Komentowana treść: "Zimna Wojna"
[#31] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #10

W odpowiedzi na komentarz #10

przynajmniej skonczyla sie sciema ze PPA stara sie byc portalem neutralnym.

Gdybym chciał, aby ten portal był neutralny dla amigowego środowiska, to bym o windowsie w nim pisał.

Zastanów się, jak niby można zachować neutralność chcąc pisać o tym, co się w amiświatku dzieje? Bezstronność to rozumiem, ale neutralny?

Jednak nie da sie uryc ze 50% redakcji PPA to posiadacze Pegasosa

Zapewniam Cię, że mniej niż 50%. :)

Jak swego czasu (jeszcze przed ukazaniem się Twojego artka) zaproponowałem Tobie wstąpienie do redakcji PPA, to z góry odrzuciłeś moją propozycję. Pytam zatem; do kogo mam się udać w tej sprawie? Gdzie w Polsce znajdę niezależną osobę związaną z A1/AOS4??

Pisane do Grxmrxa:

Wiem ze tresc arta nie pokrywa sie z Twoimi opiniami

O czym Ty piszesz?? A co Grx ma do tego artka, albo artek do opinii Grx-a? Każdy z nas ma swój rozum, to co ktoś napisze nie ma najmniejszego znaczenia. Nie rozumiesz takiej prostej rzeczy??
[#32] Re: "Zimna Wojna"
artykuł jak artykuł, nie jestem jakims hardkorowym fanem os4, ale porównanie USA -ZSRR i takie tam, po prostu wprawia w dość ambiwalentny nastrój - śmiać się czy płakać ?

Ciekawym, ile autor tej błyskotliwej metafory ma lat... 15?

;)

zamiast wojowania weźcie się lepiej do tworzenia na ulubioną/-nej platformie, bo tworząc sobie wirtualnych wrogów skończycie jak przytoczone świetliste UStany - neokolonialne imperium, poszukujące wirtualnych wrogów, by uratować "miejsca pracy" i pogrążające się w coraz większej paranoi [akurat o tym możnaby napisać co najmniej pare encyklopedii, szkoda tutaj zbędnej polemiki]. ;))

Po co w ogóle powoływać sie w amigowych artykułach na takie bzdury ???

Ciekawe, kto następny napisze, że "Bóg jest po naszej stronie" ;)))

Pomóc swojej ukochanej platformie najlepiej można poprzez tworzenie. Zdecydowanie po 1000x bardziej wolałbym zobaczyć jakąś hardkorową aplikacje stworzoną przez jihad-fanatyka os4/mos'a niż oglądać kolejny jihad "artykuł (?)" wnoszący tyle do amigowego środowiska, co wnosi zmuszona polityczno-społeczną sytuacją [nad której status quo stoi oczywiście nasze "prawie-demokratyczne" USmocarstwo, w którym "istnieje" wolność słowa] i praniem mózgu palestyńska dziewoja do pełnego izraelczyków autobusu w godzinach szczytu ;(

[pobawimy sie dalej?...]

that's all folx ;) przepraszam urażonych. co złego to nie ja. :)

[#33] Re: "Zimna Wojna"

@offca, post #32

W odpowiedzi na komentarz #32

Ciekawe, kto następny napisze, że "Bóg jest po naszej stronie"))

To juz bylo ;) Wystarczy spojerzec na Executive Updates Billa McEwena z Amiga Inc, ktore bardzo czesto byly konczone fraza "God bless" ;) Chocby ten http://www.amiga.com/corporate/082003-mcewen.shtml. ;)
[#34] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

Nie masz pojęcia, co się działo na naszej liście, po nadesłaniu owego artka McBarlo do korekty. Twój artek, jak sam pisałeś, dotyczyć miał tylko Twoich wrażeń i na tym miał się skupić. Staraliśmy się, aby tak było. Artek McBarlo zaś tyczy się innej sprawy, wyraźnie jest ona zaznaczona w temacie. Był przeredagowywany o wiele razy więcej niź Twój.

Jak już było o tym wyżej; zapraszamy do napisania podobnego felietonu! Sam jestem ciekaw, do czego byś porównał oba obozy!? Raz, mając jako tytuł "Zimna Wojna", a dwa, mając za tytuł "Ciepła Przyjaźń".
[#35] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #30

A teraz mi powiedz czy wiadomo Ci cos na temat maili wymienionych miedzy Sirleo a Mcbarlo

Wiadomo mi tylko tyle, że była prowadzona dyskusja. Artykuł nie ukazał się od razu po tym jak był gotowy do wstawienia, troche czasu minęło.

Jedna strona jest cenzurowana, prouje sie na nia wplywac aby ulagodzila tekst aby nie urazil przypadkiem MOSowcow

Druga moze walic blotem bez najmniejszych oporow idzie na serwer PPA.

To nie jest prawdą. Jeśli by było to bym nie był już w tej chwili redaktorem tego portalu, sam bym zrezygnował.

Ciekawe czy gdyby zdanie o Zwiazku Radzieckim, zamienil na "fanatyczni zaslepieni zwolennicy OS4.0 przypominaja fanatycznych zaslepionych SSmanow z Oswiecimia" to tez by to poszlo bo to tylko publicystyka ?

Oczywiście, że nie. Ja to USA i ZSRR jak i porównanie do Zimnej Wojny zrozumiałem na innej płaszczyźnie, zapewne na takiej na jakiej chciał to przekazać autor. Inna sprawa czy się z tym zgadzam czy nie. Jednak ja tu nie zauważyłem porównania na płaszczyźnie Stalina i mordowania ludzi a propagandy i ukrywania informacji o tym, że w kraju źle się dzieje, informowaniu tylko o tym co dobre (z wyolbrzymianiem sukcesów). Było to bardzo silne porównanie, ale tak właśnie chciał to ująć autor tego tekstu. Czy ja bym się obraził gdybym w tej chwili był użytkownikiem AmigiOne i AmigaOS4? Gdybym był naładowany emocjami do sprzętu i systemu prawdopodobnie tak. Jednak w innej sytuacji napisałbym w komentarzach, że nie podoba mi się takie porównanie i żądał od autora tekstu wyjaśnień dlaczego akurat takie zastosował a nie inne i czy zdaje sobie z tego sprawę, że mógł przez prypadek w ten sposób kogoś obrazić.

Jestem teraz również pod wpływem emocji, ale staram się tego w tekście nie okazywać. Po prostu racjonalnie spróbujmy sobie sprawy wyjaśniać a nie strzelać oskarżeniami i obrażać bezpodstawnie tych, którzy coś robią. Jeśli mcbarlo użył złego porównania to proszę mu to wyjaśnić dlaczego to może być źle odebrane.
[#36] Re: "Zimna Wojna"

@offca, post #32

W odpowiedzi na komentarz #32

Pomóc swojej ukochanej platformie najlepiej można poprzez tworzenie.

Oczywiście, ale do kogo było to przesłanie skierowane? Jeśli do redakcji PPA jako całości lub z osobna to trafiłeś jak kulą w płot ;)
[#37] Re: "Zimna Wojna"
Artykuł ciekawy, niewątpliwie ilustrujący subiektywny pogląd autora. A czy są artykuły prezentujące obiektywną prawdę? Z niecierpliwością czekam na przykłady (ja się z takimi nie spotkałem nigdzie). Pozatym autor pisał o środowisku, nie o sprzęcie, dokładniej o środowisku którego jest częścią - trudno być wtedy w pełni obiektywnym. Nie odniosłem wrażenia aby porównanie USAZSRR tyczyło się ludobójstwa, czy tym podobnych. To raczej chodziło o specyficzne radziecke podejście do prawdy i o propagandę sukcesu. Zresztą co tam ZSRR, chyba prawie wszyscy pamiętamy to z lat 80, kiedy to mieszkaliśmy w 8 mocarstwie gospodarczym świata.

PPA jest świetnym amigowskim portalem (co to portal Amigowski? - to taki który pisze o Amidze; co to więc Amiga? - to komputer na którym można odpalić, bez pomocy emulatora programy napisane dla AmigaOS -- to moja prywatna definicja). Moim zdaniem PPA jest w miarę obiektywny, niektórzy zarzucają PPA "MOSowatość". A jak tu byś "osesczwórkowcowcem" skoro OS4 jest wciąż w wersji prerelease, a sprzęt kosztuje dwa razy tyle co Pegaz (nie mówimy o tym co będzie, mówimy o teraźniejszości), czyli tyle co cztery średnie płace w PL. Artykuł o OS4 (autorstwa właśnie Mufy) ukazał się na PPA, miał sporą czytalność - to świadczy z jednej strony o otwartości PPA, a z drugiej o zaciekawieniu środowiska AOS/MOS OSem4. Konkurencyjny Exec - cóż, kiedyś go czytałem, denerwowały mnie trochę wojenki MOSOS4 toczone tam; w końcu któryś z redaktorów Execa napisał, że o jakości Execa świadczy ilość dziennych odwiedzin. To był ostatni mój pobyt tam. Po cóż mam fałszować statystyki Execowi. Na PPA jest zazwyczaj spokojniej, ludzie zadają pytania, inni im odpowiadają, a nie tylko ciągły pomruk modlących się tłumów (kapłanów tylko kilku, reszta to akolici i wierni - narzędzi kultu zbyt mało).

Dla mnie (o czym już pisałem) miarą jakości sprzętu i środowiska Peggy/MOS jest otwartość: publiczna dyskusja o błędach i brakach, naciski na MOSTeam.... Dyskusja prowadzona przez środowisko OS4 to ciągła litania pochwał, jak już jest super, a jak to będzie w wersji Final (tak jak w znanym dowcipie o programiście Microsoftu godzinami opowiadającym żonie w sypialni jak to będzie super jak już zaczną). Wszystko jest dobrze, żadnych braków, każdy kto twierdzi inaczej jest wrogiem. Przez moich 30 lat życia, jednej rzeczy się na pewno nauczyłem - nie ma na tym świecie rzeczy idealnych, a ktoś kto twierdzi że coś jest pozbawione wad - albo jest zaślepiony, albo zwyczajnie kłamie.

Mufa - artykuł o OS4 był świetny, napisz coś jeszcze (jako nieliczny w PL masz chyba o czym pisać w temacie OS4), a nie napadaj na Mcbarlo.

Chciałbym nadmienić, że mój post tutaj jest moim prywatnym stanowiskiem (na pewno nie PPA).
[#38] Re: "Zimna Wojna"
Jak swego czasu (jeszcze przed ukazaniem się Twojego artka) zaproponowałem Tobie wstąpienie do redakcji PPA, to z góry odrzuciłeś moją propozycję

Tak, tylko dgybym chcial napisac kontynuacje arta i zawarl w nim np. takie zdanie "Amiga OS4.0 jako jedyny system amigowy nowej generacji posiada natywny stos TCP/IP". Dostalbym natychmiast od Ciebie gniewne listy, ze to zdanie godzi w Pegasosa i ze piszac takie rzeczy chyba urwalem sie z piaskownicy. Przy tym na kazdym kroku powtarzalbys mi ze chcesz byc tylko neutralny.

Jak myslisz jak bym sie czul wiedzac ze po stronie OS4.0 czepiasz sie o kazdy p******, a z drugiej strony puszczasz takie teksty jak "Zimna Wojna". A wszystko to pod plaszczykiem czystej neutralnosci. Sorry ale musialem powiedziec NIE.

I jeszcze jedno, nie wiem czy zauwazyles, ale po ukazaniu sie tego arta, nie tylko ja ale i ludzie kompletnie nie zwiazani z OS4.0 odniesli sie do niego krytycznie, a czesc zakwestionowala takze neutralnosc PPA. Dziwnym zbiegiem okolicznosci adwokaci znalezli sie tylko po stronie uzytkownikow Pegasosa.

Wiec o ile moje argumenty do Ciebie nie przemawiaja, to byc moze opinie innych czytelnikow kaza Ci sie zastanowic nad znaczeniem slowa neutralnosc, bo chyba zdajesz sobie sprawe co znaczy portal ktory traci zaufanie czytelnikow....
[#39] Re: "Zimna Wojna"

@wali7, post #37

W odpowiedzi na komentarz #37

Mufa - artykuł o OS4 był świetny, napisz coś jeszcze

Dziekuje. Chodzi mi po glowie napisanie jeszcze arta na temat zmian jakie wniesie ze soba uaktualnienie pre-release, ale to dopiero w sierpniu, a znajac amigowe realia pewnie we wrzesniu ;)

Tak wiec po wakacjach powinienem naskrobac jeszcze kilka zdan i gdzies to zamiescic.
[#40] Re: "Zimna Wojna"
Widze, ze ten tekst wniosl sporo zamieszania. Po czesci sie tego spodziewalem, ale zauwazylem, ze malo kto go zrozumial. Odpowiem hurtem na niektore pytania i postaram sie wyjasnic troche o co w tym tak naprawde chodzi.

Mufa:

Wziales za bardzo doslownie ten tekst przez co nie zauwzyles jego prawdziwego przeslania. Po pierwsze nie traktuje on o tym czy Pegasos jest lepszy czy AmigaOne podobnie z ich systemami. To obraz sytuacji i napiec jakie powstaja w naszym srodowisku. Czy Ci sie to podoba czy nie jest to najszczersza prawada i wbrew temu co moze sie wydawac artykul zachowal nieco obiektywnosci. Przecierz nikt nie twierdzi, ze USA jest idealne...

Wyjasnie teraz czemu do twojego artka byly takie reklamacje. Po pierwsze mial to byc z zalozenia rzetelny test, a taki nie byl. Dopiero po wielu dyskusjach stanelo na tym, ze pojdzie do publicystyki. Jakbys odrazu zaznaczyl, ze to publicystyka tak jak ja to zrobilem to by nie bylo zadnego 'ale'.

PPA jest nadal portalem obiektywnym (nie neutralnym) i taki pozostanie. To, ze czesc redakcji ma Pegasosy nic nie zmienia. Byc moze przewazaja MOSowe newsy, ale prawda jest taka, ze w MOSowym swiecie dzieje sie wiecej, przynajminej oficjalnie. Nieoficjalnych, czyli zarazem niesprawdzonych informacji nie podajemy.

Zarzuty, ze gdybys napisal riposte na moj tekst i ona by sie nie ukazala sa chybione. Napisz, a sam sie przekonasz.

Jesli masz watpliwosci do jakichs konkretnych fragmentow to zacytuj je i powiedz co w nich Tobie nie odpowiada.

Kaczus

W komentarzu nr. 12 trafiles w samo sedno.

wali7

Ty chyba jako jeden z niewielu naprawde zrozumiales co chcialem powiedziec.

offca

Nie napisales czemu porownanie do Zimnej Wojny Ci sie nie podoba. "Bo tak i juz" do mnie nie przemawia.

Oprocz pisania artykulow w miare swoich mozliwosci staram sie tworzyc soft.

Z moim wiekiem duzo sie nie pomyliles - mam 18 lat, ale czy to znaczy, ze to co pisze jest gorsze?
[#41] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

Amiga OS4.0 jako jedyny system amigowy nowej generacji posiada natywny stos TCP/IP".

Posiada go w równym stopniu, co MOS1.5.

adwokaci znalezli sie tylko po stronie uzytkownikow Pegasosa.

Czyżby?

proponuję Ci przeczytać post powyżej Twojego.

Miłej lektury.

Bardzo dużo piszesz o tym, jak to strasznie potraktowano Ciebie, przy publikacji Twojego tekstu. Tymczasem korekta tego tekstu polegała TYLKO i WYŁĄCZNIE na usunięciu fragmentów dotyczących pokazu wersji beta MOSa w Łodzi (bo dokładnie o to Ci chodziło).

I znikło to TYLKO i WYŁĄCZNIE dlatego, iż tekstem tym opisywałeś OS4, i tylko o OS4 miało tam być napisane. Tak trudno to zrozumieć?

Chcieliśmy by tekst opisywał ten system w sposób maksymalnie merytoryczny, bez złośliwości, bez odnoszenia się "do przeciwnej strony", tak by to był jeden z pierwszych tekstów które odcinają się w jakiś sposób od wojny MOS vs OS4, i propagandy, która cały czas jedzie z OS4. Jak myślisz, jak ludzie by się odnieśli do Twojego tekstu, gdybyś najechał tam na MOSa? Że próbujesz niedostatki OS4 zatuszować typowym hasłem "a u was murzynów bili"?

Starasz się wyjść na wielce skrzywdzonego męczennika, a tymczasem nie masz - jak już wspominałem - żadnych podstaw ku temu, by ciągnąć swoje zarzuty. Nigdy nie nadesłałeś NIC do publicystyki w związku z OS4 co spotkało się z taką cenzurą jak próbujesz tu wszystkim wmawiać. Twoje 150% jest wyssane z palca, i oparte na osobistych domniemaniach.

Klucz do sukcesu w Twoim przypadku to zrozumienie, na czym polega publicystyka, a na czym opis i recenzja. I na rozgraniczeniu redakcji PPA, od osobistych opinii i poglądów, które mogą swobodnie wygłaszać, podpisując się własnym imieniem i nazwiskiem, a nie podpisem typu "redakcja PPA".

Jak to zrozumiesz to będzie łatwiej, naprawdę.

Osoby które są związane z OS4 same są winne obrazowi, jaki został przedstawiony w tekście Mariusza. Sami pracujecie na taki wizerunek - jak i swój, jak i swojego systemu. Nie nasza wina że to tak wygląda. Z Waszej perspektywy może jest i wszystko w porządku, z perspektywy osób postronnych, czy chociażby takich, które chciały by sprawdzić, zobaczyć, obadać - już nie. Jest dokładnie tak, jak u sowietów - wszystkim dookoła wmawia się, że jest ok, a każdą próbę krytyki próbuje się ubrać w oskarżenia o rzekome osobiste ataki na fanów OS4, kreuje się manie prześladowcze, bądź próbuje się ośmieszyć ludzi, którzy chcą dociec jak to jest w istocie (vide exec i guru [kb] ).

Właściwie nie wiem po co to piszę... Na polemikę szans nie ma, na zrozumienie argumentów przez drugą stronę też ciężko liczyć, bazując na doświadczeniu z kilkunastu ostatnich miesięcy...

Cóż.
[#42] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #10

W odpowiedzi na komentarz #10

Naprawdę jest mi miło, że tak podchodzisz to tego co robimy dla tego skłóconego ze sobą światka. Jeżeli chcesz (a jak wiem, miałeś taką propozycję, lecz ją odrzuciłeś) możesz spróbować zająć się jakąś częścią portalu. Popracować nad wyszukiwaniem newsów, ich redagowaniem i przygotowywaniem pod takim kątem, aby nikogo nie urazić. Podzielić to wszystko z rodziną, pracą i nauką. Poświęcić swój wolny czas tylko po to, aby te kilkaset osób dziennie mogło gdzieś pogadać i poczytać na temat swojego ulubionego komputera i systemu, nieważne czy jest to AmigaOS czy MorphOS. Może spróbujesz, a wówczas przekonasz się, jak to jest. Jak ciężko znaleźć rzetelną i wiarygodną informację odnośnie AmigaOS. Jak ciężko znaleźć kogoś, kto potrafi to obiektywnie zweryfikować. Wielu osobom to proponowaliśmy, wiele osób prosiliśmy o pomoc w tej sprawie i nie otrzymaliśmy żadnej pomocy. Było to dawno, dawno temu. Wówczas mieliśmy tylko Mcbarlo, który miał Pegasosa. Chcieliśmy mieć też kogoś z drugiej strony barykady. Może nie uwierzysz, ale nawet ostatnio jedna osoba dostała ode mnie zapytanie o współpracę, chociażby tylko w kwestii właśnie A1 i OS4. Nie wiem, może mail nie doszedł, ale ani zgody, ani jej braku nie otrzymałem. Nie pisz więc, że jesteśmy nieneutralni lub nieobiektywni w sytuacji gdy wyciągamy we właściwym kierunku rękę, a w zamian dostajemy figę z makiem.

Gdy Mcbarlo podesłał ten tekst i był on wielokrotnie poprawiany i modyfikowany, aby nie obrazić niektórych osób, wiedziałem, że będziesz pierwszym, który wywlecze na wierzch sprawę Twojej recenzji OS4-Prerelease (zwracam uwagę na słowo recenzji). Jesteśmy wdzięczni za to, że popełniłesz ten tekst, ale musisz zrozumieć jedno: publicystyka to jedno, a recenzja czy opis systemu/programu/gry to drugie. W Twoim artykule było i jedno i drugie, lecz niestety argumenty czy zaczepki pod kierunkiem MorphOS-a były, przepraszam za słowo, bezczelne. Nie byłem w tym odosobniony. Oryginalny artykuł, który de facto róźni się od tego co jest zamieszczone na portalu TYLKO dwoma zdaniami, nadal posiadam na dysku. Mogę przedstawić te nieszczęsne dwa zdania, lecz nie wiem czy miało by to sens. Są dwa powody dla których zostały jedno wycięte, a drugie zmodyfikowane - ty widzisz jeden z nich, podczas gdy ja, który jako pierwszy byłem za tym, aby nad nimi popracować, widziałem całkiem inną ich stronę, którą co bardziej zorientowany w temacie czytelnik także by dostrzegł.
[#43] Re: "Zimna Wojna"

@mailman, post #42

W odpowiedzi na komentarz #42

Ciekaw jestem, czy dostanie Ci sie teraz iż atakujesz OS4, i że jesteś nieobiektywnym zwolennikiem MorphOSa.
[#44] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #25

W odpowiedzi na komentarz #25

Powtarzam, jestem na 150% pewny ze art porownujacy MOSa do ZSRR by sie nie ukazal.

A założymy się, że nie masz racji? Potrzeba to tylko w miarę logicznie uargumentować. Argumentację zastosowanej w tym artykule przenośni zaprezentował Ci GRX. Ja również to odczytałem w ten sposób.

Jednak nie da się ukryć ze 50% redakcji PPA to posiadacze Pegasosa i to widac, szczegolnie z perspektywy uzytkownika OS4.0. To sa czasami niby malo istotne czesto prawie niezauwazalne dla niektorych szczegoly, ale jak sie to wszystko zsumuje to ma sie pewien obraz obiektywnosci portalu.

No to może na te szczegóły wpłynie także fakt, że jeden z członków PPA jest zapisany na specjalną, zamkniętą listę traktującą wyłącznie o AmigaOS4 po polsku? Może ten ktoś próbuje stale, co prawda bez większych efektów, czegoś się dowiedzieć, jeżeli nie tam, to również w innych miejscach na temat właśnie OS4? Sądzę, że dla OS4 i tak robimy wiele, ale jak widzę to zawsze będzie za mało, bo zdarzy się jeden lub dwa teksty, z których wynika, że jesteśmy za MorphOS-em...
[#45] Re: "Zimna Wojna"
Hehe ten artykul brzmi jakby M.B tlumaczyl sie przed nami dlaczego Pegaza kupil. Dodtakowo pisze tam bzdury bo to Mosad nonstop atakuje OS4. Ostatnie wypowiedzi Mosteamu dodtakowo pokazly ze zarzuty jakie byly kiedys rzucane pod adresem OS$ idealnie nadaly sie do MOSA.
[#46] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #30

Widzisz trafiles w sedno to wlasnie mialem na mysli piszac o braku obiektywizmu. Jedna strona jest cenzurowana, prouje sie na nia wplywac aby ulagodzila tekst aby nie urazil przypadkiem MOSowcow. Druga moze walic blotem bez najmniejszych oporow idzie na serwer PPA.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz...
[#47] Re: "Zimna Wojna"

Witam wszystkich.

Dawno się nie odzywałem w komentach z wielu powodów. Ten wątek w pierwszej chwili też chciałem zignorować, ale jednak postanowiłem napisać kilka słów (chociaż może to co teraz tutaj wyskrobię barzdiej nadawało by się do działu "Polemika").

Swego czasu postanowiłem nie udzielać się w dyskusjach na portalach z kilku powodów. Głownym było to, że miałem już dość. Przez większość ludzi nie jestem uważany za osobę obiektywną, gdyż jestem związany z projektem OS4 (testowaniem tegoż systemu, jak również pracą nad polską lokalizacją). Za tą swoją pracę usłyszałem masę różnych dziwnych "słów podziękowania" od wielu osób, ale to już nieistotne. Uważają, że mają monopol na wszechwiedzę więc i tak niech im będzie. Po prostu stwierdziłem, że szkoda czasu i nerwów na udział w bezsensownych sporach i kłótniach. Lepiej zająć się czymś twórczym. Środowisko jest i tak strasznie podzielone, sami dzielimy je coraz bardziej, jednak są osoby po obu stronach "barykady" z którymi można normalnie porozmawiać. Jest też jednak grupa osób, która urządza ciągłe nagonki, i to osób niekoniecznie nawet posiadających Pegasosa. Ot tak mieszających bo im się nudzi. A więc niech sobie mieszają... Ludzie myślący rozsądnie powinni się zastanowić nad tym co robią. Po co marnować czas na komentarze burzące jedynie innym krew w żyłach. Każdy używa tego co mu odpowiada. A1 jako alternatywa na razie w Polsce nie występuje, ale ma swoich zwolenników i nie wszytskich do tego rozwiązania ciągnie naklejka, niektórych ciągnie właśnie OS4, a jaki będzie produkt finalny, czy będzie lepszy czy gorszy od MOS1.5 tego to ja nie wiem. Prywatnie na stopie koleżeńskiej, a nie na stopie wykonywania prac w ATO czy innych takich, to więcej kolegów mam w środowisku związanym z Pegasosem, wymieniać ich nie zamierzam, wiedzą o kogo chodzi. Ale czy to, że oni są pod znakiem niebieskiego motyla oznacza, że wszystko co piszą to brednie? Czy posiadanie sprzętu powinno kłócić kolegów? Jeśli tak, to obraźcie się na mnie wszyscy, gdyż od jakiegoś czasu także używam peceta na co dzień, gdyż jest to jedyny obecnie sensowny sposób na dostęp do sieci. Skoro środowisko amigowe jest aż tak wrogo nastawione do wszystkiego co inne, wykluczcie i mnie... Już teraz wolę aby mnie nazywano pecetowcem, gdyż w tej chwili jest to mniej obraźliwe, niż przypisanie do jednej z dwóch grup ciągle tutaj ze sobą walczących.

Dobra ja wracam do swoich zajęć i proszę mojego stanowiska nie przekładać na całą polską sekcję ATO. W sekcji znajdują się zarówno zwolennicy czerwonej piłki jak i niebieskiego motyla (kolejność alfabetyczna) i jak widać potrafią ze sobą się dogadać i wspólnie pracować nad różnymi rzeczami.

Howgh!
Mariusz Danilewicz
[#48] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #25

W odpowiedzi na komentarz #25

Jednak nie da sie ukryc ze 50% redakcji PPA to posiadacze Pegasosa i to widac, szczegolnie z perspektywy uzytkownika OS4.0.

A zastanawiales sie skad taki uklad? Przeciez nie zmowili sie zeby sobie kupic Pegasosy na zlosc zwolennikom A1. Widocznie Pegasos + MOS sa lepszym rozwiazaniem niz AmigaOne + AmigaOS4.
[#49] Re: "Zimna Wojna"

@grxmrx, post #36

W odpowiedzi na komentarz #36

nie miałem zamiaru krytykować żadnego portalu - portal tylko (?) zamieszcza. Krytyka należy się autorom i forumowym politykującym amigowym formalistom, którzy mają za dużo czasu i marnują życie na rozkminianie amigowej schizmy. Niech ktoś z zewnątrz zrobi na tym jakąś prackę, (doktorat może z socjologii?) - mogłoby to być odkrywcze (?), a przynajmniej zabawne.

innymy słowy - "kobiety na traktory!" -trolle na edytory! ;) [w celu zrobienia czegoś pożytecznego ofcoz].

przecież każde dziecko wie, że "bez rządów, bez wojen, jesteśmy za pokojem!" :)

Do PPA możnaby mieć pretensje, jeśliby zbytnio bawiła się w sztuczne kreowanie ami-życia miast rapotowanie o nim - innymi słowy, jeśli bez większych problemów publikuje, nie uprawia zbytniej cenzury [cenzury to chyba nie uprawia sądząc po poziomie w/w artykułu ;)] i innych dziwnych rzeczy, o których ma zmęczona wyobraźnia jeszcze nie zaczęła myśleć ;) - to wszystko jest w porządku. Można się np. przyczepiać oczywiście do nieco groteskowego już charakteru Exec'a - w sumie to zaczynam się zastanawiać, czy ten portal, szczególnie jego "profil" ;) to reklama, czy antyreklama OS4? ;). Tak czy owak, to świadomy wybór właściciela - tenże tego nie kryje, wiemy kto jest kto - i tyle.

Poza tym, lubie tu zaglądać czasem - szacuneczek za "chcenie się" dla redakcji. [to mówiłem ja - Jarząbek... ;)]

...To skoro jestem jeszcze na antenie - to poza tym, że chciałem pozdrowić mame, na mózg rzuciła mi się całkowicie ogólna, acz trywialna refleksja - czysto praktyczna:

Otóż od długiego już czasu coraz ciężej chodzi mi się po amiportalach - po prostu kiedy pojawia się jakiś njus - człowiek, jako zwierze z odblokowaną funkcją abstrakcyjnego myślenia ma chęć wiedzieć więcej, gdyż czasem w komentach coś rzeczowego można "usłyszeć" - no właśnie - czasem, i to coraz bardziej czasem - żeby wydobyć jakiegoś ciekawego komenta trzeba przedzierać się przez coraz większe bagno brednio-bełkotu - które rozrasta się jak królicza populacja - najpierw ktoś zaznaczy, że MOS/OS to cośtam, by później kończyło się na łapaniu się za słówka i osobistych docinek - ciekawe kiedy pasjonaci tego sportu zaczną bluzgać na siebie z powodu ortografii - hej! napisałem właśnie "mos" z małej litery! ;) ;(

[powtarzam: oczywiście generalizuję]

Ciężkie czasy dla kogoś próbującego coś ciekawego znależć pod njusami...

Niech żyje FJJA [Front Jihad Jedności Amigowej ;)] - trzymajmy się w kupie, nie dostaniemy po d###e! ;););)

...no przynajmniej krócej można będzie przeglądać komentarze ;)

houq!
[#50] Re: "Zimna Wojna"

@Mariusz Danilewicz, post #47

W odpowiedzi na komentarz #47

i to osób niekoniecznie nawet posiadających Pegasosa

czy tez będących zainteresowanymi OS4.

Prezpraszam, ale tych kilkju słów tam zabrakło.

Howgh!
Mariusz Danilewicz
[#51] Re: "Zimna Wojna"
Pozatym wprost swterdza ze cos jest do bani, ze ktos moze wyrzucic pienadze w bloto - tyle wspolnego ma ten artyklu z zimna wojna co propaganda prokomunistyczna z tamtych czasow. I kto tu chce aby odbywalo sie bez wojen jak Mosad nonstop podburza takimi bredniami. Nie jestem zwolenikim pegaza ale nigdze nie napisalem ze jest do bani a takie sterdzenia tylko pokazuja mocny fanatyzm tego czlowieka nie mowie ze nie ma fanatykow po stronie OS4 ale ten czlowik jescze terdzi ze stara sie byc obiektywny.
[#52] Re: "Zimna Wojna"

Ludzie nie odbierajcie tego tak doslownie. :) Bo sie jeszcze jakies

choroby nabawicie :(. Wiecej luzu :D

-----------------------------------------

Pegasos II G3 User
[#53] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

Tak, tylko dgybym chcial napisac kontynuacje arta i zawarl w nim np. takie zdanie "Amiga OS4.0 jako jedyny system amigowy nowej generacji posiada natywny stos TCP/IP". Dostalbym natychmiast od Ciebie gniewne listy, ze to zdanie godzi w Pegasosa i ze piszac takie rzeczy chyba urwalem sie z piaskownicy.

Przytoczę Ci jeden z maili, który napisałem na naszej wewnętrznej liście. Dialog przebiega z SirLeo i dotyczy kontrowersji jakie artykuł może wywołać:

[SL]Szkoda tylko, ze to pisze ktos z redakcji, a nie postronna osoba.

[SL]Moze sie doczekamy kiedys riposty w podobnym stylu??

[JA]Cały czas czekam na ripostę ze strony OS4, jakiś artek, cokolwiek.

Jak więc widzisz chcemy, aby takie teksty się pojawiały. Chcemy, aby ludzie je pisali. Ale chcemy, aby były rzetelne, pozbawione napaści i wzajemnej wrogości. Jeżeli ma to być publicystyka, polemika czy dyskusja to na poziomie, normalna, bez obrażania nikogo, ani niczego.

Mariusz w ostatnim akapicie napisał:

Reasumując, podejście ludzi związanych z OS4 do ich ulubionego systemu jest dość dziwne i zbyt emocjonalne. Kiedy ktoś powie złe słowo na ich system traktują to jak osobistą obelgę. Podejmowałem wielokrotne próby rozmowy na luzie, bez ataków, ale udawało się to tylko połowicznie. Zawsze wisiał w powietrzu ten podział na "nas i "was". To przecież jest głupie choć tak po prawdzie to ma pewien urok.

Napisał to użytkownik Pegasosa, który według mnie stara się zachować dystans, próbuje nikogo nie urazić, próbuje podsumować swój tekst właśnie w ten sposób, a i nawet stara się być obiektywny, ludzki, normalny, nienapastliwy. Wybrał jego ścieżkę, ale szanuje to, że inni wybrali inną. Nie kłuje go to w gardle. Kłuje go to, że z powodu takiej głupoty powstaje "zimna wojna". Wojna o te same głupoty, które zna historia sprzed 40-50 lat. Wojna przez którą tworzą się podziały. Na końcu artykułu brakuje tylko zdania - po co?

Spróbuj napisać rzeczową polemikę. Niech ktokolwiek z grupy zwolenników AmigaOS4 napisze. Obrońcie argumenty Mariusza. Może stwórzcie swój tekst, który wywoła falę komentarzy i polemikę. Gwarantuję Ci, że zamieścimy Twój tekst.
[#54] Re: "Zimna Wojna"

@Mufa, post #39

W odpowiedzi na komentarz #39

Mufa - artykuł o OS4 był świetny, napisz coś jeszcze

Dziekuje.

Widzisz? I właśnie o to w nim chodziło. Aby taki był. Aby pokazał, że to jest pre-release. I właśnie taki się ludziom podobał...

Chodzi mi po glowie napisanie jeszcze arta na temat zmian jakie wniesie ze soba uaktualnienie pre-release, ale to dopiero w sierpniu, a znajac amigowe realia pewnie we wrzesniu. Tak wiec po wakacjach powinienem naskrobac jeszcze kilka zdan i gdzies to zamiescic.

Ja ze swojej strony mogę napisać, że byłbym rad gdybyś go zamieścił u nas. Zresztą w prywatnej korespondencji o tym Ci napisałem. Jak uczynisz - Twoja wola. Niemniej - zapraszam.
[#55] Re: "Zimna Wojna"

@Sventevith, post #51

W odpowiedzi na komentarz #51

Gosciu - bo w ogole nie skumales o co w tym tekscie chodzi! Tyle.
[#56] Re: "Zimna Wojna"

@mailman, post #54

W odpowiedzi na komentarz #54

Moge napisac artykul ocenjacy MOSA ?? Nie mam MOSA ale M.B nie ma OS4 a stwierdzil ze jest do bani.
[#57] Re: "Zimna Wojna"

@Sventevith, post #56

W odpowiedzi na komentarz #56

Czytales wogole artykul? Moge prosic o cytat, gdzie mcbarlo tak stwierdzil, bom ciekaw.
[#58] Re: "Zimna Wojna"

@MinisterQ, post #41

W odpowiedzi na komentarz #41

Bardzo dużo piszesz o tym, jak to strasznie potraktowano Ciebie, przy publikacji Twojego tekstu. Tymczasem korekta tego tekstu polegała TYLKO i WYŁĄCZNIE na usunięciu fragmentów dotyczących pokazu wersji beta MOSa w Łodzi (bo dokładnie o to Ci chodziło).

Wszystko co napisał MiniQ to prawda. W swoich komentarzach popełnionych powyżej starałem się nie wywlekać tego na wierzch i nie pisać jakie dwa powody (komentarz #42) miałem na myśli. Jeden z nich to właśnie to co napisał MiniQ - rzeczowe, merytoryczne podejście do OS4-Prerelease. Zaprezentowanie co to w ogóle jest, z czym się je, czego nabywca może oczekiwać itd. Bez kłótni, wojen, z zachowaniem dystansu. Drugi powód to taki, że ten tekst nie miał w żaden sposób zaczepiać MorphOS-a, bo to po prostu odbiłoby się na samym OS4 i stawiałoby go w złym świetle. Sami zwolennicy OS4 twierdzą przecież, że porównanie nie ma sensu, bo OS4 w pełnej wersji jeszcze nie ma. Porównywanie prerelease chyba tym bardziej. O czym świadczy tekst, że OS4-Prerelease był znacznie bardziej stabilny od tego co było prezentowane w Łodzi 2002? Według mnie to kopanie pod siebie dołu. Osobiście uważam, że zrobiliśmy tylko przysługę zwolennikom OS4. Według mnie przyrównanie OS4-Prerelease do jakiejś wersji alfa MorphOS-a prezentowanej w Łodzi 2002 gorzej świadczy właśnie o tym czym jest Prerelease, niż jest jakąś próbą dogryzienia drugiej stronie.
[#59] Re: "Zimna Wojna"

@Sventevith, post #56

W odpowiedzi na komentarz #56

Złość piękności szkodzi

:)
[#60] Re: "Zimna Wojna"

@MinisterQ, post #43

W odpowiedzi na komentarz #43

Ciekaw jestem, czy dostanie Ci sie teraz iż atakujesz OS4, i że jesteś nieobiektywnym zwolennikiem MorphOSa.

Wiesz, nie wiem czy na tym aż tak bardzo mi zależy, aby się przekonać. Z całą pewnością będzie to atak nietrafiony bo ja nie jestem za żadną ze stron. Ale to wiedzą chyba tylko nieliczni. Chciałbym jednak wiedzieć głównie za który punkt wypowiedzi mogę dostać :D Jednym słowem, na jaki kolor zmieni się mój policzek: czerwony czy niebieski, a może pośrednio - na fioletowy? :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem