@smith,
post #123
AOS4: Rozszerzone o nowe właściwości i komponenty GUI,
MOS: tak jak w 3.1 + dodatkowo nie systemowe MUI,
Oba rozwiązania są w taki sam sposób systemowe. MUI opiera się na mechaniźmie który udostępnia OS, i działa na wszystkich amigowych systemach, również pod OS4.
Nowe właściwości i komponenty w reaction GUI - owszem, tu różnice są, ale nie wiem czy to może być brane pod uwagę jako argument odmienności OS4 od 3.1 na tle braku odmienności MOSa od 3.1 pod tym względem - MOS też ma nowe komponenty GUI i właściwości, i pod tym kątem również nie trzyma się "na siłę" kompatybilności z 3.1.
AOS4: Nowy system zarządzania pamięcią - nie wszystkie aplikacje to przeżyły,
MOS: tak jak w 3.1,
Eno, sorry, ale te aplikacje nie przeżyły tego tylko z powodu iż były źle napisane, i grzebały w systemowych bebechach! Nowy system zarządzania pamięcią niczego nie zmienił w API, i zmiany nie dotknęły w żaden sposób tego co było napisane prawidłowo.
Nie jestem pewien czy te same aplikacje robiąc podobne rzeczy miały by racje bytu pod MOSem (kwestie pamiętania wskaźnika pamięci przez AllocVec())
AOS4: Nowy interfejs bibliotek wprowadzający przestrzenie nazwy,
MOS: tak jak w 3.1 - nadal problem z powtarzającymi się nazwami.
Tu nie jestem do końca pewien, ale morgoth mi kiedyś pokazywał nowy interfejs dla bibliotek który również "ma wyjść" razem z 2.0. Jednakowoż nie wiem czy, i jak jest tam rozwiązana kwestia przestrzeni nazw. Ale wiadomo jak jest z nowym MOSem, więc tu nie ma o czym się rozwodzić.
Tu można by przyznać rację, jednakowoż na chwilę obecną i tak nic nie wykorzystuje tego mechanizmu (widział ktoś bibliotekę OS4 która wykorzystuje inny interfejs niż "main"?), a wszystkie aplikacje z OS3.x daje się bez większych przeróbek kompilować na OS4.