[#571] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@ak47, post #570

Jestem za !
[#572] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #571

Miejscowość, 8 maja 2021 r.

Phil...

Szanowny Panie.

Amiga produkowana przez firmę Commodore i jej następców jest dla nas sprzętem wyjątkowym. Nie ma wśród nas osoby, która nie zgadzałaby się z poglądem, że był to komputer wyprzedzający swoje czasy, dzięki używaniu którego, wielu z nas związało swą przyszłość z branżą IT. Na pewno wszyscy mieliśmy dzięki Amidze niezapomniane dzieciństwo i młodość.
Niestety ta wspaniała konstrukcja nie przetrwała rywalizacji z tańszym i niekoniecznie lepszym komputerem PC. Czas płynie i wiele z naszych ukochanych maszyn zaczęło wymagać otoczenia ich specjalną opieką, gdyż poprzedni właściciele nie zawsze przykładali do tego należytą uwagę, dlatego z wielką radością, przyjęliśmy informację o tym, że znalazł się ktoś, kto podejmie się trudu stworzenia form, dzięki którym nasze Przyjaciółki dostaną nowe obudowy i klawisze. Jako wielcy fani, każdą inicjatywę dotyczącą naszego hobby witamy z wielkim entuzjazmem. Tak było i tym razem. Wielu z nas bez wahania podjęło decyzję o wsparciu zbiórki organizowanej przez Pana Phila… Długo i cierpliwie wypatrywaliśmy szczęśliwego końca całej akcji. Początkowe sukcesy w postaci wyprodukowania części obudów i klawiszy, pomimo pewnych zastrzeżeń co do jakości, wywołały euforię nie tylko w osobach, które wsparły organizowane zbiórki i dały uzasadnione przekonanie, że projekt zostanie szczęśliwie ukończony.
Czas płynął i część z nas z coraz większym niepokojem zaczęła czytać informacje, które wskazywały na kolejne przesunięcia terminów, wyprodukowania brakujących obudów i klawiszy. Doceniając dotychczasowe zaangażowanie Pana Phila… mocno trzymaliśmy kciuki za powodzenie projektu i rozumieliśmy problemy z jakimi mógł się spotkać przy produkcji.
Ostatnio zaniepokoił nas fakt, pojawienia się w sprzedaży obudów do Amigi 1200 i brak wywiązania się z obietnic danych na początku zbiórki części z nas. Nie kryjemy, że ostatnio brak przejrzystych komunikatów z faktycznego stanu rzeczy, popartego mailami od producentów, podwykonawców, którym zlecono produkcję obudów i klawiszy.
Zatem szanowny Panie Phil oczekujemy, że udostępni Pan zdjęcia lub maile od firm, z którymi współpracuje i rozwieje nasze wątpliwości co do faktycznego stanu zaawansowania projektu na jaki zebrał Pan od nas pokaźną kwotę pieniędzy.
Publikując ten list otwarty, chcemy zwrócić uwagę na ten problem wśród jak najszerszej rzeszy Amigowców z całego świata. Liczymy, że poprzecie nas i dzięki temu Pan Phil… ustosunkuje się publicznie do naszego pytania o zaawansowanie ww. projektów.

Amigowcy z Polski

Przetłumaczyć to i jazda z koskem, akapity wyparowały. To jest projekt, możecie zmienic, nie brać, co tam chcecie.

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 12:14:23 przez KM_Ender

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 12:17:17 przez KM_Ender
6
[#573] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@KM_Ender, post #572

Witam.
Przetłumaczyć i umieścić na anglojęzycznych forach.
Phil nie tylko z nami się nie rozliczył.
Pozdrawiam.
1
[#574] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@KM_Ender, post #572

Dear Sir.

Amiga produced by Commodore and its successors is an exceptional device for us. There is no one among us who would not agree with the view that it was a computer ahead of its time, thanks to the use of which, many of us tied their future in the IT industry. Surely, we all had an unforgettable childhood and youth thanks to Amiga.
Unfortunately, this wonderful construction did not survive the competition with cheaper and not necessarily better PC. Time passes and many of our beloved machines began to require special care, as the previous owners did not always pay due attention to it. Therefore, with great joy, we received the information that there is someone who will take the trouble to create forms, thanks to which our friends will get new cases and keys. As big fans, we welcome every initiative concerning our hobby with great enthusiasm. It was so also this time. Many of us without hesitation decided to support the collection organized by Mr. Phil... We have been patiently waiting for the happy end of the whole action. The initial successes in the form of production of some keyboards and enclosures, despite some reservations about the quality, caused euphoria not only in people who supported the collection and gave a reasonable belief that the project will be happily completed.
Time was passing and some of us, with growing anxiety, started to read the information that indicated further postponements of the deadlines for the production of missing cases and keys. Appreciating Mr. Phil's commitment so far... we kept our fingers crossed for the success of the project and understood the problems he might have faced during production.
We were recently alarmed by the fact that Amiga 1200 cases were on sale and some of us did not keep our promises made at the beginning of the collection. We make no secret of the fact that lately there has been no clear information about the actual state of affairs, supported by e-mails from manufacturers, subcontractors who were commissioned to produce the cases and keys.
Therefore, Mr. Phil, we expect that you will provide photos or emails from the companies you cooperate with and will dispel our doubts about the actual state of progress of the project for which you have raised a substantial amount of money from us.
By publishing this open letter we want to draw attention to this problem among as many Amiga enthusiasts as possible from all over the world. We hope you will support us and thanks to this Mr. Phil... will publicly answer our question about progress of the above mentioned projects.

Amigists from Poland
2
[#575] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Artur Jarosik, post #574

Nazwisko Phila wpiszcie, nie sprawdzilem jakie ma sorki. Ja niczego nie zamawiałem, więc wrzucać nie będę. Dzięki za tlumaczenie.
[#576] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Artur Jarosik, post #574

Kto z was mógłby zamieścić ten list na największym forum Amiga Commodore?
Ja nie mogę ponieważ Marcel zablokował Mi dostęp do tego forum.
[#577] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #576

I EAB...
Warto też zamieścić tam zdanie, że całość miała trwać 3 miesiące (powinna była się skończyć przed epidemią), trwa latami i jeszcze ograniczono liczbę kolorów już po zbiórce.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2021 13:31:57 przez Jacques
1
[#578] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #577

Andrzeju,
Mógłbyś to zrobić?

Dziękuję w imieniu swoim i pewnie chłopaków wszystkich którzy są zainteresowani i zaangażowani w tą całą zbiórkę.
[#579] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #578

Ja nie mam ochoty (ani niestety też w sumie czasu) wdawać się w polemikę z nimi na forach po ostatniej wymianie zdań na FB, działajcie OK

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2021 14:40:21 przez Jacques
[#580] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #579

Ja bym to zrobił,ale Marcel administrator na największym forum Commodore Amiga zablokował mnie i nie mogę nic zamieszczać ani wyświetlać.Należę tylko do tej grupy
https://www.facebook.com/groups/amigauniverse
Ale tu może nie być zbyt dużego rozgłosu bo grupa liczy obecnie stan na dziś 3,1 tyś użytkowników.

Ktoś jeszcze z was ma konto na tej największej grupie Commodore Amiga co należy Andrzej?
[#581] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #580

No to może na klasycznych forach, a nie FB?:
https://forum.amiga.org/
https://eab.abime.net/
[#582] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #581

Nie mam tam konta.Mam tylko na Amibay.
Kurcze tylko,że ja już z nim rozmawiałem więc dobrze jakby ktoś inny zamieścił ten list otwarty.
Ja mogę przyłączyć się do dyskusji..Najlepiej osoba która ma największą wiedzę odnośnie tych wszystkich zbiórek żeby można było podjąć mediacje i merytoryczną rozmowę z delikwentem i Jego klakierami.
Ja zacznę tam dyskusje a zatrzymam się na tym,że z informacji jakie się dowiedziałem Phill deklarował,że zbiórka skończy się w przeciągu 3 miesięcy a trwa do dzisiaj.
[#583] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #582

Witam.

https://www.amibay.com/showthread.php?117663-An-open-letter&p=1015791#post1015791

Ciekawe jak długo się utrzyma zanim adminy skasują.

https://youtu.be/thl_vnPsWlA Czy to on?

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2021 16:14:12 przez ted
1
[#584] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #580

ja wrzucę to w imieniu PPA na linku FB - mi tam pseudo reputacja koło ptaszka lata :)
o ile wyrazicie zgodę
4
[#585] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@mkdevil666, post #584

Ja wyrażam zgodę..jak reszta chłopaków???
2
[#586] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #585

poszło na tym z FB - i raczej czekam na z dupy odpowiedź
[#587] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@mkdevil666, post #586

Dziękuję mkdevil666
To czekamy na z dupy odpowiedziszeroki uśmiech
[#588] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #587

Obecnie tak wygląda dyskusja..

https://www.amibay.com/showthread.php?117663-An-open-letter/page2

Widać że jest kilku obrońców Philla.
Jeden z Australii odniosłem wrażenie,że może to być jeden ze wspólników Philla.
Jak twierdzi ten gościu o nicku Rakeim132 że zna on dobrze tą branże i to nie jest tak jak myślimy...
I oczywiście My jesteśmy niepoważni,że w ten sposób zaczynamy dyskusje a nie z samym Phillem,bo On jest otwarty na dialog.

Tu oryginalna wypowiedź gościa o nicku Rakeim132

And yes first batch of keycaps have been shipped to all backers, except fancy colours (low volumes) which were pushed back and then impacted by COVID and never rescheduled to date by the contractor.
People don’t understand that you can’t change supplier in the middle of the way because the manufacturing process has been fine tuned with one only. Especially the printing which took months to master.
And even if you could, it would still take months to be scheduled in another factory... you guys don’t think seriously that there is in China some empty factories waiting for production contracts, do you?
The keycaps moulds probably not but each of the 2 moulds for the cases weighs over a ton... another logistics issue...
Also for those who think that the Kickstarter is a lot of money and should give Phil some weight in the negotiation of his manufacturing slots, you are dreaming. A friend of mine is doing plastic injection in Shanghai and has some of his machines 24/7 365 days a year occupied by just one contract from Walmart for coat hangers. He even had to buy some presses just to dedicate to one customer... nothing Phil can compete with. Each mould cleaning time change a colour takes hours if not days in a production facility without human beings. Production swaps is what costs money in this industry, not volume. Just like flying in a plane only cost money when you land or you take off (staying in the air cost nearly nothing).
Now writing this kind of post to show how courageous you are instead of taking the time to chat with Philippe is ridiculous and childish... the guy is approachable and will talk to you if you wish, but this kind of message doesn’t seem to me being the best conversation starter...
I personally have backed more than 20 keycaps sets and plenty of cases for A1200 and A500 that I am waiting for. And I’m waiting because I know this industry very well and know that Philippe does all he can - he also got another job and a life, the A1200-net thing is a hobby for him, he does that because most of all he also want keycaps and cases for himself and his friends.
Now I won’t comment anymore on this post.

Nie widać też tu na forum Philla.Najwidoczniej on loguje się na tym największym fun page Commodore Amiga,Amiga Universe i może jeszcze na tych stronach co wczoraj jeden z kolegów podał

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 07:23:41 przez skofrant

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 07:25:51 przez skofrant

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 07:33:36 przez skofrant
[#589] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@ted, post #583

https://youtu.be/thl_vnPsWlA Czy to on?

Tak
Ale nie produkuje tego w takiej fabryce, na takich maszynach.
Na jego YT są filmy z produkcji, przypomina mi to manufakturę ojca kolegi który w baraku, trzaskał uchwyty kierownicy (rączki ) do rowerów.
Może się mylę, bo na tych filmach nie wiele widać:
[#590] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #588

Wynika z tego, że skoro my nie znamy branży, organizator najwyraźniej również, skoro posypały mu się realizacje kolorów i przede wszystkim terminy, a zapowiadał nierealne 3 miesiące. Ogłosił zbiórkę na Indiegogo i jeszcze w tym samym 2019 roku się okazało, że wymaga tyyyyyyylu poprawek, że wspólnie z Covidem miesiące zamieniły się w lata, a teraz przez "nienormalny" świat trzeba czekać na mityczny slot w fabryce. Niby czekać, ale po obudowach klawisze mają przyspieszyć, czyli coś jednak zależy od organizatora albo to takie uspokajanie...
Dziecinne pisanie na forach publicznych? To jedyny sposób presji i próby osiągnięcia bycia traktowanymi poważnie.
1
[#591] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #590

Swoje żale wylałem Philowi w wątku:

link

Nie są jakoś szczególnie roszczeniowe bo nie wtopiłem kupy kasy,
na posty odpowiada jakby ktoś chciał coś od siebie dodać.
1
[#592] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@cossack, post #591

Zobaczymy jaki odzew będzie na największym forum amigowym na FB.
Kolega mkdevil666 zadeklarował się że zamieści tam nasz list otwarty.
Ja niestety nic tam nie zobaczę bo bana Mi Marcel nie ściągnie...
Ale jeśli ktoś chętny tu wklei treść jak wyglądać będzie odzew na nasz list to chętnie poczytam.
Spójrzcie chłopaki dalej jest ta sama retoryka którą żongluje Phill i jego zaprzyjaźnieni sojusznicy lub wspólnicy.
Nadal nie mamy konkretnych informacji odnośnie tego projektu.
[#593] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@skofrant, post #592

Co znaczy "nasz list otwarty." ???

Podpisał go ktoś sobie 'Amigists from Poland' za wszyskich amigowców z polski?

Czyli kogo jest ten list?

W pierwszym komentarzu ktoś to dobrze podsumował "What a joke"
Dlaczego nie podpisaliście się pod tym nikami?

Czy czegoś się wstydzicie, zasłaniacie się 'Amigists from Poland'? Czy komuś chcecie ten "list" w domyśle przypisać, że się też podpisał, czy może w domyśle nawet wszyscy amigowcy z Polski wg was się pod tym podpisali?

Podpis jest przedłużeniem ręki osoby, która to pisze, więc może sprecyzujcie kogo to tam jest list.
2
[#594] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Shako, post #593

Czym Ty się bulwersujesz, nie podpisali tego przecież Twoim nickiem. Najlepiej napisz zdanie odrębne Skupiasz się na dość mało istotnych kwestiach, jak nie przymierzając ci użytkownicy AmiBay, którzy potrafią tylko skwitować to heheszkami lub memami. W ten sposób dochodzi do rozmycia głównego problemu, o którym wspomniałem w #9 tamtego wątku.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 11:46:48 przez charliefrown
2
[#595] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Shako, post #593

Shako,
Spokojnie nie ma powodów do irytacji.
Zresztą co ci da podpisanie listu otwartego naszymi nickami?
Rozumiem jakbyśmy to zrobili odręcznie lub w formie podpisu elektronicznego,profilu zaufanego itp metodami które identyfikują nas wtedy takie podpisy miałyby sens.
Dlatego słusznie jest tam napisane Amigowcy z Polski

Z całym szacunkiem Ja się nie wstydzę i nie zasłaniam kimkolwiek i z pewnością większość z nas też się nie wstydzi.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 11:48:03 przez skofrant
[#596] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@charliefrown, post #594

Mało istotnych powiadasz? Główny problem jest w tym, że nie rozumiecie ryzyka z jakim się godzicie uczestnicząc w takich kampaniach. Tak "myśleliście", bo "miało być szybko" - nie, nie, wy nie myśleliście, wy mieliście nadzieję, a nadzieja jest matką ... studentów.

Jeśli chcieliście nadać "listowi otwartemu" jego znaczenie to mogliście z niego zrobić list, który jest listem
podpisanym przez sygnatariuszy. Nie ma sygnetariuszy, nie ma listu , jest anonim. Do czego się odnosić, do kogo?
Jacyś "obrońcy" się odezwali? Jak ktoś animem takim rzuca to ja się nie dziwię. Bądźcie poważni, powinni was poważnie potraktować.

Dlatego słusznie jest tam napisane Amigowcy z Polski

Słusznie to napisz "niektórzy" i się pod tym podpisz.
Co da podpisanie listu? Pomyśl i sam sobie odpowiedz.

Nie wstydzisz się i nie zasłaniasz - dzlaczego nie podpisaliście? Tak trudno, a może jednak??

Nie irytujcie się i nie bulwersujcie, że ktoś wam uwagę zwraca na podstawowe rzeczy, których nie rozumiecie.
1
[#597] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Shako, post #596

'Amigowcy z Polski' != 'WSZYSCY Amigowcy z Polski'.
Tak a propos podstawowych rzeczy i logiki, więc nikt za Ciebie się nie podpisał.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 12:22:43 przez Jacques
1
[#598] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #597

Tak a propos podstawowych rzeczy i logiki:
'Amigowcy z Polski' !== 'NIEKTÓRZY Amigowcy z Polski'.
1
[#599] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Jacques, post #597

Shako,

Być może nasz "Nowy nabytek forumowy" patrząc na datę rejestracji profilu nie chce być utożsamiany z nami Amigowcami to nasuwa się pytanie... może to nie miejsce dla niego? niech będzie to pytanie retoryczne.
A tak na poważnie nikt się nie bulwersuje ; chyba że masz na myśli siebie.
Ty rozpocząłeś tą dywagacje nie My.
Zamiast trollować zrób coś pożytecznego dzisiaj np idź na spacer zobacz jaka piękna aura jest za oknem.
Uwierz Mi,że to pomaga szeroki uśmiech

Ps.Rozumiem,że nie chcesz solidaryzować się z Nami? Nie musisz... ale daruj sobie uszczypliwe komentarze w stosunku do nas.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 12:43:14 przez skofrant

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 12:46:26 przez skofrant

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2021 12:46:45 przez skofrant
1
[#600] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Shako, post #596

A co mi tam...

Powinni byli się podpisać, nie zrobili tego i nie zamierzam dochodzić dlaczego, bo to nie mój interes. Myślę, że oboje ty i ja mamy tyle samo wspólnego z tym tematem, czyli nic (bo nie zamawialiśmy).

Czy brak formalnych podpisów sprawił, że problem przestał istnieć lub jest mniej ważny? Nie i to jest szczególnie ważne dla tych, którzy finansowo wsparli projekt.

Za Amigowców z Polski (tu miały być podpisy, których zabrakło) można przy odrobinie dobrej woli przyjąć tych, którzy czekają na szczęśliwy koniec projektu i są z Polski.

Przeczytaj sobie cały wątek, inne wątki dotyczące tych nieszczęsnych zbiórek i zauważ, że ludzie doceniają wysiłek, ale oczekują konkretów (informacji), bo mają wrażenie, że od jakiegoś czasu ich nie ma.

To tyle z mojej strony. Koledzy dostali projekt, inny kolega przetłumaczył, oni zrobili z tego użytek w taki sposób w jaki uznali za słuszny. Czy można było zrobić to lepiej? Zawsze można zrobić coś lepiej, ale nie myli się tylko ten, kto nic nie robi.

EOT
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem