[#451] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@KM_Ender, post #450

Uwierz Mi,że porozmawiałbym z nim na żywo...w naszej sprawie..
Mam rodzinę w Filadelfii,więc to jest nie daleko...fajnie się składa..
Pandemia trochę nas wszystkich zblokowała... ale temat jest do obgadania..
[#452] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #451

Tak na serio to nie wiem, gdzie mieszka, a Phil skojarzył mi się ze świstakiem z Filadelfii
[#453] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@KM_Ender, post #452

Francja
[#454] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@KM_Ender, post #452

Nie z Filadelfii tylko z Punxsutawney. Niby ten sam stan (PA), ale jakieś 400 km różnicy
[#455] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #454

Dokładnie to samo miałem na myśli, tylko nie byłem pewny jak ten świstak ma na imię...
[#456] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #454

Jak widać w czasie pandemii można wyprodukować nowe klawisze

OK

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2021 13:57:30 przez Dorian3d
[#457] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #456

W pierwszej chwili pomyślałem, że to @Krashan zamówił, wtedy mimo, że to drugi koniec PL warto by tam jednak wieczorem pojechać xd
[#458] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #456

Witam.
Phil coś ruszył w temacie zaległych klawiszy?
Pozdrawiam.
[#459] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #456

To nie są żadne „wyprodukowane nowe klawisze”. Standardowe zestawy do klawiatury PC, tyle, że z nadrukiem naśladującym amigowy styl. Nie ma dużego entera, nie ma prostokątnych Fn. Oczywiście jeżeli ktoś chce sobie złożyć klawiaturę PC z amigowym wyglądem (albo zmienić klawisze w już posiadanej), są spoko.
[#460] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Krashan, post #459

Witam.
Jest to wątek klawiszy od Phila to myślałem że coś podziałał.
Pozdrawiam.
[#461] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Krashan, post #459

A faktycznie masz racje .OK
Ale tak czy inaczej można
[#462] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jield, post #427

Coś się ruszyło w temacie? Jest szansa na klawisze na wiosnę? Phil daje w ogóle jakieś znaki życia?
[#463] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jield, post #462

24 marca 2021 jest ostatni update, mowa o tym ograniczeniu kolorów itp. to co już wiemy.
https://www.indiegogo.com/projects/new-compatible-keycaps-for-amiga-classics-2#/updates/all
Z tego wpisu na indiegogo i tak nic nie wynika, miejmy tylko nadzieję, że to kiedyś wyprodukują.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2021 19:01:24 przez Adinfo
[#464] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jield, post #462

Też czekam i czekam na 3 komplety klawiszy
[#465] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Adinfo, post #463

Witam.
Jak dostaniemy (o ile dostaniemy) to na pewno w tym tysiącleciu.
Ogólnie to jest już lekkie przegięcie podobne do książeczek mieszkaniowych rodem z PRL.
Coś obudów ostatnio pojawiło się w sklepach ale żeby dla tych co lata temu wpłacili to nie ma.
Obiecanki z kolejnymi terminami jak obietnice wyborcze polityków.
Gość niepoważny albo go sytuacja przerosła lub co gorsze kasę wydał na co innego.
Zasłanianie się Cowidem jest niepoważne.
Pozdrawiam.
[#466] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@ted, post #465

Dlatego mamy nauczkę aby nie brać udziału po raz kolejny w zbiórce z tym całym Philem...
[#467] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@ted, post #465

Jeżeli mogę coś doradzić, to skoro robi dla sklepów białe obudowy, to zażądajcie chociaż tych białych. Wiem, miały być inne kolory, ale tak przynajmniej część kasy odzyskacie. A najlepiej zebrać i podliczyć w sumie z osobami, które nie dostały, ile kwotowo wyszło za te niedostarczone, za tyle samo kwotowo zażądać obudów. Każdy dostaje po białej obudowie, a nadwyżka obudów wynikająca z różnic, bo były kolorowe (i droższe?) idzie na allegro i po sprzedaży, odliczeniu kosztów jesteście w miarę na "zero". Wiem zabawy, ale co począć. Za chwilę się okaże, że nie robi tych obudów, bo zamówienia dla sklepów dostarczył i blado.
[#468] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@KM_Ender, post #467

cała ta zbiórka to jeden wielki wałek...
1
[#469] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@mkdevil666, post #468

Powinien zrobić reprodukcję commodorowskiej kości Amber. Najlepiej z pozłacanymi nóżkami na układzie. Hmm... tylko jak taką nową edycję tej kości z pozłoceniami można by nazwać?
[#470] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@mkdevil666, post #468

Daleki byłbym od tak jednoznacznych osądów.
[#471] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Ralpheeck, post #469

Amber Mera Elwro XXI

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2021 21:02:15 przez pgru2
[#472] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@pgru2, post #471

Nawet do klawiatury od A2000, z przełącznikami "Space Invaders"?

Tylko do Mitsumi i tylko do desktopów. Bigboxy mają inne młoteczki. Chyba że wymienisz wszystkie to będą pasować. a hitek, mają całkiem inne.
[#473] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@_arti, post #470

Dla mnie wypisz wymaluj "piramida finansowa". Jakaś część osób wpłaciła kasę - pewnie nie tylko my na PPA mamy ten problem. Jakiś odsetek coś tam dostał. Reszta czaka cierpliwie i żyje przeświadczeniem, że nadejdzie światełko w tunelu. A czas leci i leci. Jestem ciekaw po ilu art. 286KK się przedawnia. Może ktoś przypomni na jaką sumę widniał łączny przelew ze zbiórki na klawisze dla "producenta".

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2021 04:32:51 przez mkdevil666
1
[#474] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@mkdevil666, post #473

Nic nie zrobisz , takie są zasady zbiórek .
On nie ponosi odpowiedzialności
[#475] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #474

Ze strony Phila:
"If you are not patient – please do not contribute
– These industrial projects can take years to deliver!
When you pledge on any Crowdfunding campaign
– You are NOT placing any order!– You are JUST financially supporting a project.
When said project reaches production
– You will get the corresponding reward to your pledge.
Keep in mind that
– You are only financially supporting a project.
The nature of these projects (plastic injection) yield a risk of losing 100% of the funds you supported the project with."

Ciekaw jestem czy taka sama narracja była w chwili ogłoszenia zbiórki?
2
[#476] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@charliefrown, post #475

No i elegancko - wpłacający zrobili mu poduszkę pod inwestycję - wyprodukowane rzeczy lepiej pogonić w sklepach niż wysłać do osób robiących zrzutkę. Nie ma to jak dwa razy zarobić na tym samym.
I jeszcze wywołać poczucie winu u osób, które zrzuciły się na projekt, że to ich wina :)
Czy podobny schemat działania będzie z obudowami do 500ki?
[#477] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@mkdevil666, post #476

Czy podobny schemat działania będzie z obudowami do 500ki?

Teraz się cieszę, że gdy zaczynała się zbiórka na te obudowy to nie miałem za dużo pieniędzy, żeby w to wejść i zrezygnowałem.
[#478] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@charliefrown, post #475

Takie pisanie to jedno, pozostaje kwestia czy organizator wykazuje dobrą wolę i w ogóle próbuje zrealizować zrzutkę?
Wg archive.org tych wesołych adnotacji nie było jeszcze w 2017 roku, a pojawiły się we wrześniu 2020:

https://web.archive.org/web/20170901000000*/https://www.a1200.net/faq/
2
[#479] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@MariuszK, post #472

Dziękuję - w pierwszej chwili to była sugestia tytułem tematu na forum(a jest dość ogólnikowa, biorąc pod uwagę, że nawet A2000 miała bodajże co najmniej 3 rodzaje klawiatur, przełączników) potem sprawdziło się i wynika, że to ten typ.

Co do tematu forum to w opisie ma Singapur(?):
"
Philippe Lang
Philippe Lang
https://www.a1200.net
View full profile
2 Campaigns |
Singapore, Singapore
"

To znaczy, że może podlegać pod przepisy Singapuru, więc cytowanie naszych artykułów nie do końca chyba ma sens?

Ale osobiście nie ukrywam, że model finansowania retro jakim jest robienie zbiórek na produkcję jest moim zdaniem jednym z niewielu możliwych(mimo, że jak widać to czasem jest problematyczne) - tak zmniejszasz sobie ryzyko produkcyjne(a zrobienie formy w Polsce to bodajże przynajmniej 20 tysięcy złotych), potencjalny rynek. Chociaż to się zmienia, to moim zdaniem właśnie dlatego nie ma zbyt wielu dużych graczy na rynku retro bo po co mają ryzykować na czymś co według np. pani z księgowości nikt nie używa, albo wyrzuca na śmietnik. Zobaczcie co się dzieje z PS3 - konsola sprzedana w ogromnej ilości sztuk, a Sony kasuje treści na nią. Przecież dla nich trzymanie ich na serwerach to mogą być "groszowe" koszty bo i tak raczej mają sporą przepustowość i miejsce na dyskach.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2021 10:34:20 przez pgru2
[#480] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #478

Pięknie, tak właśnie przypuszczałem, że wtedy nie były eksponowane żadne ryzyka. Teraz jak się czyta FAQ to budzi zastanowienie jakim ryzykantem trzeba było być, żeby ochoczo wspierać finansowo tak niepewny projekt. Ale zupełnie inaczej to było przedstawiane kiedyś.

Reasumując, wg przemyśleń Phila z 2021 Wy wcale nie złożyliście zamówienia, tylko zdecydowaliście się wesprzeć budowę piramidy swoją "cegiełką"

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2021 10:50:40 przez charliefrown
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem