Komentowana treść: MorphOS 1.5 działa na Efice
[#31] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Kaczus, post #30

predzej uklady specjalizowane, bo wyspecjalizowane oprogramowanie to mamy na Amigach
[#32] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

Tak - zintegrowana karte graficzna i muzyczna w jednym czipie, tak by
mniej miejsca zajmowalo, reszta to oprogramowanie, takie samo jak
gdzie indziej, tylko, ze na specjalny system. Co wiecej teraz
popularne sie robia dekodery z mozliwoscia nagrywania programu, np
jest mecz, idziesz sobie zrobic kanapke, robisz specjalna stopkltke,
wracasz i ogladasz juz nie na zywo, ale od miejsca w ktorym
skonczyles. Masz tam po prostu twardy dysk.... Chyba, ze wierzysz
nadal w czary? Albo, ze telewizor sam sobie sygnal przekodowuje.
[#33] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Kaczus, post #30

Nie mam pojęcia co to HTPC

Wikipedia na ten tamat mowi:
HTPC, czyli "Home Theater PC". Komputer, który pełni rolę centrum multimedialnego. Wyglądem przypomina zwykły sprzęt HiFi. W zależności od konfiguracji, łączy w sobie kilka urządzeń: nagrywarkę dvd lub cd, tuner satelitarny, tuner telewizji naziemnej (analogowej i cyfrowej), cyfrowy magnetowid, ma możliwość odtwarzania plików muzycznych, jak i przeglądania plików graficznych w różnych formatach. Komputery HTPC najczęściej pracują pod kontrolą systemu Microsoft Windows Media Center lub pod specjalnie przygotowanymi dystrybucjami Linuxa.
[#34] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Kaczus, post #32

Dokładnie.W takich tunerach "czarną robote" odwala oprogramowanie a nie specjalizowane układy.Ostatnimi czasy są to najczęściej minidystrybucje Linuxa.Tutaj jeden z przykładów takiej "zabawki".

[#35] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Olo, post #2

Jaki to klon, klonem to możemy nazwać OS4, bo prawdę powiedziawszy powstał po MorphOS, więc na upartego można uznać, że OS4 powstał na intelektualnej (zdobyte doświadczenia, popełnione błędy itp.) bazie twórców MorphOS

Tak tak, jak zwykle masz racje w swoich wywodach.
[#36] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Baron Althaar, post #3

Zastanawiam sie jaki cel ma ten wywód. Zarówno jeden i drugi system został napisany niemalże od zera, na nowy sprzęt, a zgodnośc w dół jest przecież emulowana... Patrząc na to w ten sposób, oba systemy to klony AOSa, tyle tylko, że jeden ma prawa do nazwy...

A co dO MOSa 1.5 - ciekaw jestem czy wyjdzie..... heh.....

Ostatnia edycja: 15.10.06 00:17:22
[#37] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@piter144, post #34

ten Linux to przewaznie do obslugi internetu jest. widze rozmowa zbiegla z toru co do rozmowy o roznicy w ogladaniu fimow na kompie vs DVD, OK. stacjonarne DVD czy HTPC jest wyciszone (audiofilskie) i to jest atutem, ktory sobie bardzo cenie. w takim ukladzie Efika jest nawet ciekawym kompem do ogladania filmow, jesli faktycznie tak jak pisza bedzie i w ogole bedzie dostepna Śpioch

btw. oryginalny zasilacz Amigi CD32 ma tylko 17W i ciagnie jecze SX-1 wraz z dyskiem, wiec te 20W to i moze prawda jest

Ostatnia edycja: 15.10.06 02:40:57
[#38] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@quantor, post #36

AOS4 korzysta ze zrodel 3.1, 3.5 i 3,9 i jest kontynuacja poprzednich wersji systemu a nie klonem. To ze nie pracuja nad nim ci sami ludzie nie ma znaczenia poniewaz na pewno miedzy kolejnymi wersjami do wersji 3.1 tez sie ludzie zmieniali.
Jezeli juz cos nazywac klonem to predzej MOS nim jest choc blizsze prawdzie jest stwierdzenie ze udostepnia bardzo podobny interfejs programom i GUI o zblizonym feelingu do AOS.
[#39] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@smith, post #38

Wszystko sie zgadza oprócz 3.5 i 3.9.
[#40] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Eee tam divixy. Do tego sa odtwarzacze dvd ktore mozna za grosze kupic. Mi wystarczy ze bedzie to dostepne z MOSem, ze programy stworzone dla tego systemu nie beda marudzily na ten procek, ze bedzie na to jakis linux, ze bede mial wreszcie jakis nowy sprzet ktory zastapi kilkunastoletnia a1200, ze bede mial wreszcie powod zeby dorzucic sie do projektu Marcika;)
[#41] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@luk, post #40

A po co mnozyc ilosc urzadzen w domu?
[#42] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Kaczus, post #41

Dla świętego spokoju przedewszystkim
1-sza osoba przegląda net,
2-ga osoba gierczy na A1200,
3-cia ogląda TV,
4-ta ogląda film na odtwarzaczu DVD/DivX.
Standard w moim domu - bez dodatkowych urządzeń byłaby wojna, a tak jest pełna harmonia ;)
[#43] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice
Moim zdaniem można dopatrzeć się w tej historii z Efiką i MOSem 1.5 pozytywów (o ile ta historia jest prawdą):
- panowie z MOSTeam coś tam robią
- to co robią, to jest rozwijanie (?) nowszej wersji mosa, a nie łatanie starych dziur w 1.4
- co daje nadzieję, że MOS >1.4.x powstanie w wersji publicznej i będzie czymś co wniesie coś nowego. Śmiejcie się, ale ja wierzę, że jak ktoś nad czymś pracuje, to nie po to, aby zalać to w końcu betonem i zakopać w ogródku pod porzeczką.
Bo czy Efika interesuje posiadacza PegazaII z G4? Chyba średnio, co najwyżej z powodów hobbystycznych: bo jest "fajna". Mnie interesowałaby maszyna oparta na bebechach Pegaza (w ostateczności mogłaby to być Efika) i wepchnięta w obudowę laptopa... więc może to krok w dobrą stronę?
[#44] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@APC74, post #42

Zakładając, że jest tylko jeden odbiornik TV, osoba 3 i 4 jest tą samą osobą
[#45] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@luk, post #40

odtwarzacz DVD zamiast kompa? Nie, dziękuje. Wiesz czemu? Nie to, że taki odtwarzacz DVD to coś złego, wprost przeciwnie... ale na takim odtwarzaczu odtworzysz wyłącznie AVI z kodekami DivX i może paroma innymi. A co z różnymi "dziwnymi" kodekami? A co z innymi formatami (QT, RM, OGM, MKV...). Przyznam się ża na dzień dzisiejszy na MPlayer 1.08b nie udało mi się odtworzyć 2 filmów w RMBV i kilku klipów z YouTube w FLV, a raczej nie udało mi się osiągnąć obrazu (dźwięk był), ale to tylko i wyłącznie wina braku tak egzotycznych kodeków video, jakie są w tych filmach/klipach. Ale zapewne i to się zmieni. Natomiast mam WIELE filmów które u mnie chodzą, a nie udało mi się ich odpalić na ŻADNYM DVD . Oczywiście odtwarzać jest o wiele tańszy, i to nie ulega wątpliwości, ale jednak komputer jest bardziej uniwersalny.

co do Effiki i DivX, to powinna pociągnąć bez problemu. Gorzej może być z innymi formatami i kodekami, gdyż DivX NIE JEST jedynym i najnowszym kodekiem (pomimo tego co sądzi chyba większość Ami-społeczności :P ).

Ostatnia edycja: 15.10.06 16:19:01
[#46] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Solo Kazuki, post #45

Alez ja nie powiedzialem ze odtwarzacz DVD jest lepszy od kompa, po prostu ogladanie filmow na kompie nie jest dla mnie najwazniejsze. Jak juz napisalem, u mnie sluzy do tego odtwarzacz i jestem zadowolony (na marginesie dodam ze na wiele plyt z filmami ktore ten odtwarzacz widzial, tylko kilku nie potrafil odczytac). Gdyby taka efika nie dawala rady w tej materii to i tak bylbym zainteresowany kupnem. Skoro juz o tym mowa to mam pytanie do wlascicieli Pegasosow: czy MPlayer umowzliwia pelna obsluge DVD, tzn czy wyswietla menu plyty?
[#47] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@smith, post #38

a wez mi wytłumacz taką sytuację:
exec os4 jest przepisaną całkowicie na C i assembler ppc źródłówką w assemblerze 68k (zawierającą komenty)
exec mosa (część odpowiedzialna za zgodność z amigaosem) jest przepisaną całkowicie na C i assembler ppc źródłówką w assemblerze 68k powstałą np. z diassemblacji exec.library (na jednym z MACD nawet była taka źródłówka z komentami)

wyjaśnij mi dlaczego os4 jest bardziej amigowy od mosa skoro jedni i drudzy musieli przepisać całkowicie execa i w execu os4 nie ma żadnych części ze starego execa (napisanego w assemblerze) ?

Ostatnia edycja: 15.10.06 17:05:22
[#48] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #37

ten Linux to przewaznie do obslugi internetu jest

Nie.Ten linux pełni role zwykłego systemu operacyjnego ze sterownikami do poszczególnych urządzeń i oprogramowaniem użytkowym.Takim jak choćby player mp3 czy przeglądarka zdjęć.
[#49] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@piter144, post #48

Linux w dvd? bleee, znając swoje szczęście i skłonności linuxa do samo-uwalania się to któregoś dnia bym je włączył i dostałbym wiązanke komunikatów typu; kernel fault, brak praw do czegos tam i kupe innych dziwnych komunikatów ;)
[#50] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@piter144, post #34

Ciekawe, że przykład, który podałeś ma procesor PowerPC. Czyźby Efika była już w sprzedaży? ;)
[#51] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@FOrest, post #50

Paktycznie wszystkie set-top-boxy działające pod linuxem zbudowane są na procesorze PPC
[#52] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@piter144, post #51

Zastanawiające, że ten, który podlinkowałeś jest dostępny w Polsce za tak nieduże pieniądze. Cóż stoi na przeszkodzie, by go "uamigowić" zamiast podniecać się samantami, pandami, pegasosami i efikami...

Ostatnia edycja: 15.10.06 21:41:09
[#53] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@FOrest, post #52

To kupuj :)
[#54] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice
Wszyscy z takim niedowierzaniem mowia o MorphOS 1.5, ze to niby niemozliwe ze istnieje, ze dziala. Mowia jakby to bylo niewiadomo co. Przez to cale oczekiwanie wersja 1.5 MorphOSa urosla do rangi legemdy, czegos nadzwyczajnego. A czym tak naprawde rozni sie (od strony uzytkowej) wersja 1.5 od 1.4.5 ze WSZYSTKIMI uaktualnieniami i dodatkami? Przeciez poza "boot.img" w 1.4.5 mamy wszystko. :)
[#55] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@FOrest, post #52

Cóż stoi na przeszkodzie, by go "uamigowić"

Z tego co pamiętam to była już mowa o tym na forum.

Zastanawiające, że ten, który podlinkowałeś jest dostępny w Polsce za tak nieduże pieniądze

Są jeszcze tańsze.Ceny takich pudełek zaczynają się od 700 PLN.
[#56] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@MDW, post #54

A czym tak naprawde rozni sie (od strony uzytkowej) wersja 1.5 od 1.4.5 ze WSZYSTKIMI uaktualnieniami i dodatkami?

Sadzac chocby po czasie jaki 1.5 jest juz tworzony to tych roznic pewnie sie troche znajdzie (tylko ze nie wiadomo co dokladnie, a jak ktos wie, to nie powie )
[#57] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@marcik, post #56

Ja znam jedną, dla mnie istotną różnicę: obsługa Altiveca,
słyszałem o innych ulepszeniach, ale wolę nie puszczać dalej (możliwe że) plotek ;)
[#58] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@wali7, post #57

Nowe pointery
[#59] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@Korni, post #58

a nowe tapetki ok, racja
[#60] Re: MorphOS 1.5 działa na Efice

@wali7, post #59

i najwazniejsze, czyli nowe okienko about ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem