Komentowana treść: List otwarty do spolecznosci amigowej
[#31] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MinisterQ, post #30

W odpowiedzi na komentarz #30

Wedlug mnie MOS nie moze byc lepszy chocby z tego powodu ze nigdy na klasiki sie nie pojawi a z tego co sie orientuje to OS4 na klasiki bedzie i to jest jego gruba przewaga nad MOS`em
[#32] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Maxik, post #31

W odpowiedzi na komentarz #31

Skoncz prosze i nie prowokuj kolejnego brednioserialu.
[#33] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MDW, post #27

W odpowiedzi na komentarz #27

no i Real3d jeszcze - w koncu jakis trejser z prawdziwego zdarzenia - choc z drugiej strony bardzo szkoda, ze to nie LW - wielu znam ludzi, ktorzy o Amidze prawie juz zapomnieli a od Lajtlejwa odzwyczaic sie nie moga... zreszta duzo rzeczy LW zczzytuje [w tym twoj demo-silnik, jak mniemam ;)] - zdecydowanie wolalbym LW od Reala [z calym szacuneczkiem ofcoz]...

btw: zakladam, ze jest szansa pojawienia sie na oba (?) amigowe systemy Blendera czy Gimp'a [choc praktycznie nie widzialem obu na oczy] - czy realna?

coz by tu jeszcze... gcc 3.4 ?? ;) - tu juz moze przesadzam, aczkolwiek moi ziomusie byli strasznie podexcytowani tym nowym gcc [pod winde] -wiec zakladam, ze to tez jakis "maly krok dla Friedena (?) a wielki kroczek dla ami-ludzkosci" ;) [czy tylko tej z aminalepka? -moze jest juz robiony pod Mos'a? - sori jesli plote ignoranckie banaly, po prostu nie wiem].

Oczywiscie piszac podobne rzeczy o softowej przewadze pilki nad motylem nie moge powiedziec, ze jestem obiektywny [a ktokolwiek jest?] i gdybym byl Mosoffca [czego rowniez nie wykluczam] zapewne mowilbym inaczej...

w sumie to chyba nie ma sensu rozpoczynac powaznej debaty o przyszlym sofcie, ktorego jak zwykle nie ma - wystarczy, ze dyskutujemy o systemie, ktory "istnieje inaczej" ;), tudziez niech wystarcza boje na "wirtualne" ficzersy...

wiec rzekne na koniec banalnie, iz byc moze o jakimstam mini-sukcesie zadecyduje fakt pojawienia sie paru "killer apps'ow", najlepiej w tym samym czasie - rzeczy, ktore przekonalyy niezdecydowanych mozna przeciez wymienic na palcach jed.. no moze 2 rak ;)

a ha - a'propos softu strasznie wkurza mnie brak porzadnego programu muzycznego jakiejs w miare biezacej, lub niedawnej przynajmniej generacji. Widzialem dawno temu njusy o "reinkarnacji" DigiBoostera [pod Mos'em bodajrze] - i od tamtej pory stary dobry Digi zapadl sie pod ziemie - jak dla mnie jest to jeden z niewielu powodow do odpalenia classic Amigi - czy cos powaznego do tworzenia muzy jest [a raczej bedzie] na cokolwiek?

[i nie mam tu na mysli tych dwoch samplero-mikserow (?) (Audio Evolution?), ktore zostaly niejako wcielone w szeregi obu armii w marketingowej wojnie na killer apps'y ;) )]

Zakladam, ze o calej technologii VST mozna w "naszym" swiecie zapomniec [patenty :( ]...
[#34] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@offca, post #33

W odpowiedzi na komentarz #33

ooops, Real tez juz byl wyliczny - mea culpa

tymczasem dla niegodnej rzeszy ludu na wschod od Łaby, nie mogącej zakupic za srednia pensje pre-komputera :) kolejna porcja screen'ow by sie obejsc smakiem, lub ponarzekac na fake'owane zdjecia.... i w ogole, ze tak wolno dziala ;)

http://amigaos.dk/modules/bamagalerie3/

- niedlugo sciaganie szotow/filmikow z os4 stanie sie jakas lokalna dyscyplina pre-olimpijska ;)

w sumie to o ile przestawianie ikonek i prefsow nudzi sie po paru dniach, to gapienie sie na ganiajacy kursor przestawiajacy okienka nudzi sie po paru minutach ;) - no i pozniej ta masa domyslow co jest fake'owane a co nie... ;) ;)

[#35] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@offca, post #33

O portowaniu Blendera na MOSa bylo slychac swego czasu, ale ostatnio jest cisza na ten temat. Musialby sie ktos z wieksza wiedza wypowiedziec.

GCC 3.4 - na MOSa nie jest dostepna, ale sam proces przeportowania, dla osoby zaznajomionej w temacie jest prosty. MOS-team mowi, ze robia wersji GCC 3.x, gdyz generator kodu dla PPC jest jeszcze niezbyt dopracowany i czasem generuje bledny kod.

Co do Digibostera - pojawila sie ze 2 miesiace temu publiczna beta wersja dzialajaca juz na MOSie. A jak dzialala to nie wiem, bo sie nie interesuje tworzeniem muzyki.
[#36] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@marcik, post #35

W odpowiedzi na komentarz #35

Co do Digibostera - pojawila sie ze 2 miesiace temu publiczna beta wersja dzialajaca juz na MOSie. A jak dzialala to nie wiem, bo sie nie interesuje tworzeniem muzyki.

DBMy go zawieszaja...
[#37] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej
Ja bym dodal do tak zwanych killer appsow jeszcze IBrowse 3.0. Wiem wiem ze jak na warunki swiatowe okreslenie killer apps dla tego programu wzbudziloby co najwyzej usmiech politowania, ale nie da sie ukryc ze na Amy ten browser rzadzi. Na pewno dla przecietnego amigowca bedzie to wiekszym magnesem niz np. Voyager.

Dodatkowo przebakuje sie cos o natywnym ImageFX, ale skoro wersja lite pojawila sie zarowno na OS4.0 jak i MOS, to nie nalezy wykluczyc ze natywna wersja full, tez pojawi sie na oba systemy.
[#38] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Mufa, post #37

W odpowiedzi na komentarz #37

heh... Nie chce bronic Voyagera, ani innych ami-browserow, ale
pytanie, po czym wnosisz, ze wersja IB 3.0 bedzie wspaniala, a innych
browserow nowe wersje nie?
[#39] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@offca, post #33

"Zakladam, ze o calej technologii VST mozna w "naszym" swiecie zapomniec"

Nawet jeśli kiedykolwiek zawita na którąkolwiek z omawianych tu platform (raczej w to wątpię), to jest to melodia przyszłości.

Co do DBPro, nawet jeśli ukaże się sensownie działająca wersja wzbogacona dodatkowo nowymi za przeproszeniem ficzerami, to rynku on nie nakręci, bo żaden zawodowiec się tego rodzaju programem raczej nie zainteresuje.

Przyglądam się rozwojowi wypadków na scenie wyścigu AOS/MOS życzliwie, ale z boku, bo nie stać mnie na tak kosztowne hobby. Życzę obu stronom sukcesów. :)

[#40] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Kaczus, post #38

W odpowiedzi na komentarz #38

Ja nie twierdze ze bedzie wspaniala, byc moze bedzie nawet i gorsza niz przyszle wersje Voya czy Aweba.

Twierdze tylko ze zapowiedz nowej wersji IBrowsa moze byc dla potencjalnych uzytkownikow wiekszym magnesem niz konkurencyjnych amibrowserow. Swego czasu na PPA byla ankieta, na temat jakiego browsera uzywasz i wyniki byly mniej wiecej takie IBrowse 80%, Aweb kilkanascie, a Voyager chyba 4%.

Nie wiem jak sytuacja bedzie wygladac za rok czy dwa, byc moze konkurencja zdystansuje IBrowsa i wyniki ankiety beda zupelnie inne. Ale na dzien dzisiejszy smiem twierdzic ze najwiecej ludzi czeka na nowego IBrowsa (no oprocz tych co wieza jeszcze w projekt Amozilla).

[#41] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@reactor, post #9

W odpowiedzi na komentarz #9

Juz od prawie dwoch lat jest "zaraz bedzie", "za chwile", "plytki juz w tloczni". A dzis mamy: "jeszcze pol roku". Monty Python w czystej postaci.
[#42] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MinisterQ, post #30

nie dopuszcza bo on ma a1. wiec sila rzeczy ma najlepsze.
[#43] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej
fajnie jest :) robcie sobie dzieci zeby ich dzieci sie doczekaly os4. kmos robi powtorke z rozywki kupujac amige i oglaszajac nowe stare plany, wiec te 6 miesiecy tez sie bedzie ciagnac. w amiswiatku nie takie numery bywaly a i wymowki bywaly glupsze. zwracam uwage ze nie podali czy to ziemskie miesiace czy nie ;)
[#44] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Valwit, post #43

W odpowiedzi na komentarz #43

Valwit, nie zaczynaj proszę...
[#45] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Mufa, post #40

W odpowiedzi na komentarz #40

Hmm wlasnie niech ktos mi wyjasni wczym tkwi problem z portem mozilli na amige.

Z tego co mi wiadomo mozilla to projekt otwary wiec zrodla sa

dostepne, wtakim razie czy naprawde neidalo by sie zrobi tego w pare dni? przeciez jak pamietam port np linuxowego dooma na classika powstal w 1 dzien.

To czy zakladajac 100 razy bardziej skomplikowany progs, niedalo by sie tego zrobic w 3 miechy ??

przecie ludzie od demosow scenowych mogliby wzorem sportwocow zabrac sie raz na jakis czas za dzialalnosc harytatywna :D

chociaz zapomnialem demosy to na demomeakerach robia wiec pisac progsow nie umieja :D

pozdrawiam ..
[#46] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Blizzi, post #45

W odpowiedzi na komentarz #45

Mało na ten temat było mówione?

fork()... Objętość źródeł...

Bosz... Trzy miesiące... Weź ściągnij te źródła, rozpakuj, i zobacz... a potem pisz o "trzech miesiącach"...

Otwartość źródeł to tylko pozorne ułatwienie sprawy.

A scenowcy...

Znam tylko kilku którzy potrafią, i chcą zrobić coś, poza "obracającymi się kwadratami". I tych darzę szacunkiem, bo robią coś z czego jest pożytek...

A to z portem dooma czy kwaka... Zupełnie tak, jakby to można było porównać do portu mozilli...
[#47] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MinisterQ, post #46

W odpowiedzi na komentarz #46

MinQ na prezydenta !!!

[#48] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@leszek, post #47

W odpowiedzi na komentarz #47

A, dziękuję. :)
[#49] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Maxik, post #31

W odpowiedzi na komentarz #31

Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że Windows XP nie może być lepszy od Windows 95 bo nie da się go uruchomić na 486 z 8 MB RAM.
[#50] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MinisterQ, post #30

Pytanie zadajesz zbyt ogolnie. Sprobuj powiedziec np. ktory system ogolnie jest lepszy: windows XP czy np. Linux Mandrake 10.

I sprobuj to ogolnie uzasadnic.

[#51] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@ZaP, post #29

W odpowiedzi na komentarz #29

Tak ogólnie to może Ci się tylko wydawać.

Zgadza się. Bo zarówno OS4 final jak i MOS 1.5 to sprawa mglistej przyszłości. Póki co jednak MOS 1.4.2 jest lepszy od OS4 pre-release, to chyba przyznasz?
[#52] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@ZaP, post #50

W odpowiedzi na komentarz #50

Twój przykład mógłby i być zasadny, gdyby tylko MorphOS różnił się tak od AmigaOS4, jak ów WindowsXP od Mandrake.

Przypominam, iż mimo wszystko systemy MorphOS i AmigaOS4 więcej łączy niż dzieli (np. lwia część API, wspólny przodek w postaci AmigaOS3, itp).

W zakresie funkcjonalności i działania również więcej je łączy niż dzieli.
[#53] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MinisterQ, post #52

W odpowiedzi na komentarz #52

Moj przyklad jest jak najbardziej na miejscu, bo pokazuje ze bez

okreslenia konkretnych kryteriow oceny nie da sie ogolnie

powiedziec, ze jeden system operacyjny jest lepszy od drugiego

i o to wlasnie mi chodzi.

W gruncie rzeczy moja odpowiedz dotyczy rowniez pytan zadawanych

przez Krashana w #51.

[#54] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej
Mysle ze mowienie ze x jest lepsze od y jest bez sensu. Bo tak naprawde to obiektywna odpowiedz powinna brzmiec ze OS4.0 jest w niektorych elementach lepszy (jak deficons, stos TCP/IP + pare innych p******) a w niektorych elementsach gorszy (jak natywne CGX czy UDMA). Jednak mysle e po najblizzym uaktualnieniu OS4,0 Pre-release, ciezko bedzie znalezc elementy w torych MOS bedzie lepszy.

[#55] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@MinisterQ, post #46

W odpowiedzi na komentarz #46

nocoz moze z portem dooma troche przegielem, ale chodzilo mi raczej o fakt ze obecnie watpie zeby ktos usilnie pracowal nad takim portem

a szkoda bo jest to tak imho najbardziej palaca potrzeba ami.

ps. zrodla mam i sa duze (688MB dla rozpakowanego firefoxa)ale dalej twierdze ze port takiego progsa nie musi byc robiony przez x lat.

pozdrawiam
[#56] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Blizzi, post #55

W odpowiedzi na komentarz #55

To może to po prostu udowodnij? Amigowce pewnie Ci pomnik postawią
[#57] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Jacek Rzeuski, post #56

W odpowiedzi na komentarz #56

HEH :) chcial bym moc, niestety jedyne co potrafie zaprogramoac to krecace sie kwadraty w amosie :D, a moze ktos wie skad wziasc info o amigowym api,porotwaniu progsow,crosskompilacji itp. jak sie nacucze to sproboje sie w to pobawic :D

tymczasem pozdrawiam
[#58] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Blizzi, post #57

W odpowiedzi na komentarz #57

grr "nacucze" mialo byc naucze :/

[#59] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Blizzi, post #57

jak sie nacucze to sproboje sie w to pobawic

ROTFL

P,ANNMSP
[#60] Re: List otwarty do spolecznosci amigowej

@Blizzi, post #57

NDK3.9.Amiga Developer CD 2.1 też by się przydał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem