Komentowana treść: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
[#61] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@marcik, post #37

zalezy jak stary :) Ja mam ostatnia wersja na 3.9, pewnie za jakis
czas uzupelnie na drugiej partycji na nowszy, ale sa wersje dzialajace
dobrze z nowym mui.
[#62] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
Gratulacje dla wszystkich mofce! macie wreszcie przegladarke .
A dla fanow Amiga One na drzewo! .
A tak na marginesie, szkoda ze nie robiona byla na bazie FireFoxa, no ale coz , jest i trzeba sie cieszyc ze jest cos wreszcie DOBREGO.
Pozdrawiam.
[#63] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Sir_Lucas, post #59

mam starszą wersje TTEngine2 i ona w 16bitach nie działa natomiasta jest super w 24bitach

Zainstaluj tę wersję. Obsługuje BGRA32, ARGB32, RGB24, BGR24, RGB16 i RGB16PC. Nie ma kłopotów na Voodoo i Permedii.
[#64] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #63

Krashan wielkie dzięki!!!

Tak, juź wszystko w porządku. Działa pięknie!!!

Jeszcze raz wielkie dzięki Krashan
[#65] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Sir_Lucas, post #64

Jak ktos wczoraj instalowal,to iconv-a niech nowszego zainstaluje -
poprawiło się dekodowanie w niektorych miejscach...
[#66] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@marcik, post #57

nie, na pewno mam dobrze wpisane w envarc:
chujoza totalna ale widze ze na MZ też ktoś ma z tym problem
[#67] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
Jest jakas szansa na antialias fontow? Przywyklem do niego IBrowse 2.3...

Troche za czesto mam zwiechy Sputnika. To normalne w tej wersji? MUI4 mam w wersji zalecanej, Ambienta mam z wczoraj. :)
[#68] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #63

thx z ta wersja ttengine2 jest OK w 24 bitach

fonty uzyte na tej stronie wygladaja spoko :)

bedzie mozliwosc odpalenia Sputnika na mui3.9?
[#69] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #68

Szanse na wersję dla MUI3.9 są niewielkie...
[#70] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #68

bedzie mozliwosc odpalenia Sputnika na mui3.9?

Ale po co ? Skoro jest MUI4.0 ..
[#71] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
Dziekuje rowniez i gratuluje! :D

Nie sadzilem, ze doczekam dobrej przegladarki, ktora bedzie dzialac na A1200! :D

U mnie chodzi nawet ladnie, a jak przyszle wersje beda jeszcze troszke szybsze, to juz zupelnie bedzie rewelacja! :)
[#72] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MaaG^dA, post #70

Ale po co ? Skoro jest MUI4.0 ..

Bo amigowcy tak naprawdę nie chcą rozwoju. :) Marudzimy, że przydałoby się to nowe, tamto nowe, a jak wychodzi to i tak spora część używa starszej wersji. Dziwna społeczność...
[#73] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a
Zauważyłem, że w Sputniku nie daje się zaznaczyć tekstu na stronie (tak jak w ostatnim Voyagerze). Można liczyć, że to się zmieni? Myślę, że to jest bardzo ważne... Voyagera przez to nie dało się używać.

Dlaczego zamiast gadżetów "cycle" mam zwykłe buttony z napisem "SW" (często na trochę dziwnej pozycji)? Tak w tej wersji jest (tymczasowo) czy u mnie jest coś nie tak?
[#74] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MDW, post #73

Bo jeszcze nie zostały zaimplementowane.
[#75] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MaaG^dA, post #70

> Ale po co ? Skoro jest MUI4.0 ..

jest MUI4.0 bez DEBUG?
[#76] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MDW, post #73

Ludzie, to jest BETA...
[#77] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MDW, post #67

Jest jakas szansa na antialias fontow?

Oczywiście, że jest. Wygładzanie znikło chwilowo na skutek przejścia z wolnego kreślenia tekstu przez WriteRGBPixel() na kreślenie znacznie szybsze w funkcji DoHookClipRects(). To szybsze kreślenie ma dwie zalety - po pierwsze system od razu odrzuca mi obszary niewidoczne (np. przykryte innymi oknami), po drugie operuję bezpośrednio na bitmapie ekranu w pamięci karty graficznej. Z drugiej strony muszę napisać procedurki z przezroczystością dla wszystkich 6 aktualnie obsługiwanych pixelformatów. Nie jest to specjalnie trudne, ale trochę czasu zleci. Mam zamiar też zaimplementować subpixel rendering, ale będę musiał wystosować apel o zrzutę na panel LCD, bo mój Samsung ostatecznie zdechł i jadę na CRT teraz.
[#78] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MinisterQ, post #76

Ludzie, to jest BETA...

Nie beta tylko alpha. Wersja beta jest zazwyczaj kompletną wersją przeznaczona do testowania. Alpha może mieć sporo niezaimplementowanych elementów.

Ja po prostu chciałem się tylko dowiedzieć czy tak ma być (te "SW") czy u mnie jest coś nie tak. O antialias zapytałem przy okazji. :)
[#79] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #77

Grzegorz Kraszewski:

No to świetnie, że antialias będzie. Cieszy mnie to baaaardzo.

Marek Szyprowski:

Fajnie. Już myślałem, że u mnie się coś wali. :)
[#80] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MDW, post #79

u mnie się też wali ;)
Mam to samo z tymi menusami zamiast których na stronie jest prostokącik SW (ale akurat pytałem o to marcika wczoraj na GG i dostałem taką samą odpowiedź).
Natomiast mam inny ciekawy efekt, w każdym oknie gdzie się coś wpisuje na stronie (np. przy wyszukiwaniu w Google, Allegro, Wikipedii....) tekst w trakcie pisania pojawia się równocześnie w drugim miejscu - za kursorem. Gdy znaków jest dużo, to się "zawija" i nakłada na tekst który pojawił się poprawnie, czyniąc wszystko nieczytelnym. Pozatym działa dobrze, wpisany tekst jest wyszukiwany poprawnie. Jestem pewien że winna jest jakaś klasa MUI, może ktoś potrafi podpowiedzieć jaka? Na razie wymieniłem BetterString na nowszą, ale nic nie pomogło. Help.
Aha, i ten efekt pojawia się tylko w Sputniku.
[#81] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@wali7, post #80

Ja czegoś takiego nie zauważyłem.

Pole do wpisywania stringów jest w Sputniku jakieś inne (nie żeby mi się nie podobało). Nie znam się na MUI od strony programisty więc nie wiem czy można wygląd jakiegoś gadżeta ustawić inaczej niż to sobie ustawił użytkownik w preferencjach MUI. Sputnik ma inne i już, a ja tego nie ustawiałem. :)
[#82] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@MDW, post #81

Wiem, marcikowi ten błąd raportowałem, sprawdzał go, ale powiedział mi że nie udało mu się wygenerować tego u siebie. Skoro nie słyszałem aby ktoś inny to miał, to raczej u mnie w systemie jest coś skopane...
Jak się nie da inaczej, to za dwa tygodnie powinienem znaleźć wolny czas i przeinstaluję całego MOSa na pustą partycję... znajdę winowajcę :)
[#83] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@wali7, post #82

to nie musi byc wina instalacji. po prostu czasami bledy nie wychodza na jednej konfiguracji a wychodza na drugiej. to moze zalezec od tysiaca czynnikow. ja bym jednak stawial na blad w przegladarce.

aha, i watpie zeby marcik uzywal betterstringa. on wcale nie jest taki better:) prawdopodobnie to zwykly mujowy string.

Ostatnia edycja: 13.11.06 12:51:56
[#84] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #77

Co się stało z Twoim LCD, Krashanie?
[#85] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@kiero, post #83

no tak, ale tutaj błąd nie wychodzi na tysiący konfiguracji, a wychodzi na jednej - stawiam na złą konfigurację ;)
a to rzeczywiście zwykły MUI string - da się to jakoś podmienić? bo możliwości ustawień ma mizerne :(
[#86] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@wali7, post #85

nie tylko u Ciebie ten problem wystepuje. przynajmniej o jeszcze jednym przypadku wiem.
[#87] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@rzookol, post #66

Sprobuj zassac jeszcze raz bete, z tego samego miejsca. Razem z Mariakiem udalo mi sie znalezc zrodlo tego bugu i powinno byc teraz wszystko ok.
[#88] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@kiero, post #86

Tez o nim wiem. Ale nie mam zielonego pojecia skad to sie moze brac. Z samymi stringami zadnych tam wielkich cudow nie robie. Byc moze jakies inne cudaki co robie z muiem tak na to wplywaja. No ale dopuki mi sie nie uda tego zreprodukowac to raczej wiele na to nie poradze.
[#89] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@mono, post #84

Co się stało z Twoim LCD, Krashanie?

Ano najpierw podświetlenie zaczęło wariować (obraz był bardzo jasny), a potem chyba kontroler matrycy zgłupiał, bo zamiast obrazu było białe pole z siateczką pionowych czarnych jednopikselowych pasków (ale nie po całości) i trzy poziome czarne paski na jakieś 10 pikseli dzielące ekran na 4 równe części.
[#90] Re: Sputnik, przeglądarka WWW dla MorphOS-a

@wali7, post #82

Skoro nie słyszałem aby ktoś inny to miał,

u mnie też to występuje :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem