Komentowana treść: Przypominamy o czacie
[#91] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #86

Widzę że nikt niczego sensownego nie potrafi napisać.
Tak myślałem.
Kończąc swoje przemyślenia - arexxa też bym olał.
Jakieś bardziej skomplikowane obliczenia i przetwarzania
- wolałbym zrobić bezpośrednio pod windows.
Skoro i tak nie okienka amigowe nie będą używane - lepiej niech
działa natywnie a nie pod emulatorem.

[#92] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #91

Widzę że nikt niczego sensownego nie potrafi napisać.

Zwłaszcza Ty zalałeś ten wątek serią sensownych wypowiedzi . Tylko po to, żeby na koniec dojść do wniosku, że wolałbyś pod Windows.
[#93] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #80

Klasyk z PPC, na którym odpalono MOSa nie jest już klasykiem? To co nim jest? Pecet z WinUAE? Jeśli nie łapiesz klimatu sceny to wielka szkoda, dużo tracisz. Meeen ;).

Ostatnia edycja: 26.06.07 22:36:26
[#94] Re: Przypominamy o czacie

@Malin, post #93

Chodzi o to że mając Amigę klasyczną(68k) pracujesz pod AOS3 którego nowych wersji nie będzie.

W tym momencie to jest klasyk.

Rozbudowując o kartę PPC będziesz mógł pracować pod AOS4.

W tym momencie masz dostęp do najnowszego AOS4. I w tym momencie to nie jest klasyk tylko PPC.

Według mnie decyduje o tym wersja systemu który możesz używasz.
[#95] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #84

Czy istnieje na amidze wymiana danych mićdzy programami
inna niż przez schowek i ARexxa.

Bardzo znany RAM:/RAD: i mało znany i strasznie niedoceniony, ale w systemie chyba niezbedny rurociąg PIPE: - zasada działania: korzystam choć o tym nie wiem.

Oczywiście nie ma sensu czegoś takiego jak bazy danych
i serwery www uruchamiać pod emulatorem.

Pytam sie dlaczego? Uruchamiam serwer FTP i WWW (hserv - napisany w Arexxie :) ) bardzo czesto. Bazy danych rzadziej, ale jak tylko zasiąde w końcu do przypomnienia sobie PHP to nie ma zmiłuj, SQL być musi. mSQL ma u mnie akurat stałe przypisy, choć używam sporadycznie, a podstawową bazą są RFF z DB - ale to sie chyba nie liczy :)
A Ty chcesz mi zabrać możliwośc uruchamiania tegoż... Nawet pod emulatorem, na to nie ma zgody.

Używam Amigi (classic jak to teraz mówią) i dopóty ją mam to emulator jest tylko wyjściem awaryjnym. Różnice są - dla mnie - bardzo zauważalne i głównie dotyczą predkości przy wielu oknach i ekranach, predkosci uruchamiania kolejnych pchełek do zrobienia czegoś.. na korzyść Amigi.
[#96] Re: Przypominamy o czacie

@ems, post #94

> Chodzi o to że mając Amigę klasyczną(68k) pracujesz pod AOS3 którego nowych wersji nie będzie. W tym momencie to jest klasyk.

pamietaj bylo o UAE, ktory to jest Amiga klasyczna, a (prawdziwa) Amiga klasyczna z PPC to juz nie jest klasyczna Amiga ;)

> Według mnie decyduje o tym wersja systemu który możesz używasz.

hmm przeciez juz od "10-lat" jest obsluga procesorow PPC na klasycznych Amigach pod AOS3 - PowerUP nastepnie WarpOS (FAT) 68k+PPC, wiec wedlug ciebie decyduje o tym nie (prawdziwa) Amiga klasyczna tylko owijanie w bawelne obecnego stanu emulatora ;)

http://pepe.8bit.dk/a2000ppc.html

btw. przy okazji jakoby Workbench nie dzialal pod MorphOS.

www.ppa.pl/graffiti/obrazek.php?id=676

Ostatnia edycja: 27.06.07 01:46:22
[#97] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #82

Ileś procesów systemowych i tak musi działać pod każdą kolejną kopią winuae.
Pusty, okienka, do filesystemu z Winuae.

W AmigaOS nie ma czegoś takiego, jak "pusty" proces (zakładam, że pomyliło Ci się z procesem bezczynności systemu z Windzianego managera zadań). Może warto trochę więcej AmigaOS poużywać zamiast Windowsa? ;)
[#98] Re: Przypominamy o czacie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #89

Nie ja myle tylko ty naciągasz fakty tak aby popierał twoją tezę. PPC i system korzystający z niego to już nie Amiga klasyczna. To, że przez długi czas PPC było dostępne tylko jako karty a nie osobne płyty było spowodowane upadkiem Commodore i dotrzymywaniem słowa przez Phase5 na poziomie ACK. WinUAE to najlepsza Amiga klasyczna czy to ci sie podoba czy nie. ok, racja
[#99] Re: Przypominamy o czacie

@Malin, post #93

Klasyk z PPC, na którym odpalono MOSa nie jest już klasykiem?

Oczywiście, że nie.

Pecet z WinUAE?

Jak najbardziej. Sprzęt teraz nie ma znaczenia. Liczy się system operacyjny.

Jeśli nie łapiesz klimatu sceny to wielka szkoda, dużo tracisz.

Co tracę? To, że mógłbym sobie popatrzeć na amatorów, którzy się cieszą, że im lub ich kolegom udało się napisać coś co prawie działa i jest kolorowe? To raczej żadna strata.
[#100] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #99

A czasami nawet działa na amidze somsiada
[#101] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #98

Chybione porównanie - phase5 wypuściło karty, które niektórym pozwoliły przetrwać przy Amidze, a ACK tylko karmiło ofce obietnicami. Jest drobna różnica?
Propo systemu - pod OS3.9 jest obsluga kart PPC. Czy OS3.9 z PUP lub WOS to już nie klasyczna Amiga? Kruchy coś ten twój nowy amigowy podzial .

Ostatnia edycja: 27.06.07 22:03:23
[#102] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #98

moja teze co ty bredzisz tak jest, UAE to emulator ogolnie Amigi i tez w przyszlosci moze doczekc sie emulacji PPC, bo kto to wie i co wtedy to juz nie bedzie "Unix Amiga Emulator" tylko "Unix PPC Emulator" zabawne. jesli masz dostep do prawdziwej Amigi z szybkim 68k i najlepiej z karta gfx to porownaj sobie z UAE na podobnych parametrach pamiec etc i poszalej ostro to zobaczysz jak szybko go "zmeczysz" poszatkujesz pamiec pod emulatorem vs prawdziwy klasyk jak wczesniej nie zawiesisz emulatora.
[#103] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #98

To, że przez długi czas PPC było dostępne tylko jako karty a nie osobne płyty było spowodowane upadkiem Commodore i dotrzymywaniem słowa przez Phase5 na poziomie ACK. WinUAE to najlepsza Amiga klasyczna czy to ci sie podoba czy nie.

Bredzisz od rzeczy, z twoich słów wynika że mając klasyki z PPC nie mam tak naprawde Amigi...

A mając Peceta z Winuae mam super klasyka, super Amigę, tfu. Bez obrazy, ale siejesz zgorszenie

Ostatnia edycja: 27.06.07 23:08:32
[#104] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #99

> Oczywiście, że nie.

takie wiesci to chyba z ery

> Co tracę?

jak jestes gluchy to mniej tracisz ;)
[#105] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #98

No, na pewno... Szczególnie "mnie się podobał" ten fragment o
porównaniu P5 do ACK.
Szczególnie, jak sobie człowiek przypomni, że cały ten cyrk z kartami,
wziął się stąd, że P5 podpisało deal z AT, na dwu-fazowe wprowadzenie
PPC do Ami, gdzie pierwsza faza miała wyglądać tak, że P5 robi karty
do dużych amig, a AT system, a jak już powstanie trochę softu, to
miała nastąpić faza druga, polegająca na tym, że AT wprowadza na
rynek, Amigi wyposażone w PPC... Z tym, że Amiga Tech. zbankrutowała,
nim powstał system, a P5 mimo to dotrzymała tej umowy produkując karty
z PPC, a ACK jak do tej pory, dużo razy naobiecywało różne sprzęty i
nic...
Naprawdę fajne porównanie, nieżle mnie rozbawiło. OK
[#106] Re: Przypominamy o czacie

@Malin, post #101

Chybione porównanie - phase5 wypuściło karty, które niektórym pozwoliły przetrwać przy Amidze, a ACK tylko karmiło ofce obietnicami. Jest drobna różnica?

phase5 obiecało też płyty główne, których nie zrobiło a także zebrało kasę od ludzi jako przedpłaty i zniknęło. ACK puki co kasy nie zbierało więc się to równoważ.

Czy OS3.9 z PUP lub WOS to już nie klasyczna Amiga?

To juz postać przejściowa.

Kruchy coś ten twój nowy amigowy podzial .

Nie, bardzo dokładnie określony.
[#107] Re: Przypominamy o czacie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #102

moja teze co ty bredzisz tak jest

To ty jak zwykle zresztą bredzisz.

UAE to emulator ogolnie Amigi i tez w przyszlosci moze doczekc sie emulacji PPC

Wtedy nie będzie już tylko emulatorem Amigi klasycznej.

jesli masz dostep do prawdziwej Amigi z szybkim 68k i najlepiej z karta gfx to porownaj sobie z UAE na podobnych parametrach pamiec etc i poszalej ostro to zobaczysz jak szybko go "zmeczysz" poszatkujesz pamiec pod emulatorem vs prawdziwy klasyk jak wczesniej nie zawiesisz emulatora.

Mam dostęp i WinUAE zachowuje się bardzo podobnie. Jednak o co ci dokładnie chodzi w tym co napisałeś to pewnie nawet ty sam nie wiesz.
[#108] Re: Przypominamy o czacie

@Sir_Lucas, post #103

Bredzisz od rzeczy, z twoich słów wynika że mając klasyki z PPC nie mam tak naprawde Amigi...

Naucz się czytać bo sam bredzisz, piszę o Amidze klasycznej. A1 nie jest Amigą klasyczną ale jest Amigą. Amiga klasyczna z kartą PPC to postać przejściowa.

A mając Peceta z Winuae mam super klasyka, super Amigę

Tak, bo istotny jest system. Pod AOSem3.9 PPC nie jest wykorzystywane jak zwykły procesor, programy chodzą w osobnym środowisku i dlatego to jest właśnie postać przejściowa.
[#109] Re: Przypominamy o czacie

@Torn, post #105

Naprawdę fajne porównanie, nieżle mnie rozbawiło.

Widzisz, dzięki, temu że słabo kojarzysz fakty masz tyle radości.
[#110] Re: Przypominamy o czacie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #104

jak jestes gluchy to mniej tracisz

Jak już kiedyś ustaliliśmy przy rozmowie o programach muzycznych, w której upierałeś się że Music Maker to dobry program, to ty jesteś osobą cierpiącą na problemy ze słuchem bo tym można tłumaczyć upieranie się przy tak bzdurnej tezie.
[#111] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #110

no tak tylko ze wtedy ten program myliles z wersja pecetowa nawet sprawdzilem cene ktora podales i sie zgadzalo, wiec dalsza rozmowa nie miala sensu.

Ostatnia edycja: 28.06.07 22:22:30
[#112] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #110

Użytkownik smith napisał:
To ty jak zwykle zresztą bredzisz.
[...]
Naucz się czytać bo sam bredzisz
[...]
Widzisz, dzięki, temu że słabo kojarzysz fakty masz tyle radości.
[...]
ty jesteś osobą cierpiącą na problemy ze słuchem

Przepiękne...
[#113] Re: Przypominamy o czacie

@Fei, post #112

Myślę, że po tym, jak Fei zgrabnie podsumował całą dyskusję i wszystkie merytoryczne argumenty, jakie w niej padły, czas na zamknięcie wątku. Ewentualnie zapraszam na forum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem