[#61] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #60

A czy masz PSIO do PSXa?

Ta PC Engine Duo RX wygląda podobnie jak FM Towns Marty.

tbxx - na Sega Master jest znacznie więcej ciekawych tytułów.
Moim zdaniem to najlepsza konsola 8bit ever. :)
[#62] Re: AVGN [NERD] o CD32

@ZbyniuR, post #61

Nie do PSX i PSOne obie mają chipy. Na allegro chip nowy do szaraka to wydatek dyszki.
Instalacja to niecały kwadrans wliczając lutowanie.
Więc o wiele taniej wychodzi niż ten flash cart
PC engine Duo RX to ostatni model konsoli PC engine z wbudowanym napędem CD plus wbudowane wszystkie biosy. O wiele bardziej się opłaca niż kupienie osobno np Core Grafx i modułu CD plus oczywiście szukanie kartów z biosami do CD.
Warto dodać że przystawka CD była wydana po raz pierwszy właśnie do konsoli PC Engine.
Zastanawiam się czy nie lepiej kupić np tylko Core Grafx lub Super Grafx i Super SD system 3 i wyszło by niewiele drożej a tak odpada konieczność nagrywania CD i kupienia Everdrive.
W każdym razie biblioteka gier PC engine jest świetna i w Europie bardzo mało znana.
No z wyglądu lekko podobne do FM Towns Marty,jednak tamta konsola to właściwie skonsolowany PC oparty na AMD 386sx 16MHz.
Co do Segi MAster System to każda gra z MS działa na MEga Drive,bo MD posiada kompatybilność wsteczną. Wiem bo mam wrzucone romy z MS na Everdrive i każda jedna gra działa z MS.
Wiele gier z GameGear daje się także odpalać na Master System lub Mega Drive z użyciem Everdrive, jednakże romy muszą być spatchowane by działały na stacjonarnej konsoli,głównie chodzi o różnice palety kolorów (GG obsługuje 4096 kolorów). Tutaj link wszelkie potrzebne info.
[#63] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #62

Chip może tańszy ale CDRki od plików na Flashu też?

Nie wiem czy macie Hyde Park włączony, bo szukam ludzi co grywają we współczesne gry 2D.

https://www.ppa.pl/forum/hyde-park/39462/wspolczesne-gry-2d
[#64] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #60

Mam białego Saturna w edycji "Merry Xmas" ;) Nie potrzebuję flashcartów/modchipów/cd-rów - mam dostęp do takiej biblioteki gier, że życia by mi brakło aby wszystko ukończyć.

Na Saturna mam taką przygodówkę - "D", która została wyrenderowana na Amigach ;)

http://retroage.net/recenzje/d-no-shokutaku
[#65] Re: AVGN [NERD] o CD32

@ZbyniuR, post #63

Na allegro można mając szczęście w licytacji kupić sobie towera 100 CD-R za ok 30 PLN nawet. Nawet kupując sobie po 20 płyt miesięcznie to i tak nie wychodzi drogo.
[#66] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #65

Ale musisz doliczyć ceny mebli oraz za posiadanie metrów kwadratowych w mieszkaniu by mieć gdzie to trzymać. ;)
[#67] Re: AVGN [NERD] o CD32

@ZbyniuR, post #66

Nie jest tak źe, pokój gdzie mam wszystkie graty nie jest wielki 500cmx500cm ale wszystkie sprzety się mieszczą póki co i te kilka konsol które planuje jeszcze kupić również się wejdzie
Nie jestem hardcore collectorem tzn nie trzymam pudeł ani gier w boxach więc masa miejsca jest zaoszczędzona.
Taki zestaw 500 CD-R w kopertach czy w pudłach na szpindlach zajmuje tyle miejsca co 2-3 gry w Boxach, większośc kolekcji wpakowana na flash cart i wsadzona w konsole nie zajmuje dodatkowej przestrzeni.
Do amigi tylko dorabiałem stolik ze starych mebli który mam po lewej stronie i to tyle co z mebli dorabiałem. Miejsca jest jeszcze sporo a w razie czego mogę swoje ciuchy z półek przenieść do drugiego pokoju, bo akurat mieszkam sam i mam wolne 2 pokoje jeszcze w domu w końcu 100m2 domu jest do zagospodarowania plus nieskończone jeszcze poddasze .
Planowałem jedne pokój przerobić na retro pokój jednak najlepiej czuje się jak mam wszystko w miejscu gdzie przebywam najczęsciej

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2018 17:19:25 przez FeRu
[#68] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #67

Gdybym ja miał takie wielkie mieszkanie to bym wynajmował pokoje fajnym koleżankom. ;)
[#69] Re: AVGN [NERD] o CD32

@tbxx, post #64

mam taką przygodówkę - "D", która została wyrenderowana na Amigach ;)

Przygodówkę znam (akurat nie z Sayturna tylko z PSX jak dobrze pamiętam), ale że rendery były klepane na Amidze to dopiero teraz się dowiaduje i to tylko z tego artykułu.
Nie udało mi się znaleźć innych źródeł potwierdzających, że to liczyły Amigi
[#70] Re: AVGN [NERD] o CD32

@FeRu, post #60

PC Engine Duo RX, czyli najlepszą wersję świetnej konsoli,która święciła triumfy w Japonii i której biblioteka miażdzy niestety wszystko praktycznie co mamy na Amigach w tym CD32.

Z tym miażdżeniem to raczej fantazja ułańska. Biblioteka jest dość typowa dla tego okresu i Japoni, przez co trochę nudna (mała różnorodność gatunkowa).
Ale jest kilka perełek i świetnych konwersji automatowych (szczególnie tych które, nie wiedzieć czemu były skopane na Amidze). Osobiście bardzo lubię tę konsolkę, czyli PC ENGINE (mam wersję z napędem CD) i szczerze ją polecam, ale jeśli miałbym wybierać (oceniając jako całokształt) to ja wybrał bym AMIGĘ ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 18:25:40 przez BULI
[#71] Re: AVGN [NERD] o CD32

@BULI, post #69

Daleko nie trzeba szukać:
https://en.wikipedia.org/wiki/D_(video_game)
[#72] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@BomberMAX, post #3

BomberMax podał jeden najważniejszy powód, dla którego i ja odchodzę od konsol - coraz mniej miodności. Większość gier przechodziłem w ostatnich latach z obowiązku zakończenia tego, co zacząłem, niż z radości i chęci ukończenia. Nawet w głupich sportówkach zamiast zwykłej przyjemności z grania to pierdyliard kombinacji przycisków na padzie. Konsole od Sony posiadałem wszystkie generacje, jedną z Microsoftu. I o ile na PS3 było jeszcze trochę tytułów, które mnie wciągnęły od Unchartedów, przez Killzone'y, Deus Ex: HR, Far Cry 3, czy Bioshock'i i wiele innych gier, o tyle na PS4 oprócz U4, remasterowanego Crasha, FC4, reszta była taka miałka.
Natomiast co do cen, to tutaj jednak się nie zgodzę. Pominę może całą dyskusję użytkownika Diabeł, bo poziom jaki reprezentuje swoimi wypowiedziami wykracza poza moje wyobrażenia o samouwielbieniu, nieomylności i mieszaniu z błotem wszystkim mających czelność mieć inne zdanie. Stąd też odniesienie do wypowiedzi BomberMaxa o absurdalnych wysokich cenach za gry.
Pomińmy już kwestię inflacji i różnicy w wynagrodzeniach 20 lat temu a dzisiaj (choć z drugiej strony, to jeśli ją pominiemy to jak absurdalnie wysokie ceny chleba, samochodów, generalnie jedzenia, papierosów, alkoholu, benzyny, mieszkań i wszystkiego dookoła, jedynie ceny Amig chyba się nie zmieniły przez 20 lat szeroki uśmiech, wartość pieniądza jest inna i bez sensu jest podnosić zarzut, że coś zdrożało, skoro zdrożało WSZYSTKO od tamtej pory, ale ok, zostańmy przy ujednoliceniu cen 20 lat temu i dzisiaj)
).
Przecież gry na PSX-a były kiedyś absurdalnie drogie i to był też jeden z powodów, dla którego PSX wylądował u mnie w domu zdecydowanie później. A co z cenami na inne konsole? Tak jak ktoś w dyskusji wspomniał, ceny na N64 to były już totalne opary absurdu. Dla przykładu kilka skanów ze sklepów wysyłkowych z czasopism z tamtych lat.

Na PSX-ie nie było lepiej:

Jakieś stare tytuły można było kupić po 109 zł, ewentualnie już jakiś niewypał za 99 zł. Dzisiaj na PS4 stare bądź słabsze tytuły startują w sklepach po 49 zł (Fallout 4, AC: Syndicate), a powyżej 200 zł to albo pre-ordery lub totalne nowości przez pierwszy miesiąc albo edycje kolekcjonerskie kosztują.
[#73] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Zaki-Czan, post #72

Z tego co się znam na matmie, to skoro ceny gier na N64 wynosiły w okolicach 250-360, a na PSX 200-240, to jednak PSX-owcy mieli troszkę lepiej. Zwłaszcza że nie słyszałem o dostępności w Polandii piratów do N64.
[#74] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@Zaki-Czan, post #72

Ceny gier kiedyś były jakie były ale różnica między "kiedyś" a dzisiaj jest taka że "kiedyś" kupowaliśmy gry (tzn. nośnik fizyczny z grą, pudełko, instrukcja itd.) natomiast dzisiaj kupujemy tylko prawo do korzystania z danej produkcji. Rozumiem względy finansowe, bo przecież sprzedaż elektroniczna jest bardziej opłacalna ale mnie osobiście bardziej odpowiadał układ, w którym kupowałem grę i mogłem w nią grać kiedy i gdzie zechcę niezależnie od tego czy miałem dostęp do sieci czy nie. Dzisiaj jest to praktycznie niemożliwe.
[#75] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@nostrum666, post #74

Przecież w stare gry nadal możesz grać po staremu.
A te nowsze oprócz większej rozdziałki i wspomnianych ograniczeń nic nowego nie mają.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 16:47:01 przez ZbyniuR
[#76] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@ZbyniuR, post #75

Tutaj się zgadzam i nadal pogrywam w stare tytuły (posiadam PSX i PS2) a nowsze nie są według mnie grami w rozumieniu takim jak dawniej tylko produkcjami komercyjnymi mającymi na celu wyciągnąć od użytkownika jak najwięcej kasy poprzez tzw. dodatki i inne wynalazki. Po prostu aplikacje do wyciągania kasy.
[#77] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@nostrum666, post #76

To ja proponuję pograć w jakościowe produkcje, niekoniecznie "hiciory" wydawane przez duże firmy i reklamowane na mieście na przystankach autobusowych (rockstar, bethesda)

Wszystkie gry na GOGu masz bez DRM, jest drożej niż na Steamie, ale nie masz obowiązku być podpiętym do neta. I to już nie jest tylko Good Old Games, a sklep z grami - i nowymi i starymi.
[#78] Re: Użytkownicy konsol - łączmy się :)

@nostrum666, post #74

Wiesz, jak kupiłem kiedyś Baldura w big boxie, to mnie z butów wyrwała zawartość pudełka. Dzisiaj nie da się na to patrzeć, plastikowy box plus karteczka plus płyta. Niedługo (o ile sprzedaż elektroniczna całkowicie fizoli nie wyprze) płyta będzie co najwyżej w papierowej kopercie. Takie czasy. Ja na PS4 kupuję tylko gry, które nie wymagają dostępu do sieci ani abonamentu PS Plus. Crash N'sane Trilogy, Uncharted-y wszystkie, etc. to gry, które te wymagania spełniają, a jeszcze mogę je komuś pożyczyć/sprzedać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem