No to widzisz, nasze doświadczenia różnią się o tyle, że pierwszą Amigę miałem od 1991 roku, była to A500 bez HDD, więc problem instalacji na HDD dla mnie nie istniał, ale na własne oczy obserwowałem przemiany w świecie Amigi. Znałem co prawda w tym czasie posiadacza A500 i twardziela, ale zanim nasza znajomość na tyle się pogłębiła, że doświadczyłem zaszczytu pogrania na jego kompie, to on już Ami zdążył wymienić na 386 ;)
Za to od 1994 miałem A1200 od razu z HDD, i wtedy ze zdziwieniem odkryłem, że na twardzielu można zainstalować chyba tylko moją ukochaną Civilization, no może ze dwa inne tytuły, a w zasadzie wszystkie moje gierki na dyskietkach pozostałe z czasów A500 (z kilkadziesiąt tytułów było) okazały się niedosowe i nie było wtedy możliwości instalacji ich na twardzielu. A nawet jeśli były dosowe, to po przegraniu na HDD binarki uruchamiała się ona z HDD, ale niezbędne dane już dogrywała z dyskietki, więc trudno uznać to za instalację (a byłem już wtedy dosyć świadomym Amigowcem i znałem komendy typu assign). Rozwiązania tych problemów zaczęły pojawiać się dopiero w kolejnych latach, jak i co poniektóre nowe gry miały przewidzianą przez producenta możliwość instalacji na HDD: UFO, Colonization, Diune II. Ale to już dotyczyło nowych gier, często pod A1200. No i takimi rozwiązaniami były również skrypty, o których piszesz, ale wcześniej tego nie było.
Był oczywiście JST, ale dopiero WHDLoad okazał się być przełomem. Co ciekawe, odkryłem go jakieś 5 lat temu, wcześniej wiedziałem, że jest coś takiego, ale nigdy nie używałem. I wreszcie mogłem odpalić komfortowo z twardziela wspaniałe amigowe zręcznościówki, które nie miały oryginalnie installerów: Turrican, Lotus, Shadow of the Beast, Cannon Fodder, Sensible Soccer i wiele innych....
WHDLoad rozwiązuje problemy które mogą wystąpić z grami na Amidze z HDD kompleksowo:
- pozwala na pełną instalację gry na HDD, co więcej jest to zgodne z systemem, można do systemu wrócić (nawet na 68000)
- czasami naprawia bugi oryginału i dodaje nowe funkcje np. trainery
- eliminuje problemy z niezgodnością kickstartu (chyba najczęstsza przyczyna problemów ze starymi grami np. na A1200)
- eliminuje problemy z CPU i cache
- eliminuje problemy z AGA, jeśli dana Amiga oczywiście ją ma
- eliminuje problemy z pamięcią (np. niektóre stare gry na A1200 nawet z kilkudziesięcioma MB RAM twierdzą, że nie ma żadnego rozszerzenia pamięci, a jest to skutek braku slow RAM)
No może przesadziłem ze aż 99% gier nie miało oryginalnie installera, ale 90% to spokojnie.
Można sobie przeglądnąć
https://amiga.abime.net/ i znaleźć w opisie konkretnych gier czy miały na dzień dobry installer.
Ostatnia aktualizacja: 30.08.2025 00:32:17 przez wali7