Komentowana treść: Poprawki Ambienta
[#91] Re: Poprawki Ambienta

@MinisterQ, post #90

.. chyba że ma to być przerost formy (rozmiar pliku) nad treścią (wartość / funkcjonalność programu)....
[#92] Re: Poprawki Ambienta

@MaaG^dA, post #91

Wiesz, takich rzeczy nie biorę pod uwagę, podobnie jak sytuacji gdy autor programu nie potrafi, bądź nie chce mu się chociażby zapuścić na pliku wykonywalnym stripa...
[#93] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #89

w skryptach arexxa mozna tworzyc zwykle zmienne (takze tablice). nie wiem gdzie tu problem.

W prostocie...

AmigaDOS setEnv archiwum {o-}

AmigaDOS xadUnDisk {f} $archiwum.adf

AmigaDOS UnSetEnv archiwum

Przykładowa powyższa funkcja konwertuje archiwa DMS na ADF.

Pierwsza linijka ustawia zmienną o identycznej nazwie jak żródłowy plik ale bez końcówki .dms

Druga linijka konwertuje archiwum DMS po czym zmienia nazwę dodając końcówkę .adf

Trzecia linijka usuwa już zbędną zmienną.

Chodzi mi o zmienną (w tym przykładzie) z pierwszej linijki: {o-}

Jak napiszesz analogiczny skrypcik nie mogąc jej wykorzystać ?

Prostota to potęga ! I to jest prosty skrypt Magellanowy choć dosowy :)

[#94] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #93

AmigaDOS xadundisk {f} {-o}.adf

$ to sa zmienne dosowe. komenta setenv nie jest komenda magellana tylko dosu. to samo undetenv. to dos dba o zamiane $zmienna na odpowiednia wartosc a nie magellan. w ambiencie tez powinno dzialac.
[#95] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #94

Aleś namącił...

Moja funkcja:

AmigaDOS setEnv archiwum {o-}

AmigaDOS xadUnDisk {f} $archiwum.adf

AmigaDOS UnSetEnv archiwum

Twoja funkcja:

AmigaDOS xadundisk {f} {-o}.adf

IMHO twoja wersja nie ma prawa zadziałać... przynajmniej pod Magellanem :)

cały sekret tkwi właśnie w magellanowych zmiennych funkcyjnych: {f} i {o-}, o które m.in. parę postów wcześniej pytałem... i oczywiste że SetEnv, xadUnDisk i UnSetEnv to polecenia ADosa a nie Magellana...

a Twoja funkcja nie zadziała bo niby skąd masz ciąg ukryty pod zmienną {o-} ? Jeżeli już użyłeś wcześniej {f} to niby co ma zawierać {o-} ?

A jeżeli inne desktopy nie mają możliwości użycia podobnych zmiennych funkcyjnych to jak wygląda ów konwersujący skrypcik ?

[#96] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #95

ja tylko przerobilem twoj przyklad.

a Twoja funkcja nie zadziała bo niby skąd masz ciąg ukryty pod zmienną {o-}

a ty skad go wezmiesz? {o} (zakladam ze - wywala rozszerzenie) jest ustalone w momencie wywolania akcji i zawiera nazwe pliku. ({o-} bedzie zawieralo nazwe pliku bez rozszerzenia). {f} to nazwa ze sciezka tez znana w momencie wywolania. twoja metoda tylko kopiuje niepotrzebnie wynik do zmiennej a potem z niej go pobiera. rozwinie sie ona tak:

SetEnv archiwum plik_bez_rozszerzenia

xadUnDisk plik plik_bez_rozszerzenia.adf

UnSetEnv archiwum

A moja:

xadUnDisk plik plike_bez_rozszerzenia.adf

czyli dokladnie to same. chyba ze magellan ma jakies ograniczenia i na takie cos nie pozwala.

A jeżeli inne desktopy nie mają możliwości użycia podobnych zmiennych funkcyjnych to jak wygląda ów konwersujący skrypcik ?

inne desktopy mnie nie interesuja. w ambiencie "zmienne funkcyjne" to (nie mam polskiego tlumaczenia) placeholdery czyli tez zmienne ktore sa rozwijane w czasie przetwarzania akcji. u mnie taka akcje wygladalaby nastepujaco:

xadUnDisk %p %f-.adf

%p - sciezka do pliku (odpowiednik {f})

%f - tylko nazwa pliku (odpowiednik {o})

(f- nie jestem pewien. nie mam jeszcze odrzucania rozszerzenia)

[#97] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #96

niby skąd masz ciąg ukryty pod zmienną {o-}

a ty skad go wezmiesz?

AmigaDOS SetEnv archiwum {o-}

umieszcza nazwę AB3TKG1.dms , ale bez suffixa, w zmiennej $archiwum (zawiera tylko ciąg: AB3TKG1), utrzymując jeszcze plik AB3TKG1.dms jako wybrany do dalszych operacji...

{o} (zakladam ze - wywala rozszerzenie) jest ustalone w momencie wywolania akcji i zawiera nazwe pliku. ({o-} bedzie zawieralo nazwe pliku bez rozszerzenia)

Nie {o-} ale zmienna $archiwum... ale generalnie tak... z poprawką że plik AB3TKG1.dms jest w dalszym ciągu zaznaczony i gotowy do dalszych operacji

{f} to nazwa ze sciezka tez znana w momencie wywolania

Dokładnie... w momencie wywołania drugiej funkcji...

twoja metoda tylko kopiuje niepotrzebnie wynik do zmiennej a potem z niej go pobiera. rozwinie sie ona tak:

SetEnv archiwum plik_bez_rozszerzenia

xadUnDisk plik plik_bez_rozszerzenia.adf

UnSetEnv archiwum

2 linijka:

xadundisk plik_z_rozszerzeniem .dms plik_bez_rozszerzenia.adf... tu ciągle działasz na pliku wejściowym...

Ale xadundisk sam z siebie nie zachowuje nazwy pliku wejściowego... nie przerobi ci AB3TKG1.dms na AB3TKG1.adf...

A moja:

xadUnDisk plik plike_bez_rozszerzenia.adf

czyli dokladnie to same. chyba ze magellan ma jakies ograniczenia i na takie cos nie pozwala.

To nie kwestia Magellana... patrz uwaga wyżej dotycząca XadUnDisk...

w ambiencie "zmienne funkcyjne" to (nie mam polskiego tlumaczenia) placeholdery czyli tez zmienne ktore sa rozwijane w czasie przetwarzania akcji. u mnie taka akcje wygladalaby nastepujaco:

xadUnDisk %p %f-.adf

%p - sciezka do pliku (odpowiednik {f})

%f - tylko nazwa pliku (odpowiednik {o})

(f- nie jestem pewien. nie mam jeszcze odrzucania rozszerzenia)

I tak właśnie podejrzewam... jeżeli nie możesz odrzucić rozszerzenia to jak zrobisz by docelowe archiwum ADF miał nazwę identyczną jak archiwum żródłowe DMS?

Btw: to tylka jedna z Magellanowych placeholderów... jest ich więcej :)

[#98] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #97

AmigaDOS SetEnv archiwum {o-}

umieszcza nazwę AB3TKG1.dms , ale bez suffixa, w zmiennej $archiwum (zawiera tylko ciąg: AB3TKG1), utrzymując jeszcze plik AB3TKG1.dms jako wybrany do dalszych operacji...

ale po jakiego kopiujesz ja do zmiennej zamiast w dalszej czesci napisac tylko {o-} zamiast $zmienna skoro maja taka sama zawartosc?

To nie kwestia Magellana... patrz uwaga wyżej dotycząca XadUnDisk...

a co ja napisalem? jezeli wybierzesz plik .dms u wykonasz moje polecenie to dostaniesz

xadUnDisk nazwa_pliku.dms nazwa_pliku.adf

nazwa_pliku.dms to wybrany plik i kryje sie ona pod {f}

nazwa_pliku to wybrany plik bez rozszerzenia i kryje sie pod {o-}

czyli dokladnie to samo co ty bez kompinowania ze zmiennymi. albo udajesz ze nie rozumiesz albo nie czytasz dokladnie tego co ci pisze.

I tak właśnie podejrzewam... jeżeli nie możesz odrzucić rozszerzenia to jak zrobisz by docelowe archiwum ADF miał nazwę identyczną jak archiwum żródłowe DMS?

ale ja wlasnie napisalem ze moge (bede mogl) za pomoca %f- tak samo jak w magellanie mozna przez {o-}. to kwestia 3 linijek w kodzie przetwarzajacym polecenie wiec malo istotne na razie.

Btw: to tylka jedna z Magellanowych placeholderów... jest ich więcej :)

Btw. uzywam magellana na codzien od dobrych kilku lat:)

[#99] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #98

ale po jakiego kopiujesz ja do zmiennej zamiast w dalszej czesci napisac tylko {o-} zamiast $zmienna skoro maja taka sama zawartosc?

Bo {o-} samo z siebie nie zawiera w sobie żadnego ciągu... to nie zmienna typu Dosowego... jej zadaniem jest po prostu skrócić nazwę poprzez obcięcie końcówki nie zmieniając jednocześnie statusu pliku wejściowego... bardziej rodzaj funkcji niż zmienna jako taka...

xadUnDisk nazwa_pliku.dms nazwa_pliku.adf

nazwa_pliku.dms to wybrany plik i kryje sie ona pod {f}

nazwa_pliku to wybrany plik bez rozszerzenia i kryje sie pod {o-}

czyli dokladnie to samo co ty bez kompinowania ze zmiennymi. albo udajesz ze nie rozumiesz albo nie czytasz dokladnie tego co ci pisze.

Wygląda na to że dla ciebie {f} i {o} to zmienne typu środowiskowego, zawierające w sobie jakieś ciągi... one same z siebie nic nie zawierają... typ zmiennej który, podejrzewam, masz na myśli zawiera placeholder {v}...

ale ja wlasnie napisalem ze moge (bede mogl) za pomoca %f- tak samo jak w magellanie mozna przez {o-}. to kwestia 3 linijek w kodzie przetwarzajacym polecenie wiec malo istotne na razie.

Czyli skrypcik pod Ambientem - dopóki tego nie zaimplementujesz programowo - będzie nieco bardziej skomplikowany... Ciekawym jak tu się miewa Workbench4 i Scalos...

uzywam magellana na codzien od dobrych kilku lat: )

A po co skoro ten Ambient taki extra ?

[#100] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #99

bosz... a ty dalej swoje. nie czytasz tego co ci pisze.

Bo {o-} samo z siebie nie zawiera w sobie żadnego ciągu... to nie zmienna typu Dosowego... jej zadaniem jest po prostu skrócić nazwę poprzez obcięcie końcówki nie zmieniając jednocześnie statusu pliku wejściowego... bardziej rodzaj funkcji niż zmienna jako taka...

oczywiscie ze {o} nic nie zawiera. informuje magellana ze przy przetwarzaniu polecenia (w tym przypadku linijki SetEnv archiwum {o-}) ma podstawic za {o-} nazwe wybranego pliku bez jego rozszerzenia. w wyniku tego podstawienia wykona sie polecenie SetEnv archiwum nazwa_wybranego_pliku_dms_bez_jego_rozszerzenia.

Wygląda na to że dla ciebie {f} i {o} to zmienne typu środowiskowego, zawierające w sobie jakieś ciągi... one same z siebie nic nie zawierają... typ zmiennej który, podejrzewam, masz na myśli zawiera placeholder {v}...

i znowu nie czytasz. {f} i {o} to miejsca w ktore magellan wstawia odpowiednie wartosci czyli nazwe pliku lib ta nazwe bez rozszerzenia. w pewnym sensie mozna to traktowac jako zmienne. w ambiencie nazywa sie to placeholders. {v} podstawi zamiast {v} nazwe zmiennej srodowiskowej tak samo jak {f} podstawia nazwe pliku.

Czyli skrypcik pod Ambientem - dopóki tego nie zaimplementujesz programowo - będzie nieco bardziej skomplikowany... Ciekawym jak tu się miewa Workbench4 i Scalos...

jaki skrypcik?? napisalem ci jak ta funkcja wyglada pod ambientem. po wybraniu jej dla konkretnego pliku ambient zamienia znaczniki % na odpowiednie wartosci. zamieni %p na sciezke do pliku itp. tak samo jak magellan. wszystko pisze sie w deskryptorze typu pliku.

A po co skoro ten Ambient taki extra ?

pokaz mi gdzie napisalem ze ambient jest taki extra? wszystko sie dopiero tworzy. ja tu opisuje mechanizmy ktore albo juz dzialaja albo sa aktualnie implementowane. ambient sie rozwija. magellan nie. jezeli ambient osiagnie satysfakcjonujacy mnie poziom to sie przesiade. proste.
[#101] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #100

{f} i {o} to miejsca w ktore magellan wstawia odpowiednie wartosci czyli nazwe pliku lib ta nazwe bez rozszerzenia. w pewnym sensie mozna to traktowac jako zmienne.

Nie do końca... są pewne różnice... powiedzmy że jeżeli w w/w skrypcie użyjesz wpierw {f} to {o} nie będzie już nic zawierać bo plik wejściowy przestanie być wskazany do dalszych operacji... ale to nie są zmienne na sposób o którym myślisz...

{v} podstawi zamiast {v} nazwe zmiennej srodowiskowej tak samo jak {f} podstawia nazwe pliku.

Samo {v} nic nie podstawi... musi być {vnazwa_zmiennej} o ile dobrze pamiętam...{f} podstawia pełną ścieżkę dostępu do pliku... {o} podstawia samą nazwę pliku a nie plik jako taki...

napisalem ci jak ta funkcja wyglada pod ambientem.

I działa ? Z tego co czytam Ambient nie ma zaimplementowanego obcinania końcówki co nas interesuje w tym momencie... btw: jakie placeholdery są aktualnie dostępne w Ambiencie ?

[#102] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #101

Nie do końca... są pewne różnice... powiedzmy że jeżeli w w/w skrypcie użyjesz wpierw {f} to {o} nie będzie już nic zawierać bo plik wejściowy przestanie być wskazany do dalszych operacji... ale to nie są zmienne na sposób o którym myślisz...

haha, wlasnie sprawdzilem i opus ssie:) nie mozna w jednej linijce zrobic {f} i {o}. dlatego trzeba kombinowac z kopiowaniem do zmiennych tymczasowych. w idealnym swiecie napisalbys xadUnFile {f} {o-}.adf i tyle. niestety opus nie jest idealny...

Samo {v} nic nie podstawi... musi być {vnazwa_zmiennej} o ile dobrze pamiętam...{f} podstawia pełną ścieżkę dostępu do pliku... {o} podstawia samą nazwę pliku a nie plik jako taki...

to chyba oczywiste i to mialem na mysli. tak trudno bylo na to wpasc?

I działa ? Z tego co czytam Ambient nie ma zaimplementowanego obcinania końcówki co nas interesuje w tym momencie... btw: jakie placeholdery są aktualnie dostępne w Ambiencie ?

juz ma i tak, polecenie xadUnFile %p %f-.adf dziala i robi to kladnie to co ma robic bez kombinowania.
[#103] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #102

jakie placeholdery są aktualnie dostępne w Ambiencie ?

te ktore potrzebne mi sa do testowania. z tego co pamietam:

%u - pelne uri np file://media:music?left=100&top=100&width=100&height=100&mode=thumbs

%p - sciezka np media:music

%f - plik

%du - docelowe uri

%dp - docelowa sciezka

%di - id docelowego okna

modyfikator '-' odrzuca rozszerzenie

wszystko tylko pojedyncze. wersje przekazujace wszystkie zaznaczone pliki sa niepotrzebne (to obsluguje sie inaczej i jest/bedzie robione automatycznie). dodanie innych placeholderow to kwestia kilku minut. nie mialem na razie potrzeby.

[#104] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #102

haha, wlasnie sprawdzilem i opus ssie: ) nie mozna w jednej linijce zrobic {f} i {o}. dlatego trzeba kombinowac z kopiowaniem do zmiennych tymczasowych. w idealnym swiecie napisalbys xadUnFile {f} {o-}.adf i tyle. niestety opus nie jest idealny...

Przecie pisałem o relacji {f} i {o}... poza tym skąd pewność że twoje rozwiązanie jest lepsze i idealne, generalnie rzecz ujmując ? Może Opusowe jest bardziej universalne ?

juz ma i tak, polecenie xadUnFile %p %f-.adf dziala i robi to kladnie to co ma robic bez kombinowania.

:D A plik co wejściowy co na to ? Nadal zaznaczony ? Tzn. że przyznajesz że nikt poza tobą takich placeholderów nie ma, tak ? Kurde... to jest jakieś chore... ja pytam o jakąś cechę, ty ją szybko implementujesz i mówisz że ją masz... nie do wiary... to co, podrzucić jeszcze jakieś pomysły ?

[#105] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #104

A plik co wejściowy co na to ? Nadal zaznaczony ? Tzn. że przyznajesz że nikt poza tobą takich placeholderów nie ma, tak ? Kurde... to jest jakieś chore... ja pytam o jakąś cechę, ty ją szybko implementujesz i mówisz że ją masz... nie do wiary... to co, podrzucić jeszcze jakieś pomysły ?

Pewny jesteś tego co mówisz ? bo to o czym pisze tu kiero znam z duużo wcześniejszych z nim rozmów.. popartych fragmentami kodu...
[#106] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #104

Przecie pisałem o relacji {f} i {o}... poza tym skąd pewność że twoje rozwiązanie jest lepsze i idealne, generalnie rzecz ujmując ? Może Opusowe jest bardziej universalne ?

Nie napisales ze nie mozna w jednej linijce uzyc. Mi moje rozwiazanie wydaje sie lepsze. Nie moge jakos dopatrzyc sie zalet w tym ze w jednej linii niedozwolene jest stosowanie {f} i {o}.

:D A plik co wejściowy co na to ? Nadal zaznaczony ?

Ddokladnie tak jak w opusie. Przy popup menu zaznaczenie nie zmienia sie. Przy akcjach na wielu plikach oczywiscie znika po zakonczeniu dzialania. To chyba logicznie i nie wymaga 'sciagania' od innych.

Tzn. że przyznajesz że nikt poza tobą takich placeholderów nie ma, tak ? Kurde... to jest jakieś chore... ja pytam o jakąś cechę, ty ją szybko implementujesz i mówisz że ją masz... nie do wiary... to co, podrzucić jeszcze jakieś pomysły ?

He? Oczywiscie ze tylko ja to mam. Jestem developerem ambienta i aktualnie wlasnie pracuje nad systemem mime (typy plikow min.). Jedyne co zaimplementowalem na szybkiego to wywalanie rozszerzenia. Ja mam swoj pomysl na implementacje wszystkiego. Opiera sie on na moim doswiadczeniu oraz na rozwiazaniach z wielu systemow, w tym z magellana. Nic mi nie musisz podpowiadac bo wiem co jest potrzebne a co nie. Nie trzeba miec wielkiej glowy zaby zaimplementowac takie rozwiazania jak w opusie, tak jak nie trzeba byc geniuszem zeby zauwazyc jego braki.
[#107] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #106

Nie moge jakos dopatrzyc sie zalet w tym ze w jednej linii niedozwolene jest stosowanie {f} i {o}.

:) {f} i {o} nie... ale już:

XadUnDisk {fu} {o-}.adf

jak najbardziej i działa piknie... :) Magellan ma nie tylko {f} do wykorzystania ale i {fu}... a jak tam Ambient na tym polu ? :D

Przy popup menu zaznaczenie nie zmienia sie.

A przy dwukliku na plik ? Przecież ten sam skrypcik musi działać jednako czy to pop-up menu czy dwuklik...

Nie trzeba miec wielkiej glowy zaby zaimplementowac takie rozwiazania jak w opusie, tak jak nie trzeba byc geniuszem zeby zauwazyc jego braki.

Bez fałszywej skromności proszę... szczerze podziwiam umiejętności ... ale prawda jest taka jak wspomniał Szaman w swoim wcześniejszym poście:

Podsumowujac cala te dyskusje - brakuje oprogramowania roznej masci (chocby dobrej przegladarki WWW, albo playera Flash), nie tworzymy go jednak tylko rozwijamy 3 rozne desktopy jednoczesnie (trzy grupy programistow odkrywaja kolo na nowo!: ) ), a i tak wszyscy uzywaja Magellana, ktory juz niedlugo bedzie w wersji PPC dla... AmigaOS! Monty Python sie klania prosze panstwa!: )

Myślę że ma całkiem sporo racji...

[#108] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #107

:) {f} i {o} nie... ale już:

XadUnDisk {fu} {o-}.adf

jak najbardziej i działa piknie... :) Magellan ma nie tylko {f} do wykorzystania ale i {fu}... a jak tam Ambient na tym polu ? :D

napisalem wwczesniej jak. jezeli dopatrze sie sensu aby w ambiencie byly odpowiedniki {f} i {fu} to beda. proste. na razie sensu nie widze wiec.. A dwuklik oczywiscie dziala. Zasada dzialania jest prawie identyczna. Inna jest tylko inicjacja akcji.

Bez fałszywej skromności proszę... szczerze podziwiam umiejętności ... ale prawda jest taka jak wspomniał Szaman w swoim wcześniejszym poście:

Podsumowujac cala te dyskusje - brakuje oprogramowania roznej masci (chocby dobrej przegladarki WWW, albo playera Flash), nie tworzymy go jednak tylko rozwijamy 3 rozne desktopy jednoczesnie (trzy grupy programistow odkrywaja kolo na nowo!: ) ), a i tak wszyscy uzywaja Magellana, ktory juz niedlugo bedzie w wersji PPC dla... AmigaOS! Monty Python sie klania prosze panstwa!: )

Myślę że ma całkiem sporo racji...

Tylko po czesci. Ktos rozwijac desktop dla morphosa musi i w zespole ktory to robi jestem min. ja. Nie namawiam programistow os4 aby przestali rozwijac workbench albo wogole os4 i zaczeli pisac dla morphos'a bo to tez nie ma sensu. Moje dzialanie ma na celu zwiekszenie wartosci uzytkowej morphos'a i robie to miedzy innymi poprzez rozwijanie jego desktopu. Nie chodzi o to zeby uzytkownik musial kupowac nowy program zaraz po zainstalowaniu systemu. Chodzi o zapewnienie minimum funkcjonalnosci.

A magellan ma tylu zwolennikow ilu przeciwnikow. Domyslny systemowy desktop musi (a przynajmniej powinien) zadowolic kazdego lub wiekszosc:).
[#109] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #108

Moje dzialanie ma na celu zwiekszenie wartosci uzytkowej morphos'a i robie to miedzy innymi poprzez rozwijanie jego desktopu. Nie chodzi o to zeby uzytkownik musial kupowac nowy program zaraz po zainstalowaniu systemu. Chodzi o zapewnienie minimum funkcjonalnosci.

Prawda szczera aż do bólu... Ambient/Workbench4 ma zapewnić pewną funkcjonalność bo jakże by inaczej można działać bez niego i ikonek :D ... a jak chcesz osiągnąć nieco więcej to, jak na razie, zostaje tylko Magellan... co było do udowodnienia ...

[#110] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #109

No to zeszlo ponad 100 postow abys nam udowodnil to, co wszyscy wiemy ze _obecnie_ magellan jest lepszy. Wiec sie tak skromnie spytam - po co?
[#111] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #109

ale jestes uparty, magellan w tej chwili jest juz takim dziadkiem (ale jarym ;)) ze go nawet nie probuje odpalac na mosie, wole zestaw ambient+stary opus. magellan jest brzydki, ma chora konfiguracje i sie nie rozwija, to podstawowe wady. nie sadze ze przepisanie go na os4 cokolwiek zmieni w tym temacie bo kosztowaloby to tworcow tyle pracy, ze lepiej napisac cos od nowa.
[#112] Re: Poprawki Ambienta

@nelson, post #111

Że o skromnym ograniczeniu do 4GB tu i ówdzie nie warto nawet wspominać. ;)
[#113] Re: Poprawki Ambienta

@marcik, post #110

Tylko część postów udowadniających była moja... duża część pozostałych starało się udowodnić coś przeciwnego... A po co ? Aby dać świadectwo prawdzie! :D ... a być może niektórym otworzyć oczy i powiedzieć: nieco skromnoći, panowie, nieco skromnośći... nowy i szybki nie oznacza automatycznie lepszy...
[#114] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #113

Innym brak skromności zawsze można wypomnieć, nieprawdaż? ;)
[#115] Re: Poprawki Ambienta

@nelson, post #111

magellan jest brzydki, ma chora konfiguracje i sie nie rozwija

Brzydki to jest Bradd Pitt... brzyyydaaaal... zrób na swoim desktopie to co ja robię na moim, dzięki Magellanowi...

Co do wad to ma ich sporo choć znacznie mniej niż A/S/W4.0... ma również zdecydowanie więcej zalet niż A/S/W4.0 o których tu większość zapomina... do tej pory nie widzę odpowiedzi na moje posty:

Abstrachując od pop-up menu, Magellan zawiera jeszcze nadal parę innych rzeczy których nie uświadczysz w Workbenchu 4.0... choćby ogrom poleceń Arexxowych, konfigurowalne wydarzenia systemowe, manipulowanie z nazwami plików w skryptach, etc...

... wszystkie klony Workbencha i same Workbenche próbują naśladować jego rozwiązania... zresztą to jest jedna z funkcji Magellana... a co np. z wydarzeniami systemowymi typu dwuklik lewą, prawą i centralną mychą , umieszczenie/usunięcie dysku w napędzie, cały system filetypów i wydarzenia z nimi związane: Dwuklik, dwuklik+ALT, Dwuklik+CTRL, analogicznie przeciągnięcie, konfigurowalne guziki w listerach, cały Magellanowy Arexx umożliwiający manipulownia listerkami i plikami w nimi zawartymi... w sumie chyba Ameryki żadnej nie odkrywam... jak się ma do tego choćby Workbench 4.0, Ambient czy Scalos ?

No ale skoro jest leciwy to na pewno musi być kiepski... na serio tak myślisz ?

[#116] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #109

haha:), zauwaz ze nikt nie neguje tego ze magellan jest aktualnie lepszym (o wiekszych mozliwosciach) rozwiazaniem. to ty starasz sie tylko pokazac ze jest rozwiazaniem idealnym ktorym nie jest. jako przyklad dales obsluge skryptow. super, ale jak ci juz ci pokazalem jest to cos co mozna nadrobic w krotkim czasie. mozna nadrobic tez inne (moze znalazlyby sie jeszcze ze 2 funkcje poza obsluga typow plikow ktore warto przeniesc) braki. potem zostawiamy juz magellana w tyle. tak jak zostal juz zostawiony w tyle pod niektorymi wzgledami.
[#117] Re: Poprawki Ambienta

@MinisterQ, post #114

Jak na razie nikt nie wykazał że A/S/W.4 jest całościowo lepszy... zrsztą niby jak to zrobić skoro brakuje tam połowę magellanowych featuresów... co do wad to ma je oczywiśćie jak każde inne desktopy... z tego co pamiętam:

- złe wskazywanie wielkości dysków powyżej 4GB, jak słusznie zauważyłeś

- brak ikonek PNG

- brak animowanych ikonek

- brak kompatybilności z Arexxem Workbencha

Są jeszcze inne bugi... ale czy to naprawdę przysłania ci całośc jego zalet ?
[#118] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #116

Ale ty znowu piszesz o przyszłości a ja o czyms co używam niemalże od dekady ! Ja to mam i wykorzystuję... poza tym patrzysz z punktu widzenia raczej developera ... który z szarych użytkowników Ambienta wklepie cytowany wcześniej skrypcik i mu zadziała ? Chyba jak na razie tylko jeden :)
[#119] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #117

Są, niezgodna z systemem obsługa prawego przycisku myszy, przy resume
obliczenia tego ile masz jeszcze do sciagnięcia są bezużyteczne,
autorzy zle to liczą. Odświerzanie listerów nie zawsze jest takie jak
powinno być. Są też zalety, np grupy, czy tryp edytora na listerze.
Ale jak już kiero zauważył, dobre rzeczy w rozwijających się
desktopach można dorobić, błędy poprawić, w czymś co się nie rozwija
błędy zostaną - taka jest właśnie różnica. Jak już wspomniałem, na
razie przede wszystkim używam opusa, bo jest wygodniejszy, ale z
czasem pomysły i to co już jest zrobione choćby w Nemesis, może za
jakiś czas spowodować, iż Magellan będzie kolejnym nieużywanym
programem, który kupiłem.
[#120] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #118

[jestes beznadziejny. to jest prawdopodobnie moj ostatni post w tym watku bo szkoda mi czasu]

oczywiscie, ze pisze o przyszlosci. ambient to nowa aplikacja i sie rozwija. twoja jest stara wiec szybciej miala wymagana funkjconalnosc. to chyba logiczne. roznica jest taka, ze w niedalekiej przyszlosci magellan nie bedzie posiadal cech ktore ktore stawiac go beda wyzej niz konkurencyjne rozwiazanie. magellan zostaje w miejscu. juz teraz wielu nie posiada. do swoich wad mozesz dodac jeszcze kilka wynikajacych ze starosci magellana. tymi wadami jest brak funkcji ktore ma np ambient. przyklady? wbudowana funkcjonalnosc multiview (duzo mniejszy burdel na ekranie. kazdy typ danych mozna ogladac w tym samym oknie co pliki), obsluga wszystkich standardow ikon, MUI (wyglad i funkcjonalnosc), nowoczesna konstrukcja oparta na widokach, i pewnie jeszcze kilka innych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem