Komentowana treść: Total Amiga - edycja polska
[#1] Re: Total Amiga - edycja polska
Dodam jeszcze, że ukazanie się polskiej edycji nie byłoby możliwe bez grupy znakomitych tłumaczy, których nazwiska znajdziecie w stopce redakcyjnej numeru.
[#2] Re: Total Amiga - edycja polska
Piszło:), zamowienie znaczy. Czekam na nume konta. Po tylu latach doczekalim
[#3] Re: Total Amiga - edycja polska
1. Jummy!

2. Pismo nie jest kolorowe, ale okladka tak? Jakość papieru dobra? Bedę zadowolny z takiej jak w MA :D
[#4] Re: Total Amiga - edycja polska
Już myślałem, że nie doczekam... ;)
[#5] Re: Total Amiga - edycja polska
Wielkie dzieki dla wszystkich osob ktore zajely sie wersja pl tego magazynu. Jestem mile zaskoczony, ze jednak udalo sie doprowadzic sprawe do konca. I ze to dopiero początek:) Zamowienie wlasnie poszlo:)
[#6] Re: Total Amiga - edycja polska

@luk, post #5

Fajne pismo, mam nadzieję że na środkowej stronie jest jakaś miss z ami :)
[#7] Re: Total Amiga - edycja polska
Tylko 9 pln!?! No bardzo ladnie! Spodziewalem sie ceny zblizonej do s.p. eXeca. A tu taka ladna niespodzianka :)
[#8] Re: Total Amiga - edycja polska

@reactor, post #7

Nie ma nic za darmo - niska cena to brak koloru i papier.. jak papier.

Nie ma tez co liczyc na jakas extra okładkć. Może kiedyś...

Ja też sie przyłączam do podzićkowań. I jeszcze jedno - ludziska zamawiajcie

jak najwićcej egzemplarzy - w końcu to chyba ostatnia szansa na możliwość posiadania

papierowej gazety...

A.. no i jak ktoś sić czuje - to pisać artki..:D
[#9] Re: Total Amiga - edycja polska
Ja chcę bezwzględnie wstępniak!
[#10] Re: Total Amiga - edycja polska

@koodlaty, post #9

Ale napisany przez jednego gościa
[#11] Re: Total Amiga - edycja polska

@MaaG^dA, post #8

3 sztuki zamowione :) Taurus i Sir_Lucas czekam na kase :)

Wielkie dzieki za TA PL :)
[#12] Re: Total Amiga - edycja polska

@MaaG^dA, post #8

Nie ma nic za darmo - niska cena to brak koloru i papier.. jak papier.

eXec tez byl bez koloru, a cenna byla wyzsza... no papier to ocenie jak dostane ta gazetke w swoje lapska :)
[#13] Re: Total Amiga - edycja polska

@reactor, post #12

Jakby co, można będzie użyć papieru z gazety w innym celu

[#14] Re: Total Amiga - edycja polska

@koodlaty, post #9

Oj nie, to nie jest mozliwe. Takie wstepniaki moze pisac tylko jedna osoba.
[#15] Re: Total Amiga - edycja polska
Papierowe amigowe pismo w XXI wieku i to za takie grosze... Niesamowite. :) Osobiście raczej wolałbym HTML albo PDF ale oczywiście zamówiłem i przeczytam całe trzykrotnie z dziką rozkoszą. Dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili. Świetna robota!

[#16] Re: Total Amiga - edycja polska

@MaaG^dA, post #8

Sens zamawiania kilku egzemplarzy na ludzia raczej zaden jest. Lepiej by bylo coby kazdy z 2653 osob, ktora wpelzla na PPA dnia wczorajszego dziabnela sobie po sztuce:).
[#17] Re: Total Amiga - edycja polska
No właśnie - wie ktoś co się dzieje z Markiem Pampuchem? Może by wysmarował honorowo wstępniaka jak za starych dobrych czasów.

[#18] Re: Total Amiga - edycja polska

@Ijon_Tichy, post #17

Rozwinę jeszcze swoją myśl - za egzemplarz ze wstępniakiem tego pana zapłaciłbym 40 złotych... :)
[#19] Re: Total Amiga - edycja polska

@Ijon_Tichy, post #17

Oj soczyście by bylo :D.
[#20] Re: Total Amiga - edycja polska
Odpowiem tu "zbiorczo" na kilka pytań jakie padły. Nie, okładka nie jest kolorowa. Papier to zwykły papier biurowy (nie powiem jaki, coby kryptoreklamy nie robić, ale jeden z tych lepszych). TA PL jest drukowany na wysokonakładowej drukarce laserowej a nie na offsecie w drukarni. Przez to, przyznaję, nie będzie wyglądał tak fajnie jak eXec, który był drukowany na offsecie (nie licząc pierwszego numeru, który poszedł zdaje się na powielaczu, od pierwszego numeru eXeca TA PL wygląda technicznie lepiej). Z drugiej jednak strony druk na laserze daje nam możliwość dokładnego dopasowania nakładu do zamówień, nie musimy drukować na magazyn, w każdej chwili mogę dodrukować np. 20 egzemplarzy. Jak wiadomo eXec miał nakład 1000 egz. wymuszony przez technikę druku, znaczna część nakładu pozostawała nie sprzedana. Stąd brała się wysoka cena. Jeżeli chodzi o okładkę w kolorze i/lub na grubszym papierze, to zastanowimy się nad tym przy kolejnym numerze, ale to musi za sobą pociągnąć wzrost ceny, a zależy nam na tym, żeby TA PL była jak najbardziej dostępna.

Nie ma też potrzeby wszczynania kampanii pod tytułem "kupujcie po 3 egzemplarze bo zdechnie". Nie ma obaw, wybrany sposób druku powoduje, że niezależnie od tego, czy sprzedawać się będzie 50 czy 500 egzemplarzy, nie musimy jako PPA dokładać do gazety z własnych kieszeni. Byt TA PL zależy bardziej od świetnej pracy tłumaczy i korektorów, niż od ilości sprzedanych egzemplarzy.

[#21] Re: Total Amiga - edycja polska

@koodlaty, post #9

Ja chcę bezwzględnie wstępniak!

Ja napisze. Bedzie bardzo polityczny ;)
[#22] Re: Total Amiga - edycja polska
Skladam serdeczne podziekowania, wszystkim ktorzy przyczynili sie do powstania pisma.
[#23] Re: Total Amiga - edycja polska

@Grzegorz Kraszewski, post #20

a to ja mogę poprosić wersję bez stron o Amy05 ?? :)
[#24] Re: Total Amiga - edycja polska

@rzookol, post #23

Też o tym myślałem ale wymyśliłem, że sobie poprostu zakleję te strony. Wkleję tam jakieś zdjęcia normalnych Amig takich jak Amiga Classic, AmigaOne, Pegasos. ;)

A tak na serio mówiąc to rzeczywiście ten dziwaczny stwór z poprzedniej epoki o którym mówisz też mnie denerwuje. To jest cofanie się w rozwoju. Omijam wszelkie publikowane informacje związane z tym czymś. Ja toleruję poprzednią epokę ale jeżeli coś naprawdę pochodzi z poprzedniej epoki. A tu zupełnie nowa platforma, zaprojektowana w 2006 roku i już cuchnie końcem lat dziewięćdziesiatych. Jest słabsza od trzech innych amigowych rozwiązań dostępnych od dłuższego czasu na rynku (AmigaONE, mA1, Pegasos). Brrrrr... Robi mi się niedobrze na samą myśl. Aż szkoda AmigaOS4 dla tej śmiesznej oszczędnościowej platformy. :(

[#25] Re: Total Amiga - edycja polska

@MDW, post #24

@23 && @24

Nigdy nie było tak, aby wszystki dogodzić. To, że Krashan ma możliwosć na bieżąco drukować i wysyłać poszczególne egzemplarze to nie znaczy iż zawartosć magazynu może być dostosowywana indywidualnie.

Przypomnieć należy iż TA jest tłumaczeniem z angielskiej wersji - wićc artykuły są jakie są. To raz.

Jezeli ktoś sić poczuwa (o czym już wspominałem) moze usiąść przed monitorem i napisać własne teksty. Szanse na publikacje (jak myślć) są spore - tak w wersji polskiej jak i oryginalym TA. To dwa.

A to że sytuacja na amirynku jest jaka jest - nic nie poradzimy. TA z tego co widziałem stara sić pisać o wszystkim tym, co sić na "naszym" rynku dzieje - bez specjalnego rozróżniania na MOS-a czy OS4.

I to należy docenić. To trzy.

I to chyba na tyle.. albo i nie ;)
[#26] Re: Total Amiga - edycja polska
Super Juz zamowilem czekam na @ zwrotnego :D
[#27] Re: Total Amiga - edycja polska

@MaaG^dA, post #25

Ja pragnę do słów MaaG^dA dodać jeszcze, że w PPA staramy robić się identycznie to samo, co robi redakcja Total Amiga, czyli w miarę możliwości piszemy o tym, co się dzieje ;)

A dla tych wszystkich, którzy chcą mieć swój udział w obu przedsięwzięciach (TA i TA-PL), zachęcam do pisania artykułów. Teksty, które trafiają na nasz portal mają ogromną szansę trafić do wersji angielskiej, a później do wersji polskiej magazynu. Na stronie www.totalamiga.ppa.pl, w części opisowej również zostało to powiedziane. Tłumaczenie tekstów polskich do wersji angielskiej zapewniamy.
[#28] Re: Total Amiga - edycja polska
No ja rowniez dziekuje za total amiga peel.

trzeba zaraz zamowic a potem poczytac.

p.s.rzeczywiscie fajnie by sie zebrac i zaczac cos pisac co potem bedzie mozna poczytac w papierowej gazecie
[#29] Re: Total Amiga - edycja polska
Właśnie dostałem zwrotnego maila. :) Dziekuje wszystkim ,którzy przyczynili się do powstania polskiej wersji TA

Pozdrawiam
[#30] Re: Total Amiga - edycja polska
Zaklepane, a przelew w trakcie realizacji. :)

Heh... Choć Amigi nie używam od 1998 to do tej pory śledzę jej boje. :) Czy to zboczenie? ;>
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem