Platforma na której odbywa się zbiórka, decyduje o tym czy projekt ma szanse może go wystawić lub nie. Phil nie może dokończyć kampanii z 2016 roku, dlatego musiał zmienić platformę z Kickstarer na Indiegogo, aby robić kolejne zbiórki bo nie można otwierać nowych mając nie zamknięte stare.
Zbiórki są jak mikro inwestowanie pod kątem ryzyka w zamian jak się uda dostaniesz określoną poprzez progi nagrodę. Ogólnie to masz jakby pierwokup i trochę niższą cenę niż rynkową. Są jeszcze progi jeśli kampania osiągnie tyle a tyle to dostaniesz bonusowo to i to ale i tutaj Phil jest średnio wiarygodny, książki, model 3D

Który miał być udostępniony po osiągnięciu 130K Euro nie został bo coś tam prawne problemy itp.
Phil pewnie niebawem zabierze głos tutaj na forum bo czasem to robi, starał się przynajmniej trzymać puls na nastrojach, ale niestety przeciąganie pewnych rzeczy i nie wywiązywanie się z zapowiedzi jak choćby klawisze do stacji nie może tak zostać bez echa.
Jeszcze jakby te produkty były idealne dopracowane itp. Ja do tej pory nie wiem jak mam wkręcić śruby po bokach obudowy ale o to mniejsza, ogólnie obudowa jest ok. Za to klawisze to chyba teraz w okresie kwarantanny sobie wybielę i zamienię na oryginalne bo od Phila się nie sprawdzają, jak dla mnie mają głównie wartość ekspozycyjną, jeśli chodzi o funkcje użytkowe. Przy pisaniu bezwzrokowym słabo wyczuwalne są J i F i wypadają przesuwaniu palcami po klawiaturze. Praktycznie nie da się korzystać bezwzrokowo z numerycznej bo nie ma zaznaczenia 5 to znaczy da się ale jest to nie intuicyjne i nie wygodne ale się nauczyłem choć często szukając tej 5 zahaczam palcem o jakiś klawisz i wypada. Przy pisaniu z patrzeniem na klawisze jest lepiej bo jest się w stanie je szybko docisnąć zanim wypadną. Rozumiem dlaczego tak jest czemu one mogą wypadać ale to nie zmienia faktu, że wypadają w innych modelach może jest lepiej są bardziej ciasno osadzone.
To nie jest tak, że jestem przeciw takim zbiórkom wręcz przeciwnie uwielbiam to zamieszanie, mobilizację, energię aby osiągnąć założony cel.
WojT_GL wielki szacunek i wdzięczność za ogarnięcie zbiórek w takich chętnie wezmę udział, bo coś się dzieje i jest to spora przyjemność a że czasem coś z tego wyjdzie lub nie to inna bajka.
Ani obudowa ani klawisze jakoś do szczęścia szczególnie mi nie są potrzebne jak są to ok jak nie ma to słabo ale świat się nie wali. Nie mam jakiś większych emocji z tym związanych jest pewne rozczarowanie ale nie jest to szczególna pretensja, pewne rzeczy nie wyszły, gdybym sam to robił pewnie więcej było by niedoróbek, pewnie bym nie dokończył bo bym uznał że się nie da i albo bym chciał zrobić całą klawiaturę albo nic, ale nie jestem fanem rzeźbienia w plastiku i nie zajmuję się takimi rzeczami.