Komentowana treść: Poprawki Ambienta
[#31] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #29

Chocby na tym ze jest rozwijany w wersji dla MOSa :)
[#32] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #29

A z drugiej strony co - jednoosobowa sekta Dopusowców? ;)
[#33] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #29

Zrozum - nie trzeba rezygnować z Ambienta żeby używać Magellana, nawet nie trzeba na osobnym oknie otwierać tegoż, normalnie otwieram listery na pulpicie i działa ;)
[#34] Re: Poprawki Ambienta

@grxmrx, post #33

Przecie doskonale o tym wiem... ale tym bardziej nie rozumiem sekty Ambientystów ... mają do dyspozycje lepsze rozwiązania (i to od siedmiu lat !!!) a wychwalają - delikatnie mówiąc - mocno niedopracowane... kojarzy się mi się to z propagandą sukcesu AOS4...

a tu trzeba trochę obiektywizmu...

[#35] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #34

Wychwalaja? Raczej czekaja na cos co zastapi bardzo dobre rozwiazanie ale majace juz siedem lat, przez to niekoniecznie przystajace do dzisiejszych realiow.
[#36] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #34

Po prostu ludze czekaja, az w Ambiencie bedzie wszystko(badz prawie wszystko) co jest w idealnym, lecz badz, co badz, juz leciwym Magellanie...

Bo po co uzywac naraz dwoch kol jak bedzie mozna jechac na jednym i do tego stuningowanym pod twoj woz ( czytaj natywnym ) :)

PS. A swoja droga ciekawe, czy nowy Magellan pojdzie pod OS4Emu :D
[#37] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #10

Klikania na ikonkach trąci dziecinadą IMHO... takie typowo windziane

Wcześniej niż Winda to ikonki były na MAKach. Zresztą na Amidze ikonki były od początku normalnością (tylko nie mów, że nie widziałeś WB ) Więc co w tym jest takiego windzianego?

[#38] Re: Poprawki Ambienta

@MikeN, post #37

A masz jakieś inne możliwości obsługi windzianych programów ?

W zasadzie o konsoli windzianej mało kto wie, ba!, defaultowo to nawet ją cieżko otworzyć :) ... niewielka ilość programów jest w wersji DOSowej... po prostu klikasz na ikonki i to wszystko... choćbyś chciał to nie za wiele da się zrobić... szalenie trywialne by wręcz nie powiedzieć prymitywne... na AOS są ikonki ale i większość programów można obsługiwać z poziomu DOS... jest też niedocaniany ARexx... większość programów ma wbudowany jego port... wszystko to stwarza niespotykaną wręcz elastyczność desktopu w sensie jego ustawienia pod kątem określonych potrzeb użytkownika... jak z tego korzystają użytkownicy to inna sprawa... można bawić się tak jak w Windows ale jest to samoograniczanie się IMHO... ikonki to normalność, standard... chcesz osiągnąc coś więcej to obejdź się bez nich... zapewniam że na Amidze można... i to w sposób łatwy, prosty i przyjemny...
[#39] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #38

Jednego nie rozumiem, podpis, czy ikona to w pewien sposób znak, więc
co za różnica, nie rozumiem wogóle problemu. Inna rzecz, jak wygodniej
jest operować, a to też jest zależne, czasem wygodniej z ikony, czasem
wygodniej z listera, nie rozumiem ludzi którzy twierdzą, że tylko
jeden sposób jest prawidłowy, a drugi do niczego się nie nadaje. Tak
samo jak obsługa myszką, czy z klawiatury, wszystko zależy co robisz,
dlatego moim zdaniem dobrze jest gdy program pozwala na obie formy.
Dopus pozwala tym bardziej nie rozumiem,, że jako piewca wpsaniałych
możliwości opusa nie zauważyłeś tego.
[#40] Re: Poprawki Ambienta

@Kaczus, post #39

Jednego nie rozumiem, podpis, czy ikona to w pewien sposób znak, więc co za różnica, nie rozumiem wogóle problemu.

Raz chodzi o to co ta ikonka/znak sobą reprezentuje (exe czy jakiś skrypcik zawierający w sobie to exe)... a dwa że dzięki Magellanowi można się obyć prawie zupełnie bez ikonek (sic!) choć nie bez znaków ... weźmy przykład: masz jakieś archiwum LZX... co możesz z nim zrobić klikając na ikonce ? Jedną jakąś funkcję. A jak chcesz zrobić coś innego ? Oj, naklikasz się po ikonkach, naklikasz... U mnie wciskam prawą mychę i otwiera się menu z kilkoma (czasami kilkunastoma) funkcjami gotowymi do użycia które najczęśćiej wykorzystuję.. w przypadku archiwum LZX może to być np. wyedytyuj filetype, skopiuj do archiwum, pokaż zawartość, skonwertuj na LHA, skonwertuj na ZIP, rozpakuj do RAM, otwórz z Voodoo-X, etc... wszystko momentalnie dostępne i gotowe do użycia...

czasem wygodniej z ikony, czasem wygodniej z listera, nie rozumiem ludzi którzy twierdzą, że tylko jeden sposób jest prawidłowy, a drugi do niczego się nie nadaje.

Generalnie rzecz biorąc bezikonkowy sposób jest zdecydowanie szybszy IMHO... choćby odświeżanie/otwieranie okna z dużą ilością plików... scrollowanie w celu odnalezienia tej poszukiwanej ikonki...

nie musisz się też orientować jaka ikona co sobą reprezentuje... od czegoś masz w końcu te podpisy pod ikonkami :)...

dlatego moim zdaniem dobrze jest gdy program pozwala na obie formy. Dopus pozwala tym bardziej nie rozumiem,, że jako piewca wpsaniałych możliwości opusa nie zauważyłeś tego.

Dawno to zauważyłem... Dopus_DClick rules! :)... świadomie wybieram tryb nazw jako szybszy... tylko czasami klnę gdy np. wypalarki amigowe są tylko GUIowe, bez Arexxa i argumentów DOSa... niewiele da się wtedy zrobić w trybie nazw...

[#41] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #40

U mnie wciskam prawą mychę i otwiera się menu z kilkoma (czasami kilkunastoma) funkcjami gotowymi do użycia które najczęśćiej wykorzystuję.. w przypadku archiwum LZX może to być np. wyedytyuj filetype, skopiuj do archiwum, pokaż zawartość, skonwertuj na LHA, skonwertuj na ZIP, rozpakuj do RAM, otwórz z Voodoo-X, etc... wszystko momentalnie dostępne i gotowe do użycia...
- dokladnie tak samo jak u mnie (zwykly WB - AmigaOS 4), ale pewnie w to nie uwierzysz :)

[#42] Re: Poprawki Ambienta

@SZAMAN, post #41

no zobacz to tak jak u mnie:) menu dla pliku avi (deskryptor po prawej): http://wozniak-m.w.interia.pl/context.jpg
[#43] Re: Poprawki Ambienta

@SZAMAN, post #41

dokladnie tak samo jak u mnie (zwykly WB - AmigaOS 4), ale pewnie w to nie uwierzysz

Wierzę, wierzę... coś w tym musi być skoro ten zwykły Workbench 4.0 kopiuje Magellanowe pomysły... kolejni racjonalizatorzy koła ? :)

Abstrachując od pop-up menu, Magellan zawiera jeszcze nadal parę innych rzeczy których nie uświadczysz w Workbenchu 4.0... choćby ogrom poleceń Arexxowych, konfigurowalne wydarzenia systemowe, manipulowanie z nazwami plików w skryptach, etc... jeżeli po 10 latach od pojawienia się Magellana większość jego pomysłów zostanie zaimplementowana w jakimś jego klonie, bez naruszania praw autorskich, to uznam to za sukces...
[#44] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #42

No, no... ładne cacko :D

nie rozumiem tylko:

- czemu pierwsza pozycja nazywa się Icon zamiast Animacja/Film...

- czemu rozpoznanie po rozszerzeniach a nie po nagłówkach ?
[#45] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #44

1) bo zaczelo mi to dzialac 30 minut przed zrobieniem skrinszota

2) bo to tylko deskryptor testowy.
[#46] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #45

To ciekawym jak szybko uporasz się z poprawkami :)

A deskryptory tekstowe też pozwalają na ropoznawanie po nagłówkach... ja mam dla filetype'u AVI:

Match RIFF????AVI

Or

Match(No Case) ????mdat

Da radę pod Ambientem w ten sposób ? Rozpozna wtedy po nagłówku ?

[#47] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #46

testowy, nie teKstowy:) rozpoznawanie po zawartosci (nie tylko naglowku) jest wstawione ale nie zaimplementowane. to akurat jest mniej wazne w tym momencie i zostanie na pozniej.
[#48] Re: Poprawki Ambienta

@SZAMAN, post #41

A możesz podać link do zrzutu ekranu z edytorem filetype'u i pop-up menu na sposób jaki zrobił to Kiero ?
[#49] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #46

W AmigaOS 4 jest cos takiego jak DefIcons i tam konfiguruje sie sposob rozpoznawania plikow (wiele mozliwosci, w tym oczywiscie naglowki). Mozna sobie skonfigurowac menu kontestowe dla kazdego rodzaju pliku, ale ja mam tylko dla podstawowych. Kwestia kto jak uzywa systemu.

foto - 1 i 2 oraz artykul

[#50] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #43

Magellan zawiera jeszcze nadal parę innych rzeczy których nie uświadczysz w Workbenchu 4.0... choćby ogrom poleceń Arexxowych, konfigurowalne wydarzenia systemowe, manipulowanie z nazwami plików w skryptach, etc... jeżeli po 10 latach od pojawienia się Magellana większość jego pomysłów zostanie zaimplementowana w jakimś jego klonie, bez naruszania praw autorskich, to uznam to za sukces...
- co tez zauwazyla firma Guru Meditation i juz 23 lipca pokaze na AmiGBG natywna wersja Magellana dla 4-ki
[#51] Re: Poprawki Ambienta

@SZAMAN, post #49

DefIcons co nieco znam bo już chyba w wersji OS 3.5 rozpoznawało po zawartości czy nagłówku... jakby niebyło ,tak czy siak, Dopus (już w wersji 4.xx!) stosował te rozwiązanie całe lata wcześniej...
[#52] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #51

Co świadczy o tym że to dobre rozwiązania i należy je powielać, btw na Scalosie też mam Popupmenu z rozpoznawaniem po nazwie lub zawartości dzięki DefIcons.

[#53] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #38

Szkoda, że po odpaleniu takiego programu bez ikonki otwiera się najczęściej jakieś GUI :( Jakże miło by było powrócić do wyświetlacza tekstowego... ;)
[#54] Re: Poprawki Ambienta

@Sylwester, post #52

Tyle że Magellan jest tutaj zdecydowanie liderem, i to nie tylko na tym polu... wszystkie klony Workbencha i same Workbenche próbują naśladować jego rozwiązania... nawet w windowsach masz konfigurowalne filetype'y... kwestia tylko implementacji sposobu jak to robić... zresztą to jest jedna z funkcji Magellana... a co np. z wydarzeniami systemowymi typu dwuklik lewą, prawą i centralną mychą , umieszczenie/usunięcie dysku w napędzie, cały system filetypów i wydarzenia z nimi związane: Dwuklik, dwuklik+ALT, Dwuklik+CTRL, analogicznie przeciągnięcie, konfigurowalne guziki w listerach, cały Magellanowy Arexx umożliwiający manipulownia listerkami i plikami w nimi zawartymi... w sumie chyba Ameryki żadnej nie odkrywam... jak się ma do tego choćby Workbench 4.0, Ambient czy Scalos ?
[#55] Re: Poprawki Ambienta

@Masta Krishna, post #36

ludze czekaja, az w Ambiencie bedzie wszystko(badz prawie wszystko) co jest w idealnym, lecz badz, co badz, juz leciwym Magellanie...

I co z tego że leciwy skoro nadal nie ma nic lepszego czy nawet porównywalnego w jego klasie... nie patrz na leciwość a na funkcjonalność... co z tego że masz Ambienta/Workbencha4 na PPC skoro nie możesz zrobić na nim połowy rzeczy które robi leciwy Magellan...
[#56] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #54

A czy do Ciebie dotrze jeszcze jedna informacja - Opus jest już
nierozwijany w wersjach amigowych i mimo swojej przewagi nad
konkurencją, to ona z czasem będzie coraz mniejsza, tak jak kiedyś
AmigaOS wyprzedzał konkurencję, a że przez lata był nierozwijany -
niestety pozostał w tyle...
[#57] Re: Poprawki Ambienta

@Kaczus, post #56

Opus jest już nierozwijany w wersjach amigowych

Z tego co czytam to jakby jednak jest... Guru Meditation próbuje przeportować na AOS4...

mimo swojej przewagi nad konkurencją, to ona z czasem będzie coraz mniejsza

Taaa... za ile lat ? Pięć ? Wolisz czekać z nadzieją że konkurencja mu kiedyś (o ile w ogóle) dorówna czy korzystać obecnie z tego co jest ? IMHO nieco dziwne podejście... mam program super, ale nie korzystam bo za parę lat może pojawi się inny program mu zbliżony... przyznaję że to do mnie nie dociera... jakoś tak mało przekonywujące...
[#58] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #57

W Ambiencie już pojawiają się takie elementy, które się przydają. Jak choćby tryb miniaturek obrazków. Co jak co, ale podglądu całego katalogu obrazków jako ikonki nie osiągniesz w trybie tekstowym. I tutaj można odwrócić kota ogonem - ile mam czekać aż w taki tryb pojawi się w Magellanie? Nie doczekam się, a używam MorphOS-a, Ambient sie rozwija a co najlepsze można używać jednego rozwiązania i drugiego jednocześnie. AmigaOS4 na Pegasosa nie ma więc to żaden argument z tego co robi Guru Meditation ;)
[#59] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #57

A że się tak zapytam.. to DOpus Magellan powstał ot tak.. w dwa tygodnie ? ciach i jest...
[#60] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #38

A masz jakieś inne możliwości obsługi windzianych programów ?

Ależ oczywiście! Zwie sie FAR, Total Commander, a nawet Directory Opus. :)

wypalarki amigowe są tylko GUIowe, bez Arexxa i argumentów DOSa... niewiele da się wtedy zrobić w trybie nazw...

Widzisz, a ja sobie w tym trybie "tekstowym/znakowym" wypalam w Commanderze płytki, nie za pomocą windowsa. :) Trzeba rozwijać Twojego DOpusa, żeby był bardziej ten-tego. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem