Komentowana treść: Jeden rzut okiem na AM2004
[#61] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #58

Rozmowa z tobą jest naprawdę fascynująca. Polega mniej więcej na tym, że oskarżasz nas o to co sam robisz. Weźmy np. "jihad" fajne słowo i obecnie nawet "trendy", bo to i z Irakiem się kojarzy i z jakimiś dziwnymi arabusami, co to innowiercom tylko by gardła podcinali.

Odnosisz to pojęcie do naszych reakcji, tak jak byśmy wszyscy reagowali w ten sam sposób. Używasz liczby mnogiej, mówisz o GGUA jakbyś nas znał a tymczasem w ogóle nas nie znasz. Posługujesz się językiem ofensywnym jakiego nikt z nas w ogóle nie używa.

Nie zrozum mnie źle - ja ciebie w tym momencie wcale nie atakuję.

Po prostu traktuję cię jak swoisty folklor - do pewnego stopnia mnie to nawet bawi.
[#62] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #54

Jak ostatnio sprawdzałem to był to wolny kraj i każdy miał prawo do wolnej wypowiedzi

No niby tak ale nie tłumaczy to mówienia nieprawdy. Przyjmuję, że kolega miał stare informacje ale posłużył się nimi bo...miał zły dzień i nie zapytał co się zmieniło do tego czasu.

A jak kolega amigafan wypisywał głupoty o pegazie i MOS to jest OK??

Amigafan napisał jedną nieprawdziwą informację (Linux konieczny do MOSa) i wystarczyło go sprostować a nie pisać, że głupio mówi, pisze bzdury itp. Ktokolwiek pisze "głupoty"(nie lubię takich słów) należy go uświadamiać a nie zbluzgać :)
[#63] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #60

2. co z grafika, nadal taka wolna?

Polecam filmik z Essen (dobrej jakości). Jeśli widziałeś OS4 kilka miesięcy temu będziesz miał porównanie.

Co do reszty ja nie wiem i nigdzie na razie nie wypłynęło.
[#64] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #61

> Weźmy np. "jihad" fajne słowo

dżihad po polsku

> dziwnymi arabusami, co to innowiercom tylko by gardła podcinali.

okupntom. Polacy robili to samo parenascie lat temu.

> Używasz liczby mnogiej,

bo jest was kilku. dlatego liczba mnoga.

> mówisz o GGUA jakbyś nas znał

nawzajem.

> Po prostu traktuję cię jak swoisty folklor - do pewnego stopnia

> mnie to nawet bawi.

i nawzajem

tyle ze to dalej nie wyjasnia waszego postepowania :>>

szczekasz dalej czy koledzy zatkali ci usta sliniaczkiem?

[#65] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #62

No niby tak ale nie tłumaczy to mówienia nieprawdy. Przyjmuję, że kolega miał stare informacje ale posłużył się nimi bo...miał zły dzień i nie zapytał co się zmieniło do tego czasu.

swiete slowa, a jakby je jeszcze odniesc to tekstow (np. o ilosci sprzedanych pegasosow) kol. red. nacz. Konrada B. to juz w ogole bylby wypas :>>

[#66] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #55

Co właściwie usiłujesz tutaj sugerować?

Dokładnie to, co napisałem - czyli to, że w interesujący sposób interpretujesz pojęcie etyki, zważywszy na to, iż Olo żadnych naprawdę prywatnych/poufnych treści de facto w swoim komentarzu nie przekazał.

[#67] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #60

Powiem tylko to co sam wiem.

I od razu mówię, jeśli ja czegoś nie wiem to nie znaczy, że tego nie ma. Ja nie jestem betatesterem i nie mam dostępu do serwera z update'ami ale wiem jedno, obecnie nie ma dnia by nie było tam kilkunastu update'ów.

Nie pytałem o klasy USB, mowa była wcześniej o klasie massstorage.

Na temat grafiki: wszyscy wiedzą, że jeszcze P96 nie jest natywne, tylko emulowane ale co to znaczy wolna grafika? Powiedz mi jakiego dokładnie kryterium używasz określając gfx jako wolną lub szybką?

Czy chodzi o niezbyt płynne przesuwanie okienek po blacie? Czego nie będzie po przeniesieniu P96 pod PPC? Czy może chodzi o szybkość prezentacji filmu w oknie playera takiego jak np. MooVid?

MooVid 1.7 PPC dla OS 4 pod emulowanym P96 osiąga do 80 FPS w zależności od ustawień (wg. słów testera tego programu, z którym akurat rozmawiałem). Wystarczająca prędkość? Czy może jeszcze trzeba trochę "podgazować"?

Nie wiem jakie są parametry UDMA. To jest kolejna nowość sprzed paru dni i ja nie mam do tego dostępu.

Czy po raz kolejny będziecie obłudnie rwać szaty, że OS 4 jest rozwijany w oparciu o NDA obowiązujące pewną grupę ludzi?

[#68] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #62

Amigafan napisał jedną nieprawdziwą informację

Jedną?

Zaiste, w którymś momencie prawdopodobnie straciłeś wątek.
[#69] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #67

Powiedz mi jakiego dokładnie kryterium używasz określając gfx jako wolną lub szybką?

Działanie/prezentacja toolbara (zwłaszcza zmiana położenia myszą, włączenie/wyłączenie przeźroczystości, etc) - to co było widać na tym przykładzie, na pewno nie można nazwać "szybką grafiką".

[#70] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #66

Nie chodzi o to czy przekazał coś poufnego, czy nie.

Te kwestie akurat reguluje prawo a nie etyka.

Etyka dotyczy kwestii nieuregulowanych prawnie a więc w tym konkretnym przypadku upublicznienia wypowiedzi, której autor nie miał najprawdopodobniej intencji aby tak się stało.

Występuje tutaj zatem nadużycie zaufania autora wypowiedzi, przekroczenie intencji jaka przyświecała autorowi, gdy swoją myśl wypowiadał w warunkach prywatności. I tutaj właśnie poprawność zachowań regulowana jest za pomocą etyki.

Nie ma w tym nic dziwnego.
[#71] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #68

O MOSie wiem tyle, że....nie potrzebuje Linuxa i ten błąd zauważyłem. Jeśli były inne niprawdziwe informacje to na pewno grzecznie poprawiliście go. :)

[#72] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #69

>Działanie/prezentacja toolbara (zwłaszcza zmiana położenia myszą,

>włączenie/wyłączenie przeźroczystości, etc) - to co było widać na

>tym przykładzie, na pewno nie można nazwać "szybką grafiką".

To są właśnie te elementy GUI, które wymagają częstego odwoływania się do P96. A skoro jeszcze jest ono emulowane (w sposób interpretowany) to nic dziwnego, że widać jak się odbywa np. włączenie przezroczystości.

Powiedziałbym odwrotnie: jeszcze tylko teraz można tak naprawdę zaobserowoać jak dokładnie się to odbywa. Później po przeniesieniu pod PPC, nawet gdyby były tam jakieś błędy w metodzie przerysowywania, to i tak nikt by tego nie zauważył.
[#73] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #64

> szczekasz dalej czy koledzy zatkali ci usta sliniaczkiem?

Idę pomerdać ogonem gdzie indziej.
[#74] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #73

Mysle ze Konrad to doceni :>
[#75] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #63

filmik mnie nieinteresuje nie moze oddac w pełni... tego co zrobiono. Pytanie było do Zap'a i wystarczy mi ze on mi powie ze sa zmiany uwierze na słowo.
[#76] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #67

Ja nie jestem betatesterem i nie mam dostępu do serwera z update'ami ale wiem jedno, obecnie nie ma dnia by nie było tam kilkunastu update'ów.

Skoro nie masz dostępu do serwera z aktualizacjami, to skąd wiesz ile ich się tam pojawia?
[#77] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #70

Myślę, że gdyby ta cytowana wypowiedź miała inny wydźwięk, to byś takiego rumoru o etykę nie podniósł.

Jest tu czego bronić, zaiste.
[#78] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #72

Ciekawa argumentacja. ;) Tylko nie napisz jeszcze, że obecny stan rzeczy (z nienatywnym P96) utrzymywany jest dlatego, iż autorzy toolbara szukają ewentualnych błędów związanych z jego wyświetlaniem, a po skompilowaniu P96 na PPC już nie będą mogli, bo wszystko będzie działać za szybko. :D
[#79] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #78

To akurat ty napisałeś a nie ja.

A argumentacja pokazuje, że można na to spojrzeć i w inny sposób.
[#80] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #76

To akurat wiem z drugiej ręki ale nie mam powodu by nie wierzyć.

Do tej pory wszystko się sprawdza.
[#81] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #77

To nie jest żaden rumor tylko uwagi natury ogólnej.

Źle myślisz, że chodzi tylko o ten konkretny przypadek.

Każda taka sytuacja powinna być odpowiednio nazwana.

A jeśli nie jest - no cóż, ja nie czytuję wszystkich komentarzy, poza tym nie jestem jakimś dyżurnym moralistą.

[#82] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
Eh, tak sobie czytam i czytam i momentami nie wiem czy się śmiać czy płakać...

Aż się nie chce pisać. Jeszcze bym to zrozumiał, gdybyście mieli po 14 lat i wspólnie zastanawiali się jakby tu stosunkowo łatwo przejść przez okres dojrzewania a w szkole bylibyście karmieni nowomową...
[#83] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #72

w sposób interpretowany

Znaczy sie JITa jak nie bylo tak nie ma?
[#84] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #82

Prawda, prawda..., ale ja byłem nieźle zaskoczony, jak na fotkach zobaczyłem dość młodych ludzi, a wyobrażałem ich sobie zupełnie inaczej. :D

[#85] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #82

Nikt nikogo do czytania i pisania komentow na tym portalu nie zmusza! Mozesz wiec sobie spokojnie to odpuscic! Naprawde! :D
[#86] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #83

A moze go nie byc w koncowej wersji AmigaOS4? Pewnie, ze nie! Tak samo jest z natywnym Picasso - myslisz, ze wypuszcza gotowy system z grafika na emulowanym 68k? Nie sadze, ze zaryzukuja. :) I tak tez jest z UDMA i USB. Bedzie AmigaOS4 w sprzedarzy, kupisz sobie go i sprawdzisz, czy to wszystko jest w systemie. Zapewniam Cie, ze bedzie! W trakcie prac nad systemem nikt z deweloperow i betatesterow nie ma obowiazku spowiadac sie na portalach z tego co jest juz w OS4. Nawet jesli pytaja o to uzytkownicy MOS'a. Nawet gdyby to robili to jak wygladala by ich praca na AmigaOS4 - stanela by calkowicie w miejscu! Zreszta od ludzi z MOS Teamu tez trudno wyciaga sie takie informacje, a MOS jest darmowym systemem. Nie nalezy zapominac, ze AmigaOS to komercja - cisza ze strony tworcow tego systemu nie jest wiec niczym dziwnym. Zadajac publiczne pytanie pt. "co juz jest gotowe w AmigaOS4" nie nalezy sie dziwic, ze odpowiedzi brak. Nie nalezy sie obrazac za to na tworcow oraz zwolennikow AmigaOS4. Po prostu tak byc musi, takie sa prawa rynku. Bedzie premiera, beda szampany i gratulacje. Teraz jednak nadal trwa ciezka praca. Ja trzymam za nich kciuki! A Wy? :D
[#87] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #86

Zapewniam Cie, ze bedzie!

W to nie watpie. Tylko kiedy?
[#88] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #87

Powoli ja tez juz zaczynam miec serdecznie dosyc tego czekania, ale mysle ze jest juz blisko! W tym roku na 100%. :)
[#89] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #88

W zeszłym roku już wysyłali ludziom pod Choinkę. Rok wcześniej Hermans też obiecywał cuda-niewidy. W tym chociaż widać, że coś faktycznie powstało. Nazwa pre-release nie wróży jednak wcale szybkiego doczekania wersji full. Kto pamięta jak jeszcze parę miesięcy temu zwolennicy AOS4 nagminnie wyśmiewali MorphOSa, że jest tylko w wersji beta. Umilkli natychmiast jak tylko Friedenowie ogłośili wypuszczenie prerelease AOS4. Zbieg okoliczności? Chyba nie...
[#90] Re: Jeden rzut okiem na AM2004
W odpowiedzi na komentarz #86

Zapewniam Cie, ze bedzie!

Nie jest to jakaś niesamowita informacja dla ludzi, którzy używają już od ponad roku nowej Amigi G3/G4 z natywnym, mocno odnowionym systemem pod PPC. Ludzie używający Classiców czasem nie zdają sobie sprawy z tego, że dla niektórych to co obiecuje Hyperion jest chlebem powszednim od dawna. To co Amigowcy mają nadzieję zobaczyć w tym roku (AmigaOS4) jest czymś o czym Pegazowcy chcą już zapomnieć (MorphOS 1.5). Więc trudno żebyśmy się jarali jakimś tam natywnym Picasso96 czy emulatorem 68k. Nie te czasy. MOSowcy się tym jarali prawie 2 lata temu. :)

Ja trzymam za nich kciuki! A Wy?

My oczywiście też. Głownie z tego powodu, że wypuszczenie AmigaOS4 i szum jaki się wokół tego zrobi może przyspieszyć wydanie MorphOSa 1.5. Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego jak bardzo mi zależy na mozliwie jak najszybszym ukończeniu prac nad AmigaOS4. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem