Komentowana treść: Wywiad z Markiem Pampuchem
[#31] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Dave, post #30

Ludzie proszę was!!!!!!!!!!!!

"

jak Pan wspomina pracę w gazecie? Chodzi mi o początki świetności Magazynu Amiga?

A jak mam wspominać? Była to praca, która mnie bardzo cieszyła i dawała mi dużo satysfakcji. Taką właśnie pracę wykonuje się najlepiej. "

GDZIE TU JEST POGARDA ??

Benedykt

Ostatnia edycja: 25.11.06 00:22:04
[#32] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@grxmrx, post #24

W sumie ten wywiad to po prostu ekshumacja i nic więcej, Pan Marek "umarł" wraz z MA i nie ma się co mu dziwić i liczyć na "ożywienie" człowieka legendy :(
[#33] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #29

Kiedyś nie lubiłem Magazynu Amiga za to, że był kopią niemieckiego MA. Pan Marek zmienił to czasopismo w periodyk zawierający wiele dobrych artykułów. Teraz już takich gazet nie ma. Są kopie zachodnich świerszczyków gdzie artykuły są papką, jeden podobny do drugiego. Era pionierów komputerowych minęła a nastała era masowej komercji. Nie ma już żadnego kultowego czasopisma nie tylko amigowego (Top Secret, Secret Service, Świat Gier Kopmuterowych). Panu Markowi życzę dużo zdrowia :)
[#34] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Dave, post #30

Amiowce (nie wszystkie) zasluzyly sobie na pogarde. Pan Marek Pampuch, wlozyl calego siebie i swoje sily w Amige. Niestety, zostal zle potraktowany. Sami sobie jestescie winni.
Tak jak wspomnial Benedykt - dajcie Panu Markowi spokoj. Jego reakcja jest zupelnie normalna. To co kiedys bylo ciosem, dzisiaj wydaje sie obojetnoscia.

A ja sobie mysle i mam cicha nadzieje, ze Pan Marek wciaz uzywa swojej Amigi. Mam tez nadzieje, ze bedzie czesciej odwiedzal PPA (w koncu to solidny portal o Amidze i sprawach z nia zwiazanych).
[#35] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #31

Może tak powiem. Czytam ten wywiad i załóżmy, że równocześnie wcielam się w przeprowadzającego go. I ja sam, jako prowadzący mam wrażenie, że Pan Marek Pampuch nie udziela go z takim zaangażowaniem jak kiedyś. Tego mi trochę brakuje... Ja go nie krytykuję, czy dobijam. Szkoda mi, że kończy się to w taki sposób, kompletnym wyjałowieniem. Przez lata byłem przyzwyczajony do wielkiego "powera" pana Marka Pampucha.
I na koniec powiem, że dla mnie i moich dawnych lat jest to trochę bolesne, jak się widzi, że najbardziej wierzący już nie wierzy...
Takie moje odczucie i chyba mam do niego prawo.

[#36] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Dave, post #35

Owszem masz . Jednak pamiętaj proszę ,że najbardziej wierzący po tym co przeszedł ma pełne prawo już nie wierzyć.

Benedykt

Ostatnia edycja: 25.11.06 00:40:11
[#37] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #29

Spoko - można chcieć spokoju. Ja po prostu nie rozumiem jak ktoś może zupełnie zmienić zainteresowania. Właściwie stracić zainteresowania, bo nowej pasji jakoś nie wyczułem. Od czasów MA minęło wiele lat. Z czystej ciekawości zerkałbym raz na tydzień na PPA.

Ja wiele lat nie używam Atari ale na atarowe (8 bit) strony wchodze i z zainteresowaniem czytam co sie tam dzieje. To byla kiedys moja pasja i nie widzę powodu żebym przez jakies dziwne koleje życiowe miał sobie tego odmawiać. Amiga mnie też zawiodła wiele razy, zmarnowałem na nią kupę pieniędzy. Jakbym cały ten czas jaki na nią zmarnowałem przeznaczył na... to nawet trudno policzyć. Dopiero po latach to widzę. I to nie chodzi o zbyt drogie PPC, BVision czy E/Boxa. Ja mam na myśli znacznie większą ilość zer. :) Poszły najlepsze lata, szanse na nauczenie się czegoś konkretnego, przyszła trzydziestka i młodzi mnie przegonili. No ale nie dołuję się. Mam to w nosie i robię swoje dalej. Plany mam. Przypiąłem się pasami z dala od portfela i nie pozwalam sobie kupić CubicIDE żeby się nie wciągnąć. Ale lubię sobie pogadać na amigowe tematy, posiedzieć przy Pegazie, zrobić update Ambienta. Dzień bez ami-newsa jest dniem straconym. To takie moje wędkarstwo. :D Mnie to odpręża a nie stresuje jak Pana Marka...
[#38] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #36

Amiowce (nie wszystkie) zasluzyly sobie na pogarde

po tym co przeszedł

Niestety, zostal zle potraktowany

Jeszcze tylko to mi nie daje spokoju. W 1999 roku, gdy wyszedł ostatni numer MA, była w jednym tekście ostra rekcja Pana Marka Pampucha na społeczność amigową.(coś w stylu: nic dziwnego, skoro tacy gnoje..."). To była jakaś notka o wirusie. MA to w tamtych czasach był mój jedyny kontakt z amiświatem i jak się okazuję o wielu rzeczach, które się wydarzyły nie wiem. Ale jesli spotkał się z jakimiś nieprzyjemnościami, to rzeczywiście nie ma się czemu dziwić. Kto czułby się przyjemnie?
[#39] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #37

Ja nie uważam, że straciłem sporo czasu na Amigę. Można powiedzieć, że zainwestowałem. Mogłem np. w tym czasie inwestować w alkohol (podobno zawsze się zwraca :P). Wszystkie swoje numery MA trzymam w szafie i czasami czytam co było 10-20 lat temu. Niedawno znajomy pokazał mi artykuł o Amidze (czasopismo Komputer) z 1987 roku. A1000 kosztowała 5000 DM.
[#40] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #37

Przypiąłem się pasami z dala od portfela i nie pozwalam sobie kupić CubicIDE żeby się nie wciągnąć.

No comments, chłopie, no comments. :P
[#41] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Dave, post #27

Nie wiem, czy jest sieczego wstydzić. Ja sić nie wstydzć, zwłaszcza, że uczyłem sić systemów operacyjnychzaczynając od AmigaOS i to wpoiło mi pewne zdrowe nawyki, które teraz bardzo ułatwiają pracć.

To taki jeden mały przykładzik.
[#42] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@nicos, post #33

Podzielam ów pogląd i przyłączam sić do życzeń!! :)
[#43] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Andrzej Drozd, post #34

...A mi nie daje spokoju, jaką to usterkć ma Amiga szanownego MPSa... Nie jedną Amigć reanimowałem, dodatkowo ten fakt podsyca moją ciekawość...
[#44] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Dave, post #38

Tak, coś pamietam... Wirus o nazwie "Zakapior", czyli autorstwa Polaka... Chyba o to chodziło, o to sić pan Marek delikatnie mówiąc wk***ił...
[#45] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #37

Ja po prostu nie rozumiem jak ktoś może zupełnie zmienić zainteresowania. Właściwie stracić zainteresowania, bo nowej pasji jakoś nie wyczułem.

Widocznie w twoim życiu nic się nie zmienia. Nie wszyscy tak mają.
[#46] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Dave, post #35

Ten Power o ktorym piszesz, byl okupiony zdrowiem, wiec naprawdę nie
ma sie co dziwic, ze MPS chce stac teraz z boku, szkoda, ze calkowicie
z boku, bo fajnie by bylo spotkac sie ot tak przy piwie czy innej koli
pozartowac, moze troche powspominac, ale tak juz na wesolo...
[#47] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Fei, post #45

Widocznie w twoim życiu nic się nie zmienia. Nie wszyscy tak mają.

Eeee tam. Conieco się zmienia. Ale ja nie pozwalam na to żeby za dużo się zmieniało. :)

Dla Pana Marka środowisko amigowe nie było wcale gorsze od innych, bo zarówno praca w Interii jak i obecne tajemnicze zajęcie też go nieźle wkurzają/wkurzały. Ja jakbym nagle chciał świętego spokoju to właśnie zajęcie się jakimś hobby (w domowych zaciszu, nie jakoś publicznie) właśnie byłoby dobrym sposobem na to. Amiga wydaje się być do tego idelanym rozwiązaniem. :) Chociaz trochę za dużo trzeba się kontaktować ze światem zewnętrznym. No ale wystarczy przez sieć więc nie trzeba się ujawniać. :) Przecież ja się nie dziwię, że przerwał to co wcześniej robił. To było chore i rzeczywiście można było skończyć zawałem i osiwieć do reszty. Komercyjnie Amigą zajmować się nie można, bo to jest niemożliwe. Przekonał się o tym każdy kto próbował. No ale dla zabawy? To jest bardzo sympatyczne zajęcie. :) Ja na emeryturze na pewno będę się tym zajmował niezależnie od tego ile bankructw w ciągu życia zaliczę. Narazie porażek nie było tak wiele - jakieś 2 czy 3 drobne bankructwa. :)
[#48] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
Wypalony czlowiek. To przestroga dla wszystkich fanatykow jak wyglada koniec fanatyzmu. To jak nalog.
[#49] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem
W życiu zdarzają się takie sytuacje, kiedy takie sprawy jak komputer, amiga czy cokolwiek innego, przestają być ważne. Refleksja przychodzi sama wcześniej czy poźniej, czasem spowodowana może być jakąś życiową katastrofą. Zastanawiasz się wtedy czy to wszystko co robiłeś miało jakikolwiek sens, czy w imię hobby, rozwijania własnych zainteresowań, nie zgubiłeś po drodze czegoś ważnego lub Kogoś najważniejszego. Czy te wszystkie chwile spędzone przed monitorem były tego warte.
Piszę to wszystko po tym jak sam właśnie równo po roku wyciągnąłem pudło z pegazem z szafy. Czy robię dobrze? Nie wiem, czas pokaże. Mam jednak wrażenie, że pewnych spraw nie wolno poświęcać w imię popularnie szczytnych ideałów i wartości, które nie zawsze okazują się tak wzniosłe.
Zrozumiałem, że na to kim jestem składa się w s z y s t k o co robię. Nie stanę się lepszym człowiekiem tylko dlatego, że zrezygnowałem całkowicie z komputera bo pustka wywołana tym brakiem spowoduje, że stanę się jednym z tych kochających misiów zasypiających z pilotem w dłoni. Czy tego oczekują po mnie moi bliscy? Czy będę przez to bardziej atrakcyjny? Teraz wiem, że nie.
Ale wiem też to, że muszę mieć większy dystans do tego co jest tylko moim hobby.
I jeszcze na koniec tego ględzenia dodam, że najfajniejsi przy tej całej zabawie z amigą są ludzie, których dzięki temu poznałem. To dla nich teraz wyciągam ten komputer z szafy.

Może Pan Marek też to kiedyś zrobi...
[#50] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Poke, post #48

Skoncz juz. Sam jestes wypalony i niezdolny do niczego innego tylko trollowania na pececie. Sam jestes fanatykiem. Zastanow sie teraz, czego fanatykiem.
[#51] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@il_capitano, post #49

ok, racja
[#52] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #47

Komercyjnie Amigą zajmować się nie można, bo to jest niemożliwe. Przekonał się o tym każdy kto próbował.

zawsze można produkować amigowe obudowy za 600 zł :)
[#53] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@rzookol, post #52

zawsze można produkować amigowe obudowy za 600 zł

Hehehehe. Elbox jest wyjątkiem. Ja nie wiem jakim cudem oni istnieją i dają radę. Przecież nawet Genesi nie dało rady. :)
[#54] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #53

To znaczy co, Genesi splajtowało i nie istnieje?
[#55] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MinisterQ, post #54

nie dalo rady utrzymac sie z zarabiania tylko na amigowcach. elbox cos mi sie wydaje robi tez inne rzeczy poza amigowymi.
[#56] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MDW, post #37

Ale lubię sobie pogadać na amigowe tematy, posiedzieć przy Pegazie, zrobić update Ambienta. Dzień bez ami-newsa jest dniem straconym. To takie moje wędkarstwo.

no i to jest zdrowe podejscie do sprawy :D. i wiadomo " dzien bez PPA to jak dzien bez papierosa :) "
[#57] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@jimiche, post #56

Ale palenie szkodzi zdrowiu. :P
[#58] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MinisterQ, post #57

Papierosy są maniam

Benedykt
[#59] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@Benedykt Dziubałtowski, post #58

Fuj, za paczke paierosow kupisz dwa piwa i paczke gum do zucia :P
[#60] Re: Wywiad z Markiem Pampuchem

@MinisterQ, post #57

Ale żadna owca się nie zaciąga :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem