Komentowana treść: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
[#31] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@wali7, post #28

MUI4.0 z 16.09.2006

Tak. Zauwazylem tez ze czasami zacina sie AmigaAMP, gdy po prostu przelaczam ekrany (IB mam na osobnym). Wczesniej czasami zacinal sie tylko podczas sciagania i dekodowania grafiki. No, ale wszystko mam w oryginalnej postaci. Chyba bede musial powylaczac pare wodotryskow (zdaje sie ze wyszedl jakis plik konfiguracyjny dla Classicow). Tak czy inaczej predkosc to juz szczegol. Przeciez nie wymagam duzo od tego sprzetu, a i tak wszystko dziala lepiej niz mozna bylo sie spodziewac :)
[#32] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@grxmrx, post #30

XAD

Nie mam. OK, zainstaluje nastepnym razem wszystko co trzeba i jeszcze raz sprawdze. Poki co, nie lubie czesto resetowac kompa :)
[#33] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #32

No wiesz,do resetowania powinienes sie przyzwyczaic na klasyku

btw. a [kb] chyba szlak trafi ogień piekielny

Gratulacje Marcik,Go-Go OK
[#34] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #29

Ambient jest aktualizowany co kilka (ostatnio co kilkanascie) dni wiec ten rawie poltoraroczny nie jest nowy. :) One nawet nie sa podobne do siebie. :) Tamtego sie uzywac nie da, a nowego sie da i to calkiem wygodnie po skonfigurowaniu wszystkiego.
[#35] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@AmiChris, post #33

No wiesz,do resetowania powinienes sie przyzwyczaic na klasyku

No, wlasnie caly czas z tym walczylem i czasami komp chodzil 3 dni bez resetu. Dzien i noc. Czesto tez doprowadzalem calosc do fragmentacji pamieci. Jednak 128 MB to malo ;) . Jak to juz ktos o tym wspomnial, chyba dobralem odpowiednie wersje programow.
Czasami warto powalczyc niz restowac :)
[#36] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MDW, post #34

nowy ambient nie jest potrzebny :) Bez tego dziala sputnik... jedyne
co to jest wolny i chyba hituje przy wychodzeniu, ale sprawdze to
wieczorem...
[#37] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Kaczus, post #36

Stary ambient + nowy MUI = duze problemy.
[#38] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
pisze na klawiaturze w 24 bitach nie ma fontow :(

super OK!

hipnoza

na poczatku instalowalem recznie i nie bylo widac fontow myslalem, ze zle zainstalowalem, bo zrobilem przypis na inna partycje do fontow. zainstalowalem istalatorem o dziwo bardzo ladnie istalka dziala, jednak po zakonczonej istalacji zrobilem restart i to samo nie widac fontow. cos mnie pokusilo wejsc do screenmode i zmienilem na 16 bit i sa fonty, ale jak to strasznie wyglada z tymi fontami ludzie jak na pececie. da sie podmienic na bitmapowe fonty?

aha meczylem cala nocke Śpioch (trza isc spac) nie udalo mi sie zalogowac na PPA, bo pokazuje, ze ta przegladarka to jest najlepsza z istniejacych na swiecie przegladarka jupi! Marcik sto lat OK
[#39] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

w 24 bitach nie ma fontow

Możliwe. TTEngine2, której używa Sputnik, obsługuje aktualnie trzy tryby graficzne: BGRA32, RGB16 i RGB16PC. To są, z tego co mi wiadomo, wszystkie tryby jakie się mogą przytrafić na Pegasosie. Co innego klasyk, jeżeli ustalisz jaki to jest dokładnie tryb (pewnie RGB24 albo BGR24) to dodam jego obsługę do TTEngine2.

strasznie wyglada z tymi fontami ludzie jak na pececie

A jak ma wyglądać, skoro to te same czcionki? Dokładnie przecież o to chodzi, skoro ktoś w arkuszu CSS ustawił, że ma być np. Tahoma, to chodzi o to, żeby była Tahoma. Sama TTEngine2 być może kiedyś będzie pozwalała na bitmapowe wersje czcionek, ale ta funkcja ma bardzo niski priorytet. Czy Marcik dorobi obsługę bitmapówek w samym Sputniku? Wątpię, ale zapytaj go... Weź też pod uwagę, że Sputnik pracuje w Unicode, a standardowe amigowe czcionki mają tylko 256 znaków.
[#40] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #39

> jeżeli ustalisz jaki to jest dokładnie tryb (pewnie RGB24 albo BGR24) to dodam jego obsługę do TTEngine2.

super to sprobuje ustalic jaki to jest tryb moze dam rade

> A jak ma wyglądać, skoro to te same czcionki?

nie nie mialem na mysli ze jest zle, bo jest git :) trza bedzie zalatwic jakies ladniesze tzn normalniejsze fonty i podmienic
[#41] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

Też nie miałem tekstu gdy uruchomiłem Sputnika zaraz po instalacji, ale trzeba mieć na uwadze że instalator instaluje nowe wersje klas i bibliotek, więc wymagany jest restart systemu.
W 24 bitach wszystko działa
[#42] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

U mnie działa na na 175Mhz w 24bitach. I jest bardzo szybko jak na Clasica. OK
[#43] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Andrzej Drozd, post #32

masz moje wszystkie fonty ttf i nowa instalka do podmiany juz nie wymaga xad - link
[#44] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
Dziękuję!! :)
[#45] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Sir_Lucas, post #42

w 24 bitach i widac fonty zrob graba razem z screenmode please!
[#46] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@grxmrx, post #41

Na Radeonach tryby 24-bitowe mają pikselmode BGRA32 i wszystko działa. Ale pod klasykiem z BVision można było sobie włączyć "packed 24-bit". Wtedy jest tryb BGR24 albo RBG24 - tego trybu TTEngine2 0.14 nie obsługuje.
[#47] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #45

Może spróbuj ten packed 24-bit mode wyłączyć w CyberGraphX?
[#48] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #39

@ Krashan
Sama TTEngine2 być może kiedyś będzie pozwalała na bitmapowe wersje czcionek, ale ta funkcja ma bardzo niski priorytet. Czy Marcik dorobi obsługę bitmapówek w samym Sputniku? Wątpię, ale zapytaj go...

A jak to się ma do słynnego braku italic i underline na MOSie?
Ja specjalnie podmieniłem w prefsach IBrowse wszystkie fonty na bitmapowe, żeby mieć te ficzery.

Ostatnia edycja: 12.11.06 14:07:39
[#49] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

Niestety nie moge cos mi sie sgrab wiesza niestety.
Moja rozdzielczosc to 1024x768.

Natomiast nie mam fontow pod Pegazem na Voodoo3 w 24bitach
[#50] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@R-Tea, post #48

A jak to się ma do słynnego braku italic i underline na MOSie?

TTEngine2 nie ma tego problemu. Jeżeli chodzi o italic, to o ile istnieje plik z wersją w kursywie, to zostanie on użyty (czyli np. w przypadku Timesa automatycznie kursywa jest drukowana z czcionki Times Italic i mamy ładną kursywę, a nie pochylony regular). Jeżeli czcionka nie ma kursywy (np. Tahoma) to TTE2 sobie sama robi kursywę, przez wektorowe pochylenie. Jeżeli chodzi o podkreślenie, to chwilowo TTEngine2 jeszcze go nie obsługuje, z tym, że dla Sputnika nie ma to znaczenia, bo on sam generuje i rysuje podkreślenia.

Jeżeli w TTEngine2 pojawi się obsługa czcionek bitmapowych, to na pewno nie będzie to możliwość użycia czcionek w formacie AmigaOS - po prostu TTE2 pozwoli na użycie bitmapowych wersji wybranych rozmiarów wybranej czcionki, a za pomocą edytora (który trzeba jeszcze napisać) będzie można sobie taką bitmapę "dopieścić". Trzeba jednak pamiętać o jednym - wielu "webmajstrów" używając CSS robi założenia co do długości tekstów w pikselach, jeżeli pozmieniamy szerokości literek w takiej bitmapie to możemy się troszkę zdziwić oglądając niektóre strony.
[#51] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Sir_Lucas, post #49

Natomiast nie mam fontow pod Pegazem na Voodoo3 w 24bitach

Potrzebuję numeru pixelmode z CyberGraphX i dodam tryb do TTEngine2. Zapewne jest to również "packed 24-bit", pytanie tylko w jakim endianie.
[#52] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
pokłony Kiedy obsługa proxy?
[#53] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Sir_Lucas, post #49

Nie tylko SGrab istnieje, jest jeszcze np. http://www.onyxsoft.se/snapit.shtml
[#54] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@marcik, post #16

hmm, zmienilem i tak samo :(

logtool pisze przy kazdym z rysunków:
cgx/WritelPixelArray - unable to blit from planar data
(pisze z pamieci)

Marcik, a czym sie rózni wyswietlanie png i jpg w kodzie bo dla mnie troche nierealne jest zeby takie brzydy wyskakiwaly?
[#55] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@rzookol, post #54

Tak jest jak bitmapy źródłowe do blitowania są tworzone w starym formacie - brak odpowiedniej flagi przy AllocBitmap() albo czymś podobnym?
[#56] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MinisterQ, post #55

no ok, ale czemu u mnie to sie dzieje a u innych nie?
Multiview i reszta progsów pokazuje jpg normalnie, nawet podmienilem jiff datatype na jpeg_wartdt i dalej jest ten sam efekt. Zworki z env: tooltypy z monitora w devs: zmienialem na rózne możliwe sposoby. A nie wiedzieć czemu PNG się pokazują dobrze.
[#57] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@rzookol, post #54

Obrazki png sa blitowane bezposrednio z danych argb zas jpgi sa najpierw wrzucane do bitmapy a pozniej ta bitmapa jest blitowana na ekran. No a komunikat jaki dostajesz swiadczy o tym ze jednak forcechunky nie jest aktywne. Moze jakas literowke zrobiles?
[#58] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #51

W poprzedniej wersji TTEngine2 było odwrotnie :)

W 24bitach było ok natomiast w 16bitach była kasza na ekranie.

Ale to nic, za 3 dni kupuje Radeona :)
[#59] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

Hmmm, sorry ale zapomniałem dodać że ma starszą wersje TTEngine2 i ona
w 16bitach nie działa natomiasta jest super w 24bitach.

Grxmrx dzięki za linak do SnapIt.
[#60] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
Można wiedzieć jaki "UserAgent" pokazuje Sputnik? Tak z ciekawości pytam...
A tak wogóle to: OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem