Re: Wspieracie WOŚP?

@Hubez, post #67

Gratuluję trojaczków.
[#72] Re: Wspieracie WOŚP?

@Hubez, post #67

Umknęło mi:

Urodziły mi się trojaczki w grudniu 2015, trzy córeczki...

Łoł! Gratulacje dla mamy przede wszystkim bo tata się nieco mniej do tego wyniku przyłożył :)

Nic, tylko czekać na syna, bo jak to mówią, męska rzecz to spłodzić syna, zasadzić drzewo i zbudować dom.
[#73] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #70

Ech, nawet googlać mi się nie chce. W śkrócie, w stosunku do środków jakimi kościół dysponuje można powiedzieć, że nie robią NIC by poprawić los biednych ludzi. Jedyne co kościół robi, to poszerza swe wpływy i dzieli ludzi. Choć to drugie w sumie każdej religii dotyczy.

no i tak a propos

Generalnie mnie kościół, religie kompletnie nie interesuje. Drazni jedynie, jak nagle robi się z kogoś kto autentycznie pomaga, jakiegoś złodzieja czy hochsztaplera.
[#74] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #73

Ech, nawet googlać mi się nie chce. W śkrócie, w stosunku do środków jakimi kościół dysponuje można powiedzieć, że nie robią NIC by poprawić los biednych ludzi. Jedyne co kościół robi, to poszerza swe wpływy i dzieli ludzi.

Twierdzę nadal, że wypisujesz brednie. Co więcej, nie masz bladego pojęcia na temat charytatywności Kościoła w Polsce.

Tak swoją drogę pierwszy obrazek pokazuje, że 9% datków, co 11 złotówka, zebrana przez WOŚP znajduje się w końcu na koncie Owsiaka...
[#75] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #74

nie daje od lat. szkoda mi tylko tych wszystkich dzieciakow, ktore marzna na mrozie i dla ktorych owsiak nie ma nawet cieplego napoju.

dołóż się babciu, dołóż na karetkę
oddaj pierœścionek i złotą bransoletkę
oddaj babciu wszystko, wszystko co masz
na złote serduszka, które kupi bank

prawnuczek już chodzi z puszką po mieśœcie
nie œpij babciu - dorzuć na karetkę
renty masz czterysta, starczy ci na chleb
chcesz trafić do nieba, no to dorzuć się !

Ref: pospolite ruszenie
solidaryzm społeczny
rząd kupuje Lancie
a babcia - karetki

ruszyła machina - wszyscy w telewizji
banki i konsorcja, dyrektorzy dziwni
nastał DZIEŃ DOBROCI !!!- góra polityków,
najsławniejsi aktorzy, elita muzyków ...
już na Woronicza są chłopcy z UOP-u :
sam premier wygłosi orędzie do Narodu
cudowna atmosfera ! - jak zebrania AMWAY-a
ciekawe, która wioska najwięcej nazbiera ?

solidaryzm społeczny
rząd kupuje Lancie
a babcia - karetki

dorzuć się babciu, dorzuć na karetkę !
sprzedaj telewizor, tapczan i kozetkę,
pchnij gdzieœ kołdrę, co przysłała UNRA
i tak niedługo czeka cię trumna ...

solidaryzm społeczny
rząd kupuje Lancie
a babcia - karetki

POLSKA!!!
[#76] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #73

Naprawdę aż tak źle z Caritasem? To gdzie ta kasa znika? Czy prezentowali kiedyś sprawozdanie z działalności?
[#77] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #68

Wątpię też aby "LIDL", "Bank PEKAO" i inne korporacje które również wpłacają na WOŚP wpłacałyby te pieniądze wiedząc, że nie trafi to na sprzęt medyczny.
[#78] Re: Wspieracie WOŚP?

@Hubez, post #77

przeciez to sie liczy jako reklama i koszty marketingowe...
[#79] Re: Wspieracie WOŚP?

@aszu, post #78

Tak swoją drogą, gdyby zamiast dzieciaków i młodzieży te pieniądze były zbierane przez klony samego Owsiaka, to myślicie że te klony uzbierałyby tyle same pieniądze co dzieci?
[#80] Re: Wspieracie WOŚP?

@BomberMAX, post #1

Gotówki nie daję. Jedynie jak jest akcja w jakimś sklepie w stylu "kup coś i wrzuć tu do koszyka" to się decyduję.
Wspomagam też dwa domy dziecka serwisem IT za free.

Uważam jednak, że każda pomoc jest ważna i jeśli ktoś chce przez WOŚP wspomagać to jego sprawa, jeśli woli bezpośrednio to też jego sprawa.
[#81] Re: Wspieracie WOŚP?

@Vato, post #80

Nie chodzi o to komu kto daje i kiedy, ale raz o sens ekonomiczny akcji Owsiaka (jak się mają wszystkie koszta państwowej TV, instytucji i mediów do wartości zebranej kasy), a dwa o wykorzystywanie szczytnych idei do czerpania zysku z tych pieniędzy przeznaczonych przecież z założenia na cel charytatywny. Owsiak jest po prostu beneficjentem 9% tej kasy. Innymi słowy, z charytatywności Polaków zrobił sobie niezły prywatny biznes kosztem wszystkich podatników (zaangażowanie państwowej TV i państwowych instytucji), i tak każdego roku. Jeśli każdego roku zgarnia na swoje potrzeby ok. 10%, to biorąc pod uwagę 25 lat grania WOŚP, coś ok 75mln zł z tej kasy poszło na utrzymanie Owsiaka i jego firm, zamiast na np. sprzęt dla szpitali... innymi słowy, 2 orkiestry WOŚP w tym okresie grały li tylko i wyłącznie Owsiakowi...

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 06:42:26 przez Dopuser
[#82] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #81

Czyli około 700 milionów trafiło tam gdzie trzeba tak?

Ja to widzę tak:
Był ktoś kto wynalazł i opatentował zszywacz biurowy i też się nieźle obłowił
bo w każdym biurze chcieli zszywacze.
Nie musisz kupować zszywaczy. Możesz mieć swoje kartki luźno.

Owsiak wynalazł i zorganizował wielką legalną fundację.
Jak Ci żal, że ktoś za pomysł swojego życia zarobił miliony to Twój problem.
Ja tam może 2 razy w życiu wrzuciłem do puszki wolontariuszowi. Przecież nie masz przymusu.
[#83] Re: Wspieracie WOŚP?

@Vato, post #82

Owsiak wynalazł i zorganizował wielką legalną fundację.

Nie pamiętam żeby jakaś inna prywatna fundacja korzystała z wsparcia instytucji rządowych.
Na ile oceniasz godziny czasu antenowego w najlepszym czasie, wsparcie strażaków, wojska, etc? Jesteś pewny że państwo w formie moich podatków nie wydaje więcej na wsparcie WOŚP niż dzieci zbierają na konto Owsiaka?

Poza tym, wg mnie, aby sprawa była jasna i klarowna, Owsiak powinien po prostu jasno stwierdzić, że bierze sobie 9% zebranej kasy. I dopiero zachęcać do datków... Postępowanie ksamego Owsiaka Kojarzy mi się to z umową bankową, gdzie najbardziej istotne punkty napisane są ledwo czytelnym druczkiem...
[#84] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #83

Czy zdajesz sobie sprawę jak wielkie pałace można by za te parę procent wybudować? - Gdzie są te pałace?
Czy zdajesz sobie sprawę że nie wszyscy biorący udział w organizowaniu WOŚP pracują za darmo? - I jak myślisz kto im płaci?
Czy zdajesz sobie sprawę że co roku musi się rozliczać z każdej złotówki i że są organy i komisje które to weryfikują? - Mało tego to była sprawa w sądzie i niczego niezgodnego z prawem się nie doszukano. - To ile z tej kasy w razie przekrętów musiałoby iść na łapówki?
A może skoro nie ma pałaców to może ktoś go widział na Bahamach lub w podobnym miejscu? - Bo coś się z tą kasą musiało stać prawda? szeroki uśmiech

Choć jak się tak zastanowię to raz chyba nawet wydawał mi się być opalony, cholera - wiedziałem, to musi być to.
Skoro tyle się o tym gada a brzmi strasznie to musi być prawda. Prawda?
No ale skoro nawet w Świętego Mikołaja nie wszyscy wierzą, chociaż każdy go widuje co roku to co się dziwić że taki pryszcz jak czyjaś opalenizna przechodzi płazem.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 20:53:41 przez ZbyniuR
[#85] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #69

"... iż szpitale muszą korzystać ..."

Cóż taki już urok mieszkania w państwie słynącym z łapówkarstwa i afer. Ludzie chętnie dają kasę gdy wierzą że pójdzie na słuszny cel, a niechętnie płacą podatki bo wtedy nie wiadomo dokąd ta kasa trafi. Stąd część kasy potrzebnej służbie zdrowia dociera tam w taki sposób a nie przez skarb państwa.
[#86] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #84

Mało wiesz, widzę, na temat tego co się dzieje z kasą, którą zagarnia Owsiak.
Te pałace akurat są. I akurat w sądzie też się doszukano rzeczy niezgodnych z prawem.
Zagogluj za zarobkami Owsiaka i jego żony, są skany w PDF... Woodstock też kosztuje kilka baniek każdego roku... a miało być na chore dzieci, czy jakoś tak...
[#87] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #86

Dzięki Woodstokowi zbiórki są większe i potrzebujący dostają więcej.

A co do służb mundurowych opłacanych z Twoich i moich podatków to te służby są cały czas opłacane a nie tylko podczas koncertów Owsiaka :D Po prostu przydziela się ich tam gdzie jest dużo ludzi.
Jak jest większe święto albo inny koncert masz tak samo a się jakoś nie rzucasz
[#88] Re: Wspieracie WOŚP?

@Vato, post #87

Dzięki Woodstokowi zbiórki są większe i potrzebujący dostają więcej.

Rozumiem, że nie pleciesz trzy po trzy i masz jakieś dowody na poparcie swych słów.
Ja twierdzę, że machloje przy kasie zebranej przez WOŚP, w tym wydane na Woodstock zamiast na sprzęt szpitalny, raczej zniechęcają do imprezy Owsiakowej...

Po prostu przydziela się ich tam gdzie jest dużo ludzi.

Na zloty amigowców, albo dyskoteki wiejskie, też przyjeżdżają z jednostek z ciężkim sprzętem do prezentacji? Ślepy jestem, bo jakoś nie zauważyłem do tej pory...

Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz?
[#89] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #88

No jeżeli Tobie potrzeba konkretnych dowodów na działanie marketingowe Woodstoku to może ciągły, coroczny sukces WOŚP Ci wystarczy? hmmm...
Rozumiem, że dla Ciebie "dużo ludzi" to ilość ziomów na zlocie amigowym ?

Kto tu plecie trzy po trzy? Na pewno nie ja

rozgłos dla akcji jest najważniejszy dla jej powodzenia

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 23:50:23 przez Vato
[#90] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #69

Inna sprawa, że to straszne, iż szpitale muszą korzystać z pomocy fundacji.

Nie muszą. Cała kasa zebrana przez WOŚP to jest ułamek promila w budżecie służby zdrowia. Gdyby miała ona bazować na zebranych przez niego pieniądzach to pociągnęłaby wszystkiego około 12 godzin.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem