[#61] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #60

Niektórym się podobało? Raczej niektórym się tylko nie podobało... Wielki sukces, zachwyt graczy, przełomowa gra w pełnym 3D. Niska rozdzielczość? Na PS1 była stricte pleystejszynowa, zaś na PC mogłeś wybrać rozdzielczości, ja musiałem w softwarze grać tylko w 640x480 a i tak doznania były przednie. Ocenianie Tomb Raidera z perspektywy późniejszych gier jest bardzo tanie i każdą grę można tak zjechać. Podaj może gry action adventure TPP sprzed Tomb Raidera, albo z dnia jego premiery, które dają więcej swobody w poruszaniu się i eksploracji w trójwymiarowym środowisku, jeszcze na dodatek oteksturowanym? Może porównuj do gier z tego samego czasu co Tomb Raider wychodził, bo to naprawdę była bardzo ładna gra na premierę w porównaniu z konkurencją z 1996 roku, czy wcześniejszych lat.
2
[#62] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #61

Pisząc, że Tomb Raider był brzydki to raczej chodziło o jakość tekstur, obiektów w tym rozdzielczość. A to że była swoboda ruchu to oczywiście była. Tym, którym podobał się Tomb Raider niech wezmą pod uwagę, że niektórzy mieli bardziej wyczulone oczy na doznania wizualne i dlatego nie piali z zachwytu, gdyż dostrzegali w tym brzydotę (jakość tekstur, obiektów) osadzoną w środowisku 3d, w którym była swoboda poruszania się, która była całkiem spoko.
1
[#63] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #55

.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 11:18:41 przez Hubez
[#64] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #62

Dzisiaj on wydaje się brzydki, ale wtedy zaufaj mi nie był. To 1996 rok, znasz ładniejsze gry w PEŁNYM 3D z tamtych lat? Z okresu premiery Tomb Raidera? Z taką swobodą eksploracji, a nie w rynnie, czy tylko z chłopkiem biegającym? Skakanie, pływanie, wspinaczka, pełen obrót kamery, poruszanie w poziomie i w pionie?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 11:06:54 przez RetroBorsuk

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 11:07:04 przez RetroBorsuk
2
[#65] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #61

Otóż to. To są tak wielkie absurdy, że czasem szkoda pisać

"Wczesne 3D było beee (choć nie było), bo wielkie piksele."
A 2D nie zaczynało od wielkich pikseli?

Percepcja się zmienia, tak jak dla współczesnych mu graczy VCS wymiatał, tak wymiatały PSX/Saturn/N64 czy PC w początkowej erze 3D. A że gry na VCS czy PSX mogą odpychać w 2025? No mogą, tak jak śmierdzący smarem i paliwem samochód z resorami piórowymi i biegami przy kierownicy

Tomb Raider rządził, w epoce grałem na PC najpierw bez akceleracji, a potem z akceleracją Matrox Mystique (30FPS, ale bez rozmycia pikseli).

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 11:15:20 przez Jacques
1
[#66] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #61

Przed Tomb Raiderem był jeszcze Fade to Black (1995), będący "następcą Flashbacka" - ale bez takiej swobody eksploracji.
2
[#67] Re: Zapowiedzi nowych gier

@recedent, post #66

Zgadza się, tam nie było pełnego 3D jeżeli chodzi o poruszanie, fajna gra, lubię, ładna, doceniam, lecz poruszanie ograniczało się do poziomu. Postać nie wspinała się, nie pływała, oś pionowa praktycznie tam nie istniała jeżeli chodziło o poruszanie się, całość była bardziej kwadratowa, a same etapy nie rozbudowane w pionie.
1
[#68] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #64

Dzisiaj on wydaje się brzydki, ale wtedy zaufaj mi nie był.

Dla mnie był brzydki i pewnie dlatego mnie nie zainteresował. Podobnie miałem z CGI, które w pewnym momencie stało się strasznie popularne i chwalone w grach, a mi od tego krwawiły oczy.
Nie mam natomiast żadnego problemu z tym, że wszystkim oprócz mnie się podobał. :)

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 11:58:08 przez majster
2
[#69] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #64

To 1996 rok, znasz ładniejsze gry w PEŁNYM 3D z tamtych lat?

Super Mario 64:

I nie rozjeżdżało się wszystko jak w Tomb Rider:

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2025 12:30:08 przez karolb
1
[#70] Re: Zapowiedzi nowych gier

@RetroBorsuk, post #67

Bardzo słusznie, a nawet jak sie komuś TR1 nie podobała to przez następne 4 lata praktycznie co roku ukazywała sie kolejna Tomb Rajderka, każda coraz ładniejsza.
I na PC każda wymagała coraz to droższych dopałek, a na PSX nie. :)

A z innych podobnych tytułów z tamtych czasów. Duke Nukem od '96 przeszedł na 3D, także na PSX, i ten 1szy bardziej przypominał Dooma, ale kolejne z '98 i '2k to widok zza pleców. Choć nie pamiętam czy pływanie też w nich było. Ale nie dorównywał szałem jaki robiła Lara.

TRkę przypominał Pitfall 3D z '98. Świetne jeżdżenie z koszmarnym chodzeniem łączył Driver2 z '2k. Crashe Bandicooty były świetne ale to jednak nieludzki bohater.

Co tam jeszcze? - Taką namiastką było Die Hard z '96, bo chodzenie i jeżdżenie było na osobnych planszach. Nightmare Creature z '97. Lepsze były Tenchu z '98 i '2k, choć 1ka była kanciasta. Syphon Filter też były dwie, 1sza z '99, świetnie sie ludek poruszał nie to co w MGS '99. Soul Reaver też '99. Terracon '2k. Ale nie zapominajmy o świetnym Urban Chaos z '99, łączył chodzenie strzelanie wspinanie i jeżdżenie w jednej grze 3D na 2 lata przed GTA3! :)
1
[#71] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #69

W sumie nigdy nie rozpatrywałem Super Mario 64 jako konkurent Tomb Raidera bo to platformer, ale zgadza się, też było też wielce przełomowa gra i jest tu wolność i poruszanie w pionie. Też oceniam 10 na 10. Tylko SMB64 wyszło na mocniejszy sprzęt niż TR. Na N64 już było rozmycie, z buffering i inne uplynniavcze. Żeby to porównywać to trzeba TR puścić z 3dfx i też jest pięknie wtedy.
1
[#72] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #69

Eee no z takich to Crock '97, Enter the Gecko '98 i '99, Ape Escape '99, 40 Winks '99, MediEvil '98 i '2k, Rayman 2 z '2k. Star Wars z '99 i '2k. ;)
Spyro the Dragon '98 musiał być dobry skoro powstały na PSX aż 2ie kontynuacje.
Wprawdzie nie jeździł ale za to latał. ;)
No dobra N64 było wcześniej. :)

Tak sobie patrzę na Segę, nie znam innych tytułów 3D z w miarę otwartym światem na tej platformie, ale Sonic na 3D przeszedł w '98. Zarówno na Saturnie (Sonic Jam) jak i na Makaronie (Sonic Adventure).

Co tu jeszcze? - Simpsons Road Rage jest chodzenie i jeżdżenie ale dopiero 2001 na PS2. :D
[#73] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #69

Tekstury w grach na ps1 rozjeżdżały się z powodu braku z-buffera :) tzw. tańczące tekstury (idzie to naprawić ale tylko na emulatorze z opcją pgxp)
Do tego n64 miał bilinear flitering
[#74] Re: Zapowiedzi nowych gier

@sajdor, post #73

Wątek odbiegł od tematu porównywania konsol z Amigą na tle gier i obecnie od dłuższego czasu wyłącznie skupia się na wadach, zaletach i specyfikacji konsol, stąd też zostaje przeniesiony do Hyde Parku.
3
[#75] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #69

Ciekawe czy dałoby się stworzyć fpga z 68030 i 3D z PSX1 lub Saturna, ewentualnie 68060 i 3D z N64. Czy to by uciągnęło te setki gier, czy Motorolka "stałaby się naga"?
[#76] Re: Zapowiedzi nowych gier

@majster, post #68

Dla mnie był brzydki i pewnie dlatego mnie nie zainteresował. Podobnie miałem z CGI, które w pewnym momencie stało się strasznie popularne i chwalone w grach, a mi od tego krwawiły oczy.
Nie mam natomiast żadnego problemu z tym, że wszystkim oprócz mnie się podobał. :)

Też nie maiałem z tym żadnego problemu, bo bez sensu byłoby taki problem sobie stwarzać. Mimo, że grafika brzydka na takim Playstaion, to te gry 3d często mimo to robiły dobre wrażenie. Tekstury, rozdzielczość to nie wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2025 09:52:58 przez amikoksu
[#77] Re: Zapowiedzi nowych gier

@KM_Ender, post #75

Od niedawna znam taką stronkę na której szybko można przejrzeć różne gry na wielu platformach, i do każdej jest 1-minutowy film. Ciekawie jest np wpisać nazwę popularnej gry a potem puszczać z różnych nastu platform, choćby po to żeby różnic w muzyczkach posłuchać. Trochę szkoda że dźwięki są domyślnie mute i trzeba za każdym razem kliknąć.

Oto link do Amigowych ponad 700 gier, podzielonych wg lat.
https://www.retrogames-maniacs.com/platforms/amiga

Mam pytanie czy wszystkie gry z tych wczesnych lat uważacie za ładne i że sie dobrze starzeją, czy może część z nich to wstyd Atarowcom pokazywać?

Saturn i Playstation też są, gdyby ktoś chciał porównać. :)

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2025 14:35:57 przez ZorrO
[#78] Re: Zapowiedzi nowych gier

@ZorrO, post #77

Moim zdaniem platformówki 2D, strategie, RPG, wyścigi 2D reszta odpada.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem