Komentowana treść: Sputnik (druga beta) - recenzja
[#61] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@DRACOX, post #53

No to teraz zadanie - udowodnij to co napisałeś.
Bo problemem jest nie fakt płacenia za produkt (zresztą to że sie
płaci w jakiś sposób zobowiązuje producenta to gwarancji, czy
poważnego traktowania klienta, itp.), ile jego dostępność - bo OS4
pozostaje produktem wirtualnym, bo niby jest (bo przecież oficjalnie
wyszedł), a kupić się nie da... podobnie zresztą jak MOS1.5 -
przestanie być wirtualny dla mnie, gdy po przekazaniu kasy będę go
miał na dysku.
[#62] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja
Cos mi tu zajechalo Microsoftem.
Czy MorphOS jest az tak Popularny by za niego kase brac ?
Druga sprawa, Panowie czy aby przypadkiem z tymi licencjami to nie lekka przesada ? Moze jeszcze aktywacje dorzuccie i wysylanie listy podzespolow do MosTeamu. Widze ze sie szybko uczycie ale nie od tego co trzeba nauczyciela. Wspolczuje.
Pewnie wszystkich bedzie stac wylozyc 100$ lub wiecej znajac "Amigowskie"realia.
[#63] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #62

Czy MorphOS jest az tak Popularny by za niego kase brac ?

Tak. Aktualnie jest to jedyny, darmowy system (w wrsji 1.4.5), ktorego kazdy moze uzywac (zarownowo posiadacze Pegażosow jak i Classicow z PPC, wyposazonych w odpowiedni osprzet).

Po dosc dlugiej obserwacji MOSa na Classicu, stwierdzam ze jest to dobry (naprawde zasluguje na to) nastepca AOS3.1.
Nikt nie kupuje kota w worku i dlatego MOS 1.5 jest warty tego, aby go kupic.
[#64] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #62

@kwolf

Wiesz, wszystko zalezy od ceny. Jesli bedzie przystepna, to ok. Jesli nie - MOS sie nie sprzeda... i mysle ze chlopaki z MOSTeamu zdaja sobie z tego sprawe.

Odnosnie licencji przy zakupie Pegasosa/Efiki... ech, jesli Genesi wszystkie interesy robi tak, jak te, o ktorych wiem (ale zachowam dla siebie ;) ), to chron nas Panie MOSowcow... i wspolczuje MOSTeamowi.
[#65] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@DRACOX, post #53

A wiesz, takie samo wrazenie odnioslem :)
[#66] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Olo, post #56

Wieeeesz, istnieje jednak drobniutka, tyci tyci różnica

Za MOS-a płacisz i go masz, za OS4 nawet jakbyś chciał zapłacić, to i tak go nie dostaniesz. I o to w tym wszystkim chodzi, a nie o to że trzeba płacić. Prawda że drobna różnica

Bredzisz! Chce kupic MOS15, teraz go nie dostane, chce kupic AOS4 teraz go nie dostane. Wiec gdzie ty roznice widzisz!?!
Roznica jest taka jak to napisal wyzej DRACOX #53!
[#67] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@reactor, post #66

W poście #53 dracox bredzi.... jakby naprawdę jakichś koxów używał...
Dodatkowo odpowiada na mojego posta, sugerując, że niby ja narzekałem
na cenę AmigaOS4.... Czyli bzdura, bzdurą pogania... I tle. Następnym
razem polecam przeczytać ze zrozumieniem...
[#68] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Kaczus, post #67

Kaczus a co to jest "" ?
Widac on kogos cytuje, sadze ze na koksie on nie jedzie :P.
[#69] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@reactor, post #66

Chce kupic MOS15, teraz go nie dostane

Bo go nikt jeszcze nie sprzedaje. Nie ma żadnej oferty. Jeżeli chcesz kupić np. dopiero zapowiadany model jakiegoś samochodu, którego prototypy pokazano dopiero na targach, to też jesteś w tej samej sytuacji. Niemniej - nie ma żadnej oferty skierowanej do klientów, więc nie możesz mieć o to pretensji. Co innego gdyby MOS Team czy dystrybutorzy proponowali Ci już MOS-a 1.5 do kupienia od zaraz z podaną ceną. Ale taka oferta się nie pojawi zanim MOS 1.5 nie będzie gotowy. Zresztą AmigaOS 4 jest w podobnej sytuacji. Nie ma oferty skierowanej do kogokolwiek. Można oczywiście dyskutować przyczyny tego stanu rzeczy, ale ostateczny wynik jest ten sam - aktualnie nie można kupić ani MOS-a 1.5, ani AmigaOS 4 (pomijam rynek wtórny, w przypadku tego ostatniego, jak ktoś się uprze to zapewne będzie w stanie kupić AOS 4 wraz z używaną A1 czy uA1).
[#70] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #68

Niech pokaże kogo, bo ja nie przypominam sobie, by ktoś tak napisał. A
patrząc na interpunkcję - to podejrzewałbym, że to cytat autora postu,
bo on robi błąd stawiając przecinek przed wyrazem, a nie za wyrazem,
co jest błędem ortograficznym....
[#71] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #68

Widac on kogos cytuje

Pytanie tylko kogo? Samego siebie zapewne...
[#72] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #62

Popularny czy nie, czy warto parę lat pracy rzucić ot tak za frikasa? Nie wydaje mi się.
[#73] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Jacek Piszczek, post #72

Hmm za frikasa?
Moze przemyslec dobrze cene ktora nie bedzie robila drenażu ich kieszeni. Wtedy bedzie OK. I ty bedziesz happy i oni ze maja swoj OS w koncu. To chyba o to chodzi.
Microsoft postepuje z ludzmi jak chce, ale jest Monopolista wiec...
Wy zas musicie sie jakos przebic do swiata zewnetrznego.
Coz czesto widze gre , hardware czy inny asortyment to mozna zawalu dostac przy jego cenie. Wtedy czlowiek mysli za co tyle kasy wydawac. Za przekonania ?
[#74] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja
@ kaczus nie odnosilem sie do ciebie ,popostu zamiast nacisnac na "nowy komentarz" dalem na odpisz na ostatni.

to co pisalem to poprostu moj wlasny wniosek ,jaki mam czytajac komentarze na portalu , co chwile ktos pisze lub daje do zrozumienia ze os4 jest "be" bo trzeba za niego zaplacic i oraz ze "MOS jest za free",a w momencie gdy okazuje sie ze i za niego trzeba bedzie placic ..to jakos nikt juz nie krzyczy ze tez jest "be"

Ostatnia edycja: 31.03.07 15:16:06
[#75] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #73

Moze przemyslec dobrze cene ktora nie bedzie robila drenażu ich kieszeni.

Ale o co w ogóle chodzi? Nikt przecież jeszcze ceny nie podał, a wszyscy już głos zabierają. Może to będziesz 20 euro?
[#76] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Andrzej Drozd, post #63

Nikt nie kupuje kota w worku i dlatego MOS 1.5 jest warty tego, aby go kupic.

MOSa 1.5 niewielu śmiertelników widziało, nie wiem czy Ty widziałeś taką wersję systemu, że z takim przekonaniem sądzisz że będzie ona warta zakupu. Nawet nie wiadomo jakie zmiany przyniesie nowa wersja, bo jeśli niewielkie (a to już zależy co dla kogo jest istotne) to kto to kupi? Wielu z ciekawości, np. ja, ale nie za każdą cenę. Bo jeśli nowa wersja ma oznaczać przykładowo tylko dodanie możliwości wyłączania komputera z poziomu systemu (czego aktualna wersja mosa nie potrafi w normalny sposób zrobić) i pare bajerów związanych z wyświetlaniem ikonek czy okien systemowych oraz zintegrowaniem nowszej wersji Poseidona, a może nawet jakimś zintegrowanym stosem TCP/IP to trudno będzie znaleźć inny (racjonalny) powód poza sentymentem, przyzwyczajeniem by kupić nowy produkt. Bo może będzie to coś takiego jak AmigaOS 3.5 dla AmigaOS 3.1, czyli bez rewolucji...
[#77] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@DRACOX, post #74

Mam wrażenie, że nie czytasz moich komentarzy. Podaj proszę wreszcie źródła (linki, cytaty) gdzie i w jakim kontekście ktoś pisze o tym o czym Ty piszesz w swoich wypowiedziach. Nie żebym się czepiał, ale bez źródeł zawsze takie komentarze obojętnie czy twoje czy kaczusia czy kogokolwiek innego mogą być uznawane tylko jako socjotechnika. Chciałbym po prostu wiedzieć (a może nie tylko ja) gdzie i w jakim kontekście, w których dyskusjach ktoś pisał o tym, że płacenie jest "be" by w pełni rozumieć kontekst komentarzy w tym wątku (który i tak jest poza tematem wiadomości bo ta jest o recencji Sputnika).

Poza tym pisanie o MorphOS-ie w komentarzach pod tym njusem jest dla pewnej grupy osób ciekawe, ale z mojego punktu widzenia to tylko szum medialny, bo co innego? Przecież nic nowego z produkcji tego spamu nie wynika, no może poza tym że dla kazdej płyty głównej będzie trzeba kupić osobną licencję. Ceny nikt nie zna, daty ukończenia prac też nie, a o tym co będzie zawierała nowa wersja systemu również nikt nie napisze.
[#78] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Jacek Piszczek, post #51

Małe pytanko czy od czasu gdy widziałem na Amiga Meetingu w Łodzi MOS 1.5 rozwijał się on choć trochę czy cały czas pozostaje w nim nic nie zmienione?
[#79] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@grxmrx, post #77

Racja.
To moze MOS Team opublikuje liste zmian ktore beda w MOSie1.5 od czasu MOS 1.45.
Co jest takiego w tym OSie rewelacja itp.
Czyli material na kolejny temat na PPA.pl.
Czekam z niecierpliwoscia. W koncu bede wiedzial na co wydac (o ile wydam) kase.
[#80] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@DRACOX, post #74

cóż... Jak piszą, że wersja 1.4.5 morphosa jest za free to mają rację.
Kwestia, czy będzie płatna nowsza wersja - to ińsza ińszość, jak cena
będzie rozsądna i licencja, bo nie cierpie softu zepsutego tak, że
zabezpieczenia są więcej warte niż sam soft, a dodatkowo utrudniają
pracę, to kupię nowszą wersję. Sam fakt, że trzeba za coś płacić, to
nie znaczy że coś jest "be" Dla przykładu - miałem dostęp do darmowego
morpheda, ale kupiłem goldeda....
[#81] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@grxmrx, post #76

że z takim przekonaniem sądzisz że będzie ona warta zakupu.

Napisalem o 1.5 zupelnie w innym kontekscie. Nie chce znowu zaczynac, poniewaz sprawa zwiazana jest z drugim alternatywnym systemem i w taki sposob zrozumialem intencje kolegi (ktory wczesniej zapytal czy mozna pogodzic...znowu zaczynam). No, ale o co mi chodzi. O to ze MOS 1.4.5 jest systemem namacalnym. Ty, ja i Kowalski, mozemy sobie go przetestowac. Nie wiem jakie sa zmiany i poprawki w 1.5, ale jest jakis punkt zaczepienia - na pewno nie bedzie gorszy od tego co juz znamy. Co bedzie dalej, to zobaczymy.
Natomiast system alternatywny, jest w duzo gorszej sytuacji - nie ma wersji demo, nie mozna go przetestowac.
[#82] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #79

To moze MOS Team opublikuje liste zmian ktore beda w MOSie

MOS Team nie opublikuje takiej listy. MOS Team opublikuje nowego MOS-a, na pewno będą recenzje, zapewne także i na PPA. Nowy MOS pojawi się też na spotkaniach użytkowników. W końcu będziesz wiedział na co wydać kasę, przecież nikt Ci nie każe kupować w ciemno.
[#83] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@kwolf, post #73

Moze przemyslec dobrze cene ktora nie bedzie robila drenażu ich kieszeni.

A co, podano już cenę? Dlaczego ja zawsze dowiaduję się ostatni?
[#84] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@grxmrx, post #76

MOSa 1.5 niewielu śmiertelników widziało, nie wiem czy Ty widziałeś taką wersję systemu, że z takim przekonaniem sądzisz że będzie ona warta zakupu.

Ja widziałem taką wersję systemu i sądzę, że będzie ona warta zakupu (to jeszcze rzecz jasna zależy od ceny).

Bo może będzie to coś takiego jak AmigaOS 3.5 dla AmigaOS 3.1, czyli bez rewolucji...

A czego się spodziewasz?
[#85] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Arbuz, post #78

Małe pytanko czy od czasu gdy widziałem na Amiga Meetingu w Łodzi MOS 1.5 rozwijał się on choć trochę czy cały czas pozostaje w nim nic nie zmienione?

Oczywiście, że się rozwijał.
[#86] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Grzegorz Kraszewski, post #82

Za to można stworzyć własną (Choć zapewne niekompletną) zbierając
wypowiedzi MOSTeam :) Lista zmian powinna pojawić
się bezproblemowo po wydaniu 1.5 :)
[#87] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Arbuz, post #78

Gdyby nic się nie zmieniało, to od dawna był by dostępny.
[#88] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Korni, post #86

Jesli system sie rozwijal, jak pisze Jaca, od czasu ostatniego AM w Lodzi (a juz wtedy roznice miedzy 1.4 byly spore na korzysc nowego), to rzeczywiscie, po jego upublicznieniu + uzywalna wersja Sputnika, moze sie okazac, ze mamy dzisiejszy system amiga-like z prawdziwego zdarzenia. BA... i nawet najbardziej zaawansowana oblsuga ikon w OS4 tego nie przebije.
[#89] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Jacek Piszczek, post #87

A może byś uszczknął rąbka tajemnicy i jakiś jeden może dwa porównaniea 1.45 i 1.5 ?
[#90] Re: Sputnik (druga beta) - recenzja

@Arbuz, post #89

Zintegrowany stos TCP/IP :)

Ostatnia edycja: 31.03.07 20:59:15
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem