Komentowana treść: Poprawki Ambienta
[#61] Re: Poprawki Ambienta

@grxmrx, post #58

W Ambiencie już pojawiają się takie elementy, które się przydają. Jak choćby tryb miniaturek obrazków.

Niedokładnie miniatury obrazków ale przerabianie obrazków na ikonki w formacie NewIcons to robiłem z 8 lat temu na Amidze... problem w wyświetlaniu tych miniatur czy ikonek na Classicu... nieco przydługo to zajmuje...

Co jak co, ale podglądu całego katalogu obrazków jako ikonki nie osiągniesz w trybie tekstowym

Chyba oczywiste... na Ambiencie da radę ? :D
[#62] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #61

Niedokładnie miniatury obrazków ale przerabianie obrazków na ikonki w formacie NewIcons to robiłem z 8 lat temu na Amidze...

Tylko, że tutaj nie musze ich przerabiać bo w locie są generowane miniaturki obrazków jako ikonki i nie muszą się też te miniaturki zapisywać na dysku by zostały wyświetlone... W przypadku przerabiania na NewIcons nie dość, że jest ograniczenie co do palety tego "standardu" to jeszcze prędkość wyświetlania pozostawia wiele do życzenia.

Chyba oczywiste... na Ambiencie da radę ?

Też nie da rady na Ambiencie w trybie tekstowym, ale te przebrzydłe ikonki do czegoś się przydają a i ich wczytywanie na czymś szybszym niż "Classic" to nie jest jakiś problem.
[#63] Re: Poprawki Ambienta

@SirLEO, post #60

Widzisz, a ja sobie w tym trybie "tekstowym/znakowym" wypalam w Commanderze płytki, nie za pomocą windowsa. : ) Trzeba rozwijać Twojego DOpusa, żeby był bardziej ten-tego. ; )

Ja też chyba tak mogę pod WinUAE... w Magellanie klikam na obraz płytki i płytka wypala się z użyciem Windzianego Nero... muszę sprawdzić czy da radę...
[#64] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #57

Jak sam zauważyłeś 1) próbuje 2) przeportować. A w samym Opusie jakbyś
zauważył kilka fajnych elementów w wersji windowsowej doszło, czyli
jednak można nowe rzeczy wymyślić. Dodatkowo, nikt nie zabrania mi
teraz go używać, kiedyś go kupiłem i używam, a dodatkowo rozwiązania
typu d2a pozwalają korzystać jednocześnie z obu rozwiązań. Czli opusa
i ambienta.
[#65] Re: Poprawki Ambienta

@grxmrx, post #62

tutaj nie musze ich przerabiać bo w locie są generowane miniaturki obrazków jako ikonki i nie muszą się też te miniaturki zapisywać na dysku by zostały wyświetlone...

Jak bym słyszał jakiegoś windziarza... zresztą pod Dopusem 8 też to jest... Można by napisać mały skrypcik do tego celu pod Magellanem ... tylko po co skoro system nie za bardzo wydoli... z grubsza:

- skanuj lister z obrazkami z użyciem Notify

- przerabiaj na miniatury/ikonki

- dodaj tak wygenerowane ikonki do każdego obrazka

To powyższe w tle bez żadnej ingerencji użytkownika... i na koniec wybierasz tryb listera z ikonkami i masz...

te przebrzydłe ikonki do czegoś się przydają a i ich wczytywanie na czymś szybszym niż "Classic" to nie jest jakiś problem.

A ja myślałem że ShowGirls rzondzi na Pegasie :D

[#66] Re: Poprawki Ambienta

@MaaG^dA, post #59

Ewaluował przez całe lata... dlatego raczej czarno widzę próby tworzenie od podstaw czegoś mu dorównującego... ciekawym natywnej wersji AOS4...
[#67] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #65

A ja myślałem że ShowGirls

To myśl dalej ;) Program do wyświetlana nie jest przecież przeznaczony do operowania na dużej ilości plików, nie do tego służy choć może posiadać i posiada takie opcje jak kasowanie, zmiana nazwy, etc. Mylisz pojęcia, czuje że całkiem świadomie.
[#68] Re: Poprawki Ambienta

@grxmrx, post #67

Program do wyświetlana nie jest przecież przeznaczony do operowania na dużej ilości plików

Pytanie za 2 złote: co mi daje wyświetlaanie plików (nie obrazków ale szeroko rozumianych plików) w postaci ikonek ? Ja dostrzegam tylko jedną zaletę, zwłaszcza dla użytkowników gołego Workbencha...
[#69] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #65

z grubsza:...

- obrazek zamieniony na newicon bedzie wygladal conajmniej brzydko

- zostana na dysku pliki .info

magellan ma fajne bajery, ale jest przestarzaly i nic tego nie zmieni. nie widzisz tez tego, ze ambient jest desktopem. wiekszosc uzytkownikow woli jednak widoki z ikonkami a tutaj ambient ma wieksze mozliwosci. no i jest ladniejszy:)
[#70] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #54

i jeszcze jedna rzecz: jak wygląda sprawa pisania funkcji/skryptów podpinanych pod pop-up menu ? W Magellania sprawa jest bardzo prosta dzięki tzw. Argument variables (zmienne argumentowe ?)... przyjmuję że wiecie chłopaki o co chodzi, wszak amigujemy od lat :)... czy istnieje coś analogicznego pod A/S/W04? Bo jeżeli nie to całe pop-up menu w waszych desktopach traci mocno na funkcjonalności IMHO...
[#71] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #70

pod popup menu mozna podpiac wewnetrzne komendy, program, skrypt dosu lub arexxa. ambient tez ma interfejs arexxa.
[#72] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #69

- obrazek zamieniony na newicon bedzie wygladal conajmniej brzydko

- zostana na dysku pliki .info

Będzie na pewno gorzej niż PNG ale nie o to chodzi czy PNG/Glow/NewIcon ale czy da radę... w przypadku Classica lepiej by zostały bo generowanie przecie też zajmuje czas jak i procka...

magellan ma fajne bajery, ale jest przestarzaly i nic tego nie zmieni

Już pisałem... masz coś lepszego w jego klasie ? Kiedyś czytałem że Magellan jest be bo nie ma animowanych ikonek jak w Wb3.9...

wiekszosc uzytkownikow woli jednak widoki z ikonkami a tutaj ambient ma wieksze mozliwosci.

W jakim sensie ?

[#73] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #65

o co Ty się właściwie sprzeczasz? wszyscy wiemy że DOpus jest fajny, wielu z nas go używa, na Pegazie DOpus Magellan działa świetnie. w przypadku MOSa DOpus nie wyświetla ikonek PNG, a MOSowcy głównie z takich korzystają (ale np. ja korzystam też z NewIcons i czasem jakaś stara, Made by Commodore się trafi jak jej nie wytropiłem wcześniej ;) ). a DOpus, poza swoją funkcjonalnością, której nikt mu nie próbuje odebrać, powinien też ładnie wyglądać - a na MOSie różnie z tym bywa. można korzystać oczywiście z D2A...

a co do Ambienta, to znana z MOSa wersja 1.4 już dawno przestała straszyć, poza wyglądem (który Ambient miał od zawsze), dodano sporo nowych funkcji: panele, skalowanie ikon, początki obsługi filetypów i sporo innych. poza brakiem deficons dzisiejszy Ambient przewyższa Workbencha pod każdym względem (mi tam brak deficons szczególnie nie doskwiera, bo z przyzwyczajenia najpierw otwieram program z jego ikonki).

a ShowGirls rzeczywiście rządzi - nie tylko na Pegazie - program z takimi możliwościami, za darmo, marzy mi się pod Windows. a pod Amigą ten program nie ma konkurencji.
[#74] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #71

To ma chyba każdy desktop, włącznie z Magellanem... pytałem raczej o zmienne wykorzystywane w skryptach a szalenie upraszczające sprawę konstrukcji samego skryptu... skrypty Magellanowe różnią się od stricte dosowych właśnie dzięki użyciu tych zmiennych...
[#75] Re: Poprawki Ambienta

@wali7, post #73

o co Ty się właściwie sprzeczasz?

Sprzeczam z opinią że Magellan jako leciwy odstaje od standardu obecnych desktopów... próbuję udowodnić że jednak nie a nawet wręcz przeciwnie :D ... pytam o cechy które Magellan ma od lat... staram się udowodnić moją opinię przez porównanie... proste...

[#76] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #63

Policz jakie duże programy do tego celu musisz użyć. ;) A ja mam po prostu tak, jako zwykły plugin (pl) i okienko z informacją o postępach. A zresztą o czym tak dywagujemy? Każdy chwali swoje. Ja uwielbiałem DOpusa4, ale Magellana już wcale. Lubię proste rzeczy, tak samo Ambient może oferować taką prostotę, porzez defaultowe skonfigurowanie go z systemem - instalujesz i masz, a Magellana użytkownik musi, raz, że kupić, dwa, że skonfigurować.
[#77] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #72

Będzie na pewno gorzej niż PNG ale nie o to chodzi czy PNG/Glow/NewIcon ale czy da radę... w przypadku Classica lepiej by zostały bo generowanie przecie też zajmuje czas jak i procka...

widzisz, bedzie gorzej:) i nie mowimy tutaj o klasikach. mowimy o szybszym sprzecie bo dla takiego wlasnie pisany jest ambient. no i twoj sposob odpada dla nosnikow typu plyta CD.

Już pisałem... masz coś lepszego w jego klasie ? Kiedyś czytałem że Magellan jest be bo nie ma animowanych ikonek jak w Wb3.9...

w klasie filemanagerow? watpie. w klasie desktopow (tym po czesci jest tez magellan)? za jakis czas mysle ze ambient przescignie magellana.

PS. co do zmiennych to mozna je stosowac i w skryptach arexxa i dosu wiec nie widze problemu.
[#78] Re: Poprawki Ambienta
Podsumowujac cala te dyskusje - brakuje oprogramowania roznej masci (chocby dobrej przegladarki WWW, albo playera Flash), nie tworzymy go jednak tylko rozwijamy 3 rozne desktopy jednoczesnie (trzy grupy programistow odkrywaja kolo na nowo!:)), a i tak wszyscy uzywaja Magellana, ktory juz niedlugo bedzie w wersji PPC dla... AmigaOS! Monty Python sie klania prosze panstwa!:)

[#79] Re: Poprawki Ambienta

@SZAMAN, post #78

nie tworzymy go jednak tylko rozwijamy 3 rozne desktopy jednoczesnie

Nie 3.. a 4
[#80] Re: Poprawki Ambienta

@MaaG^dA, post #79

W takim razie ja startuje jutro z nastepnym (5-tym) desktopem "TDesktop" :)

A tak na poważnie to ikonki pozwalają być bardziej zrozumiałe na poziomie wyrażania, dzięki właśnie temu "obrazkowi" jego znaczenie staje się "oczywiste" np.: dla dzieci bez potrzeby czytania napisu pod nim. To samo tyczy się również "cudzoziemców" nie włądajacych akurat danym jezykiem w czytaniu/pisaniu dla których akurat nie ma lokalizacji. Cieszę się że na przejściu dla pieszych są wyświetlane dwie "ikonki", a nie napisy bo mogłem w prosty sposób moją małą córeczkę nauczyć ich znaczenia ...

[#81] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #72

w przypadku Classica lepiej by zostały bo generowanie przecie też zajmuje czas jak i procka...

Zauważ jednak, że większości z nas tu dyskutujących "przypadek classica" już nie interesuje. To przypadek bez żadnych szans na przyszłość.

[#82] Re: Poprawki Ambienta

@SirLEO, post #76

Patrzę i widzę że spakowane archiwum zajmuje ponad 840 kb... istna pchełka :)

Już pisałem: daleko jeszcze Ambientowi do Magellana...
[#83] Re: Poprawki Ambienta

@kiero, post #77

co do zmiennych to mozna je stosowac i w skryptach arexxa i dosu wiec nie widze problemu.

Nie miałem na myśli zmiennych środowiskowych... pisałem o typowo magellanowych zmiennych używanych w funkcjach a mających na celu np. obcięcie końcówki pliku czy sto innych zastosowań...

[#84] Re: Poprawki Ambienta

@Grzegorz Kraszewski, post #81

Dokładnie... jak kupię sobie Pegasa lub A1 to wtedy pomyślę o takim modułku...
[#85] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #82

Weź poprawkę na rozumowanie w kwestii wielkości pchełek: binarki pod PPC są przeciętnie dwukrotnie większe od binarek pod m68k. Różnica w budowie instrukcji obydwu procesorów.
[#86] Re: Poprawki Ambienta

@MinisterQ, post #85

SirLEO korzysta z Peceta...
[#87] Re: Poprawki Ambienta

@MinisterQ, post #85

Taa, a Nero, o którym wspominał, nie chciało mi się zainstalować, bo tak ze 100MB potrzebowało, samo archiwum ma 34MB. Do tego kolega proponował WinUAE (też trzeba nieco zachodu z tym), a na koniec kombajn ikonkowy do nagrywania. A mowa była, że Magellan jest "de best". Równie dobrze mogę windziany soft porównywać, taki, który uruchomię przez inny program (w tym przypadku Commandera), ale chodzi o możliwości Magellana lub Commandera (w porównaniu do niego). Normalną rzeczą jest przecież system z ikonkami, ma być standardowo z systemem i basta. A to, że ludzie używają sobie zamienników, bądź filemasterów, jako główne narzędzie pracy, to insza inszość.

Taki program, którym możesz desktopa podmienić, nie będzie raczej mieć specyficznych rzeczy z danego systemu. On tylko je wykorzysta, a widać w Ambiencie chłopaki widzą już więcej, niż może wykorzystać stary Magellan. A co, jeśli to będzie tylko port starego Magellana, bez wykorzystania funkcjonalności AOS4.0? ;) A tak właściwie, to się zaczyna robić masło maślane... Znikam, macie się zachowywać!
[#88] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #86

I co to dowodzi? Że 850kB to nie "pchełka"? MiniQ napisał, że nawet na amigowych systemach masz o wiele większe rzeczy. System to nie Scena i czterokilówki. ;)
[#89] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #83

w skryptach arexxa mozna tworzyc zwykle zmienne (takze tablice). nie wiem gdzie tu problem.

Patrzę i widzę że spakowane archiwum zajmuje ponad 840 kb... istna pchełka :)

Ambient po skompilowaniu z bibliotekami zajmuje ~800kB. Magellan to >400kB glownego execa, moduly dodatkowe i biblioteki. w sumie ponad 1MB. Poza tym nie mam pojecia co znaczy roznica wielkosci pliku.

Już pisałem: daleko jeszcze Ambientowi do Magellana...

Zalezy w czym. I to wlasnie staramy sie tutaj napisac. Ambient ma cechy ktorych megallan nie ma. W niektorych przypadkach to wada ale w niektorych zaleta. Wada magellana jest trudnosc konfiguracji (to odstrasza wielu uzytkownikow). Wada jest tez przestarzaly wyglad i brak niektorych rozwiazan (wezmy np te miniaturki obrazkow. w przyszlosci dojda do tego dodatkowe informacje o plikach, podglad innych typow danych, itp).

Celem rozwoju ambienta jest udostepnienie pewnego zakresu funkcjonalnosci Megallana (wszystko nie ma sensu. To nie jest filemanager) oraz innych desktopow, polaczenie tego w zgrabna calosc (800kB to malo jak na desktop IMO) i podanie w atrakcyjnej dla uzytkownika formie. Aktualnie prace ida w kierunku zapewnienia minimum wymaganej funkcjonalnosci, ale pozniej mozemy dodawac funkcje ktorych magellan nigdy miec nie bedzie (np widoki dla html, video).

[#90] Re: Poprawki Ambienta

@Dopuser, post #86

W tym przypadku to nieistotne. Po prostu kwestia wielkości pliku wykonywalnego nie decyduje bezpośrednio o tym co jest pchełką, a co nie. Nie te czasy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem