[#1] Forum niskowymaganiowe
Ponieważ doszło już do tego, że z amigowych przeglądarek na klasyka nie da się nawet wejść na PPA, nie mówiąc już o jakimkolwiek używaniu, planuję eksperyment polegający na uruchomieniu forum na silniku zrobionym specjalnie pod takie rarytasy jak AWeb 3.0.58 czy IBrowse 2.4. Plan jest prosty. Żadnego HTTPS, podstawowy HTML, kodowanie znaków ISO-2, szybkość i czytelność ponad bajery wizualne. Oczywiście współczesne przeglądarki też sobie poradzą, chyba, że będą kwękać, że nie ma szyfrowania. Nie mam pojęcia ilu ludzi mogłoby być zainteresowanych czymś takim, ale eksperyment mnie nęci.
[#2] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Jestem za !
[#3] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

No to reka w gore kto przeglada PPA na klasyku... bo mysle, ze to jakis 0,01% uzytkownikow
[#4] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

OK
Ja będę, jak mi naprawią A500....
[#5] Re: Forum niskowymaganiowe

@selur, post #3

A wlasnie ze przegladam tylko czasem krew mnie zalewa wiec projekt Krasha jest jak najbardziej zacny.
[#6] Re: Forum niskowymaganiowe

@selur, post #3

Czasem włażę z IBrowse na A1200, A600 i CDTV.
[#7] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Jesli to nie spowoduje zbytniej dziury w całym PPA to ok. Może lepiej dać jakieś proste szyfrowanie co każda amiga obsłuży (każda czyli >a1200 z fastem). Ja nieraz wchodze z A4000 i będę wchodził z A1200 jak już ją ogarnę.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 09:19:28 przez michal_zukowski
[#8] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Jak będzie działało z kartą turbo Lukzera dla Amigi 500 to może wreszcie podłączę sieciówkę na parallel port :P
[#9] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Ja kiedyś (dawno temu) miałem taki luźny pomysł, żeby zrobić "aplikację PPA", żeby z poziomu Amigi czytać Aktualności, czy Artykuły z PPA w okienku na Workbenchu.

Pomysł z tego co pamiętam narodził się jak trochę podkułem się sieci na studiach. Przy czym forum nie wchodziło w rachubę, za trudne.

Rozumiem to ma być strona z formularzami w HTML 4.01 (i skryptami CGI)?

Baza danych przepisana, czy robiona od nowa?

Ja już na wstępie zadbałbym o moderowanie takiego forum...

Nie ukrywam, że gdyby projekt doszedł do skutku, chętnie skorzystałbym na swojej Amidze 1200. Musiałbym tylko na nowo podłączyć sieciówkę.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 09:32:05 przez Hexmage960
[#10] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Da się wejść na PPA z IB 2.4 - jest trochę wolniej z HTTPS niż z HTTP, ale ciągle jest to możliwe. Zerknij tutaj.
Tak czy inaczej jestem też za Twoim rozwiązaniem. Exec chyba ma wersję specjalnie dla klasyka i Amigans.net też. Amigaworld.net też ciągle działa pod IB2.4

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 09:45:51 przez Sir_Lucas
[#11] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Krashan, czy masz na myśli to rozwiązanie?
[#12] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #7

Jesli to nie spowoduje zbytniej dziury w całym PPA to ok.
W jakim sensie, przecież to byłby projekt niezależny?
[#13] Re: Forum niskowymaganiowe

@selur, post #3

No to reka w gore kto przeglada PPA na klasyku... bo mysle, ze to jakis 0,01% uzytkownikow
Skoro jest ciężkoużywalne, czy wręcz w ogóle nieużywalne, to co się dziwisz.
[#14] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #13

To może lepiej dogadać się jakoś z webmajstrami PPA żeby zrobić wersję lo-fi strony? Bo skoro to portal amigowy, to wypadałoby żeby działał na Amidze, najlepiej dowolnej - nawet takiej z lynxem. ;)

HTTPS nie wiem czy nie jest nieodzowny, bo jednak zapobiega podsłuchiwaniu informacji logowania na forum w trywialny sposób. Ale przy samym czytaniu bez logowania się HTTP powinien być wystarczający.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 11:58:43 przez teh_KaiN
[#15] Re: Forum niskowymaganiowe

@teh_KaiN, post #14

Przechwycenie ruchu sieciowego, nawet jeżeli to jest HTTP, nie jest wcale trywialne. PPA latami nie wymagało szyfrowania HTTP i jakoś nie słyszałem o przypadku przejęcia konta przez podsłuchanie sieci.
[#16] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #15

chyba powinien jeszcze działać na Ami ten sposób link

Właśnie sprawdzałem, niby działa, ale ostrzeżenie o cookies psuje całą zabawę.
[#17] Re: Forum niskowymaganiowe

@charliefrown, post #16

A da się napisać posta na forum?
[#18] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #15

Trywialne, bo dobrze udokumentowane, w sieci lokalnej ryzyko, że ktoś Cię podsłucha jest minimalne, dopóki ktoś nie wpadnie na pomysł by założyć botnet z podatnych routerów, który miałby słuchać pakietów HTTP i według wklepanych wcześniej wzorców wyciągać z nich login i hasło dla stron. Nie słyszałem o żadnym takim, może za mało się interesuję i taki istnieje (chyba że jestem spóźnionym geniuszem zła?), jeśli nie ma to się już raczej nikomu nie będzie chciało czegoś takiego robić w dobie HTTPS. Tak czy inaczej ryzyko jest - wg mnie i pewnie Ciebie minimalne, ale wypadałoby umieścić gdzieś disclaimer.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 12:23:36 przez teh_KaiN
[#19] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #17

no niestety, nie można zalogować się na własne konto, można jedynie czytać forum.
[#20] Re: Forum niskowymaganiowe

@teh_KaiN, post #18

Główny element tego ryzyka tkwi w tym, że ktoś używa tego samego loginu i hasła w wielu miejscach. Na to żadne HTTPS-y nie pomogą (są inne sposoby zdobycia hasła...), ale oczywiście ostrzeżenie na stronie byłoby. Tak, czy inaczej, spróbuję zbudować takie eksperymentalne forum, korzystając ze starego silnika morphos.pl.
[#21] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #20

Czyli "podepniesz się" do istniejącej bazy forum ppa.pl i zawartość "drugiego silnika forum" będzie taka sama, tylko wszystko uproszczone.
[#22] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Nie lepiej jakieś proxy, kastrujące wszelakie wodotryski, a pośredniczące forum-klient www na Ami? Chyba w miarę do ogarnięcia w PHP...
[#23] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #12

Niezależny to lipa. Po co mnozyc byty. Myslalem, że chcesz uruchomić forum ppa na prostym silniku.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 13:06:28 przez michal_zukowski
[#24] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #23

Do tego byłby wymagany dostęp do bazy danych, albo jakieś API. Uzyskanie pierwszego, ani zaistnienie drugiego nie wydaje mi się prawdopodobne. Póki co, na rozgrzewkę „sklasykuję” swoje strony firmowe, które radzą sobie na Amigach jako tako, ale mogłyby lepiej.
[#25] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #24

To nie lepiej poprawić z grxem PPA?
[#26] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #25

Czy w grę wchodzi dodatkowy szablon strony, w którym większość zasobożernych elementów będzie przycięta do minimum (pozostaje ten sam silnik forum co teraz), można by się przełączać gdzieś przyciskiem na ppa.pl aby uruchomić ten uproszczony szablon dla słabszych Amig. To by było najprostsze rozwiązanie. Można by powyłączać np. avatary, uprościć styl CSS, wyświetlać zmniejszone jakościowo grafiki.
[#27] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #25

To nie lepiej poprawić z grxem PPA?

@Krashan
Ja się zgadzam z tym. Lepiej po prostu we współpracy z Grxem, poprawić i uprościć Layout i przede wszystkim Polskie Znaki w PPA. Dużo łatwiejsze do osiągnięcia. Co do HTTPS, to SirLucas mówi że działa.

Głównym problemem jaki ja napotkałem z PPA jest to, że jest rozciągnięty w pionie w rozdzielczości 640x256. Menu logowania (i czasami również ekran pisania posta) mają też niepoprawny layout.

Myślę, że trochę kosmetyki i mogłoby to działać znośnie w tej rozdzielczości.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 14:23:17 przez Hexmage960
[#28] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #24

Jeżeli tematyka forum będzie dotyczyła tylko AMIGI a nie next/mos i os to jestem zaOK
[#29] Re: Forum niskowymaganiowe

@Hexmage960, post #27

Już widzę jak grx się pali do roboty
[#30] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Ja widzę jeszcze jedno - kto wie, czy nie lepsze - rozwiązanie. Krashan piszę lepszą przeglądarkę na klasyka. Wtedy nie będzie potrzebne kolejne forum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem