Komentowana treść: MorphOS 2.0
[#31] Re: MorphOS 2.0
No to pierwszy post ze Sputnika z MorphOSa 2.0 OK
[#32] Re: MorphOS 2.0

@GumBoy, post #30

na ps3 i macintoshe z ppc, fajnie by wyglądał powerbook g4 13' z mosem 2.0.
Dla ps3 to zamiast motyla powinna być ćma.
[#33] Re: MorphOS 2.0

@skipp, post #23

Liczyłem na jakiś NetInstall nie wiem dlaczego

Przecież jest. Możesz pobrać bootujący kernel, odpalić z niego Efikę a potem ściągnąć obraz płyty IWizardem i z niego zainstalować.
[#34] Re: MorphOS 2.0

@widelec, post #16

mam do wyboru - albo kupić efikę, albo zarejestrować MOS'a 2.0..

Nie marudz. Teraz zarejestrujesz, a Efike sobie kupisz za dwa tygodnie. O ile jeszcze ja dostaniesz, poniewaz teraz ze wzgledu na MOSa, jej cena nieco wzrosnie, jak i wartosc uzytkowa. :P

Gorzej jednak, gdy bedziesz zarejstrowanym nieuzytkownikiem MOSa bez sprzetu.
[#35] Re: MorphOS 2.0
Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że wyjdzie w tamtym kwartale.
Wyłączyłem pega 11:50 i śmiałem się, że mają jeszcze 10 minut... ;)
[#36] Re: MorphOS 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #33

No i po mosie2. Podczas instalacji zawiesił mi się 2razy, przy zmienianiu prefsów sytemowych 3razy a przy zmianie prefsów ambienta 2razy. Sputnik wywalił mi się kilka razy a tak wogóle ładnie jest. Mam wrażenie że jednak wolniej działa niż stary mos.Na razie format i powrót to starego MOSa. Chyba że ktoś wyjaśni zwiechy. A no i cuba nie mogę znaleźć
[#37] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #36

cube to osobny program a nie funkcjonalnosc systemu. napisalem sobie po prostu jako test nowych funkcji.
[#38] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #37

a co do zwiech. sytuacja na pewno nie jest normalna (bez przesady, az takiego bubla bysmy nie wypuszczali). oczywiscie bedziemy sie starali rozwiazac problem.
[#39] Re: MorphOS 2.0
MorphOS 2.0
[#40] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #38

Pomijając zwiechy to wyraźnie wolniej MOS2 działa niż MOS1.4 i to prosto po instalacji. A gdzie szukać adresu na który trzeba wysyłać kasiurę?
[#41] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #40

Jest jakiś regtool w katalogu "Tools". Wpłaca się podobno Paypalem (tak ktoś wczoraj na ircu pisał).
[#42] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #40

w czym sie objawia ta wyrazna powolnosc? no i jaka konfiguracja (system+sprzet)

Ostatnia edycja: 01.07.08 10:14:16
[#43] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #40

A gdzie szukać adresu na który trzeba wysyłać kasiurę?

W mailu jaki otrzymasz po zarejestrowaniu swojej kopii narzędziem RegTool.
[#44] Re: MorphOS 2.0

@Andrzej Drozd, post #34

Nie marudz. Teraz zarejestrujesz, a Efike sobie kupisz za dwa tygodnie. O ile jeszcze ja dostaniesz, poniewaz teraz ze wzgledu na MOSa, jej cena nieco wzrosnie, jak i wartosc uzytkowa. :P

bez dzialajacego systemu, czyli bez efiki nie da sie zarejestrowac.

a w ogole to normalnie wielkanoc i boze narodzenie w jednym bo wyszedl mos2 i nowy sprzet nikona na ktory czekalem tez od dawna. no i jeszcze apre innych drobnostek tez dzis sie trafilo, wiec limit szczescia na ten rok juz chyba wycze4rpany. szkoda za dzis losowania totka jakiegos nie ma :)

Ostatnia edycja: 01.07.08 10:25:36
[#45] Re: MorphOS 2.0
Gratuluje wszystkim, którzy mogą z tego skorzystać.
Na co teraz będziecie czekać? ;)
[#46] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #42

Pegasos2 G4/1GHz Radeon 9250, 1GB Ram. Objawia się tym np. wizualnie wolniejsze odświeżanie choć nie jest to utrudniające życie, wolniejsze wczytywanie programów (MOS2.0 uruchomienie sputnika 3sek, MOS1.4 ok1.5sek) ale to oczywiście szczegół. Odświeżanie okien i ikon sporo wolniejsze od 1.4. Ale jak mówię nie jest to wielki problem ale widoczne to jest.
Wrzucam sputnika zawsze zwiech jak chcę zmienić hasło w profilu na PPA. Przy MOS1.4 jest ok. No i 3x podczas zapisu prefsów w posejdonie wykładał mi się. W MOs1.4 przynajmniej wywalało że aplication mediating a tu zamrożone okno i dowiaduję się o zwieszce tylko jak wduszę gadżet close.1x wyłożył się przy prefsach audio, 1x przy showgirls ale to raczej moja wina, 2x przy screenmode. i to wszystko podczas 2godzin mieszania w MOS2
Zastanawiam się czy można zainstalować mos2 na pendrivie abym nie musiał kombinować z przerzucaniem systemu. To trochę zawsze się potestuje
[#47] Re: MorphOS 2.0

@El Amigos, post #45

na godota. albo na lena wersje sputnka, albo na os5 albo tradycyjnie az amiga wroci i bedzie znowu rzadzic :)
[#48] Re: MorphOS 2.0

@El Amigos, post #45

Ja poki co, poczekam na NatAmi z PPC. Aha, i jak zwykle czekamy na patcha do TKG. :)
Pamietajcie aby glosowac na ta gre w TOP10. :)
[#49] Re: MorphOS 2.0
U mnie MOS2.0 już zainstalowany i działa, sprzęt to PegII G4 512MB R8500. Bawiłem się nim jakieś 20 min (praca :( ) i nic mi się nie zwiesiło. Pierwsze wrażenia na gorąco:
- bardzo dopracowana strona graficzna
- wreszcie wyłącza się z poziomu Ambienta
- drivery 3d działają dużo szybciej: na 1.4.5 Stellarium wyciskał 15-20 fps, na 2.0 ten sam konfig 25-35 fps. Driverów do nowszych Radków nie ma (ale zawsze dobrze jest na coś poczekać ;) ).
- Poseidon4.1 w systemie
- moim zdaniem wszystko chodzi znacznie szybciej (subiektywna ocena szybkości Ambienta i Sputnika)
- Sketch wygląda super (narysowałem jakąś kreskę... na więcej testów brak chwilowo czasu)
- bardzo rozbudowane ustawienia systemowe - już pod MOSem1.4.x było sporo, a tutaj będzie sporo ustawiania i testowania. Amigowcy (nieprawdziwi także) to lubią OK
- sporo rzeczy już było (MUI4.0, nowe kompilacje Ambienta) - ale w porównaniu do 1.4.5 widać b. dużo zmian
- za pierwszym razem instalacja "zawisła" (system nie wisiał, ale program instalacyjny wziął sobie urlop), za drugim razem poszło od kopa. Sformatowałem SYS, przedtem całość przekopiowałem w inne miejsce. Mimo że update jest możliwy, to zalecana świeża instalka - nic dziwnego, po 1.4.5 zostało sporo śmiecia, po co dublować to co MOS2.0 już ma.

... a już miałem w zanadrzu sarkastyczno-sardoniczny tekst nt MOSa ;) . Jednak o 23:59 musiałem porzucić te plany, zamiast tego piszę: Umarł król (prawie), niech zyje król! Long live MorpOS OK
[#50] Re: MorphOS 2.0

@wali7, post #49

Zgadzam się z tym co napisałeś jednak chyba bardziej "potestowałem" MOSa bo mi trochę się powiesił więcej razy. Ale ogólnie jak na nowy system mogę spokojnie postawić ocenę 4 z małym plusem
[#51] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #46

dalej nie napisales, czy uzywasz nowego systemu gui czy nie (parametr 3d przy starcie). jezeli tak, to wiele operacji graficznych bedzie wolniejsze (szczegolnie, ze masz wolna karte). co do startu aplikacji, to trudno jest mi cokolwiek powiedziec.

"1x wyłożył się przy prefsach audio"

nic mi to nie mowi. szczegoly.

"1x przy showgirls ale to raczej moja wina"

program sie nie powinien wieszac. szczegoly.

"2x przy screenmode"

to samo.
[#52] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #51

Myślę że www.morphos.pl lub www.pegasos.pl byłby dobrym miejscem na zgłaszanie problemów i uwag.
Teraz pozostaje czekanie na nowe SDK i no jakiegoś "prawdziwego" bugtrakera (no chyba że most ma już znacznie nowszą wersję mos 3.0 i zgłaszanie błędów nie ma sensu...)
[#53] Re: MorphOS 2.0
No to teraz moja kolej na marudzenie... :)

Generalnie wrażenia po pierwszych 4 godzinach zabawy wręcz EUFORYCZNIE POZYTYWNE. :) Nie mogłem się oderwać żeby się zabrać za rejestrację. No ale w końcu się zabrałem. Zapłaciłem juz mBankową wirtualną eKartą 11 euro czyli 373,69 zł. Po tym co zobaczyłem jakby kazali zapłacić trzy razy tyle to bym się też nie zastanawiał. :)

Miałem robić update MOS 1.4.5 do 2.0 ale jednak chciałem zobaczyć jak to wygląda od początku i po uprzednim backupie partycji z 1.4.5 sformatowałem ją i na niej zainstalowałem 2.0. Pierwsze wrażenie dziwne. MOS 2.0 z płyty uruchamia się strasznie długo. No ale to się robi raz albo w sytuacjach awaryjnych więc olać to. :) Instaler to już nie to co w MorphOS 1.x. Teraz to nie prosty skrypt. Piękny programik prowadzący przez wszystko. Najbardziej rozwaliła mnie konfiguracja sieci. Nie zrobiłem NIC i wszystko działa. :) Nawet FTP postawiony na Pegasosie po kliknięciu na ikonę normalnie działa.

Po instalacji gołego 2.0, wyłączyłem maszynę (nareszcie z menu!) i po reboocie okazało się, że partycja systemowa jest NDOS. :) No nic. Uruchomiłem znów 2.0 z CD, instalacja, i... tym razem wszystko było ok. Zabrałem się więc do konfigurowania tego tak jak to było w 1.4.5, bo żadnego gołego systemu właściwie używać po swojemu się nie da. No i tutaj przemiłe zaskoczenie. Wszystko się przeniosło bez problemów. Moje menu Ambienta, jakieś fonty, dodatkowe klasy. Teraz mój 2.0 wygląda jak 1.4.5. Wszystko jest tam gdzie było, panele wyglądają tak samo. W związku z pojawieniem się kilku narzędzi wymieniłem je na panelikach, bo były lepsze od tego co do tej pory używałem. Oczywiście tradycyjnie już trzeba było użyć ARexxa z AmigaOS, bo ten z MorphOS jest niedorobiony. Ale tym razem dostajemy bardzo ładny komunikat o tym, a nie jak to było poprzednio - musieliśmy się domyślać. Działa dosłownie wszystko co bym chciał. RC5 zamiast liczyć niecałe 5 mln kluczy teraz ciśnie ponad 10 mln. To oczywiście nieistotne ale miłe.
:)

Zaskoczyła mnie całkiem pokaźna ilość drobnych ale przydatnych narzędzi wchodzących w skład systemu. Jakieś edytorki tekstów z obsługą normalną, sensowny kalkulator z opcjami naukowymi, screengrabber, który sprawił, że SGrab poszedł w odstawkę, Snoopium, TaskManager wreszcie taki jak być powinien i diabli wiedzą co jeszcze. Oprócz drobnych programów są także większe jak Sputnik, SFSDoctor, Sketch (Stefkos rules), ShowGirls, RemoteShell, LCD Monitor Test, Elements (chemia nie-rules), APDF.

Ustawienia systemowe zupełnie się zmieniły. Jak dla mnie rewelacja. Trudno wymienić co się zmieniło, bo naprawdę prawie wszystko. I to na plus! Dodano mniej więcej 1024 miliony opcji. ;) Nareszcie wróciła i działa regulacja jasności, kontrastu, gammy monitora!

Jeszcze raz wspomnę o sieci, bo mnie to po prostu rozwala. Jak sobie przypomnę konfigurowanie Miami(DX), MOSNet, albo tego diabelskiego AmiTCP... rety. Teraz sieć po prostu działa. Stosu TCP właściwie nawet za bardzo nie widać. Mi to styka i nie mogę wyobrazić sobie nic lepszego. :)

Generalnie jestem w pozytywnym szoku. No ale dziwne byłoby gdyby nie było kilku negatywnych drobiazgów. Oto one...

1. Dlaczego urządzenie CD0: jest zamontowane dopiero jak włożę jakąkolwiek płytę do mojego DVD? Jak ją wyjmę to już jest cały czas ok i CD0: jest zamontowane. W normalnym używaniu to zupełnie nie ma znaczenia ale ja mam na panelu ikonkę wywołującą EjectTool i nie działa on (bo nie znajduje CD0:) do momentu gdy wsadzę pierwszą płytę. Potem już działa niezależnie od tego czy płyta jest czy nie. Nie dałoby się tego CD0: podmontować od razu?

2. Jak się pozbyć z Desktopu Mixera? Menu kontekstowe na tej ikonie nie działa, przeciąganie na "Mój MorphOS" nie działa.

3. Musiałem ustawić własne fonty, bo te standardowe, wbrew temu co mówił installer, wcale nie miały polskich znaków. Także po reboocie.

4. Dlaczego ikony na panelu się teraz nie rozjaśniają po wjechaniu na nie wskaźnikiem myszy jak we wcześniejszych Ambientach?

5. Jak przesunąć ikony na panelu? Opcja "Przenieś" z menu kontekstowego nie działa. We wcześniejszych Ambientach działała.

Gdyby ktoś mógł odpowiedzieć na moje pytania to byłbym wdzięczny...

Ilość i powaga minusów są wręcz śmieszne. Byłem w 100% przekonany, że problemów będzie 100 razy więcej i będą 100 razy poważniejsze. A tak... już jestem po przesiadce. :)

Ostatnia edycja: 01.07.08 12:03:21
[#54] Re: MorphOS 2.0

@MaaG^dA, post #52

nie rozumiem gadania z 'nowsza wersja'. niektorzy z nas maja starsza wersje niz uzytkownicy, bo prace trwaly do ostatniej godziny. ale pewnie, lepiej napisac, ze siedzielismy i sie nabijalismy z biednych uzytkownikow. bledy mozna na razie zglaszac na liscie (ktora nie wymaga juz rejestracji. jest otwarta).
[#55] Re: MorphOS 2.0

@MDW, post #53

"2. Jak się pozbyć z Desktopu Mixera? Menu kontekstowe na tej ikonie nie działa, przeciąganie na "Mój MorphOS" nie działa."

w prefsach mui nie ma opcji?

"4. Dlaczego ikony na panelu się teraz nie rozjaśniają po wjechaniu na nie wskaźnikiem myszy jak we wcześniejszych Ambientach?"

5. Jak przesunąć ikony na panelu? Opcja "Przenieś" z menu kontekstowego nie działa. We wcześniejszych Ambientach działała.

nie wiem. sprawdze w domu (nie mam finalnej wersji zainstalowanej).

[#56] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #55

w prefsach mui nie ma opcji?

Preferencje MUI mają mieć opcję chowania Mixera na Ambiencie? :)

----i jeszcze przy okazji ogólny komentarz dla wszystkich---

Sputnik z MOSa 2.0 ma w końcu zaznaczanie i kopiowanie tekstu na stronie! Do tego pisane teksty w komentarzach nie są przycinane do jakieś dziwnej długości wiersza tylko są normalnym ciągłym tekstem do momentu gdy sam zrobię Enter. No i teraz wreszcie można kliknąć na odnośnik zanim strona się załaduje w 100%. Wyyypas! :)
[#57] Re: MorphOS 2.0

@MDW, post #56

w prefsach mui mixera, zeby nie pokazywal appikony.
[#58] Re: MorphOS 2.0

@MDW, post #56

Sputnik nie z mosa 2.0 też to zaznaczanie miał...
[#59] Re: MorphOS 2.0
tyle lat czekania. ale dla tego uczucia warto bylo :) teraz jeszcze tylko obudowa do efiki i jest wypas. btw: chyba bede mial bppc i bv do sprzedania :>
[#60] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #46

No u mnie też były małe "jaja". Przy przeglądanu blankerów raz mi się system zwiesił (przy tym z dziwnymi płatkami śniegu), a raz zrobiła się kaszana screenu (przy GLMatrix). Potestuje jeszcze później, na razie tylko z CD. Zresztą, chyba bez rejestrcji nie zainstaluje go na HD, bo nie ma sensu instalować "półgodzinny system" ;)

Edit: A właśnie, jak jest z blankerami? Czy będą mi się włączały przy korzystaniu np z MPlayera (kiedyś na classicu było to wkurzające gdy oglądałem film Froggerem i włączał mi się blanker)? Czy może jakoś rozpoznawane jest "wyłączenie" blankerów?

Ostatnia edycja: 01.07.08 12:38:19
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem