Komentowana treść: Przypominamy o czacie
[#31] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #30

A słyszałeś o czymś takim jak clipboard/schowek?
[#32] Re: Przypominamy o czacie

@MinisterQ, post #31

To jest łatwe do obejścia - inny bardziej skomplikowany przykład.
[#33] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #32

A w jaki sposób, tak by to było w miarę wygodne?
[#34] Re: Przypominamy o czacie

@MinisterQ, post #33

Pobranie z clipoboardu i zapis do pliku przy wychodzeniu z jednego uae.
Odczytanie z pliku i wrzucenie do clipboardu w drugim winuae.
Na współczesnych PC będzie niezauważalne.

Ostatnia edycja: 25.06.07 21:06:27
[#35] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #34

Po prostu rewelacja. Aż się chce używać.
[#36] Re: Przypominamy o czacie

@MinisterQ, post #31

winuaeclip instaluje się razem z winuae.
[#37] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #36

Czyli clipboard z głowy - bo zawsze zawartość będzie w windowsowym.
następny przykład proszę - wymiana danych między programami.
[#38] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #37

message porty. Wszelakie programy które komunikują się w taki sposób. Jak to rozwiążesz za pomocą uae?
[#39] Re: Przypominamy o czacie

@Drako^lM, post #23

EFIKĘ nie.
8641D brałem pod uwagę jako ewentualną platformę pod linuksa.

[#40] Re: Przypominamy o czacie

@MinisterQ, post #38

Przykład dużych programów komunikujących się przez message porty.
I przesyłających dane we własnym formacie.
Bo rexxa się obsłuży.
[#41] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #21

Jesli chodzi o winuae + AOS3 masz całkowitą rację. Tego układu nic nie przebije. To najlepsza klasyczna Amiga jaką dzisiaj można sobie wyobrazić.

Z drugiej strony szanuję ludzi którzy do tej pory siedzą na klasykach. Za wytrwałość.
:)
[#42] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #40

Bo rexxa się obsłuży.

Skoro tak, czekam na wersję ARexxa komunikującą się między instancjami WinUAE. Dwa tygodnie Ci wystarczą na napisanie?
[#43] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #40

Wszystkie sterowniki urządzeń. Ciekawi mnie na przykład korzystanie z kart sieciowych peceta przez kilka WinUAE jednocześnie. Oprócz tego wszystkie w zasadzie programy wielowątkowe, chociażby browsery żeby daleko nie szukać. Oczywiście można próbować rozróżnić wątki i procesy, tylko według jakich kryteriów, skoro sam AmigaOS nie ma takiego rozróżnienia.
[#44] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #28

Tyle ile jest rdzeni we wszystkich procesorach w komputerze - to bez straty prędkości.

W tej chwili mam uruchomionych 55 procesów - na procesory z taką ilością rdzeni jeszcze trochę zaczekamy.

Jeżeli każde z tych uae byłoby puszczone na osobnej maszynie wirtualnej to miałoby własny adres IP więc sockety umożliwią komunikację.

A który amigowy program jest przygotowany na wymianę danych przez sockety?
[#45] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #43

Zły przykład bsdsocket.library jest emulowana.
[#46] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #45

Zły przykład bsdsocket.library jest emulowana.

I co z tego? Co się dzieje jeżeli odpalisz kilka WinUAE i na każdym jakiś program używający sieci?
[#47] Re: Przypominamy o czacie

@norbert741, post #40

Tak by można było zredukować problem do stwierdzenia że i tak istnieją windowsowe odpowiedniki, jeśli się nie będzie dało obejść problemu? A na końcu stwierdzić że i tak nie ma sensu ich używać? ;) Przecież cała ta dyskusja jest bez sensu. Nie o to chodzi w Amidze by "zniżać" ją do roli emulatora, a AmigaOS do roli odpalaczki pojedyńczego programu działającego pod tym emulatorem.
Można się obejść bez Amigi i AmigaOS w ogóle - nie ma chyba ani jednego programu który mógłby uzasadnić praktycznie takie kombinacje jak powyżej, lub uzasadnić całą Amigową zabawę w ogóle.
To jest hobby które nie poddaje się zasadom logiki, chłodnej kalkulacji pieniądza, czy czegokolwiek podobnego. Kto tego pomimo upływu lat, i przelanych megabajtów tekstu na portalach ciągle nie rozume - ma niewątpliwie jakiś problem.

To też pośrednio zniża do absurdu całą dyskusję lansowaną przez smitha, pt. "ochrona pamięci w AmigaOS zrealizowana za pomocą emulatorów". Realizacja tego pomysłu na bazie WinUAE jest bezzasadna z praktycznego punktu widzenia, podobnie jak realizacja takiej ochrony pamięci w jakimś mitycznym, "nowym" AmigaOS. Jest więcej niż oczywiste że taki "AmigaOS NG" z takimi "sandboxami" nie powstanie - nikt czegoś takiego nie zrobi ani w rozsądnym czasie, ani za rozsądną cenę (jeśli w ogóle).
[#48] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #44

Tyle ile jest rdzeni we wszystkich procesorach w komputerze - to bez straty prędkości.

W tej chwili mam uruchomionych 55 procesów - na procesory z taką ilością rdzeni jeszcze trochę zaczekamy.

U Ciebie one chodzą na jednym rdzeniu i pod uae będą chodziły na jednym. Pytanie było o spowolnienie instancji uae wraz ze wzrostem ich ilości a nie o rozbijanie procesów AOS wewnątrz uae na rdzenie.
[#49] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #44

A który amigowy program jest przygotowany na wymianę danych przez sockety?

np. ftp
[#50] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #48

Pytanie było o spowolnienie instancji uae wraz ze wzrostem ich ilości a nie o rozbijanie procesów AOS wewnątrz uae na rdzenie.

Przecież chciałeś zapewnić ochronę pamięci przez uruchamianie każdego amigowego procesu w oddzielnym WinUAE?
[#51] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #49

np. ftp

Odpowiedź nie na temat, chodziło mi o komunikację międzyprocesową.
[#52] Re: Przypominamy o czacie

@MinisterQ, post #47

To też pośrednio zniża do absurdu całą dyskusję lansowaną przez smitha, pt. "ochrona pamięci w AmigaOS zrealizowana za pomocą emulatorów".

hmm... a gdzie ja takie coś zasugerowałem. Napisałem, że jest to proof of concept, że się da wbrew twierdzeniom osób uważanych przez niektórych za specjalistów od AmigaOSa - tylko tyle. A skoro się da to można od podejścia zaprezentowanego tutaj przejść do bardziej zintegrowanego. Już kiedyś o tym pisałem jak ono może wyglądać. Struktury systemowe są prywatne dla systemu a aplikacje dostają ich kopie z którymi mogą robić co chcą, a które są odświezane co wywołanie funkcji lub pojawienie się zdarzenia ich dotyczącego. Również uważam że takie coś nie zostanie zrealizowane a próba zrobienia tego jest taką samą stratą czasu jaki pisanie MOSa czy dotychczasowego AROSa. Z tym że to byłoby reanimowanie trupa a MOS i AROS to budowanie nowego trupa. Potrzebne jest nowe podejście, które zachowa stary look and feel a jednoczesnie wprowadzi ochronę panięci, sledzenie zasobów i inne cechy nieosiągalne obecnie.
[#53] Re: Przypominamy o czacie

@ems, post #39

po kiego grzyba Ci Linux pod PPC... chyba że hobbystycznie
na porównywalnym prędkościowo PPC działa wolniej niż na x86, do tego brak np. flasha, no i do tego kwestia stosunku wydajność/cena
na co dzień mam okazję pracować na Linuxie na moim Pegu G4, a jak żonie zaanektuję na chwilę PC z tym samym Linuxem to mam porównanie na bieżąco
jak dla mnie dzisiejsze PPC to tylko MOSowe maszyny (OS4 mi się nie podoba)
[#54] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #51

taki mądry smith, a sie nie domyslił, przecież lokalne sockety nawet w macosx powinny być
[#55] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #50

Przecież chciałeś zapewnić ochronę pamięci przez uruchamianie każdego amigowego procesu w oddzielnym WinUAE?

Po pierwsze to nie ja, a po drugie chodziło o procesy użytkownika a nie systemu.
[#56] Re: Przypominamy o czacie

@rzookol, post #54

taki mądry smith, a sie nie domyslił

Jesteś pewien? A może pytanie było mało precyzyjne?
[#57] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #52

Potrzebne jest nowe podejście, które zachowa stary look and feel a jednoczesnie wprowadzi ochronę panięci, sledzenie zasobów i inne cechy nieosiągalne obecnie.

próbke możemy zaobserwować na x11 pod os4 z amigowym gui, tylko tam nie ma ochrony pamięci, sledzenia zasobów i innych cech nieosiągalnych obecnie. :)

Ostatnia edycja: 25.06.07 22:23:49
[#58] Re: Przypominamy o czacie

@smith, post #55

Po pierwsze to nie ja, a po drugie chodziło o procesy użytkownika a nie systemu.

To jeszcze nam wyjaśnij jak się w systemach amigowych rozróżnia procesy użytkownika od procesów systemu .
[#59] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #58

po nazwach, np. ramlib jest systemowy
[#60] Re: Przypominamy o czacie

@Grzegorz Kraszewski, post #51

Chodzi Ci o sytuację następującą: odpalam program A np. z workbencha a następnie program B podobnie. Program A tworzy nazwany MessagePort, program B go odnajduje. Programy A i B zaczynają się komunikować po tym porcie i porcie dla odpowiedzi programu B. Pytanie. Jaki amigowy soft tak działa? Z wyjątkiem Arexxa, który trochę pod to podchodzi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem