Komentowana treść: OWB 1.10 (1.12)
[#61] Re: OWB 1.10 (1.12)

@MinisterQ, post #60

Pewnie dostaje pełne wagony A1 z odzysku ...
[#62] Re: OWB 1.10 (1.12)

@smith, post #49

a pod VMWare będzie dostęp do rejestrów karty w slocie ISA (bo on musi sterować pompą podpiętą do specjalizowanej karty ISA, interfejs "oczywiście" niestandardowy)? ...pytam bo nie wiem. Jeśli tak, to rzeczywiście można sprawdzić ten programik pod VMWare. Dzięki za pomysł.
Co do programu, to rzeczywiście jest to pewnie bug (chociaż kto wie, może kiedyś Beckman współpracował z DR? Takie alianse wśród producentów ap. naukowej są dosyć częste i wtedy robi to za specyficzne "zabezpieczenie". W każdym razie firma wykorzystuje to, o ile reklamuje się, że soft dostajesz wa free, to jednak ten w pełni funkcjonalny dostaniesz za dodatkowe, "marne" 50 000 zł.

Nikt nie wie nic o wymaganiach OWB? Jak mnie dopuszczą do Pega to sobie ściągnę i chociaż readme poczytam (mój genialny Suse cos sobie nie radzi z tym archiwum).
[#63] Re: OWB 1.10 (1.12)

@Drako^lM, post #61

Jakby dostawał je wagonami, to by nie kupował na eBay ;) ...
[#64] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #55

Zwracam uwagę na nieetyczne zachowanie Hyperionu, który wprowadzając opisany kod do SDK zmusza deweloperów do ograniczania ilości klientów na ich programy.

Hyperion postepuje tez nieetycznie, bo:
1. uzywa innego API dla bibliotek
2. execsg jest troche inny
3. uzywaja reaction

Z drugiej strony MOS postepuje nieetycznie, bo:
1. Uzywaja MUI4
2. Wprowadzili sysv ABI ktorego oryginalny amigaos nie ma
3. bo MOS2 jeszcze nie wyszedl

Licytujemy dalej, czy odpuscimy sobie te bezsensowne dywagacje?

Wiem, że część deweloperów nie jest zadowolona z takiego stanu rzeczy.

Kto konkretnie?

Każdy rozsądnie myślący człowiek uważa podobnie... sytuacja cieszy tylko bardziej nawiedzonych wyznawców.
Osobne tworzenie wersji dla różnych systemów oznacza dodatkową pracę,

Po pierwsze, ABI obu systemow rozni sie od samego poczatku ich istnienia. Po drugie, wiele swietnych amigowych projektow (Yam, SimpleMail, Hollywood, AmiGG i wiele wiele innych) udowadnia, ze wieloplatformowosc jest wykonalna.

lepiej sprzedać tę samą pracę większej ilości osób.

To moze zapomnijmy raz na zawsze o PPC i wrocmy do m68k, co? Leniwi programisci beda mogli program w wersji m68k sprzedac wszystkim:
1. Innym uzytkownikom amigaos na m68k
2. uzytkownikom os4 na PPC
3. uzytkownikom MOS-a na PPC
4. uzytkownikom UAE, czyli np.
4a. Uzytkownikom AROS-a uzywajacym UAE
4b. Uzytkownikom Windowsa uzywajacym WinUAE
4c. Uzytkownikom Linuksa uzywajacym UAE
4d. Uzytkownikom palmtopow wszelkiej masci (zarowno PalmOS jak i mobilnych windowow) ktorzy uzywaja UAE.
[#65] Re: OWB 1.10 (1.12)

@szuler, post #64

Uzytkownikom AROS-a uzywajacym UAE

to juz sie chyba w ppm mierzy
[#66] Re: OWB 1.10 (1.12)

@szuler, post #64

API stosowane przez Hyperion nie różni się aż tak istotnie od tego w MOSie, co udowodnił właśnie Itix tworząc OS4Emu. Dlatego zapewne wprowadzono obecne zmiany.
Czy sposób postępowania MOS Teamu ma jakiekolwiek znaczenie dla omawianej sprawy? Nie podoba mi się polityka MOST w wielu sprawach, ale jak pisałem, nie ma to żadnego związku z możliwością odpalania OWB pod OS4Emu. Spokojnie możesz zakończyć lisytację.
Niezadowolony jest twórca emulatora PSP pod OS4.
Przecież wiesz, że multiplatformowość na poziomie binarek i na poziomie źródeł to zupełnie inne sprawy. Hallo.world w C na ten przykład skompiluje się na małym Atari....
Mnie interesują przyczyny - o ile problemy z kompatybilnością wynikające z odmiennej budowy OSów - OK, ale zmiany wprowadzone specjalnie dla obniżenia kompatybilności (a moim zdaniem wiele świadczy o tym drugim) są idiotyczne.
Ostatni pkt: wirtualny procek nie jest wcale złą ideą - jako programista x86 raczej masz do czynienia z nadmiarem mocy, i możliwość pisania programów na wiele platform jednocześnie nie byłoba chyba taka głupia (zresztą tak jest w x86 - assembler wewnętrznego RISCA jest tłumaczony on-line w takim Dual Core czy Athlonie, a obie konkurencyjne firmy mają w rdzeniu zupełnie inny procek na zewnątrz obsługujący model programowy x86). API też można standaryzować i to też nie jest głupie, vide SDL.
[#67] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #66

Niezadowolony jest twórca emulatora PSP pod OS4.

Zawsze moze wspolpracowac z kims posiadajacym MOS-a i umiejacym programowac. Ale to taki szczegol, wiem ze w Amigowym swiecie slowo "wspolpraca" jest w indeksie slow zakazanych.

ale zmiany wprowadzone specjalnie dla obniżenia kompatybilności (a moim zdaniem wiele świadczy o tym drugim) są idiotyczne.

I tu zmierzamy do sedna problemu - napisalem Ci, ze nie masz dowodow na to ze owa zmiana byla wprowadzona specjalnie na zlosc itiksowi i jego os4emu. To sa jedynie spekulacje.

Ostatni pkt: wirtualny procek nie jest wcale złą ideą - jako programista x86 raczej masz do czynienia z nadmiarem mocy, i możliwość pisania programów na wiele platform jednocześnie nie byłoba chyba taka głupia

wiem, dlatego tez od ponad roku dosc mocno interesuje sie projektem LLVM (www.llvm.org). Nawet mam caly toolchain do llvm na moim roboczym laptopie (tak samo jak kompilator skrosny dla OS3.x m68k, OS4, MOS-a i AROS-a x86/ppc)
[#68] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #57

Naprawdę nie rozumiesz związku
Chyba ty nie rozumiesz związku między oprogramowaniem pod dany system a popularnością danego systemu.
Więcej oprogramowania pod AOS4 przekłada się na jego popularność. Tymczasem MOS chciał na tym oprogramowaniu żerować co ludzie z Hyperionu słusznie uniemożliwili.
Tak samo zrobiłaby każda firma dbająca o swój produkt, któremu poświęciła lata pracy.
po co tu się przyplątałeś do tego wątku
Aby (skoro już trolujesz) uświadomić ci, że się mylisz.

Ostatnia edycja: 17.02.08 20:17:47
[#69] Re: OWB 1.10 (1.12)

@MinisterQ, post #60

Nie muszę ich reklamować.
Kulturą i atmosferą biją na głowę konkurencję, gdzie redaktorzy zajmują się jedynie zaczepkami wobec użytkowników swojego portalu w celu wywołania flame`a. Aby potem z dziką rozkoszą ich zbanować.
Poza tym tam pojawiają się komentarze użytkowników AOS4 na temat softu, o co tu (jak pokazały np. te komentarze) trudno.

Ostatnia edycja: 17.02.08 20:43:33
[#70] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #69

Jeśli wyznacznikiem tej kultury jesteś ty, wpadający tutaj i używający języka bab handlujących jajami na targu (vide "krzywy ryj") to ja dziekuję. Pozostanę w kręgu tej antykultury na PPA.
[#71] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #68

Ciekawe jest tylko to, że poza Hyperionem nikt nie stosuje tego rodzaju sztuczek.
Jeżeli firma utrudnia życie deweloperom softu pod ich system (bo świadome ograniczanie ich zarobków poprzez ograniczanie rynku zbytu dla ich produktów) w imię swojego interesu, to musi być jakiś niezwykle zakręcony interes. Obawiam się, że decydują względy ambicjonalno-emocjonalne, które skłoniły Cię do trollowania w tym wątku.

Co do mylenia się, to lata nauki uświadomiły mi przede wszystkim, że "errare humanum est", co oczywiście Ciebie, wszystkowiedzącego omnibusa nie dotyczy.

Ostatnia edycja: 17.02.08 20:34:47
[#72] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #70

Jest to popularny związek frazeologiczny. Wystarczy sięgnąć do słownika.
[#73] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #71

Ale gdzie masz ograniczanie zarobku deweloperom?!?!
OWB jest programem darmowym. A z tego co wiem obecnie KAŻDY płatny program, którego twórca chce aby używano go zarówno pod AOS4 jak i MOS tworzy oddzielne binarki (ewentualnie może zrobić jedną binarkę pod AOS3.x, wtedy ma też potencjalnych klientów w użytkownikach klasyka).
Więc dalej jakoś nie dostrzegam ograniczenia zarobków.
Jedynym ograniczeniem jest to że akurat ty nie możesz uzyć OWB nad czym lamentujesz od ponad 70 postów, dorabiając do tego ideologiczną teorię.
A co do twych obaw to są one bezpodstawne i błędne.

Ostatnia edycja: 17.02.08 21:04:47
[#74] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #72

To mi zdecydowanie ulżyło... cieszę się, że lekarz nauczył się tych zwrotów w słowniku, a nie na targu od przekupek. Nie zmienia to jednak faktu, że są one cokolwiek... niewłaściwe.
[#75] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #73

Nie tylko OWB, ale także każdy inny program powstały dzięki oficjalnemu OS4 SDK będzie wyposażony w ten "ficzer". Więc twórcy którzy zdecydują się na wypuszczenie swego programu choćby tylko jako shareware stracą.

To jak, nadal nic w materii wymagań OWB nie wiesz?
[#76] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #75

Jeszcze czekam na paczkę z UK, ale jak ci zależy to jak już przyjdzie mogę dla ciebie zrobić jakieś testy.

Ostatnia edycja: 17.02.08 21:11:36
[#77] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #76

Jestem ciekaw, serio (jako użytkownik MOSa naprawdę nie pożeram tych od OS4 ;) ). Interesuje mnie to, jakie są dwie przeglądarki oparte na tym samym silniku w bezpośrednim porównaniu.

Ostatnia edycja: 17.02.08 21:21:43
[#78] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #76

tzn kupiles amigaONE czy os4 dla klasyka ?
[#79] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #77

@wali7, amigafan:

Brawa dla was obu ze wrociliscie do normalnej rozmowy. Az mi sie lza w oku zakrecila :)
[#80] Re: OWB 1.10 (1.12)

@rzookol, post #78

przecież pisał niedawno, że A-one
[#81] Re: OWB 1.10 (1.12)

@szuler, post #79

urok, wdzięk i elegancja to my ;)
[#82] Re: OWB 1.10 (1.12)

@wali7, post #80

nie czytam wszystkich postów, mam jeszcze życie prywatne :)
[#83] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #69

gdzie redaktorzy zajmują się jedynie zaczepkami wobec użytkowników swojego portalu

Byłoby fajnie, jakby użytkownicy tego portalu tacy jak amigafan, przestali się zajmować zaczepkami wobec jego redakcji.
[#84] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #69

[post usunięty przez moderatora + 48 godzin bana. PPA to nie jest ring do rozgrywania osobistych porachunków]
[#85] Re: OWB 1.10 (1.12)

@Drako^lM, post #5

wymagania co do ramu ma takie jak sputnik, w przeciwienstwie owb zwraca pamiec po wejsciu na nowa strone - sputnik dopiero po wyjsciu z programu, odliczanie na rapidshare.de dziala, strona mbank wyglada i dziala idealnie i bez problemu zrobilem przelew, grafiki wczytuje szybciej od sputnika na tym samym kompie, ale i tak do "normalnosci" sporo brakuje.

LINK
[#86] Re: OWB 1.10 (1.12)

@smith, post #22

Panie Profesorze Smith Pana "wiedza" na temat ekonomii i zasad marketingu jest równie wielka jak na temat programowania...
[#87] Re: OWB 1.10 (1.12)

@amigafan, post #56

Z tym bym się nie zgodził. Wiele razy czytałem tam różne epitety
pod adresem np Marcika. Kilka osób tam udzielających umie się zachować ale jest tam pewien troll który bardzo nie lubi mosa i wszystkich użytkowników ppa.
A poza tym "na krzywy ryj" OK
[#88] Re: OWB 1.10 (1.12)

@Dzban, post #87

I tak nie dasz rady mu tego uświadomić. ;)
[#89] Re: OWB 1.10 (1.12)
Dostępna jest wersja 1.12 z poprawkami błędów.
[#90] Re: OWB 1.10 (1.12)

@GumBoy, post #84

[post usunięty przez administratora]
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem