[#661] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #660

A gdyby tak "Chiny" i "Chińczycy"? pomysł
[#662] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #660

Ja napisze od strony produkcji gdyż z tym mam do czynienia na co dzień. Oczywiście są przesunięcia w produkcji mniejsze lub większe. Ale bez jaj nikt nikogo nie wstrzymuje z wykonaniem latami. Może pracuję w mniejszej skali. Mnie to śmierdzi defraudacją pieniędzy. Usługa/materiał nie stanieje a nawet wzrośnie/wzrósł i co pHILL dopłaci do interesu? hehehe. Będzie golił kolejne dopłaty do już zamówionych bo nie będzie miał z czego to zrobić. Nagrać mu skarbówkę na żyć i od razu mu rura zmięknie.
1
[#663] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Tomski, post #662

To wygląda już trochę jak piramida finansowa w ostatniej fazie swojego istnienia. Być może nie planował nikogo oszukać, ale okazał się niezwykle nieudolny w tym co robi. Z drugiej strony nawet przy piramidach finansowych, ci którzy byli pierwszymi inwestorami, mieli jakieś korzyści. Część osób jednak dostała obudowy i klawisze, natomiast po tylu latach opóźnienia trudno być w tym temacie optymistą.
[#664] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@misiek2, post #663

(...) piramida finansowa w ostatniej fazie swojego istnienia.Być może nie planował nikogo oszukać, ale okazał się niezwykle nieudolny w tym co robi (...)

idealne do copy - paste do wątku o A2.
Sorry za OT.
3
[#665] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@vojo, post #664

Może i inny temat ale to częste przy zbiórkach. Twórcy Franko 2, też zebrali kasę i "uciekli". Do dziś nie zobaczyłem żadnej z nagród ani nie mogę odzyskać pieniędzy. Tutaj przynajmniej ktoś coś dostał chociaż.
[#666] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@slawekwozniak, post #665

Tutaj przynajmniej ktoś coś dostał chociaż.

Ukradł ale nie wszystkim? Uczciwy złodziej.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 09:58:04 przez Kefir_Union
1
[#667] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@slawekwozniak, post #665

Twórcy Franko 2, też zebrali kasę i "uciekli"

W koncu tez mieli "amigowe korzenie"

a tak powazniej, to chyba jednak klątwa Commodore wisi nad naszym srodowiskiem.
Bo nie kto inny, jak sama firma Commodore pokazala, jak nalezy zdefraudowac majatek firmy, tak zeby kamien na kamieniu sie nie ostal...
1
[#668] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Tomski, post #662

Czasami zastanawiam się, jak by wyglądało wyprodukowanie takich klawiszy u nas, w polsce. Zbiórka uruchomiona przez nas, taka równoległa do Philla (oczywiście bez skojarzeń ), jak sporą rzeszę ludzi Phillowi udało się zniechęcić do craftfundingu. Jakie byłyby faktyczne koszty produkcji, czy w polsce jest jakaś firma, z odpowiednią technologią na ruszenie z tematem. Przydałby się ktoś, kto ma już doświadczenie w tym temacie (technologia wtrysku i formy), który mógłby cokolwiek naświetlić w tym temacie.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 17:14:34 przez newguru
[#669] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Kefir_Union, post #666

Bardziej miałem na myśli tych którym się udało coś dostać :)
[#670] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #668

Zbiórka? Absolutnie nie. Jeśli ktoś chce zrobić coś takiego u nas w kraju to niech wyłoży najpierw swoją (nie cudzą) kasę, a potem sprzedaje ile chce. Jak nie ma takiej kasy, a bardzo chce spróbować - niech weźmie kredyt. W przypadku zbiórki jest zbyt wysokie prawdopodobieństwo, że kupujący stracą pieniądze.

P.S. "Polska", "Polsce". Chyba że usiłujesz kogoś obrazić, wtedy podpadasz pod regulamin.
1
[#671] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #670

że niby obcokrajowcy (Phill) są bardziej wiarygodni?

ps. oczywiście nie miałem zamiaru nikogo urazić, obrazić, poniżyć... etc. poprostu nie jestem prof. Miodkiem.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 18:18:33 przez newguru
1
[#672] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #668

W Polsce - ale nie jestem specjalistą(jak wypowiedzą się mądrzejsi to pomińcie) - za takie pieniądze spokojnie dałoby się to zrobić moim subiektywnym zdaniem. Tylko jest problem ryzyka biznesowego - czy ludzie którzy kupili u Phila kupią np. u mnie, czy u przysłowiowego pana "Zdzisia"? Nawet jak będą mieć gotowy produkt na półkach sklepu? Nikt nie robi chyba badań jak zasobny jest rynek amigowy. Bo tak ryzykujesz zostanie z kosztowną formą(zwłaszcza jak nie zaprojektujesz jej sam, a zdobycie wiedzy na zaprojektowanie zajmuje czas) i kupą plastiku, co już raz w historii było w świecie Amigi(vide upadek firmy na C.) ... Do tego jest kolejne ryzyko - czy Phil widząc, że konkurencja w tym czasie nauczyła się robić formy(a przynajmniej już odróżnia gorącokanałową od "tradycyjnej") nie zaleje rynku?
[#673] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #670

Chyba że usiłujesz kogoś obrazić, wtedy podpadasz pod regulamin.

Społeczność Amigowców jest bardzo przyjacielska.
[#674] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@pgru2, post #672

dlatego też, moim zdaniem, w grę wchodzi jedynie craft funding. Tyle, że trzeba znać przypuszczalne realne koszty takiego przedsięwzięcia na rynku krajowym, żeby wiedzieć jaką kwotę minimum należy zebrać. O wszystkim zadecydują (czy jest zainteresowanie, czy też nie) wpłacający. Uda się - fajnie, nie uda zebrać - trudno, ale jestem za pełnym i transparentnym przedstawieniem kosztów, zakładając że robi się to aby wyprodukować klawisze, a nie z chęci zysku. Zarobić można ewentualnie na późniejszej sprzedaży, na wolnym rynku.
1
[#675] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #674

A kto ogarnie całość, zbierze pieniądze i z nimi zniknie?
[#676] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #675

Zniknięcia z pieniędzmi chętnie się podejmę :)
[#677] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #675

Wybacz, ale troszke jestem rozczarowany takim przeświadczeniem, że od razu ktoś chce z nimi (pieniędzmi) zniknąć. Nasza Polska mentalność? brak narodowego zaufania? bo każdy rodak to cwaniak i kombinator? Dlaczego więc zaufaliśmy takiemu Phillowi? Czy u nas nic się nie może udać? nie ma uczciwych ludzi już nad Wisłą?
Ja wiem, że kilka skoków na kase się odbyło, głównie żerujących na nostalgii... reaktywacja secret service, franko II... itd, itd. no ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.
Kto się zajmie? nie wiem kto. Czy będzie to jedna osoba, czy zespół... ważne żeby im się chciało, widzieli w tym jakoś radoche i jakieś powołanie - zazwyczaj tak to się odbywa, prawda? No chyba że jesteśmy totalnymi materialistami, a każdą miniutę swojego życia przeliczamy na pieniądze - wtedy faktycznie, nic z tego nie wyjdzie. Potrzebny byłby zespół, który poświęci nie co swojego czasu, rozezna temat, podzwoni tam i ówdzie dowiedzieć się jakie są koszty, jak to wygląda... a przede wszystkim nie będzie liczył na jakikolwiek zarobek, przynajmniej w czasie zbiórki, ktoś kto przygotuje kampanie... itd itd. Ja tam się piszę na pomoc w takiej akcji - mogę poświęcić na to czas - w miarę możliwości, ale samemu nie da rady, w każdym bądz razie jeśli miałbym uczestniczyć w takiej akcji, to jak już wspomniałem - pełna transparentność. Koszty takie .... , forma tyle.... , kosz wtrysku tyle...., nadruk tyle.... . A może by tak jednak pokazać Phillowi, jak to się robi, że nie jest się zdanym na jego łaskę czy nie łaskę?

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 23:20:05 przez newguru
1
[#678] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #677

Jak zaczniesz to ogarniać i robić po raz pierwszy to na pewno coś sknocisz, niedoszacujesz i koszt wyjdzie 3 razy większy przy opóźnieniach sięgających lat. I co wtedy?
[#679] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #678

podchodząc tak do tematu, to nadal powinniśmy mieszkać w lepiankach, biegająć z dzidami w głuszy...
Trzeba robić i starać się tak, żeby nie sknocić, dlatego powinni się za to zabrać ludzie odpowiedzialni, którzy potrafią dostrzec coś więcej niż patyk na końcu kaszanki.
Dlatego zamin za co kolwiek się weżmie i zacznie planować, trzeba poświęcić czas żeby rozeznać się w temacie, a nie pospolite ruszenie... odpalamy kampanie a poźniej będziemy się martwić.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 23:59:20 przez newguru
1
[#680] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@newguru, post #679

Chodzi o to, że zbierzesz kasę w crowdfundingu i nagle "w praniu" okaże się, że kasy zebrałeś za mało. Co wtedy zrobisz? Wyślesz klawiatury nielicznym i znikniesz?

Zamiast tego podejmij rękawicę, weź kredyt (na początek powinno wystarczyć 100 tysięcy złotych, najwyżej później dobierzesz drugie tyle) i znajdź wykonawcę. Potem zleć wykonanie formy prototypowej i przedprodukcyjnej serii wtrysków. Potem zrób formę poprawioną i nową serię i tak do skutku, aż będziesz zadowolony z efektu. Wtedy zamów partię finalną i zajmij się dystrybucją. Przy odrobinie szczęścia nie będziesz musiał sprzedawać mieszkania żeby zamortyzować koszty.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2021 23:59:42 przez recedent
[#681] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #680

Recedent? pytanie mam do Ciebie. Odpowiedz mi proszę, czy wpłacałeś na kampanie? bo zgodnie z tym co piszesz, wygląda na to że nie. Czekasz aż klawisze pojawią się w sklepach i wtedy kupisz. Jeśli wpłaciłeś, to powiedz mi proszę dlaczego to zrobiłeś i wziąłeś udział w zrzutce?

Po to są tego typu sajty, jak indiegogo, kickastarter, polak potrafi (czy jakoś tak), żeby zrealizować pewne projekty, bez udziału banków i kredytów. Czy może się mylę?

Chodzi o to, że zbierzesz kasę w crowdfundingu i nagle "w praniu" okaże się, że kasy zebrałeś za mało. Co wtedy zrobisz? Wyślesz klawiatury nielicznym i znikniesz?

Może tak być, dlatego powinno się przewidzieć pewną górkę, prawda? kupując tapete na ścianę czy kafelki, powinno się wziąć 10% więcej?
Koszty będą wyższe, to niestety - trzeba będzie zrobić dodatkową zrzutkę, dlatego właśnie jestem za pełną transparentnością kosztów i ustaleń w takich właśnie zrzutkach. Nie widzę problemu aby wrzucić fakturę za wykonanie formy, czy wtrysku. Ludzie powinni wiedzieć, na co poszły ich pieniądze.

BTW. temat zaczyna schodzi na prywate.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2021 00:15:58 przez newguru
2
[#682] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #678

Tylko to była zbiórka 2 i miał formy .
[#683] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #682

Tylko to była zbiórka 2 i miał formy .

To nie rozumiem dla czego ma takie problem z realizacją ?, jak ma już sfinansowane formy, największy koszt który pewnie wkalkulował w pierwszą zbiórkę to teraz wyprodukowanie następnej partii to ułamek kosztów i czasu jaki potrzebował do pierwszej !
A jaka jest cena w drugiej zbiórce ? jak taka sama to przecież ma niewspółmiernie większy zysk, nawet jeśli podrożały materiały.
[#684] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@UJP, post #683

zobacz :

Jak niektórzy już wiedzą Phill uruchomił kolejną zbiórkę na klawisze do Amigi.
Aktualnie trwa wysyłanie klawiszy z partii pierwszej, którą dostałem.
Zbiórka jest tutaj link i tam są wszystkie szczegóły.
Zbiórka ma trwać jeszcze miesiąc - ale już widać, że się zakończyła sukcesem, więc teraz tylko kwestia ile dodatkowych klawiszy Phill wyprodukuje. Mają być gotowe razem z drugą partią a więc w okolicach sierpnia/września 2019.
Ja jeszcze nie podjąłem decyzji o tym, czy chcę przeprowadzić zbiórkę grupową, a potem ją dokończyć rozsyłając :) To trochę zabawy z tym jest ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2021 08:47:08 przez Dorian3d
[#685] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #670

Absolutnie tak. Jestem fanem zbiórek i wiele ciekawych rzeczy mam ze zbiórek.
Ryzyko jest, ale o wiele więcej ryzykuje osoba która tworzy projekt i zbiórkę.
U nas w kraju to co ? że niby sobie gorzej radzimy niż inne kraje ?
Przyznam, że poczułem się jako Polak dotknięty tym postem, bo sugeruje oszustwo albo nieudolność w stosunku do wszelkich inicjatyw z mojego kraju, że jak ktoś zaufa wpłaci to straci. Zupełnie się z tym nie zgadzam.
[#686] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@cossack, post #685

Nie pisałem nic o Polsce, pisałem o zbiórkach tego typu na rzeczy, w których facet-od-zbiórki kompletnie nie ma doświadczenia.

Krótko:
  • Jeśli wiesz na co się rzucasz to zrób samemu i zrób to dobrze, od początku do końca. Za swoje pieniądze. I zarób ile chcesz.
  • Jeśli nie wiesz na co się rzucasz - najprawdopodobniej popłyniesz na kasę, razem z tymi którzy Ci zaufali. I zrazisz kilkadziesiąt/kilkaset osób do zbiórek crowdfundingowych, a sobie załatwisz kolizję z prawem. Jak Phil.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2021 20:22:58 przez recedent
[#687] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@recedent, post #686

@newguru, post #668

Zbiórka? Absolutnie nie. Jeśli ktoś chce zrobić coś takiego u nas w kraju to niech wyłoży najpierw swoją (nie cudzą) kasę, a potem sprzedaje ile chce. Jak nie ma takiej kasy, a bardzo chce spróbować - niech weźmie kredyt. W przypadku zbiórki jest zbyt wysokie prawdopodobieństwo, że kupujący stracą pieniądze.

P.S. "Polska", "Polsce". Chyba że usiłujesz kogoś obrazić, wtedy podpadasz pod regulamin.

Nie pisałem nic o Polsce, pisałem o zbiórkach tego typu na rzeczy, w których facet-od-zbiórki kompletnie nie ma doświadczenia.

Przepraszam ale myślałem, że ten kraj o którym pisałeś to Polska. Nie wiem skąd piszesz ale ja z Polski.

Co do krótko. Nie zgadzam się, z tym tonem i radykalnym generalizowaniem które w "krótko" zmiękczyłeś trochę na rzecz tej dyskusji. To jest moje zdanie. Brałem udział w zbiórkach gdzie ludzie mało doświadczeni robili świetne rzeczy i takich gdzie doświadczeni polegli mniej lub bardziej. To są moje pieniądze i za każdym razem jestem światom ryzyka, jestem też bardzo wdzięczny tym osobą które podjęły się trudnych wymagających projektów, choć czasem mogą się one wydawać małe i proste a nigdy takie nie są. Dalej będę wspierać osoby które mają pomysły i którym się chce a wiem że w moim kraju ludziom się czasem chce choć nie mają lekko choćby przez czarny PR.
2
[#688] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@cossack, post #687

Brand new Amiga 1200 cases from new Molds
Re-stock: 2nd week of February 2022.

https://amigastore.eu/468-brand-new-amiga-1200-cases-from-new-molds.html
------------------------------------

Vorbestellungsaktion!!! Gehäuse werden erst im Februar 2022 geliefert.

https://www.amiga-shop.net/Amiga-Hardware/Amiga-Gehaeuse/Brandneue-Amiga-1200-Gehaeuse-Vorbestellung::857.html

Czyli na sklepy będą nowe obudowy.
[#689] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@ted, post #688

[*] Czyli na sklepy będą nowe obudowy.
Były i będą .
Za tamte kasę skonsumował i tyle

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2021 16:43:33 przez Dorian3d
[#690] Re: [zbiórka] nowe klawisze do Amigi - indiegogo - kolejna partia

@Dorian3d, post #689

Tamta kasa poszla na zarobek Phila a teraz beda produkowane obudowy z nowej zbiorki.

to sie nazywa biznes na frajerach OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem