Wątek zamknięty
[#1] Retro Ready - nielegalnie działająca firma?
Nawiazujac do tego newsa:
News gdzie kilka osob komentujacych ten watek, zaniepokoila ta wiadomosc
oraz przede wszystkim to co wlasciciel wyprawia obecnie probujac
zaszkodzic moim interesom postanowilem jednak bardziej wnikliwie sie przyjrzec "firmie" Retro Ready.

Moze od poczatku: W innym wypadku kompletnie by mnie to nie interesowalo i mialbym
to gdzies, ale jak juz wyzej wspomnialem "firma" Retro Ready probuje (narazie bardzo
nieudolnie) konkurowac ze sklepem Sordan.ie (z 9 letnim stazem i ponad 150 tys.
transkacji online) glownie na wyspach oraz w innych krajach. Legalnie dzialajacy sklep Sordan.ie
wspolpracuje od wielu lat z firma Rastport i Archi-TECH i to wlasnie sklep Sordan.ie jest
glownym i niepodwazalnie najwiekszym dystrybutorem zarowno produktow Rastport
jak i produktow Archi-TECH sposrod wszystkich dystrybutorow Rastport/Archi-TECH we wszystkich
krajach swiata (a nie zadne Retro Ready) z wyjatkiem Polski bo tam firma Sordan.ie nie wysyla ze wzgledu na to, ze
w Polsce juz jest RetroAmi oraz Pong, ktorzy sie dystrybucja zajmuja w kraju. Z perkspektywy
polskiego konsumenta bez sensu jest kupic to samo, drozej w funtach czy euro na
dodatek z zagranicy gdzie to samo mozna kupic w RetroAmi czy u Ponga taniej w zlotowkach,
dlatego sam osobiscie nie raz wysylam do tych sklepow jesli ktos z Polski pyta sie mnie
o dany produkt. Przez mysl nie przeszlo by mi zeby wstawiac newsa o nowym "amigowym" sklepie.
Mimo, ze aktualna moja oferta jest znacznie bogatsza w porownaniu do 16 produktow "firmy"
Retro Ready.

Tyle tytulem wstepu, gdzie wskazuje dlaczego sie tematem zainteresowalem. Wszystko by bylo ok
jesli by sie to legalnie odbywalo. Przeciez konkurencja byla, jest i bedzie na kazdym kroku.
Dlaczego pisze "firma", zamiast firma piszac o Retro Ready, a dlatego ze po wnikliwym sprawdzeniu
wszystkiego okazuje sie, ze firma w ogole nie istnieje! Tak, cala ta "firma" to sprzedaz na czarno
bez rejestracji dzialalnosci gospodarczej oraz bez rejestracji do WEEE. Tutaj jest rzadowa strona
gdzie mozna sprawdzic wszystkie zarejestrowane i w pelni legalnie dzialajace firmy w UK:
Klik
sprawdzic tez mozna tutaj:
Klik
No i jak sie okazuje firma Retro Ready z dyrektorem Lukaszem Kucharukiem to fikcja. W wyszukiwarce
mozna wpisac albo nazwe firmy albo wlasciciela firmy. Po bardzo dokladnym przeszukaniu
dwoch stron okazuje sie, ze zaden Lukasz Kucharuk nigdy nie zarejestrowal zadnej firmy Retro Ready.

Tutaj kawalek kompletnej listy zarejestrowanych firm w UK:

Firma Retro Ready powinna byc miedzy firma: RETRORANGE LIMITED, a firma RETRO REALIST CLOTHING LLP.

I wlasnie slusznie kolega PWS w komentarzach w newsie zauwazyl, ze nie ma zadnych danych firmy podanych
na stronie oraz jest podejrzana domena sklepu. Zeby w UK zarejestrowac domene *.co.uk trzeba miec zarejestrowana
dzialalnosc gospodarcza, ktorej pan Kucharuk nie posiada, dlatego zalozyl swoj "sklep" na innej domenie, ktora sama w sobie
jest juz podejrzana bo nie mowi w ogole o lokalizacji gdzie znajduje sie biznes. Ponadto na stronie internetowego
sklepu w UK trzeba zamiescic takie dane jak: nazwa i adres siedziby firmy (telefon nie musi byc), numer
rejestracji dzialalnosci gospodarczej oraz w przypadku handlu elektronika rowniez numer WEEE. I jesli jest rejestracja do VAT to rowniez numer VAT. Tak
wyglada strona about "firmy" Retro Ready:
Klik
Nie ma tam kompletnie nic! Jest tylko info na koncu "Luke & Co. at Retro Ready", wiec jak sie okazuje
zeby podolac z wysylka 0-2 przedmiotow dziennie pan Kucharuk zatrudnil juz tez pracownikow na czarno, co
wskazuje wpis "Luke & Company". To bardzo ciekawe, majac tylko 16 produktow w swoim
"amigowym" sklepie, ze az tyle roboty jest ze trzeba pracownikow az zatrudniac.

A teraz do rzeczy panie dyrektorze Kucharuk aka Sir_Lucas, ktory wbija sie na osmego dystrybutora ze swoim nielegalnym biznesem w dodatku spozniajac sie o 2-3 lata obrabia mi d... gdzie sie tylko da.
Czekam do poniedzialku na konkretne kroki z pana strony. W tej sytuacji widze tylko 2 wyjscia:
1.) Uaktualnia pan swoja strone internetowa o adres siedziby firmy + numer rejestracji dzialalnosci gospodarczej w UK + numer WEEE, tak
zeby mozna bylo zweryfikowac pana numery na rzadowych stronach i sprawdzic wiarygodnosc firmy. Byc moze
umknal ten drobny szczegol podczas tworzenia "amigowego sklepu", dlatego tez poczekam do poniedzialku
na te wszystkie dane by mozna bylo zweryfikowac pana legalnie dzialajaca firme. Jesli sie dane firmy
i numery pojawia wtedy mozemy zaczac konkurowac i wtedy przestaje sie interesowac legalnoscia "firmy" Retro
Ready oraz nawet wysle animowanego gifa z zyczeniami jak Recedent. Dla przykladu podam jak to ma prawnie, prawidlowo wygladac:
Klik
Jak widac numer rejestracji firmy jest widoczny wraz z certyfikatem wydanym przez urzad skarbowy wraz
z numerem WEEE oraz informacjami na temat WEEE, ktore prawnie rowniez musza sie pojawic na stronie
w przypadku gdy handluje sie elektronika. W swietle prawa sprzedawca albo importer elektroniki jest
producentem i trzeba co do grama wazyc kazda sprzedana elektronike, grupowac ja w odpowiednie kategorie
i raportowac co miesiac do WEEE by oplacic prowizje dla ochrony srodowiska + oczywiscie
oplacac roczne przymusowe czlonkostwo do firmy, ktora oplaty WEEE bedzie pobierala.

2.) Usuwasz pan swoja strone internetowa, konczysz pan swoje aukcje na eBay oraz Amibay, oraz usuwasz
pan swoj profil na Facebooku do momentu az zalatwisz pan legalnie rejestracje swojej dzialalnosci
gospodarczej oczywiscie oplacajac zalegle podatki i oplaty, za wszystkie lata, w ktorych handlowales pan na czarno nowa elektronika za posrednictwem portalu Amibay.com oraz eBay.

Jesli do poniedzialku nie bedzie wdrozony ani punkt 1, ani punkt 2 wtedy zajme sie sprawa osobiscie juz na calego.
[#2] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #1

Kawał dziada z Ciebie debilku jednak
[#3] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #1

Sordan, jestem wstrząśnięty Twoją retoryką. Jak widać friendship kończy się tam gdzie zaczynają się pieniądze. Szkoda, że to co się przeczytało nie da się już odprzeczytać
[#4] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #1

Do Amigowej społeczności.

Ci którzy mnie znają wiedzą, że nie założyłbym nielegalnego biznesu. Ci, którzy mnie nie znają - zapewniam, biznes jest w pełni legalny. Nawet jeżeli nie posiadam certyfikatów wymienionych przez kolegę powyżej to tylko dlatego, że nie były one wymagane przez brytyjskie, tutejsze urzędy.

Kolega Sordan nie mógł mnie znaleźć jako LTD ponieważ moja działalność jest zarejstrowana jako SOLE TRADER.

Firma ma kilka miesięcy, a sklep kilka tygodni i ciągle jest w budowie. Skąd takie zamieszanie? Doświadczony kolega Sordan powinien rozumieć, że początki są bardzo trudne.

Cenię sobie uwagi amigowej społeczność i traktuję to jako konstruktywną krytykę.
Niemniej jednak szkalowanie mojego imienia na chatach, teraz na forum PPA i wysuwanie pod moim adresem różnych gróźb świadczy o kulturze, kręgosłupie moralnym i etyce kolegi Sordana.

Przyko, że rodak za granicą tak się zachowuje.
Szkoda, że prywatnie do mnie kolega Sordan nie napisał i nie mogliśmy razem dojść do konsensusu.

Chciałbym publicznie zdementować zdanie Sordana na temat pomówień. Nigdy nie szkalowałem, ani nie mówiłem na jego temat nieprawdy.

Jestem zszkokowany, że takie rzeczy muszą być wystawiane na publiczne forum.
[#5] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@MarX, post #3

Retoryka rozżalonego dziecka. Jak to mówią na emigracji "Polak Polakowi wilkiem".

Suabe to, naprawdę bardzo suabe :(
[#6] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Mariodj, post #5

O kurka wodna, to taka kasa jest w tym retro biznesie? Przecież o głupie parę tysięcy by nie chodziło. Nie wiedziałem, że takie pieniądze wchodzą w grę.
[#7] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Mariodj, post #5

To mi trochę przypomina moją sytuację.
Mialem samochód, który wymagał kilku napraw i najlepszy do diagnozy był firmowy laptop z oprogramowaniem i osprzętem. Jeździłem do goscia z Wrocławia. W końcu mialem dość ciągłych dojazdów i postanowiłem razem z bratem, że kupujemy taki komputer (ma auto tego samego producenta co moje). Gdy tylko na Facebooku ogłosiłem, że zajmuję się taką diagnozą, gość usunął mnie ze znajomych.
[#8] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Mariodj, post #5

Ha ha ha
no nie wierze w to co czytam i sie pytam

Gdzie jest lekarz_med i jego "niewidzialna reka" wolnego rynku
[#9] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #1

ok, racja
[#10] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Sir_Lucas, post #4

ja mialem i wciaz mam dzialalnosc na wyspach. jesli zarejestrujesz sie jako sole trader nie musisz sie nigdzie wpisywac. pierwsze trzy miesiace nie trzeba nawet nikomu nic mowic. w obecnym roku weszlo prawo, ze pierwszego tysiaca funtow z sole tradership nie trzeba nawet deklarowac (wiem, bo dopiero co sam skladalem rozliczenie).

nie wiem o co chodzi i sie nie wtracam, ale wydaje mi sie ze prawo w irlandii moze byc inne niz w uk
[#11] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@C84, post #9

Dobra, dobra Panowie bez nakręcania spirali nienawiści.
Sordan zrobił mały risercz zanim cisnął kamieniem, ale może faktycznie przeoczył istotny szczegół szukając śladów legalności retro ready.
Wygląda na to, że nie ma dowodów że kolega sir_lucas to naciągacz/krętacz/oszust podatkowy więc za wytarcie sobie gęby jego nazwiskiem (!) na forum, należą się conajmniej PRZEPROSINY.
Może jakiś jameson poleci

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2018 22:39:44 przez movin
[#12] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@movin, post #11

Szejmson ;)
[#13] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@aszu, post #10

No Irlandie są chyba dwie? W tej południowej może być inne prawo?
[#14] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #1

SZOK i niedowierzanie

Cios dla społeczności, która przez taki smród, obojętnie kto tu zawinił "traci" i co więcej traci na tym przede wszystkim tzw. "klasyk". W takiej atmosferze to hobby, moim zdaniem nie może być już tak samo odbierane. Nie dlatego, że jakiś tam jeden czy drugi sklep działa jako taka czy inna firma ale dlatego, że za tymi inicjatywami, firmami są ludzie, którzy są bywalcami amigowych imprez. Czy to jako ich wsparcie organizacyjne czy uczestnicy, którzy na tych imprezach wspólnie się bawią. Natomiast na forum, w kontekście pieniędzy, handlu czy tym podobnych powodów mają sobie coś do wyjaśnienia. Tego nie czyta się z przyjemnością równą wspomnieniom z ów imprez czy też nawet forumowych inicjatyw czy rozmów. Cóż, może nie mój problem, ale chciałem napisać pod rozwagę, że do przegrania jest coś więcej i sprawę można było wyjaśnić inaczej.
[#15] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@MarX, post #3

gdzie zaczynają się pieniądze

Dokladnie tak ok, racja

Mialem tej praktyki nie pokazywac, no ale skoro posadziles mnie juz o pazernosc na pieniadze, gdzie prawda jest zupelnie po drugiej stronie to masz tutaj kilka przykladow dzialania "firmy" Retro Ready:
1
Przejsciowka Krashana KA02 zostala wystawiona za 29.99 funtow i 1 sztuka zostala sprzedana
14 pazdziernika. 30 pazdziernika to samo kosztowalo juz 32.99 funty, 2 dni pozniej to samo kosztowalo 33.99 funty, a dzien pozniej to samo kosztowalo juz 34.99 funty.

I tak ze wszystkim:
2
3

Albo cena na przyklad HC533:
Retro Ready bez dodatkowego adaptera CF.
Sordan.ie + dodatkowy adapter CF-IDE

Oczywiscie jasne, ze mozna sobie sprzedawac za ile sie chce, wolny rynek, jest super, ale MarX jak nazwiesz praktyki Sir_Lucasa gdzie co 2 dni podbija cene tylko dlatego, ze widzi popyt. Oceniasz takie dzialanie pozytywnie? Powiedzmy, ze na chwile zapominasz, ze Sir_Lucas to twoj dobry znajomy i odpowiedz szczerze?

Aszu, jesli zarejestrujesz sie jako sole trader wtedy mozesz sprzedawac tylko z imienia i nazwiska, a tutaj w newsie byla mowa o firmie Retro Ready, ktora nie jest nigdzie zarejestrowana. Firma Retro Ready, jesli nawet pan Kucharuk zarejestrowal sie jako sole trader dalej pozostaje fikcja. Jesli zarejestrujesz nazwe do sole trader wtedy mozesz poslugiwac sie juz nazwa i dostajesz numer rejestracyjny swojej dzialalnosci gospodarczej razem z certyfikatem, ktory razem z numerem WEEE trzeba zamiesci na swojej stronie internetowej sklepu by bylo wszystko zgodnie z prawem. Numeru WEEE nigdzie na stronie nie widze, a musi zostac on wpisany gdy handluje sie elektronika wiec handel elektronika odbywa sie wciaz nielegalnie bo skladki nie sa oplacane.

movin, grxmrx, przyjalem krytyke, dziekuje. Jednak nie znacie wszystkich szczegolow, ktore sobie zostawie juz dla siebie bo mi sie zwyczajnie nie chce o tym pisac.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2018 23:02:29 przez sordan
[#16] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@grxmrx, post #14

Tak naprawde to to co sie dzieje w zachodnim ami-swiatku przenioslo sie juz do polskiego i to nie od dzis ok, racja

Cloanto, Hyperion, Amiga NIC itp... itd... lista sie powieksza

a Selur ciagle powtarzal bedzie tylko GORZYJ Tańczący banan
[#17] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Sir_Lucas, post #4

Może cena zależała od kursu funta?

Jak pisał grxmrx, załatwcie to prywatnie między sobą. Nie musicie tego robić publicznie, jak w tym przypadku

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2018 23:23:40 przez SuperBuster
[#18] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@SuperBuster, post #17

Może cena zależała od kursu funta?

Nie :) Sprzedajac na ebay.co.uk mozna sprzedawac tylko i wylacznie w funtach i cena wlasnie zostala ustalona i zmieniana w GBP.
[#19] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #15

Zdjęcie pochodzi ze strony rządowej UK.
Źródło.

Sordan, przestań pisać nieprawdę i wprowadzać ludzi w błąd. Może już wystarczy. Jeśli chcesz coś jeszcze przedyskutować to zapraszam do merytorycznej dyskusji na PRIV.
Czemu ma służyć ten cały wątek? Jaki jest cel tego?
Osoby mające wątpliwości co do legalności mojej działalności proszę o maila na PRIV.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2018 23:50:27 przez Sir_Lucas
[#20] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Sir_Lucas, post #19

Wciaz nie podales twojego numeru WEEE zeby dyskusje w sprawie nielegalnosci prowadzenia twojego biznesu w koncu zamknac. Jak tylko dostane twoj numer WEEE, ktory sobie zweryfikuje czy jest prawdziwy to wtedy publicznie przeprosze i zapadne sie pod ziemie oraz wysle Jamesona na adres siedziby firmy jak to polecal movin.

Po tym co nagadales Iarla, ktory bez zadnego slowa wytlumaczenia usunal mnie ze strony amigausers.ie, jednoczesnie usuwajac moj baner reklamowy Sordan.ie i zastepujac go dokladnie w tym samym miejscu twoim banerem Retro Ready doszedlem do wniosku, ze merytoryczna rozmowa z toba nie jest raczej mozliwa, bo widze idziesz po trupach i interesuja cie tylko pieniadze, co udowodnilem w poscie powyzej. Strona amigausers.ie w kontekscie ekonomicznym kompletnie nic nie daje i szczerze powiedziawszy mam w nosie ten baner tam, w nosie mam rowniez najmniejsza i najmniej rozrywkowa impreze Amiga Ireland Meetup z wszystkich 8 na ktore latam rocznie. Ale liczy sie sam fakt.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2018 00:06:17 przez sordan
[#21] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #20

Zapraszam Cię do przejrzenia strony GOV.UK gdzie znajdziesz informację, że nie potrzebuję numeru WEEE ponieważ mam prawo, mieszkając w UK do przyjęcia uszkodzonych przedmiotów (tych samych modeli lub ich starszych wersji) i pozbycia się ich wg. wytycznych na stronie urzędowej (np. z pomocą lokalnych władz).

Są dwie opcje:
1. Można przyjmować samemu.
2. Przyłączyć się do: Distributor Take Back Scheme i wtedy dostaje się numer.

Podkreślam, że strona Retro Ready jest dostępna od kilku tygodni i ciągle w budowie. Na pewno pojawi się informacja dotycząca WEEE. Dziękuję za dobrą radę.

Plotkami się nie zajmuję. Proponuję sprawę między Tobą i Iarlą załatwić w prywatnej rozmowie. Pisanie takich rzeczy na publicznym forum i umniejszanie czyjejś imprezy jest dziecinne i niepoważne.
Każda impreza zaczyna się od małego spotkania i tak też było z np. AmiParty.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2018 00:37:53 przez Sir_Lucas
[#22] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #15

Oczywiscie jasne, ze mozna sobie sprzedawac za ile sie chce, wolny rynek, jest super, ale MarX jak nazwiesz praktyki Sir_Lucasa gdzie co 2 dni podbija cene tylko dlatego, ze widzi popyt. Oceniasz takie dzialanie pozytywnie? Powiedzmy, ze na chwile zapominasz, ze Sir_Lucas to twoj dobry znajomy i odpowiedz szczerze?

To jest tylko i wyłącznie... prawo rynku znane od czasów wynalezienie koła, jeśli praktyka Sir_Lucasa spotka się z niesmacznym odzewem, to zwyczajnie ludzie przestaną u niego kupować, a poczta pantoflowa na amibayach i innych portalach załatwi go lepiej niż twoja próba przeniesienia szarpaniny na forum publiczne.

Jednak nie znacie wszystkich szczegolow, ktore sobie zostawie juz dla siebie bo mi sie zwyczajnie nie chce o tym pisac.

I właśnie dlatego, że nie znamy, kończysz/cie jak ktoś zdesperowany próbujący zrekrutować jak najwięcej klakierów po swojej stronie za pomocą limitowanej ilości informacji, która przez niemożność wyciągnięcia rzetelnych refleksji może się skończyć dla ciebie nie tak jak byś sobie tego życzył. takie sprawy kończą się w sądach, bo któraś ze stron lub żadna nie ma odwagi przyznać się do błędu lub zacząć konwersację od innej strony, bo przecież nasza polska charyzmatyczna duma nam nie pozwala.

Albo tłumaczysz wszystko do końca, albo walczysz samotnie korzystając z środków prawnych, bo ja nie wiem za którą stroną się wstawić nie wiedząc kompletnie nic, a kamieniami na oślep rzucać nie będę.
[#23] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Sir_Lucas, post #21

Jak zwykle gdy wchodzi w gre jakikolwiek hajs w ludziach budzą się krwiożercze instynkty.
Zwłąszcza nasz naród taki jest,że jak się sąsiadowi,koledze czy komuś z rodziny coś udaje to rośnie potężny gul zawiści i zazdrości.
Wiem coś o tym bo sam się przekonałem na własnej skórze jak się ludzie z otoczenia zmieniają gdy dowiedzą się,że cos się w życiu udało.
Zbyt szybko kolega Sordan rozpoczął swoją krucjatę i zupełnie niepotrzebnie na forum.
Tym bardziej w taki sposób gdzie wygląda to jak próba oczernienia/pozbycia się konkurencji, która z resztą co widzę to Sir_Lukas dopiero zaczyna tak naprawdę.
Zamaist sobie nawzajem pomóc to nie ma to jak zgnoić,by broń Boże drugi nie miał za dobrze.
Szkoda, wielka szkoda,ze takie rzeczy mają miejsce i to w dodatku tu na forum.....
[#24] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Sir_Lucas, post #21

Sam nie wiesz co piszesz bo jestes totalnie zielony w kwestii WEEE i mozesz bajerowac pozostalych niewtajemniczonych. Nie do konca wiesz co to w ogole jest WEEE. WEEE to nie tylko przyjmowanie niepotrzebnej elektroniki od konsumentow, ktora prawnie musisz przyjac (pewnie to na szybko na google wyczytales), ale przede wszystkim oplacanie skladek przez producentow na przyszly recykling za kazdy jeden gram sprzedanej elektroniki. A zeby bylo zabawnie to w swietle prawa importer, ktory importuje elektronike z innego kraju do kraju w ktorym prowadzi dzialalnosc gospodarcza jest producentem i musi takowe skladki oplacac. Jak nie wierzysz to zapytaj firme Rastport albo Archi-TECH to ci wytlumacza co tak naprawde kryje sie pod tajemniczym slowem WEEE. A wiec zeby legalnie sprzedawac elektronike musisz dostac numer WEEE, zeby go dostac musisz sie zarejestrowac do WEEE tutaj: Klik i uiscic oplate. Do tego musisz wybrac sobie jedna z kilku dostepnych w UK firm, ktora bedzie od ciebie sciagac naleznosc co miesiac i ktorej rowniez musisz placic co roku oplate czlonkowska, ktora jest juz znacznie wyzsza niz koszt samej rejestracji (rejestrowac sie trzeba co rok). Do tego musisz wazyc kazdy jeden sprzedany przedmiot i wrzucac go w odpowiednia kategorie by pozniej co miesiac przeslac caly raport do WEEE ile dokladnie kg elektroniki sprzedales w jakiej kategorii i na tej podstawie bedziesz oplacal swoje skladki na ochrone srodowiska co miesiac.

Informacje dot. WEEE na twojej stronie tak latwo nie zaktualizujesz na pstryk palca. Wpierw musisz zaplacic za rejestracje do WEEE, pozniej za czlonkowstwo firmie ktora bedzie od ciebie sciagac naleznosc, pozniej zaplacic za zalegle kg sprzedanej elektroniki z przeszlosci dopiero wtedy dostaniesz numer WEEE, ktory bedziesz mogl umiescic na swojej stronie. I prosze cie nie kompromituj sie po raz kolejny tekstem, ze ty do WEEE rejestrowac sie nie musisz. Sprzedajesz elektronike i musisz sie do WEEE zarejestrowac, czy ci sie to podoba czy nie.

Rozmowe z Iarla juz mam za soba, w ktorej sam przyznal sie, ze na podstawie tego co mu nagadales zrobil to co zrobil. Dowody mam na @.

Odwiedzam 8 imprez rocznie i Amiga Ireland Meetup jest najmniejsza i najmniej wazna dla mnie ze wszystkich tych 8 imprez. Nie mam prawa do wlasnego zdania? Skoro latam na 8, to jakas musi byc najlepsza, a jakas najgorsza, co w tym widzisz dziecinnego i niepowaznego, ze to wlasnie Amiga Ireland Meetup jest u mnie na 8 pozycji? Bardziej bym rzekl, ze niepowazne i dziecinne jest to, ze nie latasz na impreze, ktorej jestes zalozycielem.
[#25] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sanjyuubi, post #22

"o jest tylko i wyłącznie... prawo rynku"

ze tak powiem rowniez do tych co twierdza, ze mamy WOLNY RYNEK

[#26] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sanjyuubi, post #22

To jest tylko i wyłącznie... prawo rynku znane od czasów wynalezienie koła, jeśli praktyka Sir_Lucasa spotka się z niesmacznym odzewem, to zwyczajnie ludzie przestaną u niego kupować, a poczta pantoflowa na amibayach i innych portalach załatwi go lepiej niż twoja próba przeniesienia szarpaniny na forum publiczne.

Boze, przeciez napisalem to samo w tym poscie. W ogole mialem z tym info nie wyskakiwac, ale MarX bil bezpodstawnie do mnie (pewnie tylko na podstawie swojej przyjazni z Sir_Lucas), ze pieniadze zmieniaja ludzi, wiec napisalem to tylko dlatego by pokazac, ze tak, ze pieniadze zmieniaja ludzi, ale ja z takowa zmiana nie mam nic wspolnego.

Albo tłumaczysz wszystko do końca, albo walczysz samotnie korzystając z środków prawnych, bo ja nie wiem za którą stroną się wstawić nie wiedząc kompletnie nic, a kamieniami na oślep rzucać nie będę.

Walcze samotnie sam. I analizujac swoj pierwszy post z perspektywy trzeciej osoby w ogole sie nie dziwie, ze ktos moze miec odczucia jakbym tutaj odstawil totalna porazke. Dokladnie tak to wyglada, jesli sie nie zna wszystkich szczegolow z przeszlosci i kompletnie sie nie obrazam na ludzi ktorzy mi tutaj masc do dupy wysylaja
[#27] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #26

"...ktorzy mi tutaj masc do dupy wysylaja"

zgodnie z zasada, ze kto wysyla komus masc, ten sam jej bedzie potrzebowal!!
(bo oddal komus wlasna) OK
[#28] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@FeRu, post #23

Nie chodzi w ogole o hajs jak to sobie wkreciles. Jesli chodzi o zyski to firma Retro Ready nie generuje nawet 5% z tego co generuje Sordan.ie. Napisalem w poscie numer 20 w drugim akapicie co doprowadzilo do powstania tego watku.
[#29] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@sordan, post #24

Obawiam się, że Twój link przedstawia całkiem coś innego niż WEEE dla sprzedawców.
Doczytaj proszę dokładnie. Regulacja jest w innym miejscu i dotyczy: wytwórców, importerów i dystrybutorów. Jeszcze raz dziękuję za dobre rady.
Tutaj dokładne informacje dotyczące WEEE w UK.

Zadzwonię jutro do Office for Product Safety and Standard.
Bardzo Ci jestem wdzięczny za obszerne wytłumaczenie oraz wskazanie słabych punktów mojej strony.

Chciałbym, żebyś, albo ujawił to co nagadałem, albo przestał do tej dyskusji włączać osoby trzecie, które nie mówią po Polsku i nie są w stanie odpowiedzieć, ani przekazać swojej wersji wydarzeń.

EOT z mojej strony. Zapraszam do merytorycznej dyskusji na priv.
[#30] Re: Retro Ready - nielegalnie działająca firma?

@Sir_Lucas, post #29

Tym obrazkiem, ktory mi wyslales tylko potwierdziles, ze kompletnie nie masz zielonego pojecia o obowiazkowych skladkach WEEE rozprowadzajac elektronike.

Nie przesadzaj z tym wlaczaniem sie do dyskusji Iarla, tylko wspomnialem o nim by podkreslic o co te cale halo, nic poza tym. Mimo tego, ze on mnie obecnie nienawidzi na podstawie twoich opowiesci o mnie (wczesniej mnie wrecz uwielbial) to ja go dalej lubie i szanuje bo to jest bardzo fajny i pozytywny koles.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem