@kiero, post #89
w skryptach arexxa mozna tworzyc zwykle zmienne (takze tablice). nie wiem gdzie tu problem.
@kiero, post #94
@Dopuser, post #95
@kiero, post #96
niby skąd masz ciąg ukryty pod zmienną {o-}
a ty skad go wezmiesz?
{o} (zakladam ze - wywala rozszerzenie) jest ustalone w momencie wywolania akcji i zawiera nazwe pliku. ({o-} bedzie zawieralo nazwe pliku bez rozszerzenia)
{f} to nazwa ze sciezka tez znana w momencie wywolania
twoja metoda tylko kopiuje niepotrzebnie wynik do zmiennej a potem z niej go pobiera. rozwinie sie ona tak:
SetEnv archiwum plik_bez_rozszerzenia
xadUnDisk plik plik_bez_rozszerzenia.adf
UnSetEnv archiwum
A moja:
xadUnDisk plik plike_bez_rozszerzenia.adf
czyli dokladnie to same. chyba ze magellan ma jakies ograniczenia i na takie cos nie pozwala.
w ambiencie "zmienne funkcyjne" to (nie mam polskiego tlumaczenia) placeholdery czyli tez zmienne ktore sa rozwijane w czasie przetwarzania akcji. u mnie taka akcje wygladalaby nastepujaco:
xadUnDisk %p %f-.adf
%p - sciezka do pliku (odpowiednik {f})
%f - tylko nazwa pliku (odpowiednik {o})
(f- nie jestem pewien. nie mam jeszcze odrzucania rozszerzenia)
@Dopuser, post #97
@kiero, post #98
ale po jakiego kopiujesz ja do zmiennej zamiast w dalszej czesci napisac tylko {o-} zamiast $zmienna skoro maja taka sama zawartosc?
xadUnDisk nazwa_pliku.dms nazwa_pliku.adf
nazwa_pliku.dms to wybrany plik i kryje sie ona pod {f}
nazwa_pliku to wybrany plik bez rozszerzenia i kryje sie pod {o-}
czyli dokladnie to samo co ty bez kompinowania ze zmiennymi. albo udajesz ze nie rozumiesz albo nie czytasz dokladnie tego co ci pisze.
ale ja wlasnie napisalem ze moge (bede mogl) za pomoca %f- tak samo jak w magellanie mozna przez {o-}. to kwestia 3 linijek w kodzie przetwarzajacym polecenie wiec malo istotne na razie.
uzywam magellana na codzien od dobrych kilku lat: )
@Dopuser, post #99
@kiero, post #100
{f} i {o} to miejsca w ktore magellan wstawia odpowiednie wartosci czyli nazwe pliku lib ta nazwe bez rozszerzenia. w pewnym sensie mozna to traktowac jako zmienne.
{v} podstawi zamiast {v} nazwe zmiennej srodowiskowej tak samo jak {f} podstawia nazwe pliku.
napisalem ci jak ta funkcja wyglada pod ambientem.
@Dopuser, post #101
@kiero, post #102
@kiero, post #102
haha, wlasnie sprawdzilem i opus ssie: ) nie mozna w jednej linijce zrobic {f} i {o}. dlatego trzeba kombinowac z kopiowaniem do zmiennych tymczasowych. w idealnym swiecie napisalbys xadUnFile {f} {o-}.adf i tyle. niestety opus nie jest idealny...
juz ma i tak, polecenie xadUnFile %p %f-.adf dziala i robi to kladnie to co ma robic bez kombinowania.
@Dopuser, post #104
A plik co wejściowy co na to ? Nadal zaznaczony ? Tzn. że przyznajesz że nikt poza tobą takich placeholderów nie ma, tak ? Kurde... to jest jakieś chore... ja pytam o jakąś cechę, ty ją szybko implementujesz i mówisz że ją masz... nie do wiary... to co, podrzucić jeszcze jakieś pomysły ?
@Dopuser, post #104
@kiero, post #106
Nie moge jakos dopatrzyc sie zalet w tym ze w jednej linii niedozwolene jest stosowanie {f} i {o}.
Przy popup menu zaznaczenie nie zmienia sie.
Nie trzeba miec wielkiej glowy zaby zaimplementowac takie rozwiazania jak w opusie, tak jak nie trzeba byc geniuszem zeby zauwazyc jego braki.
@Dopuser, post #107
@kiero, post #108
Moje dzialanie ma na celu zwiekszenie wartosci uzytkowej morphos'a i robie to miedzy innymi poprzez rozwijanie jego desktopu. Nie chodzi o to zeby uzytkownik musial kupowac nowy program zaraz po zainstalowaniu systemu. Chodzi o zapewnienie minimum funkcjonalnosci.
@Dopuser, post #109
@marcik, post #110
@nelson, post #111
magellan jest brzydki, ma chora konfiguracje i sie nie rozwija
@Dopuser, post #109
@MinisterQ, post #114
@kiero, post #116
@Dopuser, post #117
@Dopuser, post #118