Komentowana treść: Bye...
[#61] Re: Bye...

@kmilota, post #59

wiadomo, że nie kupi, bo raz już ma stos USB, a dwa przepisanie kodu opartego o amigowe API i MUI to kupa roboty - pewnie prościej byłoby napisać go od nowa
ale programista mający doświadczenie w pisaniu takiego softu bez problemu poradzi sobie z każdym innym większym projektem na innej platformie... wartość takiego CH to nie wartość źródeł Poseidona, tylko wartość jego wiedzy i doświadczenia programistycznego... a te są uniwersalne :)
[#62] Re: Bye...

@wali7, post #61

Szkoda, że dalej nic nie zrobił w wprawie Bluetooth i obsługi telefonów komórkowych podpiętych przez USB jako modemów. Obsługa WiFi przez USB też by się przydała.
Ale co tam. Autor woli zachowywać się jak dzieciak, niż rozwijać te zagadnienia, na które czekam już chyba dwa lata.
[#63] Re: Bye...

@kmilota, post #62

Szkoda, że dalej nic nie zrobił w wprawie Bluetooth i obsługi telefonów komórkowych podpiętych przez USB jako modemów

A skąd ta pewność ? Brak oficjalnych wersji (lub beta) nie oznacza iż takich prac nie prowadzi się wcale...
[#64] Re: Bye...

@MaaG^dA, post #63

> A skąd ta pewność ? Brak oficjalnych wersji (lub beta) nie
> oznacza iż takich prac nie prowadzi się wcale...

Zgłoszone przeze mnie informacje i raporty w kilku sprawach pozostały bez echa. Zapowiadana obsługa Bluetooth doczekała się jedynie poprawnego rozpoznawania tych urządzeń w USB.
A skąd ta pewność, że coś się robi w tej sprawie? Masz już jakąś wersję beta nowych clasUSB czy usbmodem.device?
Od kiedy mam Spidera (czyli od kiedy był dostępny w Elboxie) i zakupiony klucz do Poseidona, często wysyłałem do autora raporty co działa a co nie. Jednak mimo moich dobrych chęci nawet nie aktualizował listy kompatybilnych czy też nie urządzeń USB.
[#65] Re: Bye...

@kmilota, post #62

pomyslales o tym zeby mu dostarczyc sprzet do testow i kase zeby go zmotywowac? zrobiles cos w tym kierunku? nie? to nie marudz.
w chwili obecnej wiemy ze posejdon 68k umarl tak jak miami/miamidx. najwyrazniej czas sie przesiasc na pegaza.
[#66] Re: Bye...

@kmilota, post #64

znajac jego ze takto nazwe temperament i fakt ze masz spidera to nie dziwne. smutne, ale jednak nie dziwne.
[#67] Re: Bye...

@Valwit, post #66

no jak ma mediatora to gdzie ma to USB podłączyć ?? to juz userzy klasyka nie maja prawa do usb ?
[#68] Re: Bye...

@virago, post #67

alez kto im broni. tylko czy niezlaezny programista ma obowiazek wspierac mediatora albo spidera? pretensje mozna miec jedynie do elboksu w tym wypadku
[#69] Re: Bye...

@kmilota, post #62

Narzekaj, narzekaj. Niedługo nie będziesz już miał na kogo - zostanie tylko jakiś bliżej niesprecyzowany "Ktoś".

"Niech Ktoś naprawi..."
"Niech Ktoś napisze..."
"Niech Ktoś zrobi..."

Pojęcia nie masz, nad czym Chris w te ostatnie dwa lata pracował, ale narzekać potrafisz.

Btw. W przypadku stosu Bluetooth dochodzi do wszystkiego problem finansowy. Zapłacisz za kwalifikację stosu? Nie? To nie marudź.
[#70] Re: Bye...

@Valwit, post #68

> alez kto im broni. tylko czy niezlaezny programista ma
> obowiazek wspierac mediatora albo spidera? pretensje mozna miec > jedynie do elboksu w tym wypadku

Człowieku. Chyba nie wiesz co piszesz i jak działa Poseidon. Przecież to nie ma znaczenia czy Poseidon obsługuje Pegasosa, czy Algora, czy Spidera przez Mediatora. Stery dla Spidera napisał Elbox, ja za nie zapłaciłem, tak samo jak za dwa klucze do Poseidona. Drugi klucz kupiłem po zapewnieniu autora Poseidona, że już za chwilę będzie obsługa urządzeń przez Bluetooth. A ty piszesz o jakimś wspieraniu Mediatora albo Spidera. I tak ich nie wspiera. Tym zajął się Elbox. On ma się zająć tylko Poseidonem. To wpłynie przecież także pozytywnie dla wszystkich użytkowników USB w Amidze.
I nie sądzę aby to że mam Spidera było jakimś problemem. Jakoś chętnie brał ode mnie pieniądze jak kupowałem dwa razy klucz (chociaż spokojnie mogłem zostać przy Poseidonie 2.x i kopiować nowsze pliki). Ale zaufałem mu i kupiłem klucz dla wersji 3.x. I co? I autor sobie jakieś jaja zaczyna robić? Przecież tym, to sobie sam szkodzi.
[#71] Re: Bye...

@Jacek Piszczek, post #69

Płacę, to mogę narzekać. Nawet głośniej niż użytkownicy Pegasosa, bo więcej mu zapłaciłem.
A skąd wiesz, że nie zapłacę mu za działający stos Bluetooth? Ja szanuje programistów i płacę za ich programy. A czy oni nas płacących użytkowników szanują? Chyba nie. Jakieś robią sobie rozgrywki, rodem z piaskownicy.
[#72] Re: Bye...

@kmilota, post #70

Z elboksem sprawa jest o tyle śliska, że autor nie zapewnia prawidlowego działania ze spiderem, cóż elbox wolał własną drogą robić wszystko, mimo, że najpierw chciał inaczej - patrz cgx. Ińsza ińszość, to obietnica i wywiązanie się z niej lub nie.
[#73] Re: Bye...

@kmilota, post #70

ale rozumiesz ze zaplaciles za konkretna wersje, i z jej mniej lub bardziej duzymi ograniczeniami? what you pay is what you get. elbvox nie zajal sie tak naprawde niczym. wypuscili karte ze zmienianym vendor id, dopasowali soft tak zeby spider go poznawal i tyle. cala reszta mial sie zajac CH a Elbox zarabial sobie kupujac taniutkie karty i modyfikujac je nieznacznie (albo nawe zamawiajac u producenta gotowe karty ze zmienionym id) i sprzedajac je ze znacznym przebiciem, polegajac na tym ze soft napisze sie czarodziejsko sam, albo zrobi to za orzeszki CH. sorry, ale kupujac spidera sam sie wtopiles i pretensje o to ze go nikt nie wspiera kieruj do elboksu ze nie pisze dla niego stosu usb albo sterow do urzadzen. od CH kupiles posejdona w wersji jaka masz i obietnica ze bedzie rozwijal, ale na pewno nie z dozywotnim przyrzeczeniem ze bedzie to robil do smierci. kumam ze ci przykro, ale takie jest zycie.
wlasnie to cale zamieszanie i fakt ze caly stos usb "wisi" na jednej osobie sa powoidem ze olalem usb w ami. po prostu za bardzo to przypominalo mi jazde z miami

[#74] Re: Bye...
Wczoraj, na liście dyskusyjnej Highway Chris został zaatakowany przez jednego z czytelników szeregiem pytań oraz stwierdzeń z jakiego powodu on, jako jeden z wielu legalnych użytkowników Poseidona, którzy doceniają jego pracę i nie popierają troli, musi płacić za czyny kogoś, kto obraził Chrisa. Oczywiście odpowiedź Chrisa była mało kulturalna. Odpowiedział także na kilka pytań innego czytelnika. Tym ostatnim powinni zainteresować się "classicowcy".
[#75] Re: Bye...

@Valwit, post #73

Valwit. Jeszcze raz spróbuję ci to wytłumaczyć:
1. Elbox napisał stery do Spidera (spider.device) a nie CH i ciągle rozwijał likwidując zauważone błędy, aż stał się idealnym.
2. Poseidon dzieli się TYLKO na dwie wersje (dla 68K i MOS), tak więc nie ma wersji dla Spidera.
3. kupuje się klucz a nie Poseidona i nie na konkretną wersję, tylko do momentu, aż CH uzna że trzeba kupić nowy klucz.
4. Nie usuwając błędów, czy nie ulepszając Poseidona nie robi na złość tylko użytkownikom Spidera tylko wszystkim użytkownikom.
5. Przykro to mu (CH) będzie, jak użytkownicy się od niego odwrócą, bo w końcu jest konkurencja (stos w AmigaOS4)
[#76] Re: Bye...

@mailman, post #74

hmm poziom wypowiedzi autora poseidona bardziej mnie sklania do wniosku ze to on jest zrodlem problemu ..

[#77] Re: Bye...

@mailman, post #74

No to wszystko już dokładnie wiemy jakim człowiekiem jest CH. Byłem skłonny bronić jego postawy za wkład do Amigi, ale widzę, że nie jest on tego godny. Szczególnie odpowiedź na to:

> That this is the end of the line for Amiga work?

Exactly.

Czyli tylko współczuć tym wszystkim, co kupili kontrolery USB wsadzane w port zegara, czy Zorro. CH będzie prowadził prace tyko dla MOSa a nie Amigi.
[#78] Re: Bye...

@mailman, post #74

"Mało kulturalna", lol. Amigafan przy takiej odpowiedzi zapewne od razu by się zaniósł płaczem, a potem od razu poleciał do najbliższego sądu. ;)
[#79] Re: Bye...

@kmilota, post #77

Nie myl systemu operacyjnego ze sprzętem.
[#80] Re: Bye...

@MinisterQ, post #79

Przeczytaj jego wypowiedzi. On tak twierdzi. Przestaje już pisać dla Amigi. To są jego słowa.
[#81] Re: Bye...

@kmilota, post #80

Tego nie neguję. Jedyne na co chciałem zwrócić uwagę, to na to, że MOSa można również uruchomić na Amidze. W konsekwencji stwierdzenie że "przestaje pisać dla Amigi", jest po prostu błędnie sformułowane. ;)
[#82] Re: Bye...

@MinisterQ, post #81

Właśnie. Chris wszystko błędnie formułuje, przez co nikt go już nie rozumie, a on w nerwach wypisuje, że wszyscy to idioci :)
[#83] Re: Bye...

@MinisterQ, post #81

Co prawda dla Amigi autor Poseidona nic nie planuje robić, ale nie czytałem żeby to dotyczyło MorphOS-a ;).
Swoją drogą to nie ma się chyba czym przejmować. Przecież AmigaOS 4.0 ma swój stos USB więc użytkownicy Amigi będą mieli lub mają możliwość skorzystania z niego.
[#84] Re: Bye...

@kmilota, post #75

1. ok. czy spider.device dziala bez posejdona? mozna uzywac czegokolwiek wetknietego do spidera bez posejdona?
2. nie twierdze ze jest
3. CH uznal ze nie potrzeba rozwijac posejdona dla 68k, nowych kluczy nie bedzie
4. sadzac po jego odpowiedziach ktore podlinkowal mailman CH ma to w pompie.
[#85] Re: Bye...

@Valwit, post #84

Ad 1. Nabijasz się? Czy nie wiesz co to sterownik do konkretnej karty?
Bez spider.device Posejdon nie obsłuży Spidera. Tak jak AHI nie obsłuży Toccaty bez toccata.device.
[#86] Re: Bye...

@grxmrx, post #83

> Swoją drogą to nie ma się chyba czym przejmować. Przecież
> AmigaOS 4.0 ma swój stos USB więc użytkownicy Amigi będą mieli
> lub mają możliwość skorzystania z niego.

I to właśnie chyba Chrisa zabolało. Skończył się monopol :)
Tylko co mają zrobić posiadacze np. A2000 z kartą USB wpiętą w Zorro? Kupić PPC dla A2000? No bo AmigaOS4.0 nie ruszy na 68k. Tak więc użytkownicy Amigi bez PPC są w kropce.
[#87] Re: Bye...

@kmilota, post #86

zostanie im korzystanie z starszych wersji
[#88] Re: Bye...

@DRACOX, post #87

zostanie im korzystanie z starszych wersji

Niestety, poglady doroslego czlowieka, ktory ma Amige i chcialby ja rozbudowac o USB - ktore jest pewnym standartem - raczej wypra takie rozwiazanie i moze pewnie odepchanc czesc osob od uzywania Ami WOGOLE... coz zycie :/ ... jak w "przeczkolu", szkoda ze w programowaniu jestem cienki jak "dupa weza". ;)

EDIT:
Sam myslalem o zakupie kontrolera Subway, ale widocznie oleje sprawe... . "Kji im fszystki w d... oko".

Ostatnia edycja: 05.11.07 21:52:13
[#89] Re: Bye...

@kmilota, post #85

tyle ze tutaj bardzej elboksowi zalezy zeby posejdon obslugiwal spidera niz odwrotnie, bo bez posejdona elbox kart nie sprzeda. na co komu karta usb ktora moze jedynie zasilac urzadzenia pradem. posejdon dziala tez z innymi kartami.

i teraz w zasadzie doszlismy do sedna sporu miedzy elboksem a CH: CH sie wkurzal ze Elbox zarabia na spiderze dzieki jego pracy bo bez posejdona spider jest bezuzyteczny, Elbox wyszedl z zalozenia ze CH sam ustala sobie cene za posejdona a oni zarabjajac swoje na spiderach przy okazji nabijaja mu klientow. logiki sie w tym nie ma co doszukiwac, charakter CH nie pozwolil mu na to zeby dogadac sie z elboksem i zarobic jeszcze wiecej, zamiast tego byly wojenki i zapowiedzi ze spider nie bedzie obslugiwany "bo tak". ze wymiekl to inna bajka, ale kto by nie wymiekl jakby przepuszczal kase za rejestracje kolo nosa.
[#90] Re: Bye...

@MinisterQ, post #78

oj racja, albo by wyslal maila do tej osoby...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem