Komentowana treść: Efika za 99$ - zamówienia
[#61] Re: Efika za 99$ - zamówienia
Realna sytuacja dostępności (a nie zapowiedzi, obietnice, skrinszoty i inne bajki dla naiwnych owiec) wygląda tak, że gdy ktoś chce używać AmigaOS4, to nie może kupić ani sprzętu, ani systemu. W dodatku nie wiadomo kiedy będzie można, bo jest proces i sytuacja praw do w/w jest niejasna.

W przypadku MOSa można od ręki dostać Efikę i jeszcze w tym roku ma być dostępny na nią system. MOSTeam nie ma (chyba) żadnych problemów prawnych, ani też (chyba) już finansowych, więc prawdopodobieństwo wyjścia systemu jest wielokrotnie wyższe niż to, że zanim nam brody posiwieją, Hyperion dogada się z Amiga NIC.

To tyle, jeśli chodzi o realizm sytuacji.
[#62] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Fei, post #61

A ja znalazłem w PPA że MOS 1.5 wychodzi na Peg już 4 rok.
Na razie nie można być pewnym że MOS na Eifke będzie.
A po mi efika bez MOSa?
Chyba system jest w tym najważniejszy?

[#63] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@norbert741, post #62

O to podawali jakąś date kiedy ma wyjść 1.5 ?
[#64] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@norbert741, post #62

Bzdury pleciesz - cztery lata temu nie było jeszcze MOSa 1.4, więc skąd ktoś miałby mówić o MOSie 1.5
Zresztą MOSa1.5 nie będzie, będzie 2.0 - widziałem go w akcji właśnie na Efice
[#65] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@wali7, post #64

Google twoim przewodnikiem.
Ja znalazłem inf o 1.5 w komentarzach z 2003 roku.
[#66] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@norbert741, post #65

Tylko kto był autorem tych komentarzy. Bo jeżeli nikt z MOSTeamu, to ich wartość jest żadna.
[#67] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@norbert741, post #65

To info pochodziło od MOST czy od userów?
[#68] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@hakonwpz, post #59

Dzięki za odpowiedź :)
Ale czy można to zapakować w jakieś obudowy dostępne na rynku, czyli Mini ATX lub Mini ITX, bo przecież płyta musi się trzymac jakiegoś standardu, ale na stronie nie jest to określone. Wiem, że pewnie będą potrzebne i tak jakieś przeróbki, ale jednak nie chciałbym tworzyć obudowy praktycznie od podstaw.
[#69] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@ntx, post #68

Genesi ma w ofercie różne konfiguracje Efiki razem z budą :) https://www.pegasosppc.com/store.php
Sama bude można kupić też z pico psu ( tak mi się wydaje ) i kosztuje cos kolo 150 $ ( co do ceny nie jestem pewny ale gdziś w tych granicach )
[#70] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@ntx, post #68

Sadze ze to mozna zapakowac do obudowy (nazwa PC) Barebone.
http://www.pcworld.pl/news/114742.html a tak to mniej wiecej wyglada.
[#71] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@ntx, post #68

Efikę najlepiej zapakować do obudowy do zewnętrznie podłączanego napędu 5.25''. Oczywiście z picoPSU :)
[#72] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Drako^lM, post #69

Ale tam są same przemysłowki z tego co widzę, to tak jakbym wsadził komputer w skrzynkę pocztową :/
[#73] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Fei, post #61

w tym roku ma być dostępny na nią system

Kluczowym stwierdzeniem jest tu ma być co oznacza, że jest to tak samo niepewne jak port MDK na AOS4.
To że ktoś tam to posiada NIE oznacza, że KIEDYKOLWIEK wyjdzie. Raz już taką sytuację zrobili - MOS 1.5 - więc równie dobrze mogą zrobić tak jeszcze raz.

Dziwne, że wciąż lansujesz jak to AmigaINC i wszystkie firmy z nią związane kłamią i trzeba być debilem aby im wierzyć a tu (identyczna sytuacja) wierzysz bez szemrania.

Ostatnia edycja: 25.06.07 14:34:41
[#74] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #73

*Grupa wielkiego kitu OS4* chwilowo przoduje we wciskaniu ludziom głupot.
[#75] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #73

Kluczowym stwierdzeniem jest tu ma być co oznacza, że jest to tak samo niepewne jak port MDK na AOS4.

Tak samo niepewne? Na jakiej podstawie oszacowałeś prawdopodobieństwa obu tych zdarzeń, aby je potem porównać?
[#76] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Grzegorz Kraszewski, post #75

To nie wiedziałeś że każdy prawie użytkownik OS4 dostaję kryształową kule? ;)
[#77] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #73

MOSa 2.0 na Efice widziałem na własne oczy, był bardzo sprawny i szybko działał. Natomiast to, że jakiś oszołom zrobi sobie stronę, na której wypisuje swoje fantazje, nie przemawia do mnie zupełnie. Kolega Minniat od babci w chustce był bardziej konkretny, bo coś tam wykonywalnego zaprezentował. Założę się, że ProostSoftware (czy jak mu tam) nie widział nigdy AmigiONE na oczy: "szukam doświadczonych programistów do niskobudżetowego projektu"

Dziwne, że wciąż lansujesz jak to AmigaINC i wszystkie firmy z nią związane kłamią i trzeba być debilem aby im wierzyć a tu (identyczna sytuacja) wierzysz bez szemrania.

Każdy logicznie myślący widzi, że sytuacja nie jest identyczna. Niemniej mam wrażenie (poparte korespondencją), że Genesi to po prostu firma zarabiająca pieniądze i jeśli zainwestowali w MOSa ileś tam pieniędzy, to będą je chcieli odzyskać, więc zaczną ten produkt sprzedawać. Chyba nie sądzisz, że wstrzymują wydanie systemu owcom na złość? Paranoja i spiskowa teoria dziejów...
[#78] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@alpine, post #76

Tak i na dodatek zepsutą nieco.

Nie drażnijcie więcej moderatora podobnymi komentarzami.
Ja odpowiem na to pytanie: MOS 2.0 jest, działa i wielu go widziało, MDK jest jak zwykle w zapowiedziach, że gdzieś tam, kiedyś tam...
Zatem MOS 2.0 jest bardziej realny niż MDK i nie wyskakiwać mi tu z innymi porównaniami!!
[#79] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@SirLEO, post #78

Nie drażnijcie więcej moderatora podobnymi komentarzami.

Bez obaw, moderator nie jest podrażniony. Nie mam nic przeciwko ostrej wymianie poglądów, o ile tylko nie zamieni się ona w ostrą wymianę wyzwisk...
[#80] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Fei, post #77

MOSa 2.0 na Efice widziałem na własne oczy, był bardzo sprawny i szybko działał.

Jeszcze raz to co napisałem w #73 bo chyba ci umknęło:
To że ktoś tam to (czyli MOSa na Efice) posiada NIE oznacza, że KIEDYKOLWIEK wyjdzie. Raz już taką sytuację zrobili - MOS 1.5 - więc równie dobrze mogą zrobić tak jeszcze raz.
Poprzednio też Genesi "zainwestowali w MOSa ileś tam pieniędzy" (aby powstała wersja 1.4) i wcale im się potem nie śpieszyło aby wyszła jego nowa wersja => aby było więcej chętnych na zakup robionego przez nich sprzętu (Peg2)

Czyli to czy ten system będzie dla Efik dostępny (dla wszystkich chętnych) pozostaje w swerze domysłów.
Tak więc jeżeli ktoś kupuje Efikę jako linux-boxa to super, jeżeli natomiast kupuje licząc że potem będzie miał na to dostępnego MOSa to może się srodze zawieść.
[#81] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #80

Spokojna twoja..... Nie zawiedziemy się :)
[#82] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #80

Raz już taką sytuację zrobili - MOS 1.5 - więc równie dobrze mogą zrobić tak jeszcze raz.

MOS1.5 nigdy nie istnial wiec nie mogl wyjsc.
[#83] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #80

To że ktoś tam to (czyli MOSa na Efice) posiada NIE oznacza, że KIEDYKOLWIEK wyjdzie.

Nie jest równoznaczne z tym, jednak jest wysoce prawdopodobne, bo zarówno piszący go programiści, jak i wykładająca na system pieniądze firma chcą te pieniądze zobaczyć.

Raz już taką sytuację zrobili - MOS 1.5 - więc równie dobrze mogą zrobić tak jeszcze raz.

Z tego co mi wiadomo, MOS 1.5 zmienił numer na 2.0 i właśnie pod takim numerem ma się ukazać. MOSTeam nie ukrywa, że nie będzie za darmo. Nie przypominam też sobie, żeby kiedykolwiek podawali oficjalnie jakieś terminy. W przeciwieństwie do Hyperionu, jeśli już mamy porównywać (chociaż moim zdaniem nie ma to sensu).

Poprzednio też Genesi "zainwestowali w MOSa ileś tam pieniędzy" (aby powstała wersja 1.4) i wcale im się potem nie śpieszyło aby wyszła jego nowa wersja

Nie wiem ile czasu minęło między 1.3 a 1.4, bo mnie to nie interesowało zupełnie, ale nie wydaje mi się, że to była taka przepaść, jak usiłujesz zasugerować. MOSTeam to kilkanaście osób, część z nich robi ten projekt po godzinach, nie jako źródło zarobku. Nie można oczekiwać cudów.

jeżeli natomiast kupuje licząc że potem będzie miał na to dostępnego MOSa to może się srodze zawieść.

Z pewnością wszyscy chętni są dorośli, mają własny rozum i dobrze wiedzą, co robią ze swoimi pieniędzmi. Nie musisz się o to martwić. Tym bardziej, że przecież masz tu wszystkich obecnych serdecznie gdzieś, co ostatnio zakomunikowałeś. Wkrótce po tym jak napisałeś, że nie wypowiadasz się w MOSowych wątkach (takich jak ten).
[#84] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Fei, post #83

wszystkich obecnych serdecznie gdzieś
Tylko niektórych

nie wypowiadasz się
Nie tyle nie wypowiadam się co nie wszczynam flame`ów, ale dla niektóych zaślepionych każdy mój post będzie zły.
Niestety, choć nie wiem jak bardzo byś chciał, ty nie możesz mnie zbanować

Ostatnia edycja: 25.06.07 19:19:12
[#85] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@amigafan, post #84

nie wszczynam flame`ów

Wszczynasz. Jesteś teraz jednym z głównych generatorów bredni w tym wątku, jeszcze kilka Twoich postów i wątek będzie klasycznym flamewarem.

Niestety, choć nie wiem jak bardzo byś chciał, ty nie możesz mnie zbanować

Ale ja mogę.
Cieszysz się? :)
[#86] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@MinisterQ, post #85

Panowie amigafan i MinisterQ (kolejność alfabetyczna) - ostrzeżenie pierwsze. I ostatnie. Liczę, że nie zmusicie mnie do sięgnięcia po radykalniejsze środki.
[#87] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Grzegorz Kraszewski, post #86

[post usunięty - naruszenie punktów 14 i 17 regulaminu]
[#88] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Grzegorz Kraszewski, post #86

[post usunięty - dyskutowanie z moderatorem (punkt 17 regulaminu)]
[#89] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@Fei, post #77

Genesi ma w d...e MOSa co pokazało już dawno przestając go finansować, a sprzedaż efiki dla mosowiec to dla nich margines.
[#90] Re: Efika za 99$ - zamówienia

@SirLEO, post #78

Yeti i krasnoludki też podobno ktoś widział.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem