Komentowana treść: Przypominamy o czacie
[#1] Re: Przypominamy o czacie
Już bym zapomniał :)
[#2] Re: Przypominamy o czacie
Kurcze, ja od okolo 3 lat nie czatuje. I kurcze trolouje Wam na PPA. Ja petycje napisze. Normalnie :P
Ale domagam sie slonca i nie banowania mnie :P
[#3] Re: Przypominamy o czacie
No szajse kiełbasen... Nie będę mógł wtedy brudzić na kanale.. :(

Pozdrówcie Bucka ode mnie.
[#4] Re: Przypominamy o czacie
No i się wyjaśniło dlaczego efiki są po 99$ :)
[#5] Re: Przypominamy o czacie
Hmmm pytania mało konkretne a odpowiedzi jeszcze bardziej... PEG III zarzucony to nie najlepsza wiadomość. Spodziewałem się czegoś więcej.
[#6] Re: Przypominamy o czacie
Beznadziejna moderacja. Milion pytań pozostało bez odpowiedzi. Zamiast zadać pytanie i czekać na odpowiedź, "ośmiu" moderatorów klepało kolejne pytania ;)
[#7] Re: Przypominamy o czacie

@Dorrr, post #5

Genesi ma gotowy produkt, który ma nadzieję sprzedać. 8641D i 970MP to taki pic który miał podjarać towarzystwo. :)

Skończyły się marzenia o desktopie z Genesi. Przynajmniej w tej dającej się określić przyszłości.

Pozostaje EFIKA chwalona przez niektórych z Was.

Teraz po tym czacie, kupicie?

Moja ocena imprezki. Dużo pytań. Często mających się nijak do tematu. Mało konkretnych odpowiedzi. Za to dużo lania wody.
[#8] Re: Przypominamy o czacie

@ems, post #7

Teraz po tym czacie, kupicie?

A co miałby ten czat zmienić? Myślisz, że ktoś kupuje Efikę dla charyzmy Billa Bucka? Czy "dla wsparcia" Genesi albo MOS Teamu? Użytkownicy i sympatycy MOS-a są chyba za pragmatyczni na takie posunięcia...
[#9] Re: Przypominamy o czacie

@Drako^lM, post #4

No i się wyjaśniło dlaczego efiki są po 99$

?
[#10] Re: Przypominamy o czacie

@Fei, post #9

bo sa z "Hin" :D
[#11] Re: Przypominamy o czacie

@quaint, post #10

Teraz wszystko jest z Chin, nawet ciupaski w Zakopanem.
[#12] Re: Przypominamy o czacie

@Dorrr, post #5

Skoro zarzucaja projekt Pega3 to nie wiem jaki jest sens utrzymywac sie przy takiej platformie, ktora zanika...efika nie jest desktopem. Chyba ze Peg3=laptop PPC...
[#13] Re: Przypominamy o czacie

@noowy, post #12

Skoro zarzucaja projekt Pega3 to nie wiem jaki jest sens utrzymywac sie przy takiej platformie

Sens utrzymywania się przy jakiejkolwiek [około]amigowej platformie wydaje się być mocno wątpliwy od 10 z górą lat cool...
[#14] Re: Przypominamy o czacie
Dzięki za tłumaczenie - oryginału nie chciałoby mi się czytać. OK
[#15] Re: Przypominamy o czacie

@noowy, post #12

Skoro zarzucaja projekt Pega3

Buck napisał, że projekty są wstrzymane, nie zarzucone. I nie jest to też żadna nowość, gdyż pisał już o tym wcześniej - że najpierw trzeba się skupić na czymś co przynosi kasę, a jak się będzie miało kasę, to można ją zainwestować w dalszy rozwój - bo bez pieniędzy sprzęt opracować, przetestować, wdrożyć do produkcji i komuś sprzedać, trudno jest.
[#16] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Sens utrzymywania się przy jakiejkolwiek [około]amigowej platformie wydaje się być mocno wątpliwy od 10 z górą lat...

Fakt, ale doskonale wykonana plyta na PPC, i super szybki amigopodobny system nastrajaly do zainwestowania w ten sprzet. Od kilku miesiecy, po opublikowaniu informacji o nastepcy Pegasosa 2, t.j. Pegasosa 3 uwazalem, ze warto isc w tym kierunku. Teraz pewnie te pieniadze przeznacze na PC. Szkoda, ze Genesi nie ma ambicji do tworzenia desktopow, a SAM440-podobnych namiastek desktopow. Zal...
[#17] Re: Przypominamy o czacie

@APair, post #15

Buck napisał, że projekty są wstrzymane, nie zarzucone.

Ile jeszcze czekac? rok, dwa, trzy? Zal...
Mnie przestaje bawic takie podejscie. Chcialbym kupic MOSa 2.0, potem Pega3, ale sama Genesi utrudnia zycie jak moze, to jak chca zarobic? Efika w Chinach juz jest produkowana, wiec zarabia na siebie, a z desktopow P3 nie bedzie kasy?
[#18] Re: Przypominamy o czacie

@noowy, post #17

Takie jest prawo dżungli, tu nie ma się o co żalić . Wyobraź sobie, że to ty jesteś właścicielem firmy, która musi opłacić wszystkie rachunki za rozwój, produkcje, marketing i jeszcze się utrzymać. Sprzęt nie robi się sam, opracowanie kosztuje. Nie sprzedaje się też sam, ktoś musi chcieć to kupić. Na sprzedaży trzeba zarobić nie tylko żeby produkcja się zwróciła, ale i kasa włożona w opracowanie i wdrożenie sprzętu do produkcji. To nie tak łato, że "Efika .... a z desktopow P3 nie bedzie kasy?" .

Już raz pisałem. Za Billem Buckiem nie przepadam, bo to kawał kombinatora jednak jest. Ale przynajmniej jest szczery - wolałbyś słyszeć kłamstwa o wirtualnych płytach głównych których zdjęcia będą "za tydzień" a sprzęt fabryka zacznie produkować jakoby "za dwa tygodnie"? Takich newsów już mamy pod dostatkiem.

Ostatnia edycja: 25.06.07 12:14:52
[#19] Re: Przypominamy o czacie

@noowy, post #17

Masz zbędne kilkaset tysięcy euro? Zainwestuj w Pega3, będzie szybciej.
[#20] Re: Przypominamy o czacie

@mailman, post #6

Dokladnie, cale to niby /trudno nawet to nazwac - powiedzialbym spotkanie przy piwie z bardzo ruchliwym barze/ nic ciekawego nie wnosi - takie tam nastepne 'opowiadania politykow' - az mokro sie pod monitorem zrobilo.
[#21] Re: Przypominamy o czacie

@ems, post #7

Nie kupie.
Wole winuae.
Każdy soft działa tak samo szybko lub szybciej.
Mam ochronę pamięci - uruchamiam tyle winuae ile programów.
Na drzewo!!!

[#22] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #21

to do widzenia :)
[#23] Re: Przypominamy o czacie

@ems, post #7

O a miałeś zamiar kupić :) Zreszta widzisz wprowadzenie tych projektów kosztuje :) A genesi nie robi tego co amifirmy które podają różne informacjie o płytach itp . Jak by zrobienie ich było za darmo
[#24] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #21

Każdy soft działa tak samo szybko lub szybciej.
Mam ochronę pamięci - uruchamiam tyle winuae ile programów.

rotfl.
Zacne teksty. :D
Szkoda tylko że zawzięte chyba z drugiej strony lustra po stronie Alicji.
[#25] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #21

Na drzewo!!!

Jako moderator komentarzy, proponuję nieco zmniejszyć emocjonalność wypowiedzi. Dziękuję.
[#26] Re: Przypominamy o czacie

@MinisterQ, post #24

rotfl. Zacne teksty.

Przecież ma racje. Mało tego to jest proof of concept, że da się, wbrew temu co twierdzą niektórzy "specjaliści" wprowadzić ochronę pamięci w AmigaOSie.
[#27] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #26

Pytanie tylko ile razy możesz na typowym PC odpalić WinUAE i korzystać z tego z rozsądną szybkością? Poza tym jest to obejście a nie rozwiązanie problemu - co z amigowymi bibliotekami, co z wymianą danych między procesami pracującymi w różnych instancjach emulatora?
[#28] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #27

Pytanie tylko ile razy możesz na typowym PC odpalić WinUAE i korzystać z tego z rozsądną szybkością?

Tyle ile jest rdzeni we wszystkich procesorach w komputerze - to bez straty prędkości.

Poza tym jest to obejście a nie rozwiązanie problemu - co z amigowymi bibliotekami, co z wymianą danych między procesami pracującymi w różnych instancjach emulatora?

Jeżeli każde z tych uae byłoby puszczone na osobnej maszynie wirtualnej to miałoby własny adres IP więc sockety umożliwią komunikację.

Oczywiście, że jest to obejście ale pokazuje, że można coś zrobić w kierunku ochrony pamięci w AmigaOSie.
[#29] Re: Przypominamy o czacie

Winuae ma opcję - zatrzymaj emulację gdy nieaktywny.
Po prostu - okienko staje się nieaktywne winuae się usypia
i nie zużywa czasu procesora.
Więc tak naprawdę to działa tylko ten winuae w którym pracujesz.
Żre pamięć, ale ta jest tania jak barszcz.
Na 256 MB udało się uruchomić 8 na raz winuae z workbenchem.
Biblioteki - odpalam kopie winuae z jednego katalogu - nie zajmują dodatkowo miejsca na dysku.
Wymiany danych nie ma.
Moim zdaniem nie jest potrzebna.
[#30] Re: Przypominamy o czacie

Czy możesz podać przykład - wymiany danych między programami?
Jakiś duży program na amigę korzystający z czegoś innego niż rexx?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem