[#1] Użytkownicy konsol - łączmy się :)
Pewnie sporo /?/ osób odwiedzających to forum gra obecnie na różnych konsolach.
Podejrzewam, ze najpopularniejsze są maszynki Sony, no i pewnie Microsoftu.
Podawajcie w odpowiedziach wasze nicki PSN/ gamertagi Xboxa. Kto wie, może będzie okazja wspólnego grania, gdzieś, kiedyś...A jak nie to zawsze zostaje bitwa o lepsze miejsce w rankingu w grach.

Moje poniżej

PS3/PS4 /z obu korzystam notorycznie/ MichalMarek77
Xbox Live /obecnie tylko 360, Xbone wkrótce/ MichalMarek77

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2015 18:28:07 przez michalmarek77
[#2] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #1

Marek i Michal zdecydowanie pomyliliscie fora. Tu sie gra na amigach, ewentualnie emulatorach amig
[#3] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #1

Jako użytkownik
AtariJaguar, Sega Mega Drive, Genesis, Saturn, Dreamcast,
NES, SNES, N64, GameCube, Wii,
PS1, PS2...
XBOXOne,niestety Xbox360
Zaprzestałem "konsolowania". Kiedy? W momencie kiedy zrobiły się korporacje i nakazały płacenia haraczu za różnego rodzaju konta, czy też absurdalnie wysokie ceny za gry i umarł koncept stworzenia konsoli - by bawić (JOY!), na dodatek należy twierdzić gry tworzone są z piękną ultra-hiper-super realistyczną grafiką i bajerami męczącymi tylko oczy KOSZTEM miodności (nie pomyliłem się), fabuły i co najważniejsze długością rozrywki.... FLAKI Z OLEJEM.
Mam za ścianą u krewniaka pokaz PS4, XboxOne - ...bullshit - NIE DZIĘKUJĘ.
[#4] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@BomberMAX, post #3

FLAKI Z OLEJEM.

Dobrze powiedziane. Te nowe gry konsolowe są niedorobione i nic nie oferują poza wciskaniem jednego przycisku. Grafiką też nie grzeszą, a każą płacić sobie za nie jak za zboże.

Michał przemów Markowi do rozumu i zaproś go na forum onetu. Tam znajdzie przyjaciół do grania w gierki
[#5] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #4

Dziwne, bo wg mnie ceny gier nie roznia sie od tego, z czym mielismy doczynienia juz w latach 80-tych...
Odkad pamietam gry na konsole /czy to VCS, czy NES, SNES czy PS2 etc/ oscylowaly w okolicach 120 DM - 60Euro...
Dzis jest inaczej ? Hmmmmm....
Generalnei pod wzgledem zawartosci, w stosunku do tego co oferuja,dzis swobodnie mozna powiedziec, ze gry sa wrecz relatywnie tansze.
No ale co tam, widac te 350 zl, jakie trzeba bylo zaplacic w 96 roku za Mario 64 czy Turoka w Polsce to mniej niz 220 zl za gre na Xbone/Ps4...
A uslugi, coz, jak ktos nei chce , nie musi z nich korzystac. BEz nich konsole maja taka sama uzytecznosc, jak nie przymierzajac SNES, JAGUAR czy PS2...
A to, ze komus gry moga sie nie podobac, to zupelnie inna kwestia...
Kilka osob na tym portalu korzysta, kilku mam na PSN, jestem po prostu ciekaw czy jest ktos jeszcze.
[#6] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #5

Dziwne, bo kupowałem kiedyś nowości wysyłkowo i nigdy nie dałem za grę więcej niż 190 złotych(PSX, PS2, PC, MEGADRIVE). A teraz gry na sequelstation chodzą po 300 złotych

A jak ktoś nie wierzy:

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2015 14:56:46 przez Diabeł
[#7] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #6

Udowadniasz szotem ze sklepu cyfrowego ??? tym bardziej, ze na Storze taki Black Flag to 209 zl...
Prosze Cie, nie trolluj, obecnie te gry jako "nowki" w foli sa do kupienia w przypadku pierwszej w okolicach 100-150 zl, drugiej podobnie...Jak ktos zna temat, nie przeplaca, jak ktos nie wiec, no coz ..."Za niewiedze sie placi"...
A ja pamietam, jak ciulalem kase na N64 i giereczki po ponad 300 zl, pamietam jakim kosztem byl Donkey Kong Country dla Matki, gdy kupowala mi go w Media MArkcie za 119 DM...Nieporownywalnie wiekszym , niz dzisiejsze 200 /+- 40 zl/ wydawane na gry...

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2015 15:19:07 przez michalmarek77
[#8] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #7

Udowadniasz szotem ze sklepu cyfrowego ???

Stary zrzut ekranu i nie mój. Każdy może sobie wejść na byle jaką stronę z grami i obejrzeć chore ceny gry na konsole. Zrzut ekranu podany tylko po to, żeby uzmysłowić jak chore ceny mają gry na konsole.

Jak ktos zna temat, nie przeplaca, jak ktos nie wiec, no coz ..."Za niewiedze sie placi"...

Dlatego jak ktoś ma konsole to albo będzie "kombinować", kraść, szukać używek, kupować na spółkę itd itp. Albo uczciwie płacić chore ceny, bo "za niewiedzę się płaci".

pamietam jakim kosztem byl Donkey Kong Country dla Matki

Tylko współczuć matce pasożyta.

za 119 DM...Nieporownywalnie wiekszym , niz dzisiejsze 200 /+- 40 zl/ wydawane na gry...

Piękny przykład debilizmu, przeliczanie marek/euro/funtów na złotówki. Lepiej napisz ile hitlerowcy zarabiali wtedy i jaki to był dla nich koszt.
[#9] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #8

Dlatego jak ktoś ma konsole to albo będzie "kombinować", kraść, szukać używek, kupować na spółkę itd itp. Albo uczciwie płacić chore ceny, bo "za niewiedzę się płaci".

?????
Wystarczy podejsc do pierwszego lepszego "osiedlowego" sklepu z grami video, by calkiem legalnie kupic te gry jako "nowki" po cenach, ktore przytoczylem. Albo sprawdzic, allegro, ebay...

Coz Twoja "niewiedza" jest tak straszna jak zabawna. Podobnie jak reszta postu. EOT z mojej strony.
[#10] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #9

"osiedlowego" sklepu z grami video

Osiedlowe sklepy z jumanym sprzętem, prowadzone przez typowych sebixów

Coz Twoja "niewiedza" jest tak straszna jak zabawna. Podobnie jak reszta postu. EOT z mojej strony.

Polemika z Markiem i Michałem jest jak granie w szachy z gołębiem.

[#11] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #7

Jeśli kupowałeś gry w DE to się nie dziwię że tyle Cie to wychodziło (każde wakacje spędzałem u rodziny w DE i WIEM ile ludzie zarabiali, zarabiają i jakie mają ceny).
Kolejny powód na nie:

Porównanie cen:
Gra na PC the crew: 129zł
Gra na PS4 the crew 188,99zł

1link ze sklepu, drugi od prywatnej osoby która pewnie gdzieś kupiła i bez paragonu.
Z jakiej paki mam przepłacać? Za co pytam się?

Z mojej stron też EOT - nie dla konsol z mojej strony przynajmniej w dzisiejszym globalizmie.
[#12] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #9

Moi znajomi posiadajacy konsole mieli po 5-6 gier, absolutnie nie zazdroszcze.
[#13] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@selur, post #12

Coz, no to tutaj masz przeciwny biegun...Sam posiadam ich kilkaset, na rozne systemy. Same PS4 to biblioteczka ok 40 tytulow...choc tutaj gry retail to tylko ok 20 pudelek, reszta to cyfraki...
[#14] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #9

Wszystko spoko ale gry pudełkowe bez płyty się nie uruchomią, i to jest to. Kupując z marketplace działają normalnie z dysku, czyli nie trzeba wachlować. Po za tym gry elektroniczne nie mają pudełka płyty itp... czyli powinny być tańsze. Pewnie że po kilku latach cena jest przystępna za elektroniczną wersje, są też teraz obniżki i wyprzedaże jak ze wszystkim. Ale płu roku lub rok po premierze żeby gra kosztowała 299 to trochę dziwne. Dodam do tego że nie jestem kolekcjonerem a raczej graczem, czyli nie potrzebuje pudełek, płyt, czy książeczek.

//Jak " 4200 Microsoft Points" było po 100-120 złotych to jeszcze spoko ale teraz, jedyne co teraz zostaje to kupić grę na płycie bo inaczej się nie opłaca. płacz

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2015 16:45:26 przez amizet
[#15] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@amizet, post #14

Srac na te koncerny gralniane i Micro$$oft, wszystko to jedno wielkie biznesowe g...o OK

p.s.
Popraw to "płu roku" bo wali po oczach
[#16] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@selur, post #15

pokłony
[#17] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@selur, post #15

Sory już za późno, miało być pług 2 skibowy.
[#18] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #8

Stary zrzut ekranu i nie mój. Każdy może sobie wejść na byle jaką stronę z grami i obejrzeć chore ceny gry na konsole. Zrzut ekranu podany tylko po to, żeby uzmysłowić jak chore ceny mają gry na konsole.

Chore ceny , ceny są niestety normalne, tylko nasze zarobki są tragiczne. Popatrz sobie na ceny Steam - Civilization Beyond Earth - 49 Euro, Call of Duty Advanced Warfighter - 59 Euro . Owszem w naszym kraju gry na PC w wersji pudełkowej są trochę tańsze, ale musisz pamiętać o jednym - Polska nie jest jakimś super ważnym krajem jeżeli chodzi o gry . Na zachodzie nie ma w zasadzie różnicy między cenami gier na konsole czy PC .

Zresztą co znaczy chora cena - ja za Napalm dla Amigi dałem 299 zł , Quake I 200 zł, i to wszystko 20 lat temu, gdzie wtedy 200 zł był warty dzisiejsze 500 zł :) . Jak ktoś jest fanem, to kupi grę - cena nie ma znczenia :)
[#19] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@trOLLO, post #18

Oczywiście, że chore. Skoro są większe przeciętnie o 100 złotych na grze, niż w czasach PSX i PS2. Koszty dystrybucji, sprzętu, nośników zmalały drastycznie a ceny gier poszybowały w górę. Gry na PC trochę tańsze? Gry na PC są w naszym kraju niższe od konsolowych o co najmniej 50%. A często-gęsto są rozdawane za darmo lub za cenę dobrego piwa.
[#20] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #19

Bullshit. Gry na PSX kosztowały także, premierowy, ponad 200 zł. A te 200 zł w okolicach 96-99 to jak dziś 500. Pieprzysz Diabel...
[#21] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #20

Bullshit

Braki w słownictwie?

Gry na PSX kosztowały także, premierowy, ponad 200 zł

Biorę sobie teraz specjalnie z szafki Neo z 97 roku, otwieram sobie na stronie z reklamą sklepu wysyłkowego z którego w tamtych czasach zamawiałem gry i patrzę na ceny. O! Żadna gra nie kosztuje 200 złotych, a nie jest jedna! Fighting Force! Kosztuje 208 zł!

Pieprzysz Diabel...

Nie pieprzę, bo zadem nie ruszam.
[#22] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #19

Gry na PC są w naszym kraju niższe od konsolowych o co najmniej 50%

Właśnie -W NASZYM- kraju, w pozostałych krajach ceny są raczej wyrównany - przykład Steam - gdzie ceny oscylują w granicach 40-60 Euro (oczywiście mówię o nowościach) .

Skoro są większe przeciętnie o 100 złotych na grze, niż w czasach PSX i PS2

Zaraz zaraz, otwieram stare czasopismo ( CD-Action z 1999 r. ) i co widzę, NHL99 - 145 zł, Need for Speed 3 - 145 zł , Half-Life - 165 zł , i mówimy to o grach na PC w 1999 roku . W 1999 r tamte 160 zł to dzisiejsze pewnie 300-400 zł, więc nie narzekaj na ceny gier .

Zresztą, gra TO NIE produkt najwyższej potrzeby, nie chcesz nie kupuj. Ja akurat mam konsolę i raz na kilka miesięcy te 200 zł za grę dla PS4 nie robi mi jakiejś dziury w budżecie domowym :) .
[#23] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@trOLLO, post #22

pozostałych krajach ceny są raczej wyrównany

Ale co to ma do cen u nas? U ruskich są po pare rubli w kiosku i co w związku z tym, że gry na konsole mają chore ceny?

otwieram stare czasopismo ( CD-Action z 1999 r. )

Pisałem w tym wypadku o grach na konsole, nie na PC. I tak taniej, niż na konsole w tamtym okresie.

W 1999 r tamte 160 zł to dzisiejsze pewnie 300-400 zł, więc nie narzekaj na ceny gier .

A komputer i konsola kosztowały po 10 000 tysięcy złotych na dzisiejsze, co w związku z tym?

nie chcesz nie kupuj

Nie podoba się, to się zwolnij.
[#24] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #23

Pisałem w tym wypadku o grach na konsole, nie na PC. I tak taniej, niż na konsole w tamtym okresie.

OK, niech Tobie będzie

Diablo III na PS3 kupiłem teraz za 69 zł , wersja PC - 119 zł
Watch Dogs na PS4 dałem 149 zł - wersja PC 119 zł - no gigant różnica w cenie
GTA V na PS4 zapłaciłem 179 zł - wersja PC - ups nie ma , jak mi przykro
Destiny wersje Vanguard dałem 179 zł - wersja PC - ojej też nie ma

Gry na konsole kosztują ile kosztują, nikt nie każe przecież kupować gry w dniu premiery. Czasami kupuję tytuły miesiąc, dwa po premierze i wtedy ceny są akceptowalne, czasami też czekam na promocje .
Dodatkowym atutem konsol jest fakt, że niektórych tytułów nie spotkasz na PC i co wtedy - pozostaje tylko dyskusja, "bo na PC ta gra byłaby tańsza" - może tak, może nie, ja w to gram a ty nie ;) ot taki wierszyk :)

A komputer i konsola kosztowały po 10 000 tysięcy złotych na dzisiejsze, co w związku z tym?

Chodzi o to, że ceny gier były wtedy bardzo wysokie w porównaniu do zarobków i dzisiejszych cen. Zresztą, gry na PS3/X360 potrafią kosztować nawet 30-40 zł i to za całkiem sensowne tytuły - i mówię tutaj o nowych a nie tzw "używkach" . A gry na PS4/X1, cóż są drogie, bo za nowości "się płaci" - albo się czeka :D
[#25] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #23

Jest jeszce jeden aspekt dotyczący gier komputerowych, który skrzętnie jest pomijany...
By grać musisz być online, często "always online", w przypadku PC, no i gry na pc to jednorazowki- kupisz za te 50-100 zł i nic z tym już nie zrobisz...
Wybierając grę na konsole mogę ją podarować, pozyczyc, sprzedać komukolwiek. To jest moja własność, podobnie jak książki, auta czy dom i mogę tym swobodnie operować. Bez bycia online :P a pc, no coz...kupisz The Crew za 120 zł, nie podejdzie i masz zmarnowane pieniadze...na PS4 kupisz za 200, nie podejdzie, sprzedasz za 130, które możesz przeznaczyć na inne gry...
Sorry ale granie na konsolach dla mnie, choćby z powodu własności, jest jedyną opcja.
A w ogóle to dziwi mnie podejście Selura i BomberMAXa do gier...Jakby nie patrzeć gry video to coś dzięki czemu Polska słynie na świecie. Odnosi sukcesy. co jak co, ale Polacy powinni być dumni z tych młodych ludzi, tworzących gry, które uwielbiany są dosłownie wszedzie...
[#26] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@trOLLO, post #24

nikt nie każe przecież kupować gry w dniu premiery

Oczywiście masz racje, tylko że pisaliśmy o grach w dniu premiery/zaraz po
Po premierze to na PC wrzucają za darmo albo do gazet albo w cyfrowej dystrybucji(ostatnio Wiedźmina 2, Dead Space i Battlefield 3 za darmo wychaczyłem na GOG/Origin).

niektórych tytułów nie spotkasz na PC i co wtedy

I viceversa

ceny gier były wtedy bardzo wysokie w porównaniu do zarobków i dzisiejszych cen.

Dalej są bardzo wysokie. Kiedyś to tłumaczyli kosztem nośników, misternie wykonanych pudełek(opakowania gier na PSX to po prostu cudo), kosztami dystrybucji, ściąganiem zza oceanu itd itp. A dzisiaj kosztują jeszcze więcej i to do tego w cyfrowej dystrybucji Nie każdy jest kolekcjonerem pudełek.
[#27] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@michalmarek77, post #25

By grać musisz być online, często "always online", w przypadku PC, no i gry na pc to jednorazowki- kupisz za te 50-100 zł i nic z tym już nie zrobisz...

Co ty pleciesz?

Jakby nie patrzeć gry video to coś dzięki czemu Polska słynie na świecie. Odnosi sukcesy. co jak co, ale Polacy powinni być dumni z tych młodych ludzi, tworzących gry, które uwielbiany są dosłownie wszedzie...

Ja na początku myślałem, że to idiota z kryzysem wieku średniego. Jednak to jest wyrafinowany szyderca Zacny trolling milordzie OK Jak to mówią niedorozwinięci: Good one, Beavis!
[#28] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Diabeł, post #27

Co ty pleciesz?

Diabeł, to odpsprzedaj grę którą kupiłeś na Steam czy Origin , nawet w wersji pudełkowej - po prostu nie da się i już .
[#29] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@trOLLO, post #28

No to faktycznie dno i metr mułu. Ale przynajmniej opłacać nie trzeba, żeby pograć, jak w przypadku tych śmieciowych gierek na PSN co rozdają niby za darmo. Nie opłacisz dostępu i takiego wuja sobie pograsz, tam to dopiero są jednorazówki
[#30] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@trOLLO, post #28

nawet w wersji pudełkowej

Tego nie doczytałem, przeczytałem i się wku...rzyłem Dobrze, że są kraki. Bo kogoś tam chyba zdrowo pogięło
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem