[#31] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Znaczy się takie retro www? Bez JS i CSS, wszystko na tabelkach jak 20 lat temu?
Coś w tym jest. To jest ciekawy pomysł.
[#32] Re: Forum niskowymaganiowe

@Hexmage960, post #9

Pomysł Roberta mi też się podoba. Własna apka do przeglądania ppa.
Jakieś API pewno da się w miarę prosto dorobić.
[#33] Re: Forum niskowymaganiowe

@recedent, post #30

A nie lepiej od razu nową Amigę z Motorolą i AGĄ Plus?
[#34] Re: Forum niskowymaganiowe

@recedent, post #30

Hahahahaha, myslisz, że ktoś jest w stanie teraz napisać coś sensownego dla klasyka? Klasykowcy albo robią hardware o parametrach tego co było 25 lat temu, albo biją piane na forach, albo odpalają gry. Klasyk umar. Na głupim Spectrumie, Amstradzie czy C64 wychodzi więcej sensownego softu niż na klasyka. Czesław Mnich zrobił sensowną grę w Backbone - ale nadal to backbone. To kuriozum żeby nie było żadnego amosowego kodera, żeby Czesławowi prosty engine zrobić skoro grafa, logika i mapy już są.

ps. tak wiem, wszystkiemu winni się userzy NG bo to ich wina że im się (jeszcze) chce coś robić
[#35] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #34

a userzy NG nawet nie zaczeli pisac gier, bo czekaja na wymarzone sterowniki do swoich wypasionych kart graficznych, takze ten tego... jeszcze sobie poczekaja
[#36] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Popieram.
[#37] Re: Forum niskowymaganiowe

@selur, post #35

Tak, userzy NG nie mają w ogóle sterowników do kart graficznych dlatego wizualizują sobie w głowie grafikę, albo łączą się terminalem VT102 i na terminalu w kolejnych linijkach jest napisane co by było wyswietlane jakby była grafika
[#38] Re: Forum niskowymaganiowe

Hahahahaha, myslisz, że ktoś jest w stanie teraz napisać coś sensownego dla klasyka?
Nie rozpędzaj się tak. Na klasyka wyszły trzy browsery WWW z własnymi autorskimi silnikami. Na NG zero. Więc nie bez kozery można zapytać, kto jest w stanie napisać coś sensownego na NG. Takie osoby liczy się na palcach jednej ręki.
[#39] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #38

Tak Krashanie, ale to było 20 lat temu. Dużo się od tego czasu zmieniło i o tym właśnie piszę. Do wyswietlaczek HTML możesz też dodać HTML datatype, które było dość sensowne. Abstrahując od Javascriptu to jednak layouter dla HTML3 jest do napisania w max pół roku i to po godzinach. Na NG do hypertekstu, że od podstaw powstał Multiview z Amigaguide - więc nie 0 a 0.5. Inne engine nie powstały bo nie było takiej potrzeby i też o tym wiesz wiec jak dla mnie argument z..., szczególnie że i Aweb i Voyager miały swoje wersje NG więc można powiedzieć że też wyszły.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 20:10:02 przez michal_zukowski
[#40] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #39

No dobra, a teraz już idź sobie z tego wątku, bo walisz offtopem.
[#41] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #38

Więc nie bez kozery można zapytać, kto jest w stanie napisać coś sensownego na NG. Takie osoby liczy się na palcach jednej ręki.

• Rzookol napisał SCANdala własnymi siłami.
  • Guido Mersmann (Geit) napisał m.in. Gruncha, MagicBeacon.
  • Kiero napisał ShowGirls.
  • Krashan napisał Sudominator, Crazy Crane itd. (można wymieniać dużo, ale nie pamiętam nazw)
  • Pewnie można podać więcej osób i programów.

A na klasyka ktoś coś napisał ostatnio?
Rzookol ma rację, choć nie uważam Amigę klasyczną za martwą. Może klasyk nie potrzebuje sterowników skanerów, ale przydałoby się, żeby coś powstawało.

A w temacie - to myślę, że cel można by osiągnąć zmieniając czcionkę i wywalając prawie całą grafikę (prócz tabel) z tego co dociera na Amigę.
[#42] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #39

Oj tam, oj tam.
Przecież zawsze można włączyć ShapeShiftera i na tym Netscape Navigator 4.x.
[#43] Re: Forum niskowymaganiowe

@_arti, post #29

Próbowałem współpracować przy tworzeniu (kodu) strony z (w sumie) kilkoma osobami w ostatnich 2-3 latach i nikt nie zrobił dosłownie niczego poza okazaniem słomianego zapału i informowaniem o braku czasu. Podkopało to moje zdanie na temat współpracy w tym konkretnym temacie w tym konkretnym środowisku pomimo wielce pozytywnego nastawienia i ogromnej woli wsparcia i wolnego, mojego, czasu.

Co do tematu wątku to byłaby to ciekawostka technologiczna i wydaje mi się, że autor chce się samodzielnie zmierzyć z zagadnieniem. Warto w życiu się bawić :)

Ponieważ wydaje mi się, że rozwój wspomnianego forum nie jest celem to podam tylko w uzupełnieniu, że w czasie gdy nie było jeszcze włączonego https to ruchu z przeglądarek typu IBrowse czy AWeb było na poziomie w okolicach 1% (wliczając tylko przeglądarki a nie boty choć nigdy do końca nie wiadomo kto za kogo się podaje) a z 10 lat temu było to na poziomie 10%. Natomiast ile osób zgłaszało, że wprowadzenie https to dla ich przeglądarek problem? Z wątku o https widziałem, że nikt nie miał problemu żeby sobie poradzić. Gdyby faktycznie to był jakiś ogromny problem (a wydaje mi się, że nie jest) to zawsze można znaleźć rozwiązanie, ale temat musiałby pociągnąć ktoś inny ponieważ ja mam kilka innych spraw na głowie i póki co taki dodatkowy nie jest dla mnie istotny.
Nie pamiętam też żeby ktoś zgłaszał, że mu przeszkadza okrojony wygląd czy tylko część szablonów w html3. Nie zajmuję się ich rozwojem, ale znów - dla chętnych z wiedzą w temacie nie ma zamkniętych drzwi do repo.
[#44] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Fajny pomysł. Oczywiście fajnie gdyby było na takim forum miejsce dla NG.
[#45] Re: Forum niskowymaganiowe

@selur, post #3

Ja oglądam a Ppa już nie bo nie chodzi. Szkoda
[#46] Re: Forum niskowymaganiowe

@mwb113, post #45

Prawdziwego forum o Amisi już nie ma...
[#47] Re: Forum niskowymaganiowe

@mwb113, post #45

Ja oglądam a Ppa już nie bo nie chodzi. Szkoda

PPA też chodzi musisz tylko kilka linijek w CLI wpisać i też będzie działać.
Masz zainstalowanego AmiSSL 3.6? Jeśli tak to otwórz CLI i wpisz:

makedir env:amissl
setenv amissl/ssl_client_version tls1
copy env:amissl envarc:amissl

Po resecie powinno być ok.

@Kraszan
A myślałeś o czymś takim? Tak jak Amigans.net?
SNAK
[#48] Re: Forum niskowymaganiowe

@Sir_Lucas, post #47

Chodzi chodzi, ekran ustawilem w mui 800x600 i powoli bo powoli ale chodzi.
[#49] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #40

Człowiek starszy to na pewne rzeczy patrzy z politowaniem (na swoją działalność związaną z MorphOSem też, żeby nie było), ale pamiętam że kiedyś współtworzyłeś morphos.pl , które porzuciłeś, podobnie jak pare innych projektów. Na pewno jest sens tworzyć forum, które ci sie później znudzi i zostawisz jego userów z niczym? Dwa, trzy dni na poprawienie PPA (wyłaczenie httpsa dla ibrowse/aweba, poprawienie wyswietlania forum) to naprawde powód żeby oddzielać się od PPA?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2018 22:41:03 przez michal_zukowski
[#50] Re: Forum niskowymaganiowe

@michal_zukowski, post #49

Takie włączenie http dla wspomnianych browserów jest możliwe - kwestia dodania zmian w ustawieniach nginxa - parę ifów dla $http_user_agent by nie było przekierowania z http na https domyślnie dla wszystkich requestów. Jeśli są chętni to zawsze można do mnie napisać. Póki co nikt nie pisał, że to potrzebne.
[#51] Re: Forum niskowymaganiowe

@grxmrx, post #50

O! Nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Jeśli jest taka możliwość to czy mógłbyś wyłączyć HTTPS dla IBrowse'a i AWeb-a ?
[#52] Re: Forum niskowymaganiowe

@Sir_Lucas, post #51

Możliwość jest. Kwestia znalezienia takiej przerwy w moich zajęciach bym miał czas to przetestować. Nie obiecuję, że to będzie ten tydzień.
[#53] Re: Forum niskowymaganiowe

@grxmrx, post #52

Było by fajnie gdyby to wypaliło OK
[#54] Re: Forum niskowymaganiowe

@BULI, post #53

Pozyjemy zobaczymy :>

(Dla podniesienia statystyk uzycia Ibrows'a - pisane z Ami)

:P
[#55] Re: Forum niskowymaganiowe

@Krashan, post #1

Świetna sprawa OK Ja mam do dyspozycji 060/AGA w rozdzielczości 640x512. Jeśli na tym będzie wygodnie, to z pewnością skorzystam.
[#56] Re: Forum niskowymaganiowe

Klasykowcy albo robią hardware o parametrach tego co było 25 lat temu, albo biją piane na forach, albo odpalają gry. Klasyk umar. Na głupim Spectrumie, Amstradzie czy C64 wychodzi więcej sensownego softu niż na klasyka.

Z tym, że klasyk umarł, to cię trochę poniosło, przyjacielu

Ale w tym co piszesz o hardware i software vs 8bit jest prawda i najwyższa pora to zmienić i właśnie dlatego podwójne brawa dla Krashana, że w ogóle wyszedł z takim pomysłem i mam nadzieję, że go zrealizuje.

---

Szczerze mówiąc, to wszyscy [mówię tu o programistach ng] powinni pójść w jego ślady. Czyli wrócić do klasyka i np. wyjść od czasu do czasu na przeciwko Czesława albo zrobić to co proponuje Krashan, bo całe to NG w obecnej formie jest w czystej postaci drogą do nikąd. Próbuje się z tego robić komputery do jakiejś tam pracy, a nie ma w tym funkcjonalności, którą daje mi 10-letni pecet. Tak wiem, jest niby-przeglądarka i można napisać maila, jest jeszcze parę innych podstawowych rzeczy, które 100x lepiej robi mój zapasowy telefon, można też oczywiście sobie poprogramować [to chyba najlepsze co te systemy oferują ] ...ale Cubase 9.5 i wielu innych kozackich aplikacji nie ma i nie będzie! Powermaki ppc już dawno są przestarzałe (gdzie teraz ze sprzętem jest sam Apple?!), a A-Eon nigdy nie zapewni relatywnie taniego hardware, który mógłby kupić ktoś inny niż pasjonat skłonny kilkukrotnie przepłacać za komputer mający w nazwie "Amiga". Normalnie się nie wypowiadam na takie tematy, bo nic mi do tego ale często mnie korci. Zwłaszcza jak widzę te śmieszne przepychanki czerwonych z niebieskimi, kto tam niby ma lepiej, podczas gdy normalni ludzie świetnie się bawią pielęgnując swoje hobby na klasykach a pracują na pecetach z i5 albo i7 i mają to w DOOPIE. NG ma sens tylko w momencie jak połączone siły amigowskie zbudują coś działającego na pecetowym hardware. Niezależnie czy to będzie Aros, Oras czy Borkwench.

Tak sobie myślę. Sorry za offtop.

Poza tym tu jest mowa o zrobieniu przeglądarki forum PPA, z czego wiele osób na pewno skorzysta, a nie o ściganiu się Amigą 500 z Google Chrome...
[#57] Re: Forum niskowymaganiowe

@mccnex, post #56

NG nie ma mieć funkcjonalności peceta, ma mieć większą niż klasyk. I ma taką! :). Czyli sukces jest OK

A poza tym najstarszy mak z PPC obsługiwany przez MOSa jest i tak mniej stary od najnowszego klasyka. OK

Amiga & NG RULEZ! mofce!
[#58] Re: Forum niskowymaganiowe

@Sir_Lucas, post #47

Jak wygląda sprawa z IBrowse w sensie dostępności? Wiem że jest demo do pobrania.
A gdybym chciał np. full 2.2, to można gdzieś zakupić? Czy jest już free? A może tylko wersja piracka jest dostępna?
[#59] Re: Forum niskowymaganiowe

@morph123, post #58

Po odpaleniu IB2.4 demo, jest info że klucz można kupić tutaj: https://www.iospirit.com/amiga/

Pod adresem jest info że skończyli z Amigą w 2007..... i link do tej strony: https://www.ibrowse-dev.net

Na której to informacja iż wkrótce

No nic, demkiem też można się pobawić :)

edit----

@Sir_Lucas: zainstalowałem AmiSSL4.2, dałem wpisy, restart i... nie bangla ppa. Musi być wersja 3.6?

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2018 06:12:54 przez morph123
[#60] Re: Forum niskowymaganiowe

@mccnex, post #56

Commodore padło bo za cenę a1200 można było kupić 386 SX który miał grafikę szybszą i lepszą niż a4000.
Jak mam coś robić na komputerze z grafiką poniżej 386 SX to naprawdę wolę przejść się na spacer, lub zająć się jakimiś innymi rekonstrukcjami historycznymi.
Oczywiście całkiem klasyka nie wykluczam. Jak klasykowcy się sprężą i dorobią do tego grafikę na poziomie , przynajmniej już historycznym, to może coś z tego będzie.
https://owbreaction.wordpress.com/2017/12/26/klasyk
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem