kategoria:
[#1] Może ktoś pomoże
Witam, z racji że jestem nowy na tym forum przywitam się : Część .
Moja Amigę 500 kupiłem parę dni temu udało się ją uruchomić dokupić parę drobiazgów ale i właśnie to ale to moje prośba .Tz uruchomiłem Amigę w piątek wieczorem w sobotę dorwałem x-copy mam parę dyskietek po pc ale nie mam w co zagrać ja rozumie że sprzedają gry na olx ale nikt mi jej nie wyśle w 2min a amiga prosię by w coś zagrać . Czy jest może ktoś pomocy z okolic Gliwic podjadę nawet i 30km może by mi nagrał chodź jedno demko jakieś gry??
Pamiętam za bajtla grę pang czy golden axe. Z czasem ogarne dodatkową pamieć itp. ale dziś bym w coś zagrał pocieszył się amisią. Jest ktoś chętny w niedzielę do pomocy nowemu szeroki uśmiechszeroki uśmiech
Jeśli mój post jest w nie odpowiednim dziale proszę moderatora o przesunięcie.
Pozdrawiam.OK
3
[#2] Re: Może ktoś pomoże

@Krystian, post #1

Na pewno ktoś się znajdzie, w Aglomeracji mieszka wielu amigowców.
Ja się już nacieszysz, polecam rozglądnięcie się po forum, jest mnóstwo sposobów aby całkowicie uniezależnić się od dyskietek (i gry ściągać po prostu z netu), najprostszy i najtańszy na początek: Gotek.
2
[#3] Re: Może ktoś pomoże

@wali7, post #2

...ale pamiętajmy, że wiele nowych gier BOX (jak choćby Inviiya czy ReshootR 2 czy Tiny little Slug, nie mówiąc o Bridge Strike czy Tanks Furry) jest na dyskietkach akurat. Dlatego moim zdaniem, sprawna FDD w Ami to mus!

EDIT*

Poza tym: do zastosowań awaryjnych.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 13:59:41 przez _DiskDoctor_
1
[#4] Re: Może ktoś pomoże

@wali7, post #2

@Krystian

Jeżeli Twój komputer PC udostępnia złącze COM lub LPT w bardzo prosty sposób możesz podłączyć swoją Amigę 500 do sieci! Wystarczy wtedy jeden prosty kabel, tzw. Null-Modem w przypadku złącza COM, albo tzw. Par-Net w przypadku złącza LPT.

W Amidze te złącza to odpowiednio Serial i Parallel.

Nawet nowoczesne PC mają te złącza! Mam u siebie z płytą Gigabyte B760M DS3H DDR4.

Kupisz taki kabelek bez problemu. Serdecznie polecam tego sprzedawcę. Super solidny.

Ja u siebie mam Amigę po sieci za pomocą połączenia Serial z COM. Używam kabelka z podanego linku. Par-Netu nie testowałem.

Dzięki temu rozwiązaniu wygodnie będziesz mógł kopiować również popularne archiwa LHA na Amigę (szczególnie z serwisu https://aminet.net). Jak i kopiować swoje dane z Amigi na PC. Wystarczy podłączyć kabelek do złącza w Amidze.

Kiedy pierwszy raz odkryłem ten sposób i użyłem programu Amiga Explorer, byłem zachwycony.

Ze strony PC mam kupione złącze COM i zamontowane z tyłu obudowy ATX. Tak najwygodniej.

Gotek (pozwala nagrywać obrazy dyskietek poprzez złącze USB) jest na pewno też dobrym rozwiązaniem, ale wymaga instalacji.

Warto też myślę uświadamiać kolegów, że można nagrywać dyskietki - ale można też kupować gry w wersjach oryginalnych na dyskietkach. Takie gry uruchomisz od razu na swojej Amidze 500.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 14:16:44 przez Hexmage960
[#5] Re: Może ktoś pomoże

@_DiskDoctor_, post #3

Z nostalgicznego punktu widzenia to mus, ale z praktycznego to już nie bardzo.

Do zastoaowań awaryjnych lepiej sprawdza się gotek, bo jest mniej zawodny i praktyczniejszy. Mówię to jako posiadacz kilku tysięcy dyskietek i jednego pendrivea do goteka, który mieści kilkanaście razy więcej danych i waży kilka tysięcy razy mniej
2
[#6] Re: Może ktoś pomoże

@Hexmage960, post #4

Gotek (pozwala nagrywać obrazy dyskietek poprzez złącze USB) jest na pewno też dobrym rozwiązaniem, ale wymaga instalacji.

Przecież są zewnętrzne.

Ja ogólnie wyleczyłem się z dyskietek, czy to ADF, używam wszystko z dysku (A1200). Natomiast dyskietki z grami kolekcjonerskimi bardzo cenię. A system... Na gołej Amidze instalowałem OS3.2 z dyskietek właśnie, wielokrotnie po nie jeszcze potem sięgałem.

Z pudeł/zewnętrznych jeszcze, pewnym dobrym rozwiązaniem (zdecydowanie dobrym rozwiązaniem), jeśli ktoś chce mieć dostęp do pokaźnych zasoby sieciowe, jest ImpBox: link . Ja natomiast na początku (jak nie było ImpBoxa) miałem Plipbox; główna (w zasadzie jedyna) wada -- złącze RJ45.

Ja nie mam prawie złącz w PC poza obecnie USB-C, od 20 lat używam wyłącznie laptopy.

EDIT*

ImpBox może mieć jednak (tego nie wiem) pewne wyższe wymagania niż 512 kB CHIP i 000.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 14:42:40 przez _DiskDoctor_
[#7] Re: Może ktoś pomoże

@snifferman, post #5

Dziękuję wszystkim za szybką reakcję , tak macie rację we wszystkim co napisaliście. Ja wiem o gotek wiem o kablach amiga-pc i o archiwach na necie ale..... Nie mam pc tylko łapka no niby jest przejściówka na USB ale z tym różnie bywa znam to z czasów tunerów cyfry+ , tak docelowo będzie gotek zewnętrzny tylko wiecie to wszystko przyjdzie w tygodniu a sprawa się rozchodzi że mam amisie jest niedziela i prócz patrzenia na x-copy zagrał bym nawet w demko, a od poniedziałku znów praca więc kolejne podejście do amisi za tydzień.
A tak poza tematem gdzie polecicie kupić goteka w obudowie zewnętrznej ale już z wyświetlaczem OLED 0.96 cala?? Fajnie gdy by kabel był jakiś ładny bo często jest to taśma ide poskręcana do wtyczki.
Może jednak znajdzie się dobra dusza i nagra w niedzielę chodź jedno demko na moją dyskietkę . szeroki uśmiechszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 14:44:12 przez Krystian

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2025 14:53:58 przez Krystian
[#8] Re: Może ktoś pomoże

@Krystian, post #7

sprawa się rozchodzi że mam amisie jest niedziela i prócz patrzenia na x-copy zagrał bym nawet w demko, a od poniedziałku znów praca więc kolejne podejście do amisi za tydzień

Słuchaj, w okolicach masz na pewno jakieś Retro-Muzeum. Dziś czynne.

W Chorzowie bodaj coś jest: link.

Amigę w dłoń, na koń i jedziesz!!

OK
[#9] Re: Może ktoś pomoże

@_DiskDoctor_, post #8

Byłem , i zonk pocałowałem klamkę a na ich stronie ani słowa ...
No trudno widać zagranie na amisi musi poczekać
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem