kategoria:
[#61] Re: Może ktoś pomoże

@ZorrO, post #58

Bardzo dużo popularnych gier NDOS miało installery porobione przez entuzjastów. Problem z nimi był taki, że często-gęsto działały tylko na wybranych konfiguracjach (najczęściej autora takiej instalki) i z konkretną wersją (np. takim a nie innym crackiem).

Tak, gry zapisane na dyskietkach dosowych dawało się zrzucić na hdd i odpowiednie assigny załatwiały sprawę. Problem się pojawiał gdy a) gra była źle złamana lub b) wymagała np. kickstart 1.3.

HOL uwzględnia w swojej bazie wyłącznie fakt, czy istniał oficjalny installer dostarczony na nośniku przez wydawcę, czy istnieje installer JST czy WHDLoad. Nie ma tam raczej informacji o scenowych instalatorach. Przykład pierwszy z brzegu - Mortal Kombat 2 : https://amiga.abime.net/games/view/mortal-kombat-ii Nie było oryginalnego instalatora ale w warezach krążyło kilka wersji do grania z dysku.

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2025 11:55:43 przez kempy
1
[#62] Re: Może ktoś pomoże

@kempy, post #61

Czy to był aż tak duży problem z tymi instalkami NDOS działającymi na konkretnych ustawieniach konfiguracji? Pamiętam kilka pojedynczych przypadków. A reszta NDOS na HDD działała bez kłopotów.

Zaczynałem przygodę z twardymi dyskami od A600 z HDD 170 MB.
[#63] Re: Może ktoś pomoże

@aMifan, post #62

Zaczynałem przygodę z twardymi dyskami od A600 z HDD 170 MB

Bardziej ma znaczenie kiedy niż na czym.

Czy to był aż tak duży problem z tymi instalkami NDOS działającymi na konkretnych ustawieniach konfiguracji?

Problemem raczej był dostęp do tych instalek i informacji co i jak. Nie wiem czy dalsza dyskusja na ten temat ma sens w tym wątku. Dzisiaj jest WHD i IDE+FAST rozwiązuje te problemy. Wątek historyczny raczej nie pomoże koledze
1
[#64] Re: Może ktoś pomoże

@snifferman, post #63

Dokładnie.
Jak na dzisiaj temat gier i HDD rozwiązuje WHDLoad, co w przypadku A500 implikuje konieczność rozszerzenia Fastu o 4/8 MB, chip 1 MB nie zaszkodzi, IDE (to oczywiste) i kick min. 2.0.
Jeśli wystarczy Gotek, to można się ograniczyć do Goteka :) i ew. 1 MB chip RAM plus min. 0,5 MB slow RAM. Fast RAM i IDE w tej sytuacji są do niczego niepotrzebne.

W temacie bezsensownych konfiguracji, to stałem się kiedyś właścicielem A1200 z kartą 68030 z 64 MB RAM, ale bez twardego dysku. I poprzedni właściciel zapewnił mnie, że nigdy w tej Ami nie miał twardziela :)
[#65] Re: Może ktoś pomoże

@wali7, post #64

Jeśli chodzi o WHDLoad i system, to najlepiej działało mi się na Kicku 3.1+OS3.1+scsi.device od DonAdana dla obsługi dużych dysków. Do tego PFS3. Na A1200 sprawdzał się też dobrze OS3.9.

WB3.2 co jakiś czas coś mi gliczowało i musiałem grzebać w ustawieniach WHD albo systemu. Do tego co jakiś czas wychodził poprawiony kick i update. Zakończyłem na etapie 3.2.2.1. Mam programator i karty turbo z mapowaniem kicka, ale jakoś nie dla mnie ten system, chociaż na końcu działał ok.

Wiem, że 3.1 nie jest doskonały, ale chyba w środowisku uznawany jest za standard i jak wychodzi nowa wersja WHD czy IGame to raczej na pewno była testowana na tej wersji kicka.

A1200 z kartą 68030 z 64 MB RAM, ale bez twardego dysku.

Zależy co na niej robił. Może jakieś długie rendery, albo obliczenia. Albo nie zdawał sobie sprawy co daje HDD. Albo nie miał na niego funduszy, a później właściciel zainwestował w PC. Wiem, że trochę ludzi kupiło turbo jakoś pod koniec cyklu życia Amigi (w sumie to już po śmierci), bo były bardzo tanie. Mój znajomy sprzedał A1200 z monitorem za jakieś 200 czy 250zł w 2001 roku. Turbo 030 można było wtedy kupić poniżej 100zł
Może było tak w tym przypadku. 030 doszło do A1200, bo weszło za półdarmo. W tamtym czasie dyski 2.5" były jeszcze dość drogie. 3.5" to ja kupiłem caviara 800MB w 2001 za 25zł

Dzisiaj adapter SD-IDE z taśmą kosztuje podobnie co sama karta 128GB. 32GB kosztuje tyle co paczka fajek. Posiadanie IDE bez karty pamięci dziaiaj to takie trochę dziadowanie, albo na siłę udowadnianie, że sie da i jest fajnie retro
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem