@wali7,
post #64
Jeśli chodzi o WHDLoad i system, to najlepiej działało mi się na Kicku 3.1+OS3.1+scsi.device od DonAdana dla obsługi dużych dysków. Do tego PFS3. Na A1200 sprawdzał się też dobrze OS3.9.
WB3.2 co jakiś czas coś mi gliczowało i musiałem grzebać w ustawieniach WHD albo systemu. Do tego co jakiś czas wychodził poprawiony kick i update. Zakończyłem na etapie 3.2.2.1. Mam programator i karty turbo z mapowaniem kicka, ale jakoś nie dla mnie ten system, chociaż na końcu działał ok.
Wiem, że 3.1 nie jest doskonały, ale chyba w środowisku uznawany jest za standard i jak wychodzi nowa wersja WHD czy IGame to raczej na pewno była testowana na tej wersji kicka.
A1200 z kartą 68030 z 64 MB RAM, ale bez twardego dysku.
Zależy co na niej robił. Może jakieś długie rendery, albo obliczenia. Albo nie zdawał sobie sprawy co daje HDD. Albo nie miał na niego funduszy, a później właściciel zainwestował w PC. Wiem, że trochę ludzi kupiło turbo jakoś pod koniec cyklu życia Amigi (w sumie to już po śmierci), bo były bardzo tanie. Mój znajomy sprzedał A1200 z monitorem za jakieś 200 czy 250zł w 2001 roku. Turbo 030 można było wtedy kupić poniżej 100zł

Może było tak w tym przypadku. 030 doszło do A1200, bo weszło za półdarmo. W tamtym czasie dyski 2.5" były jeszcze dość drogie. 3.5" to ja kupiłem caviara 800MB w 2001 za 25zł
Dzisiaj adapter SD-IDE z taśmą kosztuje podobnie co sama karta 128GB. 32GB kosztuje tyle co paczka fajek. Posiadanie IDE bez karty pamięci dziaiaj to takie trochę dziadowanie, albo na siłę udowadnianie, że sie da i jest fajnie retro